DEMSZKY

MÉG A BÖRTÖNBEN IS JOBBAN ÉREZNÉ MAGÁT

Az elmúlt négy évben messzebb kerültünk 1956 céljaitól, mint a rendszerváltás óta bármikor Kuncze Gábor szerint. Az SZDSZ egykori elnöke a Budai Liberális Klub ünnepségén mondott beszédet, a rendezvényen megjelent Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester is, aki 12 pontban olvasta fel a liberálisok követeléseit, köztük a Magyarországot elítélő brüsszeli Tavares-jelentés valamennyi pontjának azonnali végrehajtását.

„Erkölcsről papolnak álszent köpönyegforgatók, édesapám csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok!” A balliberálisok rendezvényein rendszeresen felbukkanó Bródy János egyik dalával hangoltak a Budai Liberális Klub tagjai az október 23-ai ünnepi megemlékezésükre. A Nagy Imre-emlékház előtti rendezvény mintegy negyvenfős hallgatóságában feltűntek egykori SZDSZ-es kormánytagok is.

Az ünnepség fő szónoka az a Kuncze Gábor volt, akinek belügyminisztersége alatt, 1997 őszén bilincsben vitték el a Kossuth térről Pongrátz Gergelyt, a Corvin köz parancsnokát egy tüntetés miatt. Az egykori SZDSZ-pártelnök az Orbán-kormányt bírálva azt mondta: 58 évvel ezelőtt a magyarok bátorságáról és hősiességéről írt a nyugati sajtó, ma pedig Magyarország botrányairól cikkeznek. „Mi tudjuk, hogy ez a szürreális időutazás, amelyet ránk kényszerítenek, hová visz. Ismerjük jól a diktatórikus szellem vasútját. Tudjuk, hogy nem akarunk visszamenni az egypártrendszerbe, a jogfosztottságba. Nem akarjuk, hogy újra a megalkuvás legyen az elviselhető élet titka és a párthűség legyen a karrier biztosítéka. Nekünk ismerős, amibe vissza akarnak minket rángatni, és tudjuk, hogy nem engedhetjük” – mondta Kuncze Gábor.

A rendezvényen váratlanul megjelent Demszky Gábor is. Az egykori főpolgármester felidézte, amikor 1988. március 15-ére készülve ellenzékiként elvitték otthonából a rendőrök. Mint mondta: most is 12 pontos követeléssel készült, de a jelenlegi hatalommal szemben. „Követeljük az Európai Parlament által 2013-ban elfogadott, úgynevezett Tavares-jelentés valamennyi pontjának végrehajtását. Követeljük az Alkotmánybíróság valamennyi tagjának az újraválasztását, a Költségvetési Tanács lemondását és a bíróságokat felügyelő kormányzati szerv, a Kúria feloszlatását” – fogalmazott az SZDSZ volt elnöke. Demszky azt mondta, jelenleg még a börtönben is jobban érezné magát. „Vannak olyan időpontok, olyan időszakok, amikor a börtön a legtisztességesebb hely” – fogalmazott.

Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin, aki tavaly még az MSZP volt pártelnökének Mesterházy Attilának az oldalán ünnepelte a forradalom és szabadságharc évfordulóját, ezúttal nem volt jelen a balliberálisok megemlékezésén.

Forrás: Hír TV

Fotó: MTI