Payday Loans

Keresés

A legújabb

Foci az ország szélén PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
Egy falu, 134 válogatottság...
Írta: CsillagPeter 2015. márc. 11. 20:21

 

Szinte hihetetlen, de a 2354 lakost számláló bácskai községben, Garán átlagban minden 17. helybelire jut egy válogatottság. A település ontotta a jobbnál jobb labdarúgókat: itt született Dunai János (1 válogatottság), Dunai Antal (31) és Páncsics Miklós (37), de garai családból származik Disztl Péter (37), valamint Disztl László (28) is. És ez még nem minden: a futball egyéb "részterületei" is jelentős helyi képviselettel bírtak. A nyolcvanas évek hírhedt totókirálya, Molnár Tibor a garai temetőben nyugszik, a magyar futball nagy juhásza, Stadler József pedig kuplerájt üzemeltetett a falu végében...

Éles váltás: az egykori Vörös Hadsereg utca ma már Páncsics Miklós nevét viseli.

Páncsics Ágnes néni, a Ferencváros 2007-ben elhunyt hátvédjének testvére ma is a szülői házban lakik. A temető közelsége könnyebbséget jelentett az öt Páncsics-gyermek édesapja számára, aki egykor a falu sírásójaként dolgozott.

A falubeliek ma is számon tartják, melyik házból való a Dunai-család.

Az egykori Dujmov-família, a bunyevác származású futballistafivérek később Dunaira magyarosították a nevüket, Jánost és Antalt már így ismerte meg a nagyközönség.

A Dujmov-házaspár egy helyi bunyevác hírességeket összegyűjtő fotóalbumban.

A templom előtti (akkor még földes) placcon futballoztak naphosszat a Dujmov-gyerekek, mesélik, sokszor csak harangszóra értek a misére, kapkodva öltötték fel a ministránsruhát.

Stadler József egykori kuplerája, a falu végi ház, az összetéveszthetetlen "akasztói barokk" stílusjegyeit tükröző giccsfreskókkal. A lányok az út menti korlátokon tekeregve gyűjtötték a kuncsaftokat, odabent négy szoba és zuhanyzó is rendelkezésre állt.

Molnár Tibor, a nyolcvanas évek hírhedt totókirálya állítólag 124 meccset csalt el, élete tragikus véget ért. Gyermekkori barátja, Takács István így meséli: miután 1995-ben bizonyos tartozások miatt megfenyegették, hogy azt veszik el tőle, ami számára a legkedvesebb, ő a lányára gondolva begyógyszerezte magát. Mindig a kezében volt a sportújság, kívülről fújta az összes csapatot: amikor rátaláltak holtan, akkor is egy székben ült, kezében a Nemzeti Sporttal.

Az említett Takács István ma a sportkör szakosztályvezetője, az egykori híres "négytés", Tényi, Tóth, Takács, Tomaskov garai csatárnégyes tagja.

Miután megszűnt a garai mozi, a széksorokat a futballcsapat öltözőjébe vitték. A játékosok azóta is számozott üléseken készülődnek a meccsre.

Garai futballtörténelem, őskor.

Garai futballtörténelem, középkor.

Garai futballtörténelem, késői középkor.

Garai futballtörténelem, újkor. A modernkor még odébb...

Mellesleg Garától kőhajításnyira található Bácsszentgyörgy, innen származik a Kubatov-család. Íme, egy kép az elnéptelenedő kis faluból:

Ez Magyarország utolsó faluja, mögötte kezdődik Szerbia. A helyiek úgy mondják, itt ér véget a világ. És talán van is benne valami:

Gara titkairól bővebben a Hajrá, foci! aktuális számában olvashatnak!