Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az is bolond, aki kérdezni mer Magyarországon/Debrecenben PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

500 ezerre büntették Kósát az Orbánnak leszólt "helyi bolond" miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Debreceni TörvényszékbecsületsértéssérelemdíjOrbán ViktorbíróságDebrecen;Kósa Lajos;

"Helyi bolond, akit valójában kezelni kellene... 15 éve járja az elsőt az egyetemen" – mutatott be egy debrecenit a volt polgármester a miniszterelnöknek egy tavalyi kampányrendezvényen. Miután a privát közlés nyilvánosságra került, a helyi férfi beperelte Kósa Lajost, a bíróság pedig részben igazat adott neki.

Félmillió forintos kártérítést kell fizetnie Kósa Lajos volt debreceni polgármesternek – döntött a Debreceni Törvényszék múlt szerdán a helyi ellenzéki híroldal, a Vagy.hu szerint.

Kósát azért perelték be, mert a tavaly áprilisi kampányban egy ízben "helyi bolondnak" nevezett egy férfit, aki Orbán Viktor turnézó miniszterelnöktől szeretett volna kérdezni valamit a kampánygyűlés előtt. Miközben a biztonsági őrök eltávolították a kérdezőt, Kósa a következő szavakat intézte a Fidesz elnökéhez: "Helyi bolond, akit valójában kezelni kellene... 15 éve járja az elsőt az egyetemen". Az incidens a debreceni Nagytemplom közelében történt, miközben Kósa és Orbán a Kossuth téri kampánygyűlésre tartottak.

Fotó: 

Miután a nem túl hízelgő bemutatást a Vagy.hu videóra vette, a leszólt férfi, Újvárossy Csaba perben vett elégtételt a volt polgármesteren. A bíróság úgy ítélkezett, hogy a Fidesz alelnökének 15 napon belül 500 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie, Újvárossy pedig Kósa 200 ezer forintos perköltségét tartozik megfizetni.

A felperes eredetileg 4 milllió forint sérelemdíjat követelt Kósán jó hírneve és becsülete megsértése miatt. Mint mondta, nem igaz, hogy 15 éve járná az egyetem első évfolyamát, és kezelés alatt sem állt soha. Az ügy előzménye ezzel szemben, hogy Újvárossynak korábban vitás ügye támadt egy önkormányzati céggel édesanyja lakdíjhátraléka miatt, és emiatt számos "szokatlan hangvételű" levélben kereste meg a polgármestert.

Kósa Lajos védője pedig arra hivatkozott, hogy a volt polgármester csak egy magánvéleményt fogalmazott meg egy privát beszélgetésben, az egyetemet illető állítás pedig csak egy túlzó szófordulat volt.

A bíróság megállapította, hogy sérült a felperes becsülete, illetve személyiségi jogai. Az igazság az, hogy 2014-ben, hét év után befejezte tanulmányait a Debreceni Egyetemen. A bíróság nem fogadta el, hogy magánbeszélgetésről volt szó, mivel újságíróktól körülvéve, egy nyilvános rendezvényen történt az információcsere. A 4 milliós sérelemdíjat ugyanakkor túlzónak ítélték.