Payday Loans

Keresés

A legújabb

Miért költözöm vissza Magyarországra? PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
TémakörökMagyarság

Aki hűséges volt a kevésen, az hűséges lesz majd a sokon is. :)

IMÁDKOZZ MAGYARORSZÁGÉRT A LAP ALJÁN TALÁLHATÓ MÓDON!

 

„Olvasgatom a cikkeket és rá kellett jönnöm, az élete mindenkinek egyfelé tart. Mindenki ugyanazt akarja, és mindenki ugyan azt csinálja. Mindenki létbiztonságot akar, ezért mindenki keményen dolgozik - utcát söpör, takarít, mérnök, stb. - , és mindenki ezt tanítja a gyermekének, gyermekeinek is.

Látod fiam, én minden reggel munkába megyek, keményen dolgozom a megélhetésért, mindenünk megvan – kocsi, ház, pénz, nyaralás, stb.-, ha majd Te is elég sokat tanulsz és dolgozol Te is meg tudsz majd mindent VENNI. Milyen érdekes, ugye? Venni és nem teremteni!

Elhagyjuk az országunkat, egy másik nemzet pénzén élünk, egy másik nemzet erkölcsei szerint, és a gyermekeinket is így neveljük. Hova vezet mindez? Talán oda, hogy a gyerekem sose fogja megtudni, milyen magyar földön élni, hogy milyen magyarnak lenni, hogy mit jelent a hazaszeretet!

Ahol most élsz, sosem lesz a hazád

Joggal merül fel mindenkiben a gondolat, hogy Magyarország mit adott nekem, hiszen csak nyomorogtunk, nem tudtunk megélni egyik hónapról a másikra sem. Hát igen, vannak rossz oldalai a dolgoknak, de felmerül bárkiben is, hogy Ő mit adott a földjének, mely születésétől a haláláig az övé lesz?

Ahol most élsz, mint határátkelő, sose lesz a hazád, sose fog befogadni, még ha TE most azt is hiszed. Mindig idegen leszel, de a szülőföldeden történjen bármi is, Te mindig Otthon vagy.

Odáig jutottam, hogy nap mint nap teszem fel akár többször is a kérdést magamnak, MIT KERESEK ÉN ITT? Van otthon házam, földem, barátaim, rokonaim, családom, mit csinálok még itt? Aztán jön a hirtelen felismerés, hogy az ég egy világon semmit.

A család hiánya

Keresem a pénzt, hogy haza tudjak látogatni a családomhoz, hogy segíthessem őket, hogy segíthessek magamon a gyerekemen, a szomszédon, stb. De valóban segítek nekik? Hisz nem vagyok velük, nem beszélek velük, nem találkozom velük, csak küldöm a pénzt, hogy vegyétek meg, amire csak szükségetek van.

Nem baj hogy én már fél éve vagy talán egy éve se beszéltem és láttam az anyámat, a mamámat, a gyerekemet is csak félévente. Meghalnak a rokonaim, a szüleim, a barátaim, és én hazaugrok a szertartásra, ha van rá lehetőségem.

Ha nincs rá mód, azt mindenki értse meg, mert nekem dolgoznom kell, hogy a temetési költségeket ki tudjátok fizetni. De egy szót nem váltottam velük az elmúlt időbe, nem simogattam anyám arcát, nem búcsúztam el a nagyitól és a legjobb barátom is úgy ment el, hogy nem tudtam vele beszélni.

Mindez MIÉRT? A pénzért, hogy a családom jól éljen. És valóban jól él? Van pénzük, kocsijuk, házuk, nincs adósságuk és jól élnek. Csak egy valamit nem tudnak megvenni, engem, az együttlétet, a családot, a szeretetet.

Rájövök arra, hogy én tettem ezt velük, az én hibám, hogy anyámtól nem tudtam elbúcsúzni, hogy nem tudom a nagyinak megköszönni a finom sütiket és az én hibám, hogy a fiam 18 évesen teng-leng a világban, mert fogalma nincs, mit csináljon, hisz én küldöm a pénzt, hogy vegye meg ezt is azt is.

Ha én otthon maradok, együtt nyomorgunk, akkor a fiam most tudná, hogy hogyan kell az állatokkal bánni, növényt termeszteni, az édesanyám tudná, hogy mennyire hálás vagyok neki, stb.

Hát igen, kell a pénz, de mire?

Gondoljuk csak végig! A gyerekemet ugyanerre nevelem, ugyan abba az életbe kényszerítem bele, amiben én élek jelenleg, és Ő is megtapasztalja majd, milyen sok pénzzel, de család nélkül, igazi szeretet nélkül élni.

Hány határátkelő élte már át azt, amikor az otthon maradt testvérének gyermeke született, vagy a barátja megnősült? Nagyon sokan ismerjük ezt az érzést és mindig elmondjuk, de kár, hogy nem tudtam ott lenni.

A pénz utáni hajsza, a jobblét elvesz tőlünk mindent, ami igazán fontos. Az lenne a fontos, hogy együtt legyünk jóban-rosszban, hogy egymást támogassuk, segítsük, oltalmazzuk.

Ne azt tanítsuk már a gyermekinknek, hogy milyen fontos pénzt keresned, mert ha apád beteg lesz, akkor tudod majd gyógykezeltetni, hanem azt, hogy apád előbb meggyógyul, ha Te vele vagy és szereted.

Nem menthetsz meg mindenkit, de ott vagy

Most jöhet az a rész, amikor azt mondjuk, hogy a családomat magammal viszem, stb., de mindig lesz valaki, aki ott marad, és mindig lesz valaki, akit sajnálni fogsz, és mindig lesz valaki, aki majd hazavár, és mindig lesz valaki, akinek nem az lesz a fontos, hogy Te pénzt keress, csak az, hogy vele légy.

Nem menthetsz meg mindenkit akkor sem, ha otthon vagy, nem segíthetsz mindenkinek, de ott vagy. A hiányérzeted megmarad, mindig hiányozni fog valaki vagy valami.

Hazalátogatsz, amilyen sűrűn csak tudsz, de ott lesz az a bizonyos érzés, hogy mennem kell, mert még be csekkolnom és a gép nem vár meg.

Én most hazaköltözöm, növényeket termesztek, állatokat tartok, kenyeret sütök, sajtot készítek, ellátom önmagam és a családomat egészséges friss finom ételekkel, érzésekkel szeretettel."


Te is világosítsd fel a többi embert!

Hozzászólások

+128# San 2014-01-17 19:00
Két és fél évig kinn voltam a németeknél, de nem bírtam kinn maradni, igazából nem is akartam.
Még most is megtehetném, hogy visszamegyek, de minek?
Hogy naponta 1 órát Skype-oljak a feleségemmel?
Hogy bárhová megyek németül kell megfogalmaznom azt amit szeretnék, és amit gondolok?
Hogy már az álmaimban is németül beszélek, pedig gyűlölöm a német nyelvet, mert primitív, nehézkes, és a magyar nyelv kisujjáig sem ér fel.

Azért jöttem haza, mert elég volt.
Azért jöttem haza, mert a kinti magyar kollégákkal együtt lenni is kevés volt.
Azért jöttem haza, hogy nem legyek ott egy ungarn arbeiter, teljesen mindegy, milyen magas színvonalon végzem a munkám...
És sok hasonló...
Aki kint van, és még nem lett lélekben külföldi, az jöjjön haza.
Nekem elhiheti bárki, nem a pénz a minden, és a pénz nem minden.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+7# Fénybenjáró 2014-01-18 14:32
Szomorúan láttam én is egyik ismerősömnél, akik USA-ba költöztek ki gyerekkorában, hogy teljesen átvette azt az értéktelen felfogást, ami a nyugatot és lassan hazánkat is uralja.

A pénz imádata, a pénz hajszolása, akkor vagy valaki, ha magas a fizetésed. Rangban feljebbvaló vagy, ha sokat keresel, stb...

Talán ez a disszidálás kicsit meg is rostálja a magyarságot s aki marad, az a nehéz időkben is kitartó marad.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+63# Bogár53 2014-07-03 16:01
Kedves Fénybenjáró, szeretném tisztázni, hogy a disszidálás, ha valaki mindent hátrahagy, meggyőződésből illegálisan kilép a rákényszerített rendszerből. Nincs visszaút. A mai emberek, akik elhagyják az országot, azok egy adott országban vendégmunkások, bár mikor (büntetlenül) hazamehetnek szabadságra, vagy akár végleg is. De ők semmiképpen nem emigránsok....Régen őket egyszerűen "gazdasági menekültként" emlegették.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+37# Hajdu Károly 2015-01-21 20:45
Kedves Bogár53!

Igazad van. Gazdasági menekültek. Sok sok barátom ismerősöm ment ki az elmúlt években. A baj hogy sokan. Az ember addig nem hisz a híreknek amíg a saját bőrén nem érzi. A cikk nagyon rossz. Nem fognak hazajönni. Nem csak a pénz miatt habár itthon már nagyon nagyon könnyen észreveszed hogy éhezel. Kint csak a jó dolgok történtek meg velük. És a nyugalom. Ez a legfontosabb amit kiemelnék mind közül. Ezt mindenki mondja Angliától Ausztráliáig. Nyugalom a létbiztonság az iskola a nyugdíj az egészségügy a munkahely a többi ember minden minden. Szóval kiegészíteném a mostani körülmények tükrében a kifejezést rájuk GAZDASÁGI ERKÖLCSI MENEKÜLTEK Nézzétek az iskolásokat a fele külfölön képzeli el a jövőjét mert amit látnak tapasztalnak az nagyon nem tetszik nekik. A médiában halljátok hogy milyen jól megy minden közben adó, különadó, matricák, és még sok sok minden állami bevételnövelő sarcra van szükség. Akkor most mi a hazugság? Amíg a toplistás forgalmú cégek sorrendje nem fog megeggyezni a topadófizető cégek listájával addig itt a gazdasági és erkölcsi válság csak mélyülni fog mint a gazdagok szegények közötti különbség.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+20# Ella 2015-01-23 16:11
Kedves Karoly

Az igazsag az, hogy sehol nincs kolbaszbol a kerites. Nyugalom van mert az emberek nem a karoromnek elnek - hanem orulnek ha segithetnek masikon. Nyugalom van mert megkapja a fizeteset es tudja ki kell fizesse az adot, a biztositasait (igen mindenre mert az allamot nem erdekli ha vesztesseg eri es felfordulhat ha nincs egeszsegugyi). Ezek mind draga dolgok. Kozlekedes sem olcso es kulfoldon komoly tavolsagokra mennek a munkaik utan. Szoval nagyon sokszor kerdeztek tolem mikor hazalatogattam, hogy mennyit keresek. Az egy dolog :) De hogy abbol mennyi a kiadas...az mar senkit nem erdekelt. A kassza megindult a fejekben es forintra atszamolva egy vagyon volt a fizetesem. Sajnos, hogy abbol nem volt eleg megelnem hanem a lakasombol egy szobat mindig idegennek kellett kiadnom - hat Istenem, az mar senkit nem erdekelt.

Konnyu ugy biraskodni mikor itthon az allam mindenrol gondoskodott eddig es tisztelet Orbannak, igyekszik most is. Tudjatok kit erdekelne az USA-ban, hogy deviza miatt nem tudsz fizetni. Kitesznek az utcara es kesz.

Tonkre ment a kocsid, lakasod....es nem volt biztositas. Ja kerem, ez rossz. Igazan sajnalunk, majd legkozelebb tudod, hogy az is kell.

Rokonaim meselik mennyit utaztak kornyezo orszagokba hajdanan joforman ingyen :) Negyven ev alatt meg tudnam szamolni egy kezemen hanyszor voltam valahol vakacion. Az az egy esetleg ket het szabi evente - arra volt eleg, hogy az ember a haza tajan rendet tegyen.

Nem kell panaszkodni. Lehetoseg van mindenhol ha azt keressuk. Itt nem azt keresik. Itthon mindenki panaszkodni tud - de azt nagyon, es varja, hogy majd valaki megsegiti.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+2# Ungvári Erika 2015-01-27 18:25
Sokan nagyon nincsenek képben a magyarországi helyzetről!Itth on nagyobb a korrupció mint valaha!Közpénze k mennek privát zsebekbe,emiatt és a munkanélküliség miatt az emberek fizetésképtelen né válnak, ezért nagy ütemben folynak a kilakoltatások.Gyerekek,felnőt tek egyaránt éheznek!Orvosokat,ápolókat menesztenek,kór házakat,részleg eket,ágyakat szüntetnek meg,Rákos,stb. betegek nem kapnak életmentő műtéteket,a betegek hullanak,mint a legyek!A munkanélküliekn ek szociális háló nincs,de van több új stadionunk,és még építik a többit,mert minden megyének ,,kell egy"!Sok száz milliárdokba kerülnek,a fenntartásukról nem is beszélve.A debreceni stadionba a hetekben fog érkezni fűnövesztő lámpa világítás 36 millióért!(után a lehet ezeknek nézni,csak a keresőbe be kell írni a megfelelő szavakat,s a google kiadja),Szökőku tak,sétálóutcák épülnek,miközbe n a koldusok,éhezők , télen is a hidegben az utcán ülnek.A magyar lakosság egyenként - ha jól emlékszem - 200 000? Ft.-ot kap pályázat címén,ha elhagyja az országot és külföldön telepszik le,miközben gazdag kínaiakat lerövidített idővel magyarosítanak, valamint gazdag telepesek költöznek be országunkba.Rengeteg az afgán,meg ilyen-olyan menekült is,kiket menekülttáborok ban,de a dolgozó magyar pénzén tartanak.Sorolhatnám tovább a jelen helyzetünket,de félek kevés a hely ,hogy itt leírható legyen.Tehát aki magyar ember külföldre megy,zömmel kétségbeesésébe n megy! Nagy tévedés,hogy itt minden ingyen van,itt már 25 éve semmi nincs ingyen! Ja,hogy a nyugdíjasok ingyen utazhattak?Attól a kis maroknyi nyugdíjastól,ak i még életben van,ne irigyeljük,De úgy értesültem,hogy ez sincs már!Na,azért még egyet megemlítek;a nyugdíjat is elvette ez a kormány,ezt is kivette az alaptörvényből, már nem jár alanyi jogon,csak adható.Úgyhogy ha egyszer csak nem viszi a postás a nyugdíjat,a nyugdíjasnak kaput!És még jogorvoslást sem kap,mert nincs benne már az alaptörvényünkb en!!!!!Na még ezt csak ide írom! ; A kormány földjeinket,viz einket,külföldi eknek eladja!Alig van már magyar föld magyar kézben! Árulják a hazát! Tessék ennek is utánajárni,aki esetleg nem hiszi,csak írja be a keresőbe az erről szóló parlamenti szavazást!!!!! A FIDESZ MEGSZAVAZTA!!!! !!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+11# Boglarka Wolf 2015-01-23 23:37
Károly! Egyet kell, hogy értsek Önnel. Még annyit tennék hozzá a cikkhez. Az ember ott érzi magát otthon, ahol a családja van. Igenis befogadják külföldön, igenis kemény munkával kell ott is boldogulni, csak más a végeredmény. Valóban nem mindenkinek jön be, bizonyára sokaknak van akár kínzó honvágya a hátrahagyottak után, de én azt tapasztaltam, hogy soha nem az országot, az itteni körülményeket vágyják vissza, hanem csak és kizárólag az itthon maradt családot, barátokat. Valóban a fiatalok, a fiatal szülők inkább afelé orientálják a gyerekeiket, hogy tanuljanak idegen nyelveket, hogy aztán külföldre mehessenek tanulni, dolgozni. Ez a mostani 30-40 közötti korosztály. Magam is ide tartozom.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+8# Annamari 2015-01-24 17:35
Maximálisan egyetértek veled :) 10 éve élek Ausztriában ide született mindhárom gyermekem és soha nincs az az isten,hogy vissza költözzek Magyarországra, az országgal semmi bajom sőt még Orbánnal sem, hanem egész egyszerűen a frusztrált emberekből az ügyintézés bukdácsolásából az utak minőségéből, az élelmiszer minőségéből stb-stb, amikor hazamegyünk találkozunk barátokkal de barátaink itt is vannak, maximálisan befogadtak és itt vagyunk boldogok ott ahol a férjem és a gyerekeim vannak mert ők a jövőm nem pedig a barátaim!!!!!Az ok költöznek vissza akik muszájból jöttek el és fontosabb a barát meg az ismerősök mint a család meg a gyerekei jövője, ilyen apuka kimegy család otthonmarad nahát az felejtős vagy mindenki vagy senki!!!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+5# Mihály 2015-01-22 09:38
én úgy gondolom most mennek a gazdasági menekültek az 50-es években politikai menekültek mentek ki a 1930-években szintén gazdasági menekültek mentek ki s hogy kik jönnek vissza a nyugdíjasok s akiknek kint sem jön be a kisebbségről most nem is írok ja s akinek nagyobb a honvágya mint a pénz értéke (de azt meg ithon nézik le)
VálaszVálasz idézettelIdézet
+2# Katus 2015-01-22 12:39
Pontosítanék: ők emigránsok és nem disszidánsok. Az emigrálás kivándorlást jelent. https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fidegen-szavak.hu%2Femigr%25C3%25A1l&ei=OdPAVLeWJ8OyUZC5gJgM&usg=AFQjCNEW1sYR68iWnTFCQFTVtG4NFZlqxw&sig2=CTQNos16PkTPVGNxNQMY9g&bvm=bv.83829542,d.bGQ
VálaszVálasz idézettelIdézet
+21# Emigrans 2015-01-22 22:25
Bogar53, 
Mindenki emigrans aki egy masik orszagban telepszik le veglegesen. Fuggetlenul attol, hogy milyen okbol hagyta el a szulohazajat. 

San,
A legtobb ember aki hazater nem a hazaszeretet miatt teszi, hanem azert, mert nem talalta meg a szerencsejet. Sokan azt hiszik, hogy kulfoldon kolbaszbol van a kerites is, aztan ra kell jojjenek, hogy itt is csak dolgozni kell. Nyelvtudas es/vagy szakma nelkul csak ketkezi munkat kapnak ezert ugy erzik, hogy ok kevesebbet ernek mint az oslakosok. Ha valaki be akar illeszkedni, megtanulja a nyelvet es a szokasokat akkor befogadjak az embert.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+8# Gabcicao 2015-01-23 19:13
Miből gondolod, hogy befogadják?
Mérnökként építésvezetőkén t 2,5 évig éltem Németországba, de 102,5 év múlva sem fogadtak volna, be. Minden napra jutott egy tüske, amit csak beléd szúrtak, egymásba soha, hogy pl: Ez nem német minőség. ( miközben a saját fajtájuk gyakran sokkal szarabbat gyártott) Ez nem kommunizmus, itt máshogy kell dolgozni, miközben azért kaptunk munkát egyáltalán, mert már kétkezi munkát egy német sem akar végezni. Élnél közöttük egy hónapot, és rögtön tudnád miről beszélek. Nehéz úgy tartósan létezni, hogy már a nézésükből is tudod, hogy te csak egy AUSLÄNDER vagy.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+7# zölderő 2015-01-25 11:43
Az, hogy befogadnak-e az rajtad múlik. Én sosem éreztem, hogy megkülönböztetn ének.
VálaszVálasz idézettelIdézet
-18# Igenember 2015-01-23 00:19
Teljesen mindegy , hogy minek hívod őket. A cikknek van igaza!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+24# Endre 2015-01-24 11:20
Kedves Igenember. Skóciából írok. Ez a cikk rettentő zavaros ráadásul alkalmatlan arra, hogy mindkét oldalról megvizsgáljuk a kérdést. Érzelmeket próbál fizikai, szociológiai okokra visszavezetni. Hát ez a katyvasz lett az eredménye. Elváltam, a lányaim felnőttek már és a barátaim is hiányoznak, de ha keresel itt is vannak barátaid, nyugalom van, ha valami problémád adódna az állam segít... Nincsenek nagy anyagi igényeim. Két év alatt a betegségem gyakorlatilag tünetmentes. Csak idegesség nélkül akarok élni. Én sem szólok bele, hogy más hol és mit dolgozik, vagy hol lakik. Mindenki élete másképp alakul. Ostobaság néhány életút alapján többszázezer emberről véleményt alkotni akik más korúak, végzettségűek, vallásúak, neműek, más céljaik vannak... Ezek mind befolyásolják a képet. Fogadjuk el véleményét, döntéseit és tiszteljük amit másoknak adott.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# Tomi__ 2015-01-25 15:55
Ez a cikk demaog, es hatasvadasz. (Hulladek.)
Nem mindenki a penz miatt jot ki!
VálaszVálasz idézettelIdézet
-3# Burian Tamas 2015-01-23 03:10
Tisztazzuk a fogalmakat. A disszidens az, aki anyagi erdekek miatt, jobb lehetosegek erdekeben hagyja el a szulofoldjet. Az emigrans az az aki politikai meggyozodesbol hagyja ott szulofoldjet. A kommunista nomenklaturaban , az emigracio lejaratsakent hasznaltak a disszidens kifejezest azokra, akik otthagytak Magyarorszagot.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+10# Pálfi József 2015-01-23 17:54
Azt hiszem valamit összekevertél. A diszidens a politikai kivándorló és gazdasági emigráns a pénzt kereső vagy hajszoló ember.
Ha már szót kértem csak egy két gondolat a cikkhez.
Igaza van a cikkírónak. Hazajönni és gyertyafénynél (mert az áramot nem tudjuk fizetni, igy lekapcsolják) magyarázom a gyerekemnek, hogy milyen jó neki, mert megtanítom, hogyan kell keményen dolgozni azért, hogy talán tudunk venni holnap egy kenyeret, vagy ha mindannyian kapálunk egész nyáron, akkor zsír is jut rá. 
Azon kell elgondolkodni, hogy aa cikk írója miért is indult útnak, ha itthon is meg van a földje, a kenyérrevalója, a ruhája, lakása, kocsija stb. Ha pedig nincs és mégis haza kell jönnie, akkor inkább azon tűnődjön el, hogy mennyire nem tudta magát feltalálni kinn, hisz igaz, hogy ott is dolgozni kell, de a napi 8 óra munkával meg tudja teremteni azt, amit itthon 16 órában sem tud gürcölhet ahogy akar. Ha pedig annyit kell dolgozni, akkor hiába van itthon a gyerekeit csak akkor látja ha már alszanak.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+16# Arpad Dobri 2015-01-23 03:16
Huha , en nagyon jol elek ahol vagyok , sose mennek vissza! Itten megbecsulnek , es nem idegenkent kezelnek !! Mo on sose tudtam volna igy elni mint az operencian tul !!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+7# Krampus 2015-01-23 14:04
Mivel jomagam is "gazdasagi menekult" voltam, igy elsokezbol van ralatasom e temara. Semmi problema nincs azzal, ha kimegy valaki mint anno regen, csak legyen egy terve, ami menten vegigmegy, ellenkezo esetben csak idocseszes kulfoldre menni, keccsolni lehet itthon is! Ha volt olyan szerencses az ember, hogy a szulok a feneke ala tesznek egy kerot, akkor akar eladokent is jol elvannak itthon emberek (elo pelda). Nekem es masik jobaratomnak ehhez kulfoldre kellett menni, hogy osszegyujtsuk a lakasra a penzt. Igy nincs kolcson, a fizubol kijovunk rendesen. Mindenki eldontheti, hogy mikeppen akar elni, itthon magyarkent vagy kulfoldon bevandorlokent. Az alapmondas fennall minden esetben: "oda kell menni, ahol munka van"!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+23# Ella 2015-01-23 16:03
Kedves Bogar53!
Van egy kis kulonbseg, igaz? Gyerekkent mentem en is ki 63-ban apam utan aki 56-ban disszidalt. Nem lelkiztunk, hogy jajj akkor most ki megy, ki marad, ki fog hianyozni - mentunk. 

Aztan megszoktunk, aztan eltunk. Ha az ember allandoan hatrafele nez, soha nem jut sehova. Itt a kulonbseg a gazdasagi menekulteknel - mindig vissza tekintenek, es felvetik otthon ez is olcsobb, az is jobb.... Igy nem lehet uj eletet kezdeni.

Vegul is - soha nem gondoltam volna az igaz, de 40 ev utan vissza jottem. Nem lett a penz a mindenem - sot, inkabb rajottem milyen keves kell az igazi boldogsaghoz.

A felfogasom ketseg kivul nyugati lett - lehetetlent nem ismerek, nem panaszkodom hanem megoldast keresek. Nincsenek serelmeim :) sok hibat kovettem el, vannak amiket tobbszor is - de idovel az ember tanul ha nem csak sirankozik hogy valamikor de jo volt. Hat igen, gyereknek lenni foleg. :)

Nagyon helyes, hogy emberek szerencset probalnak. Ha realisan teszik kituno tapasztalat esetleg anyagi elony is lehet. Vagy nem - ha nem a celt nezi hanem azt amit fel adott erte.

Ma vissza lehet jonni es ez igen nagy dolog.
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Kati57 2015-02-04 19:23
Kedves Bogár53,teljesen igaz.
1986 ota élek Németországban.Akkor még nem voltak integrácios programok,a nyelvet egészen egyedül kellett megtanulni ha boldogulni akartunk.Akkor még nem álmodtunk arról sem, hogy egymahar haza lehet menni látogatóba.A szüleinket, testvéreinket évekig nem láttuk.Amint lehetett 1991-ben szivesen mentem haza.Azota jol beilleszkedtünk , a gyerekek beszélik mindkét nyelvet folyékonyan.Azt lehet mondani:Itthon vagyunk.De ha Magyarorszagra megyek, akkor is haza megyek.Problémák--gazdasági, politikai--mindenhol vannak, bárhol él az ember.De nem szabad elfelejtenünk a gyökereineket, ahonnan jöttünk.
VálaszVálasz idézettelIdézet
-19# rcakos 2015-01-22 17:27
Orbán ellen tüntetsz ? TEszel az országodért, vagy talán csak "kitartasz"?
VálaszVálasz idézettelIdézet
-27# Ella 2015-01-23 16:15
Kizarolag Orban MELLETT tuntetunk ha tuntetunk egyaltalan. Ossze tehetjuk a kezeinket, hogy meg hajlando tenni ertunk mikor allandoan csak cseszegetik.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# bionet58 2015-01-24 19:43
Van igazság abban amit mondasz, nem is kevés. A 40. évnek itt van a hátránya.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+31# gyurmamatyi 2015-01-22 21:05
a penz nem minden az igaz de probaljon meg valaki egy csaladot el tartani letminimumbol 78000 forint vagy minimal berbol 100 000 forintbol magyar orszagon ugy hogy az arak meg egyezne az unios arakal ! nem mindegy hogy a gyerekem nek mit adok enni vajas kenyeren no fel vagy normalis etelek eszik!! magyar orszagon csak a gaz es av villany szamlak 80 ezer forint korul mozognak es ez az igazi valo vilag!
VálaszVálasz idézettelIdézet
-4# halimba 2015-01-24 16:34
No, azért ez már túlzás! Szerintem nálunk többet senki sem fizet fűtésre, de mi is csak 55 ezer forintot. Igaz, hogy ez is rengeteg, el is megyünk egy kisebb lakásba. 100 ezerből megélni valóban nagyon nehéz lehet, ezt nem tagadom. Valóban szükség lenne a bérek emelkedésére. A gáz- és villanyszámlák esetében azonban az elmúlt években jelentős javulás következett be.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+8# kodácsi józsef 2015-01-25 03:32
Nehéz úgy a hazát szeretni,ha nap mint nap éhesen fekszel le.Ne beszéljünk pénz hajhászásról olyan országban,ahol négymillió ember él a létminimum környékén és gyermekek százezrei éheznek.A korgó gyomor és a kilátástalan jövő, igencsak lenullázza a hazaszeretetet.
VálaszVálasz idézettelIdézet
-6# ketila 2015-01-21 10:25
Sajnos vannak olyanok is mint egy nagyon közeli ismerősöm. Anno 70-es évek, barátnőjével felszámoltak itthon mindent, egyenként disszidáltak. Kinn összeházasodtak , két gyermekük született. A "redszerváltás" után a gyrekeket felrakták a gépre és egy nyarat itthon töltöttel a nagyszülőknél. aegy szót nem tudtak Magyarul. Azzal magyarázták, ha a gyerekeket megtenítják Magyarul, nem jó szemmel nézik Őket. Két hónapra kivitték a szülőket akik a két hónapot úgy töltötték kint mint a hétköznapokat, dolgoztak, háztartást vezettek. Ők ketten soha nem jöttek még haza (még a srác az apja temetésére sem) pedik nem csórók és nem is fognak.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+4# Ella 2015-01-23 16:17
Es? Nem ertem mit akartal mondani vagy csupan az irigyseg beszelt beloled? Kinek mi koze hozza?
VálaszVálasz idézettelIdézet
+32# Kondász Tivadar 2015-01-21 21:11
Értem én ezt a haza szeretet témát de miből fizessem a deviza hitelemet amivel jól át vágtak ,ezek a kabzsi büdös pénz emberek egy élet munkáját veszítsem el,csak egy dolog menthet meg ezekből a csapdákból ha kint máshol többet adnak azért a munkáért ahol éh bért fizetnek itthon,Magyarna k lenni hazát szeretni nem feltétlan itthon kell lenni.....
VálaszVálasz idézettelIdézet
-7# Ella 2015-01-23 16:19
egy pillanatra - nem vagtak senkit at - mindenki tud olvasni aki felvesz kolcsont. Talan az a fogalom is felmerulhetett benne, hogy a deviza allandoan valtozhat. Melysegesen megvetem az allamot azert, hogy most mindenki penzebol probalja kivaltani azokat akik sajat felelossegukre dontottek a hitel mellett.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+17# Fénybenjáró 2015-01-23 22:59
a devizahitel a bankok tudatos becsapása volt, ahol a törlesztőrészleteket szándékosan alacsonyan tartották a beetetési időszakban, majd pedig úgy megemelték, hogy a nemlétező pénzeikkel anyagi értéktárgyakat tudjanak legalizáltan ellopni. 

Álcázott uzsorahitel volt az egész!

Stb...Stb...
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Bugi 2015-01-30 08:40
T. Ella! Szerintem te beteg vagy. Lehet hogy neked soha életedben nem kellett megküzdened semmiért, mert a szülők a popsid alá raktak mindent, házat, autót.De aki nem akart , vagy nem tudott a szülőkkel lakni, az tisztességes munkával nem tud lakást( és direkt nem írok házat, mert azt már luxusnak tekintenéd ilyen felfogással) venni önerőből. És még fogalomzavarban is élsz. Az állam nem kiváltja a hitelt a te pénzedből, hanem nem engedi most már magasabb árfolyamon a devizahiteleket .A forintosítás is nagy üzlet volt az államnak, nehogy azt hidd hogy nem. Mindenki tud olvasni aki felvette. Te például tudtad akkor hogy a svájci frank 315 lesz. Ha igen, akkor miért nem vettél 98-ban egy talicskával?Most mekkora nyereséged lehetne a 140Ft helyett beválthadnád315-ért. Na látod te kis butus.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+31# Liliom 2015-01-22 12:37
Oké, hazajönnek. 
De ha a banki viszi a házat, mert nem elég a fizu, ne adj isten, a munkahely megszűnik,
a boltban nem adnak kenyeret csupán hazaszeretetből
Mert ugye ilyen is van.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+14# Tibor7813 2015-01-22 18:29
Érdekes hozzászólás! De mi van akkor ha nincs családod és max csak egy szülőd él és Ő is támogat. Vagy mi van akkor ha tele vagy hitelekkel és nem, hogy szórakozni nem tudsz elmenni de hónapokig kell takarékoskodni, hogy megvegyél egy nadrágot!!! 
A pénz valóban nem minden és a család az első! De ha a bank elviszi a házadat mert nem tudod fizetni a részletet és a törlesztést ugyan úgy kell fizetni, DE MÁR NINCS HÁZAD akkor hol legyen a haza szeretet???
Itt Magyarországon esélyem sincs kinullázni magam. Havi 120 000 -ből erre képtelen vagyok. Ja igen majd 20 év múlva :(
VálaszVálasz idézettelIdézet
+17# Giu 2015-01-22 20:26
Kedves San! Minek mentél akkor ki? Miért nem vitted a családot is? Csak azért, hogy ezt elmondhasd, leírhasd??? Én épp most jöttem ki családostól. Eszünk ágában sincs visszamenni magyarhonba. Ami ott folyik, az katasztrófa. Ebből nem kérünk. Felnőtt gyerekeink vannak, ők az életüket az USA-ban fogják élni. Magyarország élhetetlen, és sajnos az is marad....
VálaszVálasz idézettelIdézet
+7# Ella 2015-01-23 16:22
Ne tessek mas fejevel donteni mas eleten. En 40 ev utan jottem haza az USA-bol es meg latogatni sem vagyom vissza...holott fiam es unokaim ott elnek, Ocsem sem akart haza jonni - en pedig soha boldogabb nem voltam pedig kevesebbol elek mint eddig valaha. Mindenki csak a sajat elete folott dontson es maganak gondolkodjon. Kritika? Miert valamelyikunk mar tokeletes, hogy megteheti?
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Katalin 2015-01-23 17:38
Marhaság!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+20# Zimmezumm 2015-01-22 23:54
"gyűlölöm a német nyelvet, mert primitív, nehézkes, és a magyar nyelv kisujjáig sem ér fel."

Megsem lehet annyira primitiv ha ket ev alatt annyit sem sikerult megtanulni, hogy ungarische Mitarbeiter :lol:
VálaszVálasz idézettelIdézet
+9# Anett 2015-01-23 14:38
Ne piszkáld, névelő nélkül amúgyis ungarischer Mitarbeiter.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+12# Pertu 2015-01-23 13:43
A magyar nyelv azért is szép, mert ezen a nyelven elkövethetsz akkora képzavart, mint hogy "a magyar nyelv kisujjáig sem ér fel".
Ha nem azzal kezded, hogy miért mentél ki, sajnos értelmezhetetle nné és teljesen haszontalanná válik a fejtegetés arról, hogy miért jöttél haza.
Nem nagyon számít, hogy miért jöttél haza, ha semmi értelme nem volt kimenni. Akkor csak egy hibádat hoztad helyre, és ehhez nekem semmi közöm. A hiba és a helyreállítás egyaránt a te dolgod.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+8# Rob 2015-01-24 12:55
Akkor ezek után ne hőbölögjön senki, hogy itthon nem lehet megélni. Aki nem tud alkalmazkodni a kinti élethez, az jöjjön csak ide haza a nyomorba, aztán lehet sírni, hogy nincs pénz
VálaszVálasz idézettelIdézet
+4# Alex apafej7320 2015-01-24 23:29
Majd hazamegyek ha 2000eurot keresek Magyarországon...addig maradok... Nincsen Apam Se Anyam Se Istenem Se hazám... Köszönöm Orbán Viktor -nak...és ha isten erőt ád meg is hálálom...mint Lúdas Matyi
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# Laci 2015-01-25 17:04
Csak 1 kérdésem van. Meg tudtad volna teremteni mind azt a családodnak ami most megvan hogy ha nem mész ki?
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Diogenész 2015-01-25 21:44
Hm-hm.. 

RÉszben-dolgokban igazad van. Nem egyszerű kint, de sok embernek már csak ez maradt, kimenni dolgozni, távol a szeretteitől, ha már itthon nincs munkalehetőség.
És most ne mondd azt nekem, hogy van, ha más nem, a közmunka. Mert abból a pénzből nem lehet megélni sem, nemhogy hitelt-rezsit fizetni, netán a gyerekre/gyerekekre ruhát cipőt venni stb.... 

Írod azt, aki kint van, és lélelkben még nem lett külföldi, jöjjön haza. És azt megmondanád , MIRE jöjjenek haza?
Közmunkára esetleg?
50-60.000 Ft-os fizetésre?!?!

Jól teszik, akik kimennek, itt semmiféle jövőkép nincsen!
Mai hír, a kormány 8-10.000 fős létszámcsökkent ést akar az egészségügyben!

Ha az a több 100.000 ember hirtelen hazajönne, nem is tudom, mi lenne itt!
Azt kell mondjam, megértem azokat, akik kimennek..... Legalább, ( ha tovább nem ), míg egy kis pénzt kaparnak össze. Ha meg tetszik kint nekik, telepedjenek le.
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Móczár György 2015-01-25 21:46
Talán,ha jól keresel,vidd ki a családot is.
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Bruner Alfred 2015-01-26 09:48
Kedves San, primitivnek nevezni egy nyelvet amit nem ismersz ez magában primitiv! Munkád magas szinvonalárol pedig a primitivitásod is elárul egyet s mást! Nem azt állitom, hogy nincs igazad, de sok magyar megcskolhazná a németek fenekét, hogy egyáltalán munkát kapnak a pontatlanságuk és trehányságukkal . Üdv. Frédi
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Csaba Márta 2015-01-31 19:39
Szia nem kellene mindennap 1 órát beszélgetnetek ha mindketten kint lennétek. Nincs hazajárás sűrűn pl évente kétszer, és szerintem így jól éreznétek magatokat. 
De ne döntsél más helyett aki kint van ő majd tudja mit szeretne kezdeni az életével. A német nyelv sem rosszabb a többinél csak tanulni kell vagy így vagy úgy. Én a gyerekemnek szeretnék jobb életet biztosítani úgy hogy itt kint tanul mert otthon nem tudnám kifizetni. Aztán lehet ha minden egyenesbe jön nyugdíjasként hazamegyünk de nem biztos.Neked ez a véleményed ami nem biztos hogy egyezik máséval ezzel nincs is baj elmondtad a tiedét. 
További szép napot.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+16# Gengs 2015-01-19 23:10
Sziasztok.Lehet bárhogy nevezni a külföldön élőket,de teljesen felesleges.Szemèly szerint inkàbb külföldön èlek közbiztonsàgban,biztonságban,m int egy demokrácia nèlküli "hazàban" egy zsarnok diktatúràban.Kitartàst az otthoniaknak.
VálaszVálasz idézettelIdézet
-4# Ella 2015-01-23 16:23
sok szerencset Neked - latom nem emlekszel a diktaturara de oda kint meg megtapasztalhat od.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+36# Shabba 2015-01-20 07:51
nekem a föld az otthonom... én mindenhol otthon vagyok ezen a planétán :)
VálaszVálasz idézettelIdézet
+4# Ella 2015-01-23 16:24
Igen - ezzel en is igy vagyok. Isten gyermeke vagyok, Atyam teremtette a mindenseget, igy barhol is legyek - mindenutt otthon vagyok.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+4# Körtvési Adrienne 2015-01-20 11:35
Csak egyetlen gondolat a fentiekhez:
"Áldjon vagy verjen sors keze, itt élned s halnod kell"! Mert ez a HAZÁD, a gyökered ami a Magyar földből született, ahol anyáink a világra hoztak, ahol apáink emberré neveltek, ahová tartozol, ahol szeretnek és aggódnak érted és aholl örökké otthon lehetsz!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+8# Eva 2015-01-24 23:10
Kedves Mindenki!
Valamit nem latnak,vagy nem akarnak!Elfelej tik,hogy "EGY FÖLDÖN" elünk,es minden orszagban OTTHON vagyunk....az otthon az,ahol "MEGBECSÜLNEK es SZERETNEK"...es ne legyen mar olyan fene nagy önerzetünk!....Ne higgyjük,hogy csak mi letezünk,mi vagyunk szuperek,es mi vagyunk az okosak...Ha azok lennenk,most nem ott tartana az orszagunk,ahol...Miert kellene ott meghalnod,ahol születtel?..Eltel egyaltalan?....Inkabb ERTEKELD a lehetöseget,es az egyenlöre "nyitott"ajtot,amit hamarosan bezarhatnak az orrunk elött....es aki azon sirankozik,hogy ö mindig "külföldi"marad,az csak elöször nezzen magaba.Ön hogy fogadja a peld.Romaniabol attelepült magyarokat?...Tart karokkal fogadja öket?...pedig azok is magyarok.Igen,külföldön sem lesz mindenkiböl milliomos,de ha EMBER modjara akar elni 2015-ben,es a csaladjanak is rendezett hatteret akar,akkor az sem baj,ha ezert "nyakaba"veszi a vilagot....mert itt nem csak igergetnek, hanem valoban segitenek...es örömmel jaratnam itt a gyerekemet iskolaba,mar ha lenne gyerekem...ja,es milyen honvagyrol beszelünk?...Barhol vagy a vilagban,akkor sem gond ma mar a kapcsolattartas a regi baratokkal,a csaladdal....ha szereted öket,es nem csak magadert elsz,akkor megtalalod azt a tarsasagot,ahol külföldön is jol erzed magad!...Az OTTHON nem csak a szülöföldet jelenti....lassan mar megszokom,hogy a magyarokkal nem egy nyelvet beszelünk....szoval csak menjen haza,akinek hianyzik,hogybe leessen a "kut"ba...sok sikert!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+7# Balazs 2015-01-20 13:26
Az élet nagy igazságai,de ma nem érnek semmit.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+68# Zacc 2015-01-20 13:32
Miről beszéltek itt emberek? Azért mert valaki feladja a magyarországi életet és családjával egy másik országban próbál szerencsét hátha esetleg megbecsülik munkáját és keres annyi pénzt, hogy a számláik kifizetése után meg telik rendesen ételre ruhazkodasra és esetleg autóra (hozzáteszem 2015 ben egy autó nem luxus hanem szinte elengedhetetlen ég családban) az az ember akkor mar a pénzt hajszolja???!!! Miről beszéltek ti???!!! Menjünk haza Magyarországra ha esetleg el is tud helyezkedni az ember annyit tud keresni ha szerencséje van eltartsa magát ja és persze nagyon jól eltartsa az aktuális kormányon levőket és haveri kort???!!! Tudom jól megvan ez minden országban csak másutt az az ember aki dolgozik az tisztességesen meg tud élni nem úgy mint Magyarországon! Otthon sem jártam tobb milliós autóval itt sem járok. Dolgozom mint egy átlag ember , nem tuloratom non-stop mert nem azért elek, hogy dolgozzak hanem azért dolgozok, hogy éljek ... Részemről ennyi a hozzáfűzni valóm, de számomra többet ér , hogy dolgozok, van fedél a fejünk felett, el tudom a családot tartani anélkül , hogy hónap végen a fejem vakarjam és hétvégén csak a csaladomra koncentrálok nem a munkára! - Majd azon a napon amikor Magyarországon ugyan ez lehetséges lesz majd hazamegyek dolgozni, bár úgy érzem az a nap soha nmfog eljönni!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# Ella 2015-01-23 16:28
Nyugi, el fog jonni - de orulok, hogy megtalaltad szamitasod. Addig kell menni amig az embernek energiaja van. Tovabbi sok szerencset.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+4# Heni 2015-01-20 20:18
Nagyon igaz
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# pintér sanyi 2015-01-20 22:52
mennyen vissza magyarba akinek elgurult a gyógyszere. mégegy ilyen putri nincs a földön..jól teszi aki elmegy onnan soha soha vissza nem magyarba
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Ella 2015-01-23 16:29
Idézet - pintér sanyi:
mennyen vissza magyarba akinek elgurult a gyógyszere. mégegy ilyen putri nincs a földön..jól teszi aki elmegy onnan soha soha vissza nem magyarba



Soha ne mond, hogy soha :) Nagy igazsag. 40 eve en sem gondoltam volna, hogy valaha is...es lam.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# Klaszikusskor 2015-01-25 09:41
Régen én is ugy terveztem hogy csak meghalni jövök haza amikor már érzem hogy közel a vég elbucsuzok az unokáktól és hazajövök a kis 3-4 ezres nyugdijjammal amiért kint megdolgoztam ,kicsit hazajövök és vége.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+20# Ruppa 2015-01-21 08:29
A cikk gyönyörűen leírja a honvágy és a magány érzését, mégsem értek vele egyet...
A barátok, a haza és a család fontos, hiszen értük dolgozunk nap mint nap. Az, hogy nem tudja elfogadni hogy bevándorlóként tartja számon a német munkáltatója, ez sajnos vele jár.

Ki mondta, hogy a célországot tekintsd a hazádnak? A magyar öntudat belülről és a tetteidből fakad. Akárhogy nézzük, egy német látogató vagy dolgozó itthon német lesz, bármit is mond vagy tesz.

Az, hogy az író keveset érintkezett a családjával az csak rajta múlik! Ezernyi módon lehet kapcsolódni és amit elhalasztott annak már mindegy.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+6# Ella 2015-01-23 16:58
Jo olvasni egy normalis hozza allast is. :)
VálaszVálasz idézettelIdézet
+21# TT 2015-01-21 11:16
Ez milyen propagandaszöve g már. Viktor megmondta, hogy nincs kivándorlás, hanem egy gazdasági térben mozgunk csak az EU-ban. 
"Ne azt tanítsuk már a gyermekinknek, hogy milyen fontos pénzt keresned, mert ha apád beteg lesz, akkor tudod majd gyógykezeltetni , hanem azt, hogy apád előbb meggyógyul, ha Te vele vagy és szereted." Aha persze. A szeretetből nem fog meggyógyulni. Paraszolvencia nélkül meg nem foglalkoznak vele, amit fizetni kell valahonnan. Csak a példa kedvéért. Arról kellene írni, hogy milyen gazdasági intézkedésekkel lehetne vonzóvá tenni az országot, nem arról írogatni hagymázas baromságokat hogy a szeretetből meg lehet élni.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+6# Bonomi 2015-01-21 15:05
... javarészt ez nem az egyszerű embereken múlik, mert szép dolog a családdal együtt élni magyar honban, de ha nincs mivel fűteni, és nincs mit enni, akkor az sovány vigasz... a családommal élek nyomorban alapvető dolgokat nélkülözve... Az uraságoknak lett volna a dolguk az eltelt 25 év alatt megteremteni azokat a feltételeket, hogy most ne kelljen ilyen témájú cikkeket olvasni, de nézzünk előre, reméljük felismerik a problémák forrását, és változtatnak a hozzáállásukon.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+37# Molnár Péter 2015-01-21 15:49
És mi van azokkal, akik kinn élnek, kinn van a családjuk, gyerek, feleség és jól, boldogságban élnek? Én azért léptem le a szennyből, ahol hiába tettem meg mndent, hogy jobb legyen, mert már nem volt kilátás. Elviselhetetlen adók és kötelezettségek , egetverő rezsiköltség és borzasztó minőség, ami nem csak az élelmiszerre, hanem a mindennapos szükségleteket kielégítő dolgokra is vonatkozik. Vegyők a tömegközelkedés ben használt járművek állapotát, az azt üzemeltető cégek nemtörődömségét és az kiszolgáló személyzet hozzááláását az utazókhoz. Stb, stb... 90%-a az országot elhagyóknak, nem pusztán anyagi okokból hagyja el Magyarországot. Szerintem az már csak az utolsó csepp a pohárban, miután az iskolázatlan felettes porbaalázza és hazamegy a bűdös és koszos buszon, a düledező, omladozó albérleti lakásába és ha szerencséje van, nem tör be hozzá valami "megélhetési bűnöző", vagy épp nem verik meg hazafelé sétálva a 12 órás éjszakai műszak után, amire csak jobb esetben 8 óra van bejelentve. Szép a hazaszeretet, de az elvakultság nem magyarázat!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# Magyar érzelmű 2015-01-21 19:28
Volt egy srác akivel együtt dolgoztam bár jól keresett és mégis kiment ausztriába. Már második éve hogy kint van mégsincs semmivel többje mint itthon volt. Csak nagyképűbb és lenézőbb lett.Többet keres de többet is költ. És nem hasznos dolgokra hanem több cigi több energiaital bulik stb. A felesége meg éli a világát a 2 gyerek mellett. Hála Isten nekem sok a munkám és ha nem is gazdagszom meg de megélünk a családommal és boldogok vagyunk. Szóval szerintem többet ér a család mint a sok pénz amit úgyis itthagyunk ha megjön az égi behívó.
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Ella 2015-01-23 17:03
kicsit atlatszoan irigy szoveg de ha igy latod, hat igy latod. Csak ne fogcsikorgatva mondjad mennyire boldog vagy. Mindenki sajat belatasa utan el, lenyeg az ha O valasztotta akkor ne panaszkodjon senki. Valasszon mast ha nem tetszik.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+12# doctor 2015-01-21 20:43
Emberek, ne beszéljetek már hülyeségeket, néztétek már, ahogy éhezik a gyereketek? Előbb azt éljétek túl, aztán járassátok itt a szátokat hazaszeretetről , meg hiányról. 
Én, személy szerint lassan kezdem szégyellni, hogy magyar vagyok, pont az ilyenek miatt, mint ennek a cikknek a szerzője.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# Zabhegyező 2015-01-21 22:11
Én ausztrában vagyok nagyon jól élek és eszem ágában sincs magyarországra menni, max nyaralni. Engem az osztrák közösség befogadot és nem tekintenek rám mint idegen. Majd ha magyaro. olyan szinten lesz mint ausztria és ha ez még ebben az év században megtörténik akkor esetlegesen elgondolkodom rajta, de addig nem kösz
VálaszVálasz idézettelIdézet
+10# zy 2015-01-22 01:57
Senkim nem maradt Magyarországon, miértnem otthonnak nevezzem? Mert ők velem vannak és az otthon ott van ahol mi együtt vagyunk.... mit jelent magyarnak lenni? Ma: panaszkodò, önsajnálò, elfogadja hogy 26 éve újra és újra lòvá tegyék újra és újra hisz annak, aki becsapta már sokszor, irigykedő stb. Régen egyszer igen bátor nép volt leküzdötte az elnyomást, alkotott. Ezeket az értékeket érdemes őrizni és tovább adni csak hogy ha ma valaki ezt meséli és körbe néz, láthatja nem maradt belőle semmi. Szòval miért mennénk vissza...(?)
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# qqriqu 2015-01-24 10:52
Te is tegyél érte, hogy ne így legyen! Te alakítod a jövő történelmét!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+8# Kulfoldi magyar 2015-01-22 03:30
Vannak olyan elethelyzetek amikor nem sok a valasztas .. Nem minden a penz ? 
Konnyu ezt olyan embereknek mondani akinek van meg valami otthon es nem a bank vitte el a lakasat amiert a fel eletet dolgozta le .. A gyerekeinek diakhitelbol kell tanulnia .. amit utana egy egesz eleten at torleszthet a hatalmas minimal berebol.. Aki mar tobb eve nyaralni nem jut el a szomszedos kisvarosba se mert nem futja ra hogy pihenjen egyet.. Akinek az elelmiszer vasarlasnal meg kell valogatni hogy mindenbol a legolcsobbat vegye.. Sokszor ho vegen penze sincsen hogy bevasaroljon.. Fagyoskodik inkabb mert a futesre nem telik.. Szerintem ami Magyarorszagon a legtobb csaladnak jut az nem ELET .. Es itt alap dolgokra gondolok .. Es az biztos hogy nem minden a penz es fontos a csalad a hazaszeretet de ha valaki a sajat orszagaba kinlodva egyrol a nullara halad az aztan biztos sokra megy a barataival es a csaladjaval akik ugyanezt elik at..
Attol hogy valaki kulfoldon el a szive melyen mindig magyar marad akarmi tortenik !!!
Es en ugy gondolom hogy nagyon sokan vagyunk igy ha magyarorszagon munka lehetoseg lenne es olyan berezes ami a minimalis kereteket futja ami egy masik orszagban is adott nem lenne ekkora kivandorlas es tobben elgondolkodnana k a haza koltozesen is ..
VálaszVálasz idézettelIdézet
+5# Koko 2015-01-22 09:02
Hogy miért megy ki az ember? Mert itthon lehetetlenség megélni egy normálisan alap szinten. Persze a honvágy meg a család. Szülők,testvére k,...de sajnos belőlük nem tudsz megélni és itthon csak halmozod az adósságaid, amit még a gyerekeid is nyögni fognak. Ebbe aztán bele öregedsz és 60-65 évesen meghalsz a folyamatos nyugtalanság és egészségtelensé g miatt. Ha elmész külföldre talán még a 80 éves kort is megéred és nem aggódsz azon, hogy mikor keres meg egy végrehajtó.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# freddy cruger 2015-01-22 09:43
Kedves író!
Ha tényleg annyit tanultál, és annyit keresel illetőleg kerestél hogy hazaküldtél annyi pénzt hogy egy 18 éves hatalmas igényekkel rendelkező kamasz teng-leng mert elvan halmozva pénzel. Kérdem én! Miért nem vettél hetente vagy 2 hetente repülőjegyet???? 2 és fél óra és Magyarban vagy!! Németből több idő autóval ahol még a fizetés is alacsonyabb valamint olcsó értéktelen euroval játszadoznak.. mérlegelhettél volna. Elhalmozod őket pénzel vagy elhalmozod őket magaddal! Választottál, nekem úgy tűnil besokkaltál és hazamentél szintén nem segíteni de még ami van nekik abból is elvenni mert 1 el több illettő ugyebár. Minden jót és emberek! Nehogy megvezessenek az ilyenek otthon semmi nincs! A mahyar mindig is vándorolt most se lesz ez máshogy!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+18# Yamamann 2015-01-22 10:01
Sokan a pénzért mennek külföldre. Sokan pedig azért, mert Magyarországon az életkörülmények siralmasak. Befekszik a gyereked egy kórházba egy mandulaműtéttel , és egy súlyos fertőzéssel életre maradó betegséggel távozik hetekkel késöbb. Köszönöm.
Igen, sok barátom hiányzik akik otthon vannak, de mind megszürkültek a mindennapos robotban, az 1 fő- és 2 mellékállásban való kimerültségtől. Család? Mikor? Ők otthon élnek, találkozhatnak az anyukájukkal, rokonaikkal, de nem tudnak, mert állandóan dolgozniuk kell hogy kifizessék a rezsijüket. Több barátomnak ez a sors jutott. Nem Budapest és környékéről beszélek ahol egy szakmunkás 2-300.000 nettót is kereshet, hanem vidéken, ahol egy ápolónőt kényszerítenek a napi 12órás munkára havi 85.000.-, ahol óvodai, bölcsödei gondozónők 30 éves gyakorlattal, életüket a munkájuknak szentelték 80.000 foritot visznek haza.
Ezek az emberek mit mondanak a gyerekeiknek? Miért nem találkoznak sűrübben? Miért nem tud vigyázni hétvégén az unokájára? Nem kell mondjon semmit, mert mindenki szép csendben beáll a sorba és betegre dolgozza magát, hogy a csekkeket befizethesse. Vagy ha nem hát elhagyja az országot, és a kis nyugott légkörben ledolgozott 8 órájából megkeresett pénzén kifizet mindent, vesz magának autót, elmegy nyaralni, és még félre is tesz. Akkor melyik szemléletet lássa inkább a gyermekem? Azt hogy dolgozd halálra magad, és 55évesen a föld alá kerülsz a szégyentelen munkakörülménye k és a megélhetésért küzdésből eredő stressz miatt. Köszönöm, maradunk Németországban. Nem a pénz a fontos, ebben viszont egyetértünk!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+7# nausikaa 2015-01-22 10:35
Egyetértek Veled. Én is érzem a hontalanságot és tudom, soha nem fogok idetartozni igazán. A szülők hiányoznak, de a családom velem van tíz éve idegenben. Ja és egy apróság: a férjem nyolc éves kora óta krónikus beteg. Itt megoperálták és egy méregdrága biológiai kezelést kap, amire kilátása sem lehetett otthon. Abban mind a ketten biztosak vagyunk, hogy MO-on már nem lenne életben. Választhatok: Anyuval szeretnék minden nap ott lenni, vagy a férjemmel, az öt gyermekünk apukájával? A döntés nem mindig a pénzről szól :) Neked pedig sok szerencsét! Örülök, hogy megtaláltad az utadat!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+9# Roland85 2015-01-22 12:10
HAHAHA! Régen nevettem ilyen jót. Mit adtam a hazámnak? 4 éven keresztül havi 150-200e Ft-ot különféle adók formájában. Vásárlóerőt adtam. Jól képzett munkaerőt. Mit kaptam az országtól? Először megnyírbálták a cafeteriamat. Majd a felét elvették (hála az adókulcsok módosításának). Utána megszűntették a magánnyugdíjpén ztáramat (a cég kénytelen volt az új törvények hatására Mo.-n bezárni). És még sorolhatnám. 3 éve élek külföldön és eszem ágában sincs hazaköltözni. - Egy 29 éves informatikus Németországból
VálaszVálasz idézettelIdézet
+5# svabmagyar 2015-01-22 12:23
Szia mindenkinek!
Olvasom Sam sorait,kritizal ja a német nyelvet,könyörg öm,mennyire ismered?
En 25 ev utan is magyarul almodom.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+10# Boda László 2015-01-22 13:14
Kedves Budaházy Gyuri! Igaz magyar soha nem tudja VÉGLEG elhagyni szülőhazáját,me rt olyan,hogy 2 haza nem létezik. Utazásaim során sok, elsősorban a megélhetést kereső magyar fiatallal beszélgettem. Komoly gyárakat, intézmény vezetőket, de a jelenleg Oxfordban,- Cambridge oktató magyarokat sem hagytam ki. Bármilyen hihetetlen mint a Magyarországi gazdasági egzisztenciális közbiztonsági viszonyokat ismerőként nem kaptam tőlük meglepő válaszokat. Amiket ismertem. Magyar Janus arcú, cion szolgalelkű politikai elitnek köszönhetően 25 éve nincs a magyar ifjúságnak biztos,- családok alapítását is garantáló jövő képe. Megélhetési biztonságot jelentő védernyője Ezért is születik kevés magyar gyerek! .(Segélyekből,- halott bizniszből élősködő kivéve.) Komoly pozicióban dolgozók többek mellett a német Sindelfingen-i Mercedes gyárban dolgozó termelésvezető azt mondta, Magyarországon bűn a tudás, ezért azt meg sem fizetik. Jobb esetben alantasabb munka esetén az önéletrajzokban be sem írják,mert ha beírják az állásukat féltő csicskák,- középvezetők fel sem veszik. Ha a magyar értelmiség otthon szóvá teszi,hogy munka nélkül egy kazal gyereket szülő egy,- egy cigány,- vagy zsidó család 2x,-3x is többet kap az államtól havonta mint egy tanár,vagy orvos,vagy több gyereket is vállalni merő magyar fiatal család akkor rögtön rasszista,fasis zta,fradista. Sajnos ebből egyenlőre nehéz lesz kilépni,mert a jelenlegi politika munkahelyteremt ő lózungjai is inkább külföldre kényszerítik a tudással,szakmá val rendelkező élni akaró munkaképes magyarokat. Ameddig ez nem változik csak kifelében gondolkodnak nagyon sokan továbbra is. Persze lehetne ezen változtatni Tudom 100%-ban gazdaságilag mit kellene csinálni hogy a "régi kard újra fényes"legyen,de ehhez páran kevesek vagyunk. Pedig 2,-3 év elég lenne hozzá,hogy a labancokat, majd németeket utol érjük. De sajnos az ország,és a lakosság kifosztásában annyi haszonélvező volt,-van 25 év alatt a parlamentben,ho gy ezek kiiktatása,elszámoltatása nélkül nem fog soha megvalósulni, mert ezek mindenre képesek a rabolt vagyonuk megtartása érdekében. Biztos ismeritek azt a mondást: Nincs mocskosabb,- nagyobb kártevő- a bukott cion szolga kommunistáknál, akik már nem az eszmét,hanem a pozíciókat,- rabolt vagyonokat védik mindenáron. Nos ez van jelenleg Magyarországon. (Is!) Magyarország nagyon gazdag ország még mindig! Fel kellene ébredni!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+5# Tünde 2015-01-22 14:16
Kedves Mindenki!

Olvastam a fenti sorokat és nem tudom szó nélkülhagyni mindezt. Mindenki aki jó kapcsolatot ápol a családjával, barátaival nyilván hiányozni fognak neki, ha elhagyja az országot. De ne felejtsük el, hogy nem mindenki évitzedekre tervez kinn, hanem csak pár évre amíg gyűjt annyi pénzt, hogy a saját hazájában tudjon majd boldogulni belőle. Látom hatalmas a hazaszeretet, de azt mindenki elfelejti, hogy a lakosság fele csak napról napra él, nem tudja fizetni még az emberi létszükségletet sem, mint a gáz,villany, víz, élelmiszer, ruha. A legtöbb ember nem azért megy ki hogy ferrarira gyűjtsön a gyereknek. Biztos jobb lenne otthon lenni, a gyereket asszonyt puszilgatni, de akkor mit mondd este? most diétázunk, mert ki van számolva ki mennyit ehet? meg nem tudja megvenni a szülő a méregdárga tanszereket? Nem lelkizni kellene itt, hanem felismerni, hogy sajnálatos módon magyarországon csak kevés magyar tud megélni. Bele lehet fogni termelésbe, de a külföldi gyümölcs olcsóbb meg a kintről hozott tojás is. Ezzel nem nagyon lehet versenyezni. És ne felejtsük el, hogy mindenhez tőke kell, a semmiből semmi se lesz. Kedves cikkíró, nem lehet az, hogy a kint megkeresett pénzből tudta elkezdeni a növénytermeszté st és a többi felsorolt tevékenységet?

Véleményem szerint hiba egy kalap alá venni a kapcsi és a csak normális, nem pedig fényűző életre vágyó kint dolgozó embereket.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+8# István 2015-01-22 14:21
Hello!4 évet gályáztam USAban,fél évet se norvégban.Ez idő alatt gondolataim mindig itthon jártak .Egy hét horvátországi kiruccanás 5. napján már jönnék haza.Alig várom ,hogy ismét átlépjem a határt és ismét itthon legyek.Mezőgazdaságbol élek.Nem élek királyi módon,de nem is rosszul.Odakint,csak másod,harmad polgár lehettem.Amugy meg az amerikai mentalitás nem kivánom vissza.Csak Európa es közép főképpen.Ide tartozunk!:-)
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# Ella 2015-01-23 18:39
Ugy-e azt azert tudod, hogy az a "sok buta Amerikai" egyszer (majdnem) mind Europai volt. :) csak mondom
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# Masslow 2015-01-22 16:10
Ajánlom figyelmetekbe a Masslow piramist! Ha nem tudsz "itthon" feljebb lépni, akkor ha tetszik, ha nem: mész máshova! Vagy örök tudatlanságban leszel boldogtalan és nem tudod miért, mert fejlődésre (evolúcióra) vagyunk tervezve.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+5# Csorba Zsolt 2015-01-22 17:10
Nem a hazával van baj, hanem azokkal, akik azt irányítják, és tönkre teszik!!!
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# qqriqu 2015-01-24 10:55
Te is tehetsz róla! Ne hagyd,hogy tönkre tegyék!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# Lina 2015-01-22 18:04
Ez mind szép és igaz,de....Mi van azokkal a külföldre települőkkel akik szerelmi okok miatt hagyják el hazájukat és szó nincs a magas fizetésről és pénzhajhászásró l csak egy boldogabb jövőről és a gyerekek is külföldön boldogan,nyugal omban élnek az édesanyával_
VálaszVálasz idézettelIdézet
-2# qqriqu 2015-01-24 10:57
Szia ! Nem igaz ,hogy kb 5 millió magyar férfi közt nem találod meg az igazit!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# Tibibácsi 2015-01-22 19:29
Érdekes hogy nem esik szó ebben a többkulcsos adórendszerről, az útdíjról, garázsadóról, stb. stb. stb...De igaz is kaptunk szép stadionokat amik ugye nagyon fontosak hiszen ugye focistáink minden vb.-n ott vannak. Ez olyan mintha építenénk űrhajó kilövőállomások at, de nem lenne űrhajónk. Nem egyet...sokat. Az hogy ki mit ad a hazájának, nagypapámat kellene megkérdezni. Vajon mit tettek volna akkor ha tudják milyen világ lesz. De dolgozunk mint a marha és nincs előrelépés. Meg kellene kérdezni a főtereken, benzinkutakon éjszakánként szotyoládézó "spanyol" "honfitársainkat " vajon ők mit tesznek a hazájukért. Mert hogy tőlem és tőletek vonják az ő segélyüket, ez biztos. Eladjuk a vizet, az olajat, a természeti kincseinket, az erdőkből a fákat külföldre hordják de a magyarok nem vehetnek. Hogy hol élünk? Elmondom nektek. Amíg az amerikai terrortámadásba n elhunytak tiszteletére kiállnak a tűzoltók szirénázni, addig a műegyetemnél elhunyt tűzoltók tiszteletére nem. Akkor most hol is élünk?
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Ella 2015-01-23 18:44
Fogalmam nincs hogy hol el - mert keveri rendesen a fogalmakat. Megkeseredett sajnos az evek alatt - de az a tetlensegtol lett. Ha valami nem tetszik akkor valtoztatni kell nem bele fasulni es keseredni...aztan osztani mindenkinek :(

SOKSZOR kezdtem ujra - mindig a semmibol, sokszor vegeztem olyan munkat ami ket diplomamon joval lentebb volt - de fizettek erte es elni tudtam segely nelkul. 

Semmit nem bantam meg. Addig probalgattam dolgokat meg vagy megtanultam vagy mast valasztottam - jo elet volt, bar a "tenyerem" nem piskota - de ugy erzem at tudok elni, es ez egy felemelo es vegtelenul erosito erzes. Istennel mindig tobbseget alkotunk.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+5# Gergő 2015-01-22 19:34
Egy kérdés erre Amíg nem tudott ez az illető megfelelő anyagi hátteret felhalmozni magának, szerintetek gondolkodott abban, hogy vissza menjen Magyarországra? Nekem is hiányzik a családom, a barátaim. Hiányzik, hogy egy péntek vagy szombat este össze üljünk sörözni meg beszélgetni. De! Ami otthon megy az embertelen.. Dolgozol azért hogy ehess és szépen rá megy majd az egészséged is mert csak annyi pénzt keresel amiből fent tudod tartani magad, vagy még annyit sem. Ezt nem életnek hívják, hanem rabszolga tartásnak.. Itt 8 órát dolgozok, ebből 5-öt aktívan. Kb 4 szer annyit keresek mint otthon bármelyik gyári vagy kétkezű munkás. Eljutottam oda hogy nem álmodom az életem, hanem élem az álmaim. Vágyom haza igen, de amíg "otthon" nem lesznek megfelelő életkörülmények , addig nem is akarok "haza" menni. Szerintem ezzel nagyon sok Magyar van még rajtam kívül így, akik a határon túl élnek. 19 éves korom óta Németországban élek.. Holott ennyi idősen még anyám mellett lenne a helyem, mint sok velem korabeli srácnak, lánynak.
VálaszVálasz idézettelIdézet
-8# qqriqu 2015-01-22 20:32
Egyetértek a cikk szerzőjével! Az itthoni "kilátástalan jövő" nem mentség a haza elhagyására. Amikor 56 -ban üldözték, börtönbe vetették azokat akik maradtak, a gyávák meg elhúztak és azok most "égnek a hazaszeretet tüzében" sőt még mártírok vagy celebek is lehetnek belőlük! A mi honunk, a mi országunk! Olyan lesz amilyennek mi akarjuk, csak akarjuk és ne az Amerikai követségen szavazzunk! Én is voltam több évet távol a hazától melózni! Az ország, a táj, az emberek, a család az csak a szülőföldön van! Mindenki más hazudik vagy teljesen érzéketlen. Annak meg mindegy, hogy hol tölti el rövid földi pályafutását. Az viszont nem lesz az, hogy hol fogják elföldelni!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# Bubu 2015-01-22 20:59
Fél igazság a fent leírtak. Csak a pénz hajtja az embereket, hogy külföldön dolgozzanak? Nincs ebben valami más is, mondjuk a munkanélküliség ? Ezt meg sem említi a sikk írója.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# Cseli 2015-01-22 21:07
Előbb talán tessék tisztességes országot teremteni! Én is mindenkit otthon hagytam akit szeretek, de a szeretetből nem lesz tele a hasam. Nem a pénz a minden, aláírom, de éhen halni sem szeretnék. Otthon maradtam volna, ha tudtam volna kevés pénzből szeretetben élni, de egy szakmával és egy diplomával nem volt képes senki alkalmazni. Az kap munkát, akinek adnak, aki csókos, akit szeret a kormány, a többi le van szarva. Ahogy ez a kormánygarnitúr a el lesz üldözve, én abban az esetben megyek vissza.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+6# EgyMásikVélemény 2015-01-22 21:42
Amiről a cikk és az első két felhasználó beszél az a vendégmunkás élet. Igen valóban nehéz lehet, de van egy másik lehetőség is, ha letelepszel egy másik országban és úgy máris másként néznek majd rád, befogad a társadalom, nem az leszel aki elveszi a munkát az ottani állampolgároktó l, kiviszed a pénzt az országukból. Valóban vagy költözz ki végleg családostól ha nem tetszik amit kapsz a saját hazádból vagy maradj. 
A pénzről fog szólni az életed Mo-n is csak arról, hogy hogyan teremted elő másnapra amiből egyáltalán élelmet vehetsz majd. 
Igen kiköltözhesz tanyára megtermelheted, a gzerekeidnek nem tudod majd biztosítani a tanulmányi fejlődésüket (pl főiskola) amivel ki tudnának majd törni a saját helyzetükből vagy esetleg az országot építenék tennék jobbá.
A gyerekeidbe külföldön is belenevelheted a nemzeti öntudatot és lehet hogy Ő megy majd vissza Mo-ra és megváltoztatja majd a mostani nemzeti összképet.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+6# Jocó 2015-01-22 21:59
Vannak a cikkben mély érzelmeket felkavaró gondolatok, de rendkívül szubjektív módon tálalja a dolgokat.
1. - miért most jut eszébe ilyesmi, miután rendbe tette magát anyagilag? A sváb mondja, ő akkor gondolkodik amikor megy a vásárba, a magyar akkor gondolkodik, amikor jön a vásárból - nagyon igaz!
2. - lehet, hogy benne most ébredt fel ez a felismerés, de vajon a környezete is így gondolja, egyetért vele? Jobban fáj nekik az elvesztett idő mint a megnyert (anyagi) helyzet? 
3. - hány MAGYAR tudós, feltaláló, kutató tudott igazán érvényesülni itthon? Rájuk vajon ugyanilyen büszkék lennénk, ha itthon maradtak volna? Meg sem merem kérdezni magamtól, hogy hány zseni veszett el itthon, akiknek nem volt mersze nekivágni a vak világnak.
Szóval igen, vannak árnyoldalai is a külföldre menekülésnek, de ne legyünk csőlátók...
VálaszVálasz idézettelIdézet
+2# aleX 2015-01-22 23:18
Ez egy szép leírás a honvágyról ugyanakkor megoldást a nyomorgásra nem kínál. Mert meg ne haragudjon kedves cikkíró, nem az a megoldás, hogy együtt nyomorgunk, bár tény a megoldás az együtt-ből indul.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+2# V. A. Lucky 2015-01-23 00:05
Adja Isten, hogy sikerüljön hazajönnöd, és ne bolondulj bele! Én egy befogadó, normális közegből jöttem haza, egy befogadó normális közegbe, a korosztályom viszont teljesen hiányzik a régióban, mindenki eltűnt, mindent átitat a frusztráltság és gyűlölet, csak cigányozást, buzizást és zsidózást lehet hallani, az élet meg egy kalandregény úgy, hogy az ember 100e forint alatt kap PhD-vel. Sokszor felmerül bennem a kérdés, magamat, a saját kényelmemet áldozzam fel, miközben mások az adóforintjaimbó l dőzsölnek. Én csak egy normális országot szeretnék, semmit többet, így viszont nagyon demotiváló...
VálaszVálasz idézettelIdézet
+12# Zita 2015-01-23 02:42
Szép a cikk, és értem. Én viszont maradok. Otthon jobban kerestem, de itt még a kevéssel is boldogabb vagyok. Én azért jöttem ide, és azért maradok, mert szeretném, ha a leendő gyermekeim itt nőnének fel, és nem otthon. Azt az értékrendet, amit itt készen kapnak, azt Magyarországon most nagyon nehéz fenntartani-megtanítani. Én hazamentem, mikor édesanyám beteg volt, és vele maradtam, amíg kellett. Mert itt a főnökeim értékelik a munkámat, megértették, hogy helyzet van, és megvártak. Nem kértek sem orvosi igazolást, sem egyéb bizonyítékot. Egyszerűen hittek nekem. Az otthoni barátaim is megvárnak, és szeretettel várnak, ahányszor megyek. Én itt is otthon vagyok. A gyerekeim pedig annyiszor utazhatnak majd haza, amennyiszer csak akarnak. Fogják tudni, mitől jó Magyarország, mert megmutatom nekik. A nyelvet is fogják érteni, mert megtanítom nekik.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+8# Olasz 2015-01-23 04:46
21 vagyok. majdnem 2 eve elek kint angliaban. Nagyon szeretnek mar haza menni.. vegleg, de mondjatok meg nekem hova? A szuleim 2 szobas panelben neveltek fel. Koltozzek vissza a nyakukra? Imadom a hazam. Buzi angolok mondjak is hogy en soha semmi masrol nem tudok beszelni, csak Magyarorszagrol ..... Ha valaki ad egy lehetoseget hogy othon is eltartsam tisztessegesen magam. En meg ma pakolok es megyek...
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# zölderő 2015-01-25 11:58
21 évesen én is így gondoltam, alig vártam otthon legyek. Aztán haza mentem és pár év múlva rájöttem, hogy szar az egész, úgy ahogy van, és az én életemben már nem is fog változni. Úgyhogy húztam vissza élni. Most már egyáltalán nem hiányzik, sőt örülök, hogy szabadultam.
VálaszVálasz idézettelIdézet
-8# Orosz Gábor Csaba 2015-01-23 05:51
Magyarország egyetlen ellensége saját polgárai. Nem kell itt zsidókra cigányokra orbán/gyurcsányra mutogatni, meg az ufókra. 6 évvel ezelőtt azt merészeltem mondani egy jobbikos gyűlésen fegyvert a kézbe rendet az egészbe hát voltam minden csak jó nem. Aki azt mondja nem a fegyver a megoldás az mondja meg nekem miaz. Pártok egy kutyák mind a pénzt hajszolja én a pénzben nem hiszek én a tudásban hiszek ami hatalom. Gondolkodjon el mindenki magában a demokrácia megbukott, a kizsákmányoló vad kapitalimus megbukott, diktatúra megbukott egyetlen út maradt a technokrácia. És amennyiben ezt hajlandóak lennének az emberek elfogadni magyar ország 50 éven belül világuralomra törhetne...
VálaszVálasz idézettelIdézet
+4# vannak kivételek 2015-01-23 07:49
Nocs, de kezdeném egy kiigazítással....egy másik nemzet pénzén élünk....ne haragudj haver, de amiért az ember keményen megdolgozik, azt hagy érezze már a magáénak. Ez a másik nemzet pedig örömmel foglalkoztat, mert nincs ember aki elvégezze a munkát. Magyarban vannak emberek, csak épp munka nincs, ha meg van, annyit ketes vele, hogy a megélhetéshez kevés az éhenhaláshoz viszont sok....nehogy bűntudatom legyen már, hogy nem akarom éheztetni a gyerekeimet, feláldozni a magyar nemzet oltárán....hogy a sok tolvaj többet tudjon sikkasztani....meg a maffia pénzbehajtók uzsora kamatait fizessem...ha a rózsaszínű felhőcskéket elkotrod a szemed elől, megláthatod, hogy nem luxusról szól ez a dolog. Ja, igen....a magyarban élő külföldieknek mit üzensz ezek után? Húzzanak haza a gyökereikhez?
VálaszVálasz idézettelIdézet
+17# juppppii 2015-01-23 09:56
Kedves Baratom,

En egy 25 eves fiatal vagyok es mar 2 eve itt elek ausztraliaban.. Mindenki irigyel es csodalja hogy itt milyen jo elni.. De en a penzen kivul amit egyebkent kemeny munkaval keresek, keves dolgot latok az itt elesben ami miatt jo itt lenni.. Az elso idokben nagyon szerettem persze, mert adrenalin es uj hely es kihivasok, nem tudtam meg semmirol.. mindenki mosolyog... persze mosolyog legtobbszor kinjaban vagy mert nem tud mast... 2 ev utan lathato es erezheto, hogy nincs kapcsolat az emberek kozott.. eljatszuk hogy minden kiraly, cheers mate , all good.. no worries, de legbelul szenny van... a magyaroknal nalunk ez pont forditva van szerintem.. lehet kivulrol nem latszunk olyan szepnek valakik szerint (bar szerintem igen) de belul nagyon gyonyoru ertekes es tehetseges nemzet vagyunk. Kerem azt aki ezt irta, vegye fel velem a kapcsolatot vagy a modjat kerlek add meg hogy tudnank kicsit beszelgetni, gondolatokat cserelni:) koszonom az irast! Szivbemarkolo volt
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Zsuzsanna 2015-01-23 23:40
Kedves juppppii !
Nagyon együttérzek veled, én 1,5 éve vagyok itt doktori programon és ugyanazt látom, amit te, hogy nincs igazi emberi kapcsolat. Vagyis olyan nincs, amihez hozzá vagyunk szokva Magyarországon. Nem tudom megszokni ezt a felületes heppizést ami itt van, de idáig azt hittem, hogy csak Queensland-ban ez a helyzet. Nagyon szivesen megbeszélném veled a helyzetet.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+6# Levente 2015-01-23 10:05
Ez igy szepen hangzik de mit csinaljon akinek nincsen foldje, haza stb...? Minden egyes nap megfordul a fejemben, hogy hazakoltozok de mibol fogom fizetni az alberletet es a megelhetesemet?
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Fénybenjáró 2015-01-23 13:20
a föld adja az életet.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+16# Kántor Gábor 2015-01-23 11:06
Kint élek, és száműzetésként élem meg. Érettségi óta dolgozok, és nem sok olyan időszak volt mikor csak egy állásom volt. Volt lakásom autóm, annak ellenére, hogy szüleim meg gyerekkoromban meghaltak. Soha senkitől nem kaptam egy fillér támogatást sem. Mindent elvitt a nagy átverés, a devizahitel. (8 millás lakáshoz csak 3 volt a hitel) Nincs semmin, alberleről albérletre járok, és maradt az adósságom. Teljesen igaza van a cikknek, de az itthoni stressz mellett kb 5 max 10 év alatt kinyirom magam. Csak élni szeretnék, foglalkozni a gyerekemmel a családommal. Itthon változó munkarend mellett feljártam Pestre maszekolni, mert a keleti országrészben nincs munka. Heti egy estét tudtam velük tölteni, jó esetben. Ingerült, kimerült voltam, nem tudtam önmagam lenni.Végrehajtók zaklattak, senkit nem érdekelt, hogy a levonások után nem tudok albérletet, rezsit fizetni és a gyerekkel az utcára kerülök. Ennek ellenére a szívem szakad meg minden nap, annyira fáj a hazám elvesztése. Ha egy morzsányi lehetőségét láttam volna itthon a boldogulásnak, nem megyek ki. Nincs otthonom, miután az eddigi életemet végig dolgoztam. Hontalan vagyok Magyarországon! Kint ha dolgozok van esélyem rá, hogy legyen. Aztán az én házam az én váram. Erre mondjatok okos dolgot, de ne pocskondiázást, értelmes építő jellegű kritikából tudok okulni.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+5# Kenéz András 2015-01-23 11:16
Mindenki figyelmét fel szeretném hívni arra az egyszerű tényre, hogy senkinek, semmi köze hozzá, hogy ki, mikor, mit csinál? A Haza elhagyása nem csak a pénzről( sőtt; egyálltalán nem a pénzről) szól. Sokan nem is selytik mennyire meg lehet útálni egy országot, aki csak akkor kezd foglalkozni a polgárával, amikor az; kijelentkezik az országból. Előtte évekig szartak rá ! Ahogy kiderül, hogy külföldre akar menni, attól kezdve mindent tudni akarnak. Én a magam részéről annyit mondanék, hogy hülye aki bármi hiányérzet miatt hazaköltözik :cry:
VálaszVálasz idézettelIdézet
+13# Kollarne Heni 2015-01-23 12:17
Ez mind nagyon megható, de amikor otthon éltem sosem voltam benne biztos hogy elég pénz lesz nálam hogy kifizessem a vásárolt élelmiszert, a turkàlóból öltöztem, és mikor a munkáltató kérdésére hogy van-e kiskorú gyermekem igennel feleltem rögtön nem voltam alkalmas semmilyen állás betöltésére, pedig többféle végzettségem van, most Angliában a lányom egy jó iskolába jár, minden évben megismerhetünk egy újabb kis részt a nagyvilágbòl, és kapàlàs nélkül is meg tudom venni az egészséges organikus ételeket, nem vagyok milliomos, de embernek érzem magam, és tisztelnek becsülnek a munkahelyemen, és én szeretek egy másik nyelvet is beszélni, és szeretném minél jobban csinálni minél többet tanulni, bárki követ vethet rám ezért de én nem vágyom magyarországra, a családommal napi szinten beszélek a skypeon, a lányomnak itt van esélye egy boldog jövőre, míg otthon az iskolák körülményei egyre szomorùbbak, mint ahogy az ott elő emberek nagy részének életkörülményei is, nyilván az lenne a normál ha mindenki a saját országában élne, de ki az aki a nyomort és tengődést választja a saját gyermekének ha adhat neki többet és jobbat is.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# lovijano 2015-01-23 13:56
Hapsik ám lehet szépíteni a dolgot de ha haza mész akkor mi vár otthon a stressz meg a gondok mit adsz a gyereknek miből fizeted a számlát . Hol engedheted meg magadnak otthon egy munkával hogy ne legyenek anyagi gondjai a családodnak . Ha csak nem vagy politikus .Oké de a cikk nem a kultúráról szolt , mert hogy a kultúráról egy szót sem irt, arról ír hogy honvágya van meg hogy sosem lesz otthon de ezzel szerintem mindannyian így vagyunk akik kint melózunk. Hanem arról hogy milyen rossz haza küldeni a pénzt úgy hogy ö most inkább hazaköltözik mert nem tud mindenkinek segíteni akkor sem ha kint dolgozik inkább hazamegy , ugyan mond már hányan nem mennének haza hogy ha meg tehetnék de sokaknak nem adatik meg ez a lehetőség hogy ( Én most hazaköltözöm, növényeket termesztek, állatokat tartok, kenyeret sütök, sajtot készítek, ellátom önmagam és a családomat egészséges friss finom ételekkel, érzésekkel szeretettel. ) ezt meg tegyék
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# svabmagyar 2015-01-23 14:35
Ne vitassuk a semmit,en europainak erzem magam,25 eve attelepedtem,it t a csaladom,itt a hazam.A kollegak elfogadtak,nem neznek le.Magyrul sirok,nevetek,a lmodok,magyarul szamolok.Ami talan kicsit zavar odaha,tul sok a zaszlo lebbegtetes,haz afiassagbol nem lehet a szamlakat kifizetni.Tanacstalan vagyok.
VálaszVálasz idézettelIdézet
-3# Fénybenjáró 2015-01-23 22:53
de hazafiatlanságb ól sem lesz feltámadása az országnak...
VálaszVálasz idézettelIdézet
+8# Balint 2015-01-23 14:44
A pénz nem minden ! Ennek ez az oldala teljesen világos ! Az , hogy van olyan tipusu ember aki mindent pézben lát , a multját , jelenét ,jövőjét , pont nagyon is otthonról hozott külföldre is magával vitt rossz szokás . Ez a tipus meg se próbál be illeszkedni , vagy esetleg észrevenni , hogy külföldön is szeretni tudják őt az emberek , és nem az ország ami valójában idegen vele szemben, hanem csak ő saját maga nincs tisztában azzal , hogy ha valaki csak vinni és kapni akar , azt nem fogják szivesen látni . Nem hajlandó feladni ,a boldogság=pénz téveszméit. Nekem nincs otthon ,házam , földem , itt kint sincs! De vannak barátaim szeretteim , és miattuk bármikor haza mennék , és haza is fogok . Én is pont pénzt gyüjtök otthonra , de csak a magam tempójában , és csak szolid igényekkel, addig örülök itt lenni ,mert vannak igaz barátaim , és a ( mumus külföldi kulturának) ,nem az árny hanem a derűs oldalát is meglátom. Köszönöm a figyelmet
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Ennn 2015-01-23 15:11
Juj de nem értek egyet a cikkel!!!!
Tudjátok, én is átéltem ezt egyszer, és hazamentem. Sehol sem akartak alkalmazni, mert külföldön dolgoztam, mert ezt az otthoni ezt munkáltatók úgy fogták fel, hogy akkor én most tuti pénzéhes vagyok. Nem fogok megelégedni a keresetemmel.
Elárulom: megelégedtem volna másfél év után már szinte bármivel.
Én anív azt hittem, hogy otthon szeretni fogják majd azt, hogy jól beszélek angolul, tehát nem szaldok világgá, ha bejön egy külföldi a boltba, hogy megtanultam azt, hogy a külföldiek milyen fajta kiszolgálást részesítenek előnyben, ergo se le nem húzom a vásárlót, de bunkó sem vagyok (nem is értem, ez hogy lehet otthon még mindig divat), viszont az attitüdömmet olyan módon építem fel az adott vállalkozást, magamat és a kollégákat, hogy a vásrló akarjon visszajönni.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+2# Discotec 2015-01-23 15:39
Ezt a cikket biztos valami gazdag ember írta. Vagy pártközeli :)
Azért megnézném hogy egy fiatal párnak akik albérletben laknak mert egyik szülö sem tudott a seggük alá lakást rakni (és ezekből van a több) mit szólnának ehhez a csodálatos hazaszerető cikkhez, miközben a kettejük keresete éppen elég az albérletre meg a rezsire.
Amíg ez az ország egy gyarmat marad, (mert hogy az!!!) addig itt nem lesz jóléti társadalom. Mások munkáját végezzük el éhbérért. NINCS EGY SAJÁT GYÁRUNK SEM!! Már a boci csoki sem magyar... Na majd ha ezek a dolgok megváltoznak akkor tessenek ilyen cikkeket irogatni. Addig besorolom ezt is a nevetséges rádio blogok mellé amik készült: magyarország kormánya megbízásábóltól bűzlenek....
VálaszVálasz idézettelIdézet
-3# Zoli 2015-01-23 18:09
Szép kommentek, de én például azért költöztem ki mert a magyar nép egy szomorú bunkó népség... ideges, rohanó. én is az voltam, de amióta kint élek sokkal nyugodtabb vagyok. semmi pénzért nem mennék haza többé. agybajt tudtam kapni attól amikor bementem egy kisboltba és azt a nézést kaptam az arcomba hogy: "neked mi a kurva anyádért kell párizsi..." az gondolja úgy hogy hazamenne, aki nem járt sok helyen, nekem volt szerencsém sok szép helyre eljutni és még a legszegényebb ország is különb és kedvesebb mint magyarország...
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# zölderő 2015-01-25 12:01
Teljesen egyetértek
VálaszVálasz idézettelIdézet
+2# én maradok 2015-01-23 19:10
Mindenki a maga sorsának a kovácsa. Ha nehéz anyagi körülmények között él valaki és ezen változtatni szeretne 2 lehetősége van: A nehezebb út: kitalálni, hogy hogyan élhetne meg itthon jobban: új szakmát tanul, amiben több az álláslehetőség és jobban fizet, próbál valami mellékes jövedelemhez jutni másodállásban, vállalkozásban stb, csak ehhez idő és kitartás kell. Vállalni a keményebb adóterheket, nem pedig elmenekülni. Az hogy nincs időm új szakmát tanulni stb... azok csak kifogások a nehezebb út ellen, mindenkinek arra van ideje amire szán és ami fontos neki. Az hogy Mo élhetetlen, arra van 10 millió ellenpélda. Az meg, hogy megérte-e itt hagyni azokat akiket szeretsz, azt majd az utolsó percben válaszolod meg magadnak, akkor már nem kell senkit győzködnöd, csak magadba nézned. Megéri?
VálaszVálasz idézettelIdézet
+10# Attila 2015-01-23 20:26
Hi!

En egy kulfoldon elo gepeszmernok vagyok. Evek ota a hazakoltozest keszitem elo. Foldeket vettem... koszonhetoen viktor kiralynak most egy kalamutyi tanfolyamot kell majd elvegezzek, hogy tovabbi foldeket vehessek.

Remelem mire hazaerek az osszes hulladek magyarul beszelo de magyarkent viselkedni nem tudo csocselek elhuzza a belet valami nyugati csodaorszagban ahol a kis csopp agyanak bemeselheti, hogy befogadtak es elismerik. Kicsit nezzetek mar at az elmult 40 ev esemenyeit mennyire befogadoak egyes orszagok. Azert egy menekulesi tervet keszitsetek magatoknak. Paran majd ertitek miert.

Nagyon sokan kenyszerbol tavoznak kulfoldre, hogy kolcsonuket visszavizessek. Remelem ok elnek a lehetoseggel es megtanuljak az adott orszag nyelvet amely tudast hazaterve eleg jol tudjak majd kamatoztatni.

Igen, nyugaton majd jobban fogtok elni. Ezt folyamatosan mondogasd magadnak es vedd meg a repulojegyek az egesz csaladodnak. Itt folytathatod a vegetativ eletviteledet, napi 8 ora munka utan bamulhatod a plazma tevet, bejarhatod a vilagot es eheted a sok merget.

A szuk latokoru illetonek azt valaszolom, aki azt irta, hogy csak az megy haza, aki nem talalta meg a szamitasat, hat teved. En hazamegyek 40 evesen. Jelenleg netto 1.2M keresek es errol mondok le, hogy a hazamban eljek, a foldet turjam es esetleg olyan elelmiszereket egyek, amit nem laborban allitottak elo vegyesz mernok kollegaim.

Foleg azok maradnak otthon, akiknek nincs merszuk, nyelveket elfelejtettek tanulni az iskolaban, pedig volt ra boven lehetoseguk es persze azok, akiknek nem kellett kulfoldre menni azert, hogy rajojjon mi az a hazaszeretet, honvagy.

Legyszives buzditsatok a ciganysagot is, hogy koltozzenek nyugatra, USA-ba. En majd ha idom engedi angolt fogok tanitani a ciganyoknak, hogy elosegitsem a sikeres letelepedesuket es konnyeden kitoltseg a segely igenylo nyomtatvanyokat .

Elhetsz barhol a vilagon megis lehetsz igazi magyar, de hogy a karpat medenceben szulettel es beszeled a nyelvet, attol meg nem vagy magyar az en ertekrendem szerint. 

Koszonet a cikk ironak, hogy megosztotta gondolatait. Tovabbi kellemes zsortolodest es mocskolodast, magyar nyelvu forumokhoz huen.

Igen tudom, en egy kocsog, nagyszaju mindent tudo kur.. any.. fas..po stb vagyok akinek a kaka ragja ki a szekely belet. A helyesiras szakertok velemenyere nem vagyok kivancsi.

Marado Tisztelettel, Attila:)
VálaszVálasz idézettelIdézet
+7# Tomasits Csaba 2015-01-23 20:53
Üdv!
Az a helyzet hogy jó munkahelyem van,magyar viszonylatban jól keresek és a gond nem is ez,hanem az állandó lehúzás,az állandó átb*szás ami itthon van.nekem ebből lett elegem,hogy mindenki engem akar lehúzni,abból amiért én keményen megdolgozom akar könnyen élni.megállít a rendőr,megbünte t,miért?mert ez lett kiadva neki.bizonyítsd hogy be voltál kötve...áhh..inkább fizetsz.megnézetem a motort mert időszakos szervize van,47ezer, mert generátorhibája volt.mondom garanciális a vas,ááá ez nem garanciális probléma.megnézem rajta van a festék a generátorcsavar on amit a gyárban kennek rá ha készen van,tök hülyének néz minden 'szakember'.kijön a gázszerelő,mert nem gyújt a kazán,35ezer pedig csak befújta egy kis sprével meg letörölte egy rongyal 10 perc alatt,beszéltem a csőszerelővel hogy fordítson át egy radiátort mert ki akarom szedni a falat...108 ezres árajánlat egy 2 órás munkára...nameg az anyátokat.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# Juci 2015-01-23 21:48
huszonhet eve eljottem otthonrol. Itt a csaladom. Marmint a ferjem es gyerekeim. Mindenki mas otthon. Napirenden van, hogy konny szokik a szemembe. Ha a szuleimnek barmi banatuk van nem tudom oket megolelni. Ha korhazba kerulnek nem tudom oket meglatogatni, megsimogatni az arcukat es azt mindani minden rendben lesz. Nem tudok jokat nevetni az unokatesoimmal. Nem latom, ahogy az o gyerekeik cseperednek. Sok sok mindent sorolhatnek meg. Soha tobbe nem jonnek el Magyarorszagrol . Meg akkor sem, ha az eletem nem lehetne ilyen szinten, mint ahogy most van.
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# AAA-USA 2015-01-26 21:07
Go Home!! Mit keresel itt?? Senki sem tart vissza, hogy hol van. Ön hol van, mert úgy döntött, hogy ott legyen. Csak menj haza. Jó szándékbul mondom.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+7# iksz-el 2015-01-23 22:38
Hazaszeretet vagy jóllakott gyerek?
Agyonhajszolt szülők vagy több, családdal eltöltött idő?
Közmunka kilátása vagy megbecsülés és megfizetett munka?
Néha kissé irígykedő, de kedves barátok vagy új kapsolatok?
Ragaszkodás a magyar nyelv és kultúra kizárólagosságá hoz vagy befogató hozzáállás és készség új nyelvek és kultúrák megismerésére?
Aljától tetejéig korrupt, romlott, mutyizó, adókerülő társadalom vagy gatméltányos juttatások arányos adók mellett?
Focistadionok vagy oktatásra költött pénzek?
Keleti nyitás vagy nyugati életmód?

Nos, szerencsére még megvan a választás lehetősége a legtöbbünknek. Mindenki legyen boldog azzal, amit választ, az ő élete, az ő felelőssége, az ő boldogsága.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# misi 2015-01-24 00:51
hat nem tudom?
Amikor magyarorszagon dolgoztam akkor is VENNEM kellett a dolgokat penzbol es itt kulfoldon is. Nem TEREMTENI. Bar biztos jobb lett volna a kocsiba a benzint bele TEREMTENI es nem VENNI...
Kulonben jo cikk...
VálaszVálasz idézettelIdézet
+7# Viktor 2015-01-24 01:31
Sziasztok! A külföldre kényszerültek táborát erősítem jómagam is, és olvasva a hozzászólásokat , fontosnak tartok leszögezni pár dolgot. Először is, aki nem próbálta ki, hogy milyen "nyugaton", kár erőlködnie azzal, hogy mit hall/lát a hírekben. Ugyanaz a majomkerék vár itt is, csak az a nagy különbség, hogy Magyarország - mint a keleti országok mind - GYARMATként lett az eu-hoz csatolva, ezért ne is számítsatok nagy változásokra, amíg az eu vezető államai rommábombázzák a csóróságban tartott tagállamokat a gyáraikkal, ahol a saját honfitársaik csak 4szeres áron végeznék el ugyanazt a munkát! A nyugaton átlagban ugyanaz a színvonal elvárt a munkában, valamiben erősebb, valamiben gyengébb. Ők nem jobbak, de ezt hiszik. 
Tehát a fizetések többszörösei a magyarországiak nak, de a szolgáltatás azonos, sőt nem ritkán gyengébb minőségű, pedig ugye 10 éve az eu-ban vagyunk, és nem gyanús, hogy a beígért béremelkedés a kanyarban sincs? Ugyanakkor itt nyugaton nem értik, miért jövünk ide, mert őnekik is megmondták a hírekben a kamudumát a csatlakozó tagországokkal kapcsolatban... Mellesleg miért vesszük el az ő munkájukat, tehát neheztelnek sokan ránk emiatt. 
Az pedig hogy befogadnak-e vagy sem, több dologtól függ: melyik nációnál próbálsz szerencsét, mennyire tudsz asszimilálódni, személyes kisugárzásod stb. De inkább nem fogadnak be, általánosan te mindig is CSAK egy külföldi maradsz. Elég szar érzés, hogy nálad aljább emberek lenéznek csak mert kelet-európai vagy, de sok azt sem tudja hol van az országod, csak külföldi vagy... Tudni kell, hogy a nyugat-európai népek szeretik lenézni a többi nyugat-európai népet is, itt mindenki a legjobb, következésképp a kelet-európaiak meg már rögtön utcahossznyi lépéshátrányból indulnak. Pedig ők nem többek, de ezt csak akkor tapasztalod meg, amikor fej-fej mellett összeméred a tudásotokat, és én már ilyen formán 100-szor, 200-szor összemértem, s mivel ambiciózus vagyok ezért nem is hagyom csorbulni a büszkeségem azzal hogy alulmaradnék bármiben is (jól elvégzett munkáról beszélek csak), de SOHA nem fogják hagyni, hogy egy "primitív kelet-európai" jobb legyen náluk, mert egyszerűen nem vesznek róla tudomást. És ez sorozatosan megtörténik.
Személyes tapasztalatom Hollandiában, hogy azok akik a barátaim lettek itt élő magyarok, és kölcsönösen elfogadtuk egymást pusztán a józan gondolkodásunktól vezérelve, mind haza terveznek menni, vagy már haza is mentek családostul, mindenestül. 
Szívből kívánom minden külföldön dolgozni kényszerülő honfitársamnak, hogy kapjon idejében lehetőséget átértékelni a szükségleteit, és lássa meg, hogy a HAZÁban egy hányattatott sorsú de hatalmas értékeket rejtő nemzet él, aki valóban visszafogad hogy otthon légy, és csak rajtunk áll, hogy mikor fogjuk kezünkbe az országunk sorsának gyeplőjét, s emelkedünk fel a megalázó - és titkolt - gyarmati sorból önálló országgá. Mert most még megtehetjük. Tudom ez a mai világpolitikai kép tükrében naívnak hat hogy független, de jobb opció nem létezik.
Szóval köszönöm a cikket, üdvözlöm a szerzőt, és küldök egy képzeletbeli nagy pacsit is a jövőbeli saját portámról, ahol én is kenyeret sütök, állatokat tartok, és gyakorlom mindazt, amit a nagyanyámtól tanultam a kertben. :) Csak lennék már OTTHON!!!
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# SaraK 2015-01-24 19:03
Vegre egy jozan hozzaszolas! 12 eve en is mindennap a te zaromondatoddal fekszek es kelek. Remelem hogy egy nap en is hazajutok es megertem mi faj a cikk irojanak. Az ellenseges kommenteket viszont nem ertem.
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Viktor 2015-01-25 15:47
Sok sikert kívánok hozzá! Amit igazán akarunk, az összejön. :)
VálaszVálasz idézettelIdézet
+2# Mikó Imre 2015-01-24 10:09
Soha a büdös életbe nem költöznék vissza Magyarba!
VálaszVálasz idézettelIdézet
-5# istvami 2015-01-24 16:07
Remélem nem gondolod meg. Számüzetésben a helyed, nincs helyed a Hazánkban...
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# magyar 2015-01-24 16:25
Most ez a divat,hogy menj ki külföldre de majd ez is elmúlik egyszer.Most sokan mennek ki (megszedni magukat)hogy vissza térve az új kocsikával pózoljanak,megm utatni a világnak(Magyar országnak)hogy nekik mikre telik.2030-ra de optimistábbak szerint 2050-re olyan mint Magyarország csak névlegesen lesz,de a benne lakók 70-80%-át a mostani kisebbség fogja alkotni.Mert nekik jó a közmunka,és a kis pénz a magyar meg csak az anyagiakat nézi azt hogy neki több legyen a másiknál közben elfeledkezik szaporodni.Nem azt mondom én se hogy a közmunka jó ez csak példa volt.De amit leírtam az itteni kisebbséggel kapcsolatban ugyan úgy igaz a Nyugat-Európai kisebbségekre is.
VálaszVálasz idézettelIdézet
-1# Jozsó 2015-01-24 16:27
Elolvasva jó pár hozzászólást,ig en rosszul érzem magam! Hogy én milyen hülye vagyok hogy itthon boldogulok! A "szennyben a putriban".Tényleg ilyen rossz a helyzet? Van munkánk ,dolgozunk ,igyekszünk normálisan élni.Néha felháborodunk,d e miért is menjek bárhova mikor itt van a házam a családom mindenem. Mit kell az embernek az életében elérni hogy elég legyen? De azt nehezen viselem hogy a kedves "honfitársaim" akik más országban keresik a boldogulást, visszaköpködnek .Ti azt az utat választottátok ,biztos okotok volt rá mi meg jó páran ezt . Nem kell bizonygatnotok hogy Nektek milyen jó. De tényleg mivel jobb?
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# Csaba 2015-01-30 11:50
Én is itthon boldogulok. Ha az ember akarja, tesz érte, tanul, sokat tanul, képzi magát, mer lépni, lehet boldogulni, nem könnyű, de én pl jól vagyok és a környezetem nagy része is, Itthon vagyok, kocsival járok, ami kell megveszem, de lényeg hogy itthon vagyok...
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Csaba 2015-01-30 11:57
Mintha egy nagyobb hatalomnak megtetszett volna a kárpát medence, és szánt szándékkal lehetetlenítene el minket, üldözne el, szaporítaná a fejünkre az élősködő kisebbségeket, irreális, elbírhatatlan devizahiteleket , sáskajárás mennyiségű adót, élni se elég fizetéseket. Mi van ha ez szándékos, független ki van kormányon...a céljukkal jól haladnak, óriási tempóval ürül ki ez a gyönyörű táj, és közben egyre több az élősködő, az adó... én még kitartok, de meddig,... mit lehetne ez ellen tenni? Az ország adottságai nem indokolnák ezt, itt boldogságban, gazdagságban kéne élni, sok a vizünk, remek a termőföldünk... mégis mennünk kell innen...Hogy lehetne győzni itt? Kicsik vagyunk és egyre kevesebben....
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Fénybenjáró 2015-01-30 22:23
jól látod a másodlagos okokat.

Azonban az elsődleges ok az, hogy a magyarság eltávolodott Istentől s az istenes élettől. Ennek eredménye, hogy az aljas uralkodhat felettünk.

A megoldás, ha újra istenes nemzetté válunk és újra az Igazsághoz térünk vissza.
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# carter87 2015-02-04 08:52
Ne aggódj! Bízz, higgy, és TUGGY!!! - le tudom írni helyesen is ;)
VálaszVálasz idézettelIdézet
-3# Gömb Elek 2015-01-24 16:30
Hazájukat végleg elhagyók, szívességet tesznek a lakosságnak mert ez a természetes kiválasztódás! Hulljon a férgese... Én negyven év után haza települtem... Az életben maradt disszidens korosztályom, akármekkora beolvadó volt, a farkát behúzva haza felé sompolyog...
VálaszVálasz idézettelIdézet
+2# csaba 2015-01-24 20:18
Mindenki ,hogy szereti Magyarorszagot! 
Pedig nagyon sok mindent nem tesz Ertem,ertunk! 
Miert eroltessem akkor en magam! 
Amilyen az adjon Isten,olyan a. ....!
En actually elvagyok nelkule! 
Es akinek van egy kis gogyia nem marad otthon a kormany zsebet tomni! Mert Itt mindenki tudja mondani, hogy Milyen szemetek ulnek ott de kimenni mar nincs idelye ereje mert a kormany nem hagy neki! 
DE TALAN VASARNAPONKENT!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# Misi 2015-01-24 21:11
Sziasztok,
Érdekes írás...
Ezt a TEREMTENI és VENNI közti különbséget elmagyarázná nekem az író?
Nekem a hűtömben sosem TERMETT semmi, max a túl sokáig ott hagyott sajton penész... 
De nem sokára haza látogatok és kiváncsi vagyok, h az autópálya matrica TEREM-e a kocsira vagy VENNI kell?
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Ennn 2015-01-24 21:17
Wow!
Kicenzúráztátok a hozzászólásom lényegi mondanivalóját! Ez gyönyörű!
VálaszVálasz idézettelIdézet
+3# rakatya 2015-01-24 22:39
Sajnos a haza,szulok szeretetebol nem fogom eltartani a csaladot!pezbol elunk nem szeretetbol! Aki akar azert tenni h jobb legyen az tesz is ........ Ki otthon ki kulfoldon .....
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# Alex apafej7320 2015-01-24 23:46
Hofi:"Aranyanyám, te egy lépést ne menj innen sehova, mert aki ilyen szinten van arra itthon van szükség! " ...de te csak költözz haza... 5 év Spanyol + 1 év Német + 3 hónap Ausztria... Otthon 15 ...kb egyensúly lenne ha mérlegbe tennénk a külföld ill.a magyarban megkeresett fizetéseket (összességében)
VálaszVálasz idézettelIdézet
+5# Korben Dallas 2015-01-25 04:00
If it's hard then do it hard..Ha valami nehéz akkor csináld keményebben. 
Ez mindenre igaz az életben. Ha nehéznek érzed a beilleszkedest akkor csinald keményebben, vagy ismerd el hogy kudarcot valottál valamiben és ne a környezetet vagy a masikat hibaztasd. Az embernek nincs szüksége semmire hogy boldog legyen,mert önmagának teremti azt, és ez független attól hol van éppen a világban. A nap mindenhol ugyanúgy süt és ha nyitott vagy légy bárhol, megtalálod a helyed.
Beszéltem már több emberrel is aki visszament Magyarországra, legtöbbször a beilleszkedést mondják, és hogy nincsenek barátaik. De úgy nagy részben nem értem meg az indokaikat, mert nekem vannak barataim és a beilleszkedésse l sincs bajom, a különbség közöttünk, a látásmód.
Bármi lehetsz ami akarsz.
Ha valaki gazdag, azért az mert az akar lenni, ha valaki magyarként külfoldön akar boldog lenni az lehet az.
Be positive.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+9# L. Alex 2015-01-25 11:23
Akkora baromságot írtál, amit csak olyan ember tud írni, akinek van háttere!

Októberben jöttem vissza Németországból, azóta itthon nem találok munkát, pedig keresek,

Mi a szent szarrol írsz?

Ennyire képmutató módon írni kevés ember tud mint te. A gyerekeimnek mit adok enni?
Magyarságtudato t???

Amennyiben sikerül, úgy fogom itt hagyni ezt az országot családostul, mint a pinty.
...és mindenkit erre bíztatok!

Németországban, nem azt éreztem, hogy "minek vagy itt?" - hanem "jaj, de jó, hogy itt vagy!" - és ez nagyon nagy különbség!

Tetves magyarkodással, meg szépen lehúzhatjátok magatokat, lehet féltéglával verni a mellet, hogy mekkora magyarok vagytok, de éppen, Ti dolgoztok a kirekesztéssel legjobban a magyarok ellen.
Mondatonként, szavanként tudnám rommá szedni ezt az irományt, de kár a munkáért, energiáért.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+2# Ella 2015-01-25 13:49
:) Igen, epp ott feljebb olvastam az elobb valaki irta, hogy a 'termeszetes kivalasztodas' Csak en pont forditva latom: a zaptojas le ull az aljaba az eletre kepes meg kirepul.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+2# na4 2015-01-25 13:53
Árvalányhajas marhaság ez a poszt. A világ teljesen megváltozott, ezafajta mentalitás már a múlté. Amúgy pedig úgyis minden az agyban döl el.
VálaszVálasz idézettelIdézet
+1# Wago 2015-01-27 13:49
Jó cikk. Sőt bővebben jó szar! Még ha gyermekeid nélkül is mész ki, a cél, hogy élhessenek a gyerekeid. Itthon élhetnek, de hogyan? Kenyéren, ha jut rá, és napi 12-16 óra meló mellett sem látod őket. És ha bármi bajuk van? Közmunkás béredből taníttatod? Orvoshoz viszed? Esetleg netatántán nyaralni? Nem hiszem! Fáj az ember szíve, hogy nem láthatja csak 2-4 hetente a gyermekét, de jobban fájna ha itthon elvenné tőled a gyámügy, mert nem tudod eltartani, vagy megélhetési bűnözővé válsz, mert enni kell, és melegedni és azért kaszliznak be. Írhattok bármilyen hazaszeretetről , meg arról amit akartok. Itthon, ha dolgozol büntetnek, ha nem dolgozol büntetnek, ha fizetsz több kell, ha nem fizetsz elveszik a gyerekeid jövőjét is. Alternatíva? Áldozatot hozol, kimész és ha megteheted viszed a pereputtyot. Ez a legtöbb és legjobb, amit tehetsz, mint szülő, mint ember. Nem mint MAGYAR!
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Attila 2015-01-28 06:00
En pontosan ugyan ezt eltem at 10 even keresztul a 90 - 2000-es evekben, amikor meg az internet gyerekcipoben jart es a kapcsolatfelvet el az itthoniakkal a level, vagy a meregdraga telefon hivas volt. A cikk elmondja az okat, hogy en miert is jottem haza. Mar 8 eve itthon vagyok es azota csak vegetalok. Legutobb lattam egy reklamot a teveben, miszerint ''egy jo szakma feler egy diplomaval'' Villanyszerelo leven, megprobalkoztam elhelyezkedni, ahol felajanlottak 700 Ft.-os netto orabert, minimal berrel bejelentve. Gyorsan merlegeltem, osszehasonlitot tam magam egy biztonsagi orrel, aki 12 ev tanulas helyett elvegez egy 2 honapos kepzest es megkeres netto 500 Ft.-ot orankent es ha szerencseje van meg ejszaka aludni is tud. Idokozben rajottem arra is, hogy a Tesco penztarosat nem kerhetem meg arra, hogy had vigyem ki a kenyeret fizetes nelkul, mert a fonokomnek meg nem jott meg az utalasa. A szeretet szep dolog, de sajnos nem elunk meg belole. Sajtot meg talan tudnek en is kesziteni, de novenyeket termeszteni, vagy
allatokat tartani a harmadik emeleten nem lenne lehetosegem, ezert nekem egyenes ut vezet 
vissza kulfoldre.
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Janos 2015-01-30 13:45
A helyzet az hogy altalaban azok mennek vissza akik nem tudtak semmit elerni kulfoldon. Ugy is mondhatnam hogy semmirevalok voltak Magyarorszagon es semmiravalok lettek kulfoldon is. 
Ugy nem lehet kulfoldre mennie es azt varni hogy befogadjanak hogy mar a megerkezesed utan 2 hettel a rendorok kergetnek mert a leallosavban kocsogmodra eloztel a motoroddal a sztradan! Aztan amikor jonnek erted a rendorok par oran belul akkor negyven pareves fejjel sirdogalunk! De mielott hazamentel ugye Tamaska azer meg par embernek itt hagytal adossagokat (reszletfizetes kulonbozo muszaki cikkekre) amit most helyetted torlesztenek.
A masik oskos meg azt mondja hogy mit kepzelek en aki takaritos vagy vendeglatos munkat ajanlok neki hiszen neki diplomaja van!
Ezer es egy tortenetet meselhetnek. A munkambol kifolyolag nagyon sok frissen erkezovel talalkozom es az evek tapasztalata alatt szinte az elso 5 perces beszelgetes utan meg tudom allapitani ki fog hazakoltozni.
A sikeresseg csak egyik ok amiert nem megyunk haza. Masik ahogyan mar sokan irtak az az hogy itt nyugalom van. Amig Magyarorszagon hati 3-4-szer szedtem fejfajas csillapitot addik itt evente szedem 3-4-szer. Ez megfizethetetlen lenne meg akkor is ha ugyan olyan szegenyesen elnek itt mint otthon (de nem igy van).
VálaszVálasz idézettelIdézet
0# Zoli 2015-01-31 23:30
ha választhattál volna születésed előtt ,hogy hova szüless, magyarországot választottad volna? ez azért érdekes kérdés, mert még mindig választhatsz :)
VálaszVálasz idézettelIdézet