Payday Loans

Keresés

A legújabb

Népesedési hírlevél 2015. I.25. PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

A tízmilliós Magyarország már csak illúzió

2015. január 11.
ZAOL
Bár a legfrissebb adatok szerint lassult a népességfogyás, a lakosság száma továbbra is csökken hazánkban.

A tízmilliós Magyarország eszményképe évek óta illúzió csupán, a népességszám körülbelül 4-5 esztendeje már lecsökkent a bűvös szám alá. Míg 2010. január elsején még 10 millió 14 ezer főt jelzett a statisztika, az egy évvel későbbi adatok szerint már csupán 9 millió 985 ezren éltünk az országban.

A teljes írás itt olvasható: http://zaol.hu/hirek/a-tizmillios-magyarorszag-mar-csak-illuzio-1671708

________________________________________

Hiába vártok a népesedési folyamatok megfordulására

2015. január 19.
Feminfo
A mi kormányunk harcos kedvű férfiakból áll. Harcoltak ők már sok minden ellen, de egyik legfőbb ellenségük továbbra is a népességfogyás. Ez nem is fog változni egyhamar.

A teljes írás itt olvasható: http://feminfo.444.hu/2015/01/19/ezert-botorsag-a-nepesedesi-folyamatok-megfordulasat-varni/

________________________________________

A kivándorlás (is) a probléma

2015. január 19.
mandiner
A magyar háztartások tizedében van legalább egy olyan ember, aki a munkája miatt tartósan külföldön él. Ha folytatódik ez a kivándorlási tendencia, 2060-ra a nyolc millió főt sem fogja elérni az ország várható népessége.

A KSH legfrissebb adatai szerint 350 000 magyar él külföldön, de a hazatérésen csak tíz százalékuk gondolkodik. 80 százalékuk negyven éven aluli. A diplomások aránya nagyjából 30 százalék.

A három legjelentősebb célország Ausztria, Németország és Anglia, de sokan költöznek Svédországba és Svájcba is.

Főleg orvosok, nővérek, kutatók, informatikusok, mérnökök, építő- és vendéglátóipari szakmunkások telepednek le az EU más országaiban az anyagi biztonság, kiszámíthatóság érdekében.

________________________________________
Kitekintő
________________________________________

Luxus lesz a nyugdíj

2015. január 6.
Kárpátinfo.net
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legtöbb tagországában reformintézkedéseket hoznak azért, hogy a nyugdíjrendszerek jobban alkalmazkodjanak az elöregedő lakossághoz – derül ki a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő OECD 2014-es nyugdíjkörkép elnevezésű kiadványából.

A teljes írás itt olvasható: http://www.karpatinfo.net/cikk/tarsadalom/luxus-lesz-nyugdij

________________________________________

Újraszabályoznák a bevándorlást Németországban

2015. január 10.
mandiner.hu
Németországban egyre több politikus szorgalmazza egy új bevándorlási rendszer kidolgozását, január első napjaiban a konzervatívok, a szociáldemokraták és az ellenzéki Zöldek részéről is felvetették, hogy társadalmi vitára és egy új törvény megalkotására van szükség.


A teljes írás itt olvasható: http://mandiner.hu/cikk/20150110_ujraszabalyoznak_a_bevandorlast_nemetorszagban

________________________________________

Kínában is elöregszik a társadalom

2015. január 23.
MTI
2014-ben is csökkent a kínai munkaerő-állomány, és a tendencia várhatóan folytatódni fog. A kínai társadalom az európaihoz hasonlóan elindult az elöregedés útján, ami visszavetheti az ország gazdasági teljesítményét.

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 915,8 millió munkavállaló élt az országban, 3,7 millióval kevesebb, mint 2013 végén. A csökkenést 2012-ben mérték először, de a kínai társadalom elöregedésének folyamata visszavezethető az 1979-ben bevezetett, családonként csak egy gyermek vállalását engedélyező családpolitikára, amellyel eredetileg a  túlnépesedést szerették volna elkerülni.
hirdetés
10 millióval több nyugdíjas

Elemzők szerint a következő években gyorsulni fog a munkaerő-állomány fogyása: a Deutsche Bank egy korábbi elemzése szerint 2030-ban már csak 781,8 millióan, 2040-ben 743 millióan, 2050-ben pedig 650,9 millióan dolgoznak majd Kínában.

A kínai gazdaságra is nagy terhet róhat a jövőben az idősek ellátása: a nyugdíjas korúak száma tavaly több mint 10 millióval nőtt, így mára a teljes lakosság 15,5 százaléka 60 év feletti (Magyarországon 2011-ben több mint 23 százalék volt a 60 év felettiek aránya).
Divatos maradt az egykézés

Egyes iparágakban már meg is figyelhető a munkaerő-hiány. A növekvő kereslet megemeli a munkaerő értékét, ami béremelésekben mutatkozik meg, ez pedig a kínai áruk árát is növeli, rontva azok versenyképességét. Bár az egykepolitikát mára megszüntették, hatása máig érezhető: egy tavalyi felmérés szerint a párok többsége nem tervez egynél több gyereket. A megkérdezett 11 millió párból csak egy millióan válaszolták azt, hogy szeretnének második gyereket.


________________________________________
________________________________________
Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk.


Köszönettel: Járdi Attila


A Hírlevélre bárki - természetesen ingyenesen -  feliratkozhat az alábbi web-címen:http://groups.google.com/group/nepesedes

Amennyiben kérdése van a feliratkozással kapcsolatban, kérjük írjon a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. E-mail címre.




http://nepesedes.ewk.hu/
A Magyar Családokért a Megmaradásért Közhasznú Alapítvány