Payday Loans

Keresés

A legújabb

Zsidókat sértő karikatúra PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

A Sunday Times

bocsánatot kér

a zsidókat sértő karikatúra miatt

 

Az újság az izraeli parlamenti választások kapcsán közölte a rajzot, amely Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázolja egy fal építése közben.

MTI - 2013.01.29. 22:37
Bocsánatot kért kedden a The Sunday Times ügyvezető főszerkesztője és rajzolója is a vezető konzervatív vasárnapi brit lap legutóbbi kiadásának egyik karikatúrája miatt, amely brit zsidó szervezetek képviselőinek elítélő véleménye szerint az antiszemita propaganda egyik visszatérő eleme, a vérvád szellemiségét idézte fel.


Az újság az izraeli parlamenti választások kapcsán közölte a rajzot, amely Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázolja egy fal építése közben.

A fal tégláit összetartó habarcs vértől vörös, és a téglaközökből palesztin fejek, végtagok lógnak ki. 

A rajzon - amelynek alkotója Gerald Scarfe, a patinás brit lap veterán politikai karikaturistája - a "Folytatódik-e a béke bebetonozása?" ironikus felirat olvasható.

A brit zsidó szervezetek és hitközségek képviselőinek tanácsa - The Board of Deputies of British Jews - már hétfőn a brit sajtópanaszügyi bizottsághoz (PCC) fordult a karikatúra ügyében. A szervezet szerint az, hogy The Sunday Timesban megjelent rajzon az izraeli miniszterelnök vért használ a habarcshoz, és palesztinokat falaz be, "sokkoló módon emlékeztet" a vérvád azon képi illusztrációira, amelyeket "a virulensen antiszemita arab sajtó" egyes orgánumaiban lehet látni.

E képi elem használata annál is inkább gyomorforgató, mivel a karikatúra a holokauszt emléknapon jelent meg - állt a brit zsidó szervezetek képviselőtestületének közleményében.

A nyilatkozat szerint a rajz mondanivalója messze túlmegy az izraeli politika méltányos és ésszerű bírálatán.

Martin Ivens, a The Sunday Times ügyvezető főszerkesztője kedden találkozott a brit zsidó közösség vezetőivel, és a megbeszélések után kiadott esti nyilatkozatában közölte: az újság nevében fenntartások nélkül bocsánatot kér az egyértelműen sértő karikatúráért. Ivens rettenetes hibának nevezte a rajz megjelentetését, hozzátette ugyanakkor: a zsidó közösségek is tudják, hogy a The Sunday Times "undorral viseltet" az antiszemitizmus iránt.

Gerald Scarfe, a zsidó szervezetek körében világszerte felháborodást keltő karikatúra alkotója kedd este szintén bocsánatot kért. Scarfe, aki 1967 óta dolgozik a The Sunday Timesnak, saját honlapján közzétett nyilatkozatában leszögezi, hogy nem antiszemita, és soha nem is volt az, a karikatúrával megfogalmazott kritika nem a zsidó népre, hanem Netanjahura vonatkozik.

A neves rajzoló közölte: "ostoba módon" nem tudatosult benne, hogy műve éppen a holokauszt emléknapon jelenik meg, és elnézést kér a "nagyon szerencsétlen időzítésért".

Előző nap a The Sunday Timest gondozó brit sajtócég tulajdonosa, Rupert Murdoch ausztrál-amerikai média-nagyvállalkozó is bocsánatot kért a karikatúra miatt. Murdoch Twitter-üzenete szerint Gerald Scarfe rajzai soha nem a The Sunday Times saját véleményét tükrözik, ettől függetlenül azonban "nagy bocsánatkéréssel tartozunk e groteszk, bántó karikatúráért".