Payday Loans

Keresés

A legújabb

Népesedési hírlevél PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
paraszti nagycsalad

Népmozgalom, 2014. január–november
2014. december 22.
Több születés, kevesebb halálozás, mérsékeltebb természetes fogyás
Népmozgalom, 2014.
január–október
Az előzetes adatok szerint 2014 első tíz hónapjában 76048 gyermek született, 2,7%-kal több, mint az előzőév azonos időszakában. A regisztrált 103409 halálozás 1,9%-os csökkenést jelent 2013.január–októberhez képest. A természetes fogyás 27361 fővolt, 3977-tel kevesebb az egy évvel korábbinál.

OECD: A nyugdíjrendszer alkalmazkodjon az öregedő népességhez
2014. december 28.
MNO
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legtöbb tagországában reformintézkedéseket hoznak azért, hogy a nyugdíjrendszerek jobban alkalmazkodjanak az elöregedő lakossághoz – derül ki a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő szervezet 2014-es nyugdíjkörkép elnevezésű kiadványából.

Változatos eszközökkel a jövő magyar gyermekeiért
2015. január 4.
orientpress
Három évtizede folyamatosan csökken Magyarország népessége, a kormány pedig különböző intézkedéssekkel, kedvezményekkel igyekszik gyermekvállalásra ösztönözni az embereket. Hogy eddig milyen támogatások léteztek, és jövőre miket vezetnek be, arról Fűrész Tünde, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár számolt be a Rádió Orient műsorában.
A teljes írás itt olvasható:  http://orientpress.hu/137540

Kitekintő

Ráfizetéses a bevándorlás
2014. december 29.
MNO
Az alacsonyan képzett munkavállalók magas részaránya miatt Németországnak ráfizetés a bevándorlás – állítja Hans-Werner Sinn, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) lapban megjelent cikkében.

A lengyelek legyőzték a népességfogyást
2014. december 31.
A lengyel központi statisztikai hivatal (GUS) kedden közölt adatai szerint idén meglepetésre kisebb – mintegy tízezer főnyi – népességnövekedés volt tapasztalható Lengyelországban, ami kedvező fordulatnak számít a még októberben közölt, a II. világháború óta a legsúlyosabb népességfogyást előrevetítő prognózishoz képest.

Porlunk, mint a homokkő
Drámaian csökken a népesség
2015. január 7.
Székely hírmondó
25 évvel ezelőtt (azaz még azelőtt, hogy az 1968-as, „dekrétes nemzedéknek” igazából gyermekei lehettek volna) csaknem 315 ezer gyerek született, ez a szám most felére csökkent – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal közleményéből.
Romániában tavaly január elsején 20 millió lakost számláltak, 2014 első tíz hónapjában 168 ezer csecsemő jött világra, és 208 ezer személy halt meg. A szakemberek szerint a népességcsökkenés tovább fog folytatódni, sőt súlyosbodni. A negatív népszaporulatot – a gyermekvállalási kedv csökkenése mellett – nagyban befolyásolja az elvándorlás, hiszen ez elsősorban a fiatalok, azaz a nemzőképes lakosság között ölt tömeges méreteket.
A statisztikák szerint amúgy az emberek ragaszkodnak a családhoz: 104 ezer házasságkötést je­gye­ztek tavaly az első tíz hónapban, ehhez képest csak 20 ezer válásra került sor. Pozitívumként emelik ki, hogy évről évre csökken a gyermekhalandóság Romániában. A statisztikai adatok azt is mutatják, hogy kitolódott a gyermekvállalás ideje, a romániai nők 28-29 éves koruk után vállalnak gyereket.


Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk.