Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kivándorlás, elöregedés, fogyás, elnéptelenedés PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
Népesedési Hírlevél

Ide vezet vezet a kivándolási hullám - Magyarország is veszélyben?
2014. november 14.
Az életminőség romlásához és a hazai össztermék (GDP) csökkenéséhez vezethet a képzett, fiatal munkaerő elvándorlása azokban az EU-hoz 2004 óta csatlakozott országban, ahonnan a munkaerő a nyugati társállamokba áramlik - ezt mutatta ki egy hétfőn ismertetett német tanulmány.
A teljes írás itt olvasható: 

Elöregszik a társadalom
2014. november 15.
A következő évtizedek egyik legsúlyosabb problémája az lesz, hogy egyre kevesebb munkaképes korú lesz az egyre csökkenő létszámú magyar lakosságban, s számukra meg kellene termelnie a növekvő nyugdíjkorhatár felettiek nyugdíját.

Még az is lehet, hogy megéri gyereket vállalni jövőre
2014. november 20.
Pénzcentrum
Igencsak átalakítja a családok életét a héten elfogadott új adócsomag. Az csak egy apróság, hogy a friss házasok havi 5000 forintos adókedvezményt kapnak. Számos családi támogatás változik, mutatjuk a részleteket.

Így fogyott a magyar 2001 és 2011 között
2014. december 2.
Az Otthontérkép mutatós térképen szedte össze, hogy a két, tíz év különbséggel tartott népszámlálás adatai szerint Magyarország mely településein és megyéiben hogy fogyott a magyar. Hiszen szinte mindenhol fogyott.
2001 és 2011 között megyei szinten kizárólag Pest és Győr-Moson-Sopron tudott növekedni lakosságszámban. Pest mintegy 12%-os lakosságnövekedést (közel 134 ezer fő) regisztrált, köszönhetően elsősorban a Budapestről az agglomerációs településekre kiköltözőknek, illetve az ország különböző részeiből a főváros felé való áramlásnak.
Az ország összes többi megyéjében és Budapesten is csökkent a lakosság száma. A legnagyobb népességszám csökkenést magasan Békés megyének (közel -10%) kellett elszenvednie, de szorosan követik Nógrád (-8%), Borsod (-8%), és Tolna (-8%) megyék.
Települési szinten a népesség leginkább Sároraljaújhelyen (13,7%), Salgótarjában (12,4%) és Dunaújvárosban (12,3%) fogyott. A legkomolyabb növekedést három, egyaránt a budapesti agglomerációban található településen regisztrálták: Veresegyházon (56%), Szigetszentmiklóson (48,6%) és Szigethalmon (39%).
Budapesten belül a legnagyobb nyertes a szinte már az agglomeráció részének számító XVII. kerület, több mint 5%-os lakosságszám-növekedéssel, valamint az új építésű lakásállomány egy jelentős részét felvonultató XIII. (4%-os növekedés) és XIV. kerületek (2,8%-os növekedés).
A vesztesek között a belvárosi kerületek vannak. A VI. és V. kerületekben 13%-kal, a VII. kerületben pedig 12,5%-kal csökkent a lakosság a legutóbbi két népszámlálás között.

Kéttucatnyi település van az országban, ahol ötvenen sem laknak
2014. december 7.
Elöregedő lakosság, rohamosan fogyó népesség, periférikus elhelyezkedés, ahová csak a mobilposta és a távolsági busz jár – ezek jellemzik azokat a falvakat, amelyek lakosságuk jelentős részét elvesztették az elmúlt évtizedekben – derült ki a KSH „Települések a lét határán” című kiadványából.
A teljes írás itt olvasható:

EGYRE NAGYOBB A VESZÉLY
Beteg és elöregedő társadalom
2014. december 8.
Az egészségügyi ellátásban a személyi állományt tekintve – különösen a háziorvosi korfák, illetve a rezidensek külföldre távozása miatt – az orvoshiány már néhány év múlva igen komoly kockázat lehet.

Európa demográfiai lejtőn
Interjú Demény Pállal
2014. december 10.
Élet és tudomány
A Paul Demeny néven publikáló közgazdász-demográfus kutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja Amerikában él. Ez év októberében az A Balanced Future, azaz Kiegyenlített Jövő című, fenntartható fejlődésről szóló nemzetközi konferencián adott elő a Budapesten, a Parlamentben. Hány ember él a Földön? Mit jelent a demográfiai átmenet kifejezés? Milyen kapcsolatban van a népesedés és a fenntartható fejlődés? Ezen témákról kérdeztük az előadás után.
"Végső soron a szociálpolitika feladata kell, hogy legyen az egyéni érdekek összességének harmonizálása a társadalom egészének érdekeivel."
Emlékszünk rá, hogy mit írt erről a közülünk lassan öt éve elment vátesz? Ha nem. A szociálpolitika alá benyomni a társadalom első számú létérdekét, ostoba, kártékony szemlélet, öngyilkosság.
István


Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk.