Payday Loans

Keresés

A legújabb

Könyvek holokausztja PDF Nyomtatás E-mail
Boldog-boldogtalan magyarok édenkertjei és poklai
2014. december 13. szombat, 10:00

Bezúzták

irodalmunk legjavát,

erre mégsem emlékeznek

 

2014. december 11.
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

rusztikus_konyv.jpgRovatunkban számtalanszor részleteztük már, 1945-től mennyire bezúzták irodalmunk legjavát. Nem, ez azonban nem megörökítendő téma a még mindig a magyargyűlölő marxista Szabó Ervinről elnevezett Fővárosi Könyvtár számára. Ott csak egy bizonyos réteg képviselőit illeti meg az ugyebár oly „kifinomult emlékezetpolitika”.




S hogy kiket, rögvest elárulja a Mazsihisz honlapján tegnap megjelent hírcikk első két bekezdése:

„Iratokon, fotókon, könyveken, korabeli dokumentumokon és cikkeken keresztül állít emléket híres magyar és külföldi zsidó szerzőknek, valamint megsemmisített műveiknek az a kiállítás, amely a Könyvek holokausztja címmel csütörtökön nyílik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában.

Az Üldözött írók, betiltott lapok, kirabolt könyvraktárak, megsemmisített könyvek alcímet viselő tárlaton a magyar szerzők közül helyet kapott többek között Karinthy Frigyes, Radnóti Miklós, Gelléri Andor Endre, Bródy Sándor, Kiss József, Szomory Dezső, Szép Ernő, valamint Nagy Endre író, kabaréigazgató is – mondta el az MTI-nek Sándor Tibor, a Budapest gyűjtemény vezetője, hozzátéve, hogy a külföldiek közül mások mellett Heinéről, Proustról, Freudról, Felix Saltenről, a Bambi szerzőjéről, valamint Stefan Zweigről emlékezik meg a kiállítás.”

Mivel a nevezett bibliotéka viselt dolgairól a portálunkon korábban közöltek ismétlésének is van határa, nem részletezzük, mit alkottak a fent felsorolt szerzők, különösen is Bródy és Szomory. Maradjunk inkább a kifejezésnél: „magyar szerzők”! Kérdés, hogyan került egy sorba Bródy és Szomory a trianoni Magyarországot megsirató, Trianont elutasító, ilyetén a velük sorsközösséget nem vállaló Karinthy Frigyessel? Arról már nem is beszélve, miért kell a németség iránt nem éppen baráti szálakat szőtt Heinére is pozitívan emlékezni?

Ami viszont nem kérdés, miért is történhet meg mindez? De ha netán mégis az, eláruljuk. Amíg fővárosi közkönyvtárunk Szabó Ervin nevét viseli, nyilván nem történhet benne más. Mert ki is volt Szabó Ervin, eredeti nevén Schlesinger Sámuel Ármin? A nemzetmegbuktatók ikonja, aki 1900-tól a szociáldemokraták napilapja, a „Népszava” irodalmi rovatvezetőjeként, majd 1901-től a Fővárosi Könyvtár munkatársaként, 1911-től pedig igazgatójaként nyíltan hirdette anarchista eszméit, klasszikus műveink módszeres beszerzése és megőrzése helyett saját Marx-fordításaival és a „tudományos szocializmus” teoretikusainak brosúráival feltöltve a jobb sorsra érdemes intézmény polcait. 

És mindaddig, amíg az ő nevét viseli, 1945-től bezúzott valódi magyar irodalmunkról ott kiállítás el sem képzelhető. Ott, hangsúlyozzuk ismét, csak egy bizonyos réteg képviselőit illeti meg az ugyebár oly „kifinomult emlékezetpolitika”.

 

A tiltott könyvek listája!

Fasiszta szellemű,  szovjetellenes és antidemokratikus sajtótermékek jegyzékeTiltott Könyvek

“AZ IDEIGLENES NEMZETI KORMÁNY 530/1945. M. E. SZÁMÚ RENDELETE
a fasiszta, szovjetellenes, antidemokratikus sajtótermékek megsemmisítéséről.


Az Ideiglenes Nemzeti Kormány az Ideiglenes Nemzetgyűlés által Debrecenben, 1944. évi december hó 22. napján nyert felhatalmazás alapján a Moszkvában, 1945. évi január 20. napján megkötött fegyverszüneti egyezmény 16. pontjának végrehajtásaként a következőket rendeli:

1. §. Meg kell semmisíteni a könyvnyomdák, könykiadóvállalatok, könyvkereskedők, köz- és kölcsönkönyvtárak, iskolai könyvtárak, valamint magánszemélyek birtokában levő minden fasiszta szellemű, szovjetellenes és antidemokratikus sajtóterméket (könyv, folyóirat, napilap, hirdetmény, röplap, képes ábrázolat stb.), tekintet nélkül arra, hogy az a magyar vagy más nyelven jelent meg.
Különösen és kivétel nélkül megsemmisítendők a fasiszta (nemzeti szocialista) politikusok fasiszta szellemű életrajzai, nyilvánosan elmondott beszédei, fasiszta állampolitikát méltató tudományos színezetű művek, a német hadviselést feldicsérő sajtótermékek, a fasiszta politikusoknak ily szellemű művei, a fasiszta pártoknak és kiadóhivataloknak összes politikai jellegű kiadmányai, vagy ilyen vonatkozású szépirodalmi termékei stb.
2. §. Az 1. §-ban megjelölt sajtótermékek kiadása, utánnyomása, forgalombahozatala, terjesztése, külföldről behozatala tilos.
3. §. A fenti rendelkezésekhez képest a könyvnyomdák, könyvkiadók, könyvkereskedők és kölcsönkönyvtárak, egyesületi, testületi és iskolai könyvtárak, valamint a magánszemélyek kötelesek e rendelet hatálybalépésétől számított 15 nap alatt az 1. §-ban felsorolt sajtóterméket a törvényhatóság első tisztviselője által kijelölt gyűjtőhelyre szállítani.
4. §. A törvényhatóság első tisztviselője gondoskodik a beszállítandó sajtótermékek gyűjtőhelyének kijelöléséről, a beszállított sajtótermékek őrzéséről mindaddig, amíg az összegyűjtött sajtótermékek papíranyagának hasznosítása zúzómalmokba való szállítás útján meg nem történik.
5. §. Az 1931. évi III. t.-c. 1. §-ában írt bűntettet követi el az, aki a jelen rendelet 1. §-ában megjelölt sajtóterméket kiadja, kinyomtatja, utánnyomja, forgalomba hozza, az ország területére behozza, vagy aki a birtokában lévő sajtóterméket másnak átadja.
A bűnvádi eljárásra a 81/1945. M. E. sz. rendelet 20 §-a értelmében a népbíróság bír hatáskörrel.
6. § Amennyiben a cselekmény súlyosabban nem büntetendő, kihágást követ el és háború idején hat hónapig terjedő elzárással, valamint 8000 P-ig terjedő pénzbüntetéssel büntetendő az, aki a 3. §-ban írt beszolgáltatási kötelességének szándékosan, vagy súlyos gondatlanságból nem tesz eleget.
7. §. Ez a rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.
Debrecen, 1945. évi február hó 26. napján.

Miklós vzds. s. k. miniszterelnök”


http://betiltva.com/2010-2013/tiltott-konyvek/

 

bangha2

 

 

LAST_UPDATED2