Payday Loans

Keresés

A legújabb

Naspolya PDF Nyomtatás E-mail
Jó és rossz evés-ivás, vendégség
2014. november 24. hétfő, 09:59

Szottyadt, ronda, de finom

2014. november 15.,

Ami ronda, az ronda. Nem szívesen nyúlunk utána, de szegény naspolya mit sem tud a szép csomagolású marketingről. Az október végén szüretelhető gyümölcsök lassan ehető állapotba kerülnek. Lippai János, a Posoni kert-ben a következőket írja a naspolyáról: “A noszpolyafa gyümölcseit, minek előtte meglágyul, akkor szedik: de jobb, ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, s édesebb leszen. Ha elébb leszedik, s szalmára rakják, úgy is meglágyul, és akkor eszik őtet nyersen, mert főve nem láttam”.

naspolya 4

A naspolya rondasága ellenére felértékelődik télen, amikor gyümölcsválaszték gyakorlatilag nincs. Hazai gyümölcsfajták közül almát, vagy körtét fogyaszthatunk, ezen kívül legfeljebb déli gyümölcsök állnak rendelkezésünkre.

12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat.