Payday Loans

Keresés

A legújabb

Havi 500 Schmitt Pálnak PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Schmitt Pál

veszi át Grosics Gyula helyét

a Nemzet Sportolói között

 

Szerző:

Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökét, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját választották a Nemzet Sportolói új, 12. tagjának. A Nemzet Sportolóinak javaslatáról a kormány dönt.

Schmitt Pált választották a Nemzet Sportolói 12. tagjának. A Nemzet Sportolóinak javaslatáról a kormány dönt.

A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a hatvanadik életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben – a feltételeknek "maximálisan megfelel a sportvezető", aki 2010 és 2012 között Magyarország elnöke volt - olvasható a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján. A Nemzet Sportolóit tömörítő társaságban Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusának halálával üresedett meg egy hely még júniusban.

Schmitt Pál azt nyilatkozta, hogy "óriási megtiszteltetés" számára a megválasztás. "Számomra az a legfontosabb, ha a saját sporttársaim, akikkel az elmúlt ötven évben előbb együtt versenyeztem, majd sportvezetőként együtt dolgoztam, gondolják úgy, hogy méltó vagyok a címre. Sportvezetőként továbbra is a magyar sport javára kívánok dolgozni mint a NOB tagja” – mondta Schmitt Pál, aki azután bukott meg államfőként, hogy a hvg.hu megírta: kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgievbolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával, ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Fotó: 

A korábbi klasszis párbajtőröző kétszeres olimpiai bajnoknak (1968 Mexikó, 1972 München) és kétszeres világbajnoknak (1970 Ankara, 1971 Bécs) vallhatja magát csapatban, emellett 1965-ben főiskolai csapatvilágbajnoki címet nyert Budapesten, 1972-ben egyéni összetettben győzött a világkupán, továbbá háromszoros egyéni magyar bajnok.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Buzánszky Jenő, Földi Imre, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Székely Éva és Welter Györgyné Ivánkay Mária. Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső és Grosics Gyula.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

p.s.:

WIKIPÉDIA

 

Nemzet Sportolója kitüntetést

2004. évi I. törvény (ismertebb nevén sporttörvény) hozta létre. A kitüntetettek száma aNemzet Színésze díjhoz hasonlóan legfeljebb 12 lehet.

A díjat azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. A Nemzet Sportolója cím egyéni vagy csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető.

A cím posztumusz nem adományozható. A jelölő szervezeteknek, továbbá a cím birtokosainak a korábbi adományozott halálától számított hatvan napon belül új javaslatot kell tennie a sportigazgatásért felelős szerv vezetőjének, aki köteles azt a beérkezéstől számított harminc napon belül elbírálni. Az adományozás szabályai innentől megegyeznek az adományozásra vonatkozó szabályokkal.

Először 2004. május 6-án, a Magyar Sport Napján adta át Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter. Egy díjazott halála esetén a többi kitüntetett egyhangú szavazással választ be egy másik sportolót.

A kitüntetés életjáradékkal jár, amelynek összege 2004-ben bruttó havi 500 ezer forint volt.

 

 

A Nemzet Sportolója cím adományozására vonatkozó szabályok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sportról szóló 2004. évi I. törvény felhatalmazása alapján alkotta meg a Magyar Köztársaság Kormánya a 40/2004. (III.12.) számú kormányrendeletet. A rendelet értelmében a cím adományozására az önkormányzati és területfejlesztési miniszternél javaslatot tehetnek az országos sportági szakszövetségek, az országos sportági szövetségek, a fogyatékosok országos szakszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, továbbá a Magyar Edzők Társasága.

A beérkezett javaslatokat a miniszter összegzi és egyeztet a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, aNemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének, a Sportegyesületek Országos Szövetségének és aMagyar Sportújságírók Szövetségének egy-egy állásfoglalásra jogosult tagjával, majd a cím elnyerésére javasoltak listáját a kormány elé terjeszti. A cím odaítéléséről a kormány dönt.