Payday Loans

Keresés

A legújabb

Mány Erzsébet és Farkas Mihály kivégzése PDF Nyomtatás E-mail
Boldog-boldogtalan magyarok édenkertjei és poklai
2014. november 06. csütörtök, 10:32

Buda Ferenc

1956 - töredékek

Arany ősz, szüret ideje. Must illat,

darazsak dongnak. Szív, lélek tavasza

az őszben. Fiam, unokám lehetne…

Sortűz. Lánckerekek csörömpölése.

Arany ősz, arany. Must-illat. Talpak

pora, levelek ragyogása. Füst, vér.

Torkolattüzek. „Ha mégegyszer azt

üzeni…” Kimetszett közepű lobogón

át az égre: ”…hogy rabok rabok tovább…” –

tízezreken végigmorajlik. Must-illat.

Sortűz. Vérszag. Fiam, unokám lehetne

az a fiatalember… Lágy őszi táj.

Tankágyúk erekciója. Must pezsdül,

vasabroncs pattan. Egy vaskapuszárny

dörrenve becsukódik. Tűz, vas. Tűz,

vas. Akár az unokám lehetne,

aki voltam… Légy zizzen, darazsak

dongnak. Sortűz. Vérszag. Télszag.

Zárcsattanás. Kulcsok csikordulása.

Száz évig tartó negyedik évszak. El-

falazva. Befalazva.  Szél rohamoz,

kimetszett közepű lobogót szaggat.

Ifjak valánk. Fiatal voltam.

*

Megemlékezés ’56 hőseiről – galéria

2014.11.04.

Mány Erzsébet és Farkas Mihály kivégzésének helyén, a Kazinczy utcai emléktáblánál kedden délután emlékeztünk az 56-os forradalom és szabadságharc hősi halált halt két fiatal mártírjára. Bartus Gyula, Jászai-díjas színművész Buda Ferenc 1956 – töredékek című versét szavalta el.

Sokan eljöttek tiszteletüket leróni a hősök emléke előtt – a képre kattintva megtekintheti galériánkat (fotó: Ujházi György)

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház rendezője megemlékezésében történelmi áttekintést adott a vörös terror huszadik századi történetéről – 1919-től 1956-ig, illetve napjainkig.

– A Tanácsköztársaság „dicsőséges” 133 napja óta még mindig folyik a történelemhamisítás, s még mindig köztünk élnek a gyilkosok. A rendszerváltás sem hozhatta meg az igazságtételt, hisz az 1947-es kék cédulás választás elcsalói, s az 1956-os forradalom leverésében résztvevő pribékek még mindig köztünk élnek – emlékezett Seregi Zoltán, aki – többek között – Lukács György népbiztos, később a szocializmusban elismert, Kossuth-díjjal kitüntetett filozófusának „munkásságát” hozta fel példának, de a máig köztünk élő Biszku Béla, egykori belügyminisztert sem felejtette ki a sorból. Lukács György nyolc embert lövetett főbe Poroszlón, a Rákosi rezsim alatt országgyűlési képviselő volt, és 1967 óta tagja az MSZMP-nek.

A szónok a mai ifjúságnak talán már ismeretlen, vagy csak a legendás magyar filmművészet eszközei által bemutatott csengőfrászról is beszélt, amikor rettegni kellett, hogy mikor jön hajnalban az a bizonyos nagy fekete autó…

A két fiatal, a 20 éves Mány Erzsébet és a 26 éves Farkas Mihály a gyulavári hídnál álltak őrt.Dr. Mátyás Miklós hadbíró ítélte őket halálra, ám kivégzésük előtt félholtra verték őket. Állni már nem tudtak, ezért két oszlophoz kötötték ki őket. A karhatalmisták sortüze végzett velük a Kazinczy utcai laktanyánál. Mány Erzsébet 14 éves húgát is kényszerítették, hogy nővére ellen valljon. Bizony Marosán György, Münnich Ferenc, s Kádár János is gyakori vendég volt akkoriban Békéscsabán: sok időt töltöttek városunkban, hogy ellenőrizzék a rendszer „jól őrlő” kerekeit. Dr. Mátyás Miklós vezérőrnagy pedig kiemelt nyugdíjat kap – emlékeztetett Seregi Zoltán.

Az emléktáblánál az emlékezés és kegyelet koszorúit, virágait helyezték el az ünneplők, a pártok, a nemzetiségi önkormányzatok, a civil szervezetek képviselői. A városvezetés képviseletében Kiss Tiboralpolgármester koszorúzott.

A megemlékezés a Berényi úti temetőben, Zsíros Mihály hadnagy, valamint Mány Erzsébet és Farkas Mihály sírjánál folytatódott.

Vándor Andrea


LAST_UPDATED2