Payday Loans

Keresés

A legújabb

Forradalmár/rablóvezér PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Lánglelkű forradalmár vagy könyörtelen rablóvezér?

Balladáktól az első orosz játékfilmen át az ausztrál popzenéig többszáz mű ihletője volt Sztyenka Razin


Sztyepan Razin 1630 körül, doni kozák családban született. Oroszországban ekkor a Romanov dinasztia alapítója, I. Mihály volt a cár. Az ország kilábalóban volt a lengyelek, svédek, kozákok és más, a zavaros helyzetet kihasználó alkalmi hordák támadásai okozta pusztulásból. I. Mihály utódja fia, I. Alekszej lett, 1645-ben. Alekszej továbbvitte apja örökét és az állam helyzetének stabilizálásához maga is jelentősen hozzájárult. Törvénykönyvet állított össze, és a lengyel-litván államtól visszaszerezte Szmolenszket, Kijevet és Ukrajnának a Dnyeper bal partján fekvő részét. A hosszú háborúk azonban jelentősen megviselték a népet, és a gazdálkodás hiányosságai (hatalmas adók, fedezet nélküli pénz nyomtatása hadicélokra, és az ebből adódó infláció) is fokozták az elégedetlenséget. 1649-ben a jobbágyság intézménye is törvényerőre emelkedett, ami a parasztság soraiban fokozta drámaivá a hangulatot.

Razin tevékenysége (és, épp ezért, megítélése is) meglehetősen ellentmondásos. Első említése 1661-ből származik, amikor a kalmük tatárokhoz menesztett küldöttség vezetője volt. Hat évvel később már mint egy kozák sereg vezére hallat magáról. A Don alsó folyása mentén portyázik, és a Volgához közel helyőrséget hoz létre. Kereskedelmi és cári bárkákat rabol ki, és több tucat hajóból álló „hajóhadat” létesít. 1868-ban legyőzi az ellene küldött orosz sereget. Városokat dúl fel, megsemmisíti a rátámadó iráni hadiflottát. 1669-ben tér vissza a doni kozákok közé. Híres, gazdag, és cári kegyelmet kap.

Szurikov: Sztyenka Razin (1906)

Szurikov: Sztyenka Razin (1906) (katt a képre a nagyításhoz)

A kozák had létszáma ekkoriban már hétezer körül jár. A csapatok 1670-ben elindulnak a Volga mentén lefelé, és – bár konkrét céljaik gyakorlatilag megfogalmazatlanok – soraikat folyamatosan bővítit a jobb sorsra vágyó, üldözött jobbágyok tömege. A gazdagokat kifosztják, a nemeseket szó szerint irtják. A merre járnak, bevezetik a kozák típusú (egyenlőségen alapuló) közigazgatást. Bevonulnak Caricinba (a későbbi Volgográd), Asztrahanyba, Szaratovba és megtámadják Szimbirszket. Ekkor már húszezren vannak. A felkelés ilyetén kiterjedtsége már a hivatalos hatalmat is ellenlépésre készteti.

Kusztogyijev: Sztyenka Razin a Volgan (1918)

Kusztogyijev: Sztyenka Razin a Volgán (1918)

Alekszej cár sereget küld Szimbirszk megvédésére. A kiképzett és felszerelt cári haderő játszi könnyedséggel veri szét a szervezetlen és rosszul felszerelt kozák csapatokat. Razin megsebesül, s a csapatszellemmel együtt hírneve is odavész. A pátriárka is kiátkozza, és végül bajtársai adják fel. A hatalom már akkor is tudta, hogyan kell példát statuálni: Razint megkínozzák, majd 1671. június 16-án a Vörös téren elevenen felnégyelik. A lázadás még kitart egy darabig, de a pontos célok, a meggyőződés és a karizmatikus vezetés hiánya, valamint a szervezetlenség végül törvényszerűen bukáshoz vezetett. A felkelést a lázadókéhoz igazodó könyörtelenséggel leverték; utolsóként Asztrahany adta meg magát, 1671 decemberében.

A Razin vezette felkelés népmozgalom, azaz határozott célokkal nem bíró lázadás volt. A kozákokat szabadságuk nem túl élesen definiált eszméje húzta, a parasztokat a legalizált jobbágyság taszította a felkelésbe, azonban a körvonalazatlanság, a szervezetlenség, a konkrét motiváció hiánya céltalan pusztításba torkollott. A felkelés végső súlya nem mondható igazán nagynak, de a nép gondolatvilágában Razin a szabadság lánglelkű úttörőjével vált egyenlővé. Sok mítosz és alkotás hőse lett.

Egyik legismertebb róla szóló mű a Sztyenka Razin – más ismert nevein (a dalszöveg belső soraiból) „Volga, Volga, maty rodnaja”, vagy a kezdősor alapján „Iz-za osztrova na sztrezseny”. A dal szövegét Dmitrij Szadovnyikov írta, dallama népi eredetű.

Egy előadása a Szovjet Hadsereg Kórusával:

https://www.youtube.com/watch?v=rXc4AXAm7l0

.

Egy idézet az Ilf-Petrov írópáros Aranyborjú c. regényéből, a hosszú vonatútra készülő újságíróknak intézett intelemből:

… Természetesen esténként a kocsiban a Sztyenyka Razin-t daloljátok, és hülyén üvöltitek: „A sajkából kihajítja a lányt a Volga hullámaiba.” De ez még mind semmi, a külföldiek is énekelni fognak: „Lefelé Volga anyácskánkon, sur notre mère Volga, a mi Volga anyácskánkon”. …

A dallamot az ausztrál Seekers együttes is feldolgozta; „The Carnival is Over” c. daluk 1965-ben az ausztrál és a brit slágerlistán is volt első helyezett.

A Seekers dala egy 1968-as felvételen (szólista: Judith Durham):



.

Az első (igaz, csak 12 perces) orosz játékfilm, amely 1908-ban készült, szintén Razin alakját dolgozza fel. A rendező Vlagyimir Romaskov, Razin megformálója pedig az utóbb világhírű karakter-filmszínésszé vált Ivan Mozzsuhin volt.

Forrás: http://en.wikipedia.org