Payday Loans

Keresés

A legújabb

Életminőség és a halál PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Riasztó adatok derültek ki a magyarokról


2014. október 19. 08:55 Portfolio


Az OECD jóléti szintet mérő mutatószámai közül az egészségi helyzet indikátora Magyarországon bizonyul a legrosszabbnak a 34 országot lefedő felmérés szerint. Sokkal korábban halunk, mint az európai, vagy a hasonló fejlettségű országban élő társaink.

362 régióban és 9 szempontból vizsgálta meg a jólét szintjét az OECD egy nemrég megjelent jelentésében, melyből - ahogyan azt korábban már részletesen megírtuk - kiderült, hogy Magyarország a legkevésbé élhető országok közé tartozik.

Ugyanebből a jelentésből derül ki az a rettenetesen ijesztő adat is, miszerint egészségügyi szempontból nézve a jólét Magyarországon messze alulmúlja az OECD államokra jellemző szinteket. A rangsor egy 1-től 10-ig terjedő skálán pontozta a magyarok egészségi állapotát, ami alapján 0,4(!) pontot kaptunk. Ez a pontszám kiugróan alacsony a tagállamok között: szemléltetésképp, a következő legalacsonyabb pontszámú ország Szlovákia, de még ők is 1,3 pontot kaptak!


Mi alapján is pontozzák a magyarok egészségi állapotát?

Két mutató alapján rangsorolták az országokat. Az egyik a születéskor várható élettartam, míg a másik az 1000 emberre jutó, életkorral korrigált halálozási ráta.

Az összes tagországot tekintve, a legalacsonyabb (Mexikó) és legmagasabb (Svájc) születéskor várható élettartamok között 9 év eltérés van. A nagy különbségek kiemelik az életkorhoz igazított különböző halálozási rátákat is az országokban. Természetes módon a legtöbb államban a gazdagabb régiók jobban bővelkednek az orvosokban és alacsonyabb a halálozási ráta is.

A magyar régiók egészségi helyzete

Magyarországon hét régiót külön vizsgáltak, ezek alapján nem meglepő módon Közép-Magyarországon bizonyultak a legegészségesebbeknek az emberek, de még csak itt is 2 pontot értünk el a 10-ből, amivel a 362 vizsgált OECD régió alsó 15 százalékába tartozunk egészségügyi szempontból. Ebben a térségben 11 halál jut 1000 emberre évente, míg a születéskor várható élettartam 76,5 év.


A legrosszabb helyzet az észak-magyarországi régióra jellemző, az konkrétan 0 pontot kapott az egészségügyi jóléti mutatójára. A halálozási ráta itt 13,2 fő 1000 emberenként, míg a születéskor várható élettartam 73,4 év. Ezzel az összes vizsgált OECD régió között leghátul helyezkedik el.

Hogy ebből mit kell észrevenni?

Azt, hogy borzasztóan rossz egészségűek vagyunk mind az európai, mind a hasonló fejlettségű országokhoz képest.


Kapcsolódó:
Leszavazta a Fidesz az élelmiszerárak csökkentését
Magyarország az utolsók között - Most épp itt a legrosszabb az élet!
Kígyózó sorok az ingyenételért a Blahán
Egész nap tüntetnek a devizahitelesek
Hitelkárosultak zárták le a Nyugati téri felüljárót
Orbán: mindenki szeretne olyan biztonságos és kiszámítható helyen befektetni, mint Magyarország