Payday Loans

Keresés

A legújabb

A gyerekvállalás ideje... PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Alig van férfi, aki huszonévesen vállalna gyereket

Forrás: MTI | 2014. 10. 14. 06:35:00

Felmérés készült a gyermekvállalás idejének magyarországi megítéléséről, az eredményekről a vizsgálatot végző cég igazgatója beszélt a Napközben keddi adásában.

Főként az anyagi helyzet és a pozícióféltés miatt nem vállalnak gyereket a magyar párok – ez derült ki egy felmérés szerint. Bár a magyarok többsége fontosnak tartja, hogy még 30 éves kora előtt családot alapítson, a gyakorlatban ezt nem kapkodják el a párok.

A felmérésben a megkérdezettek 80 százaléka szerint érdemes még 30 éves kor alatt szülni. Eközben a válaszadók nagy többsége azzal is egyetértett, hogy a nőknek a gyermekvállalás előtt gondoskodniuk kell a karrierépítésről is.

Húsz-huszonöt évvel ezelőtt szinte túlkorosnak számított az a nő, aki 25 éves korában szülte meg az első gyerekét – nem is beszélve azokról a ritka esetekről, amikor 27-28 évesen tette ezt. Az, hogy 40-hez közelítve vagy 40 fölött szüljön egy asszony, mondhatni, példátlan volt, ellentétben a mai helyzettel. A férfiaknál még inkább kitolódik ez az időpont, az apaságot a megkérdezetteknek csak 3 százaléka szerint ideális huszonéves fővel vállalni.
Felmérés a gyermekvállalás idejének megítéléséről - Napközben

Pozsgay Csilla, a felmérést készítő MSD Pharma Hungary Kft. orvos igazgatója a Napközben keddi adásában elmondta, a 18-59 éves korosztályból 1200 embert kérdeztek meg interneten.  A férfiak körében a huszonéves gyermekvállalás elfogadása kapcsán mért rendkívül alacsony érték szerinte nyilván annak köszönhető, hogy a férfiak kicsit később érnek, mint a nők. A felmérésből az is kiderül, hogy sokan a 40-es éveik felé sem sietik el a családalapítást, 60 százalékuk még ekkor is gyermektelen. A diplomások 27 százaléka szerint 30 vagy akár 40 év fölött is ráér valaki szülni, míg az alapfokú végzettségűek 84 százaléka azt mondja, hogy ennek az ideális időpontja a huszonéves életkor.

Az eredményekben a budapesti és a vidéki lakosság között is különbség volt abból a szempontból, hogy mikor vállaljanak gyereket. Utóbbi válaszolók korábbra tették az időpontot, az ember 20-30 éves korára, míg a fővárosiak néhány évvel magasabb, 30 fölötti életkort tartottak ideálisnak.

A gyermekvállalás ideje megváltozásának okairól az MSD Pharma orvosigazgatója azt mondta, arról csak feltételezések vannak. Az egyik tényező az lehet, hogy, főleg a felsőoktatásban tanulóknál, kitolódott a munkavállalás ideje, hiszen van, aki több egyetemet is elvégez. Korábban az volt a jellemző, hogy a fiatalok 23-25 éves korukra megszerezték a diplomájukat, a második, harmadik egyetem elvégzése pedig akár harmincas éveik elejéig is eltarthat. Ezenkívül az emberek próbálnak egzisztenciát teremteni, mielőtt gyermekvállalásra gondolnak, ami a társadalom részéről is elfogadottá vált.

Pozsgay Csilla arról is beszélt, hogy a megkérdezettek 30 százaléka számolt be arról, hogy a gyermekük születése után problémáik voltak a munkába való visszatéréssel. A többiek vagy kevésbé egyértelműen fogalmaztak, vagy nem volt ilyen gondjuk, vagyis a kétharmad elég ügyesen és könnyen tudott újra dolgozni.

Benkő Katalin pszichiáter a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, ez nem magyar sajátosság, európai trendről van szó. Az ok, hogy kinyílt a világ, ami nagyfokú mobilitást tett lehetővé, a nők jelentős része úgy gondolja, ő is tud karriert építeni, ér annyit, mint a férfiak. Az első lépés tehát az önkiteljesítés, ám ebbe már nem nagyon fér bele, hogy két-három évig a nő otthon maradjon egy kisbabával – mondta a pszichiáter, aki hozzátette, az is nagyon komoly probléma, hogy a munkaadók gyakran nem veszik jó néven, ha valakivel "gond van", azaz hogyha a dolgozó gyermeket vállal.

Benkő Katalin arról is beszélt, szerinte a gyerekvállalás halasztása esetén a pénzhiányra való hivatkozás inkább csak ürügy, kapaszkodó, menekülés, hogy ne kelljen bevallani az éretlenséget, a félelmet a felelősségtől, illetve egy másik személy iránti elköteleződéstől. A pszichiáter szerint nem biztos, hogy a fiatalok ezzel az attitűddel születnek, inkább arról van szó, hogy ilyen a világ, amely kívülről kényszeríti ki ezt a.mentalitást.