Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kármentés és tűzoltás PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

Csak Szalai 50 labdát adott el, de van négy pontunk

Bukarest, Tórshavn, négy pont. Ez a magyar labdarúgó-válogatott mérlege az októberi Eb-selejtezőkön. Dárdai Pál megbízott szövetségi kapitány Romániában kivívta a szurkolók elismerését, Feröeren pedig kínlódva, de begyűjtötte csapatával a három pontot. A kármentés és tűzoltás eddig megfelelő eredményt hozott – a finnek elleni, novemberi selejtező pedig a csapat és Dárdai sorsára is nagy hatással lehet.

Az eddigi legnagyobb erősség: szabad- és szögletrúgások után veszélyes a magyar válogatott (Fotó: Veres Viktor)

Lehet, hogy ez így, szenvedve, vérrel-verítékkel és kínnal, felemelőnek nem mondható játékkal, jobb volt. Lehetett volna sima is, jó játékkal, és akkor esetleg hátra lehetne dőlni, Pintér ment, Dárdai jött, megoldottuk, szép az élet, sálálá, a finneket is elkapjuk.

Ez így kicsit segíti, hogy két lábbal a földön maradjunk.

Dárdai Pál a feröeri meccset a következő szavakkal vezette fel:

„Aki úgy gondolja, hogy kimegyünk a villanyszerelő és haverjai ellen játszani egy jót, az hatalmas tévedésben van.”

A SELEJTEZŐK 
ÉSZAK-ÍRORSZÁG–MAGYARORSZÁG
ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG
FERÖER–MAGYARORSZÁG
21 ÉVE NEM LÁTOTT SZÉGYEN: AZ 1. FORDULÓ UTÁN
HIT ÉS HITELESSÉG, EZT HOZTA DÁRDAI: A 2. FORDULÓ UTÁN

Igaza is lett, mint ahogy abban is, hogy a jól felkészített, fizikailag rendben lévő ellenfelet nem lehetett agyonverni. Annyira nem, hogy a feröeriek azért keseregtek, a (szerintük) jobban játszó válogatott maradt alul. Nem hiába volt önkritikus a szövetségi kapitány a győztes selejtező után.

„Kiszenvedtük a három pontot – kezdte az mlsz.hu-nak adott értékelését Dárdai Pál. – Nem kezdtünk jól, hogy mi ennek az oka, nem tudom, lehet, hogy túl sokat edzettek a fiúk a kezem alatt, de az is lehet, hogy túl sok volt az információ. Mindkét meccset rosszul kezdtük, talán a nyomás miatt. A fejekkel van egy kis gond, ennek ki kell deríteni az okát” – vonta meg a mérleget. A soron következő „mosd meg a fogad, köpj, és felejtsd el az egészet, készülj a következőre” mondat igazságtartalmával is nehéz lenne vitatkozni, pontosan ezt kell tenni.

Vonjuk meg azért mi is a mérleget. A pszichológiai hatásról, a Dárdai által a csapatnak (és a szurkolóknak) nyújtott hitről és hitelességről már ejtettünk szót vasárnap – most nézzünk be a „gépházba”, mi derül ki az InStat statisztikai elemző rendszer és az UEFA adataiból.

HOL VANNAK AZ AKCIÓGÓLOK? (VAGY AZ AKCIÓK?)

Három mérkőzés után a magyar válogatott három gólnál tart – és ebből egyik sem volt klasszikus akciógól. Mind Észak-Írország, mind Feröer (érdekes módon két, a levegőben erős csapat ellen) szögletet követően jutott a hálóba a labda Priskin Tamás, illetve Szalai Ádám révén, Bukarestben pedig Dzsudzsák Balázs csavart szabadrúgásból a kapuba. Sőt, a Bukarestben (minden bizonnyal tévesen) meg nem adott magyar gól is rögzített játékhelyzetből, szabadrúgás után esett.

Ez önmagában még nem lenne baj: a gól gól, teljesen mindegy, miből esik. Az már sokkal inkább aggasztó, hogy három mérkőzés alatt a magyar csapatnak alig volt olyan akciója, amelyet tiszta helyzetig tudott volna kijátszani. És alig volt olyan előkészítő passza, amely megteremtette volna a lehetőséget a tiszta helyzetekre.

Az InStat rendszer kulcspasszokat (azonnali gólhelyzetbe hozza a társat) és extra támadó/gyorsindító passzokat (szétnyitja a védelmet mélységi passzal, indítással, lehetőséget teremt a ziccerig játszásra) különböztet meg. Észak-Írország ellen tizennégy ilyen kísérlet volt hazai pályán (nyolc sikeres), Romániában egy (az is sikertelen), Feröeren négy (kettő sikeres, az egyikből, Juhász keresztbe tett labdájából gólt szerzett Szalai). Három mérkőzésen tíz sikeres, gólhelyzetet előidéző passz soknak semmiképpen nem nevezhető, és az is biztos, hogy támadásépítési problémákra utal.

KÉT MECCS, ÖTVEN ELADOTT LABDA

INSTAT INDEX
ROMÁNIA ELLEN
FERÖER ELLEN
Király 181 Dibusz 174
Varga J. 165 Simon K. 143
Korcsmár 174 Juhász 190
Juhász 216 Kádár 159
Kádár 174 Korhut 150
Elek Á. 192 Gera 198
Gera 166 Varga J. 159
Lovrencsics 163 Tőzsér 171
Dzsudzsák 228 Dzsudzsák 176
Stieber 198 Szalai 186
Szalai 189 Nikolics 150
CSERÉK
Nikolics 219 Fiola 133
Simon K. 155 Kalmár 154
Tőzsér 176 Priskin 162
Az ellenfél legjobbja: Pintilii
244
Az ellenfél legjobbja: Hansson 
168
200-as index felett jó, 300-as felett kiemelkedő teljesítményről beszélhetünk. Az InStat adatai.

Észak-Írország ellen Pintér Attila sosem látott (és eléggé ad hocnak tűnő) formációban küldte pályára a csapatát, Nikolics Nemanja kezdett centerben, és finoman fogalmazva sem ment jól neki a játék. Mind Romániában, mind Feröeren Szalai Ádám kezdett centerben, és egy félidőre (Bukarestben a másodikra, Tórshavnban az elsőre) megkapta maga mellé Nikolicsot. A kombináció működhet jól, azonban volt egy-két probléma – mint például az, hogy a labdákat kapásból sikerül elveszíteni.

Szalai Ádám három pontot érő gólt szerzett Feröeren, ám egyetlen kiugró statisztikát tud felmutatni a két októberi válogatott mérkőzésen: ötven eladott labdát. Mind Bukarestben, mind Tórshavnban huszonöt labdát veszített el, mindkettő legalább hárommal több, mint bármely más játékos labdavesztéseinek száma az adott mérkőzésen.

Ez, párosulva a gyenge párharcmutatóval – Szalai Romániában párharcai harmincnégy, Feröeren huszonkilenc százalékát nyerte meg – sok támadást csírájában elfojt. Tegyük hozzá a párharcmutatóhoz, a gyakran izoláltan, támadó társaiktól távol dolgozó centerek mutatói sokszor gyengébbek mezőnyjátékos társaiénál. Szalai labdavesztéseinek száma egyben arra is utal, hogy gyakran magad magára előnytelen pozíciókban, valószínűleg nem kap elegendő támogatást és segítséget a támadótársaktól.

LABDAELADÁSOK AZ OKTÓBERI SELEJTEZŐKÖN
ROMÁNIA MAGYARORSZÁG
Sanmartean 20 Szalai 25
Rusescu 18 Dzsudzsák 13
Rat 17 Gera 11
FERÖER MAGYARORSZÁG
Olsen 22 Szalai 25
Hansson 21 Dzsudzsák 14
Edmundsson 21 Tőzsér 10

ESETLEGES TÁMADÓJÁTÉK

passzeloszlást is érdemes megfigyelni a három eddigi Eb-selejtezőn, ugyanis ez is támadásépítési gondokra utal. A nyilakkal jelölt passzutak olyan átadásokat jeleznek, melynél tíz vagy több volt egy mérkőzésen. Észak-Írország ellen tanácstalan labdajáratás látható a védők között, a labdákért mélységi irányítóként visszalépő Tőzsér Dániel bevonásával, Bukarestben „föl a centernek!" (Király és Szalai, ezen a játékkapcsolaton kívül egy másik sem jutott tíz passz fölé) volt a támadójáték, Tórshavnban a Juhász Roland irányította, védők közötti passzolgatás mellett a bal oldali háromszög (Korhut, Tőzsér, Dzsudzsák) volt a legaktívabb. Ezekből legfeljebb az utóbbi nevezhető igazán építő jellegűnek.

A leggyakoribb magyar passzutak Románia (balra) és Feröer (jobbra) ellen. A nyíl 10 fölötti átadásszámot jelent két játékos között (Forrás: InStat)
FERÖER LABDABIRTOKLÁSA, SIKERES PASSZAI
Finnország ellen: 33 százalék, 150 sikeres passz
Észak-Írország ellen: 41 százalék, 209 sikeres passz
Magyarország ellen: 58 százalék, 406 sikeres passz
Az UEFA adatai.

A magyar válogatott Észak-Írország, Románia és Feröer ellen is alulmaradt passz-százalékban, labdaszerzésben egyedül Feröert múlta felül, konstruktív támadásépítő átadások tekintetében szintén mindhárom ellenféllel szemben gyengébbnek bizonyult. Hogy mást ne mondjunk, bár Feröer nem tudta veszélyes helyzetekre váltani labdabirtoklásban és passzolásban megmutatkozó fölényét, nem egy hízelgő statisztika az északi csapat hatvan (az UEFA szerint ötvennyolc) százalékos labdabirtoklása. A valószínűleg saját maximumához közel játszó Feröer egyébként a magyar csapat ellen több pontos passzt mutatott be, mint előző két selejtezőjén együttvéve.

Lehetne még egyéni játékkal, cselekkel előnyös szituációkat teremteni, ám Románia ellen két, Feröer ellen egy sikeres cselezési kísérletnél többet egyetlen magyar játékos sem tudott felmutatni. A magyar csapat két legképzettebb játékosa, Gera Zoltán és Dzsudzsák Balázs Feröeren nem tudta sikeres csellel átverni ellenfelét (akinél pedig egészen biztosan jobb képességű).

Szóval valami egyértelműen nem stimmel a támadójátékban, ezen pedig mindenképpen kellene javítani a finnek elleni mérkőzésig – főleg ha komolyan gondoljuk legalább a 3. hely megszerzését, mert akkor újabb vesztett pontok hazai pályán nem férnek bele. A győzelemhez pedig a szabad- és szögletrúgások jó végrehajtásán kívül alighanem más is kellene – hogy mást ne mondjunk, a csoportban minden más csapatnak van már klasszikus akciógólja, csak a mieinknek nincs.

KEVÉS KAPOTT GÓL, ERŐS JUHÁSZ

A kevés gólveszély és gól kiegyenlítője: a védekezés eddig egyáltalán nem működik rosszul.A magyar válogatott mindhárom selejtezőjén az ellenfélnek volt kevesebb lövése.Mondhatjuk, hogy otthon az északírek és idegenben a feröeriek ellen ez elvárható, ám Bukarestben nem ez a papírforma – sikerült Romániát összesen hat lövésre és két kaput eltaláló kísérletre szorítani. Ez rendben is van.

Szintén rendben van, ahogy Juhász Roland futballozik: a középhátvéd valódi vezérként viselkedik, önbizalmát visszanyerte, mutatói minden mérkőzésen jók, Feröer ellen még gólpasszal is segítette a csapatot. Bukarestben extra teljesítményt nyújtott, párharcai 83 százalékát megnyerte, ezzel a legjobb volt a mezőnyben. Juhásznál az összteljesítményt mérő InStat Index-átlag 201, ennél Dzsudzsák Balázs (209) tud csak jobbat felmutatni az egy mérkőzésnél több lehetőséget kapó játékosaink közül.

MÉG MINDIG – SZÉLSŐ HÁTVÉD KERESTETIK

A VÁLOGATOTT SZÉLSŐ HÁTVÉDEI 2011–2015 KÖZÖTT
Jobbhátvéd Balhátvéd
Szélesi Vanczák
Lázár Laczkó
Vermes Kádár
Vanczák Halmosi
Varga J. Elek Á.
Heffler T. Devecseri
Gyurcsó* Leandro
Simon K. Korhut
Fiola Bosnjak
Balogh B.*
*: Gyurcsó és Balogh nem négyes védősorban játszott hátvédet, hanem három középső védő mellett előrébb, a wingback pozíciójában. Kiemelve az adott poszton legtöbb szerepet kapó játékos.

A tradicionális gyenge pont a szélső hátvédeké, ahol még mindig nincs állandó megoldás, ráadásul egy-két sérülés teljesen kényszerpályára tudja állítani a szakvezetőt.

Vegyük a mostani példát: megsérült a minden bizonnyal kezdő jobbhátvédként számításba vett Vanczák Vilmos, a védekező középpályások közül pedig Simon Ádám. Mivel Vanczákon és a debütálás előtt álló Fiola Attilán kívül nem volt jobbhátvéd a keretben, Varga Józsefnek kellett feladnia legjobb posztját, hogy Bukarestben a védelem jobb oldalán játsszon – ezzel viszont csökkent a bevethető védekező középpályások száma. A Bukarestben védekező középpályást játszó Elek Ákos is kidőlt (a helyére az egyetlen megmaradt klasszikus védekező középpályás, Varga állt), így Tórshavnban már a jobbszélső Simon Krisztián kezdett jobbhátvédben, majd beállt helyére az első válogatottságát ünneplő Fiola. A bal oldalon kevesebb gond volt: a statikusabb, Feröeren már bal oldali belső védőt játszó Kádár Tamás volt a szélen a bukaresti mérkőzésen, majd kedden a támadásokat jobban segítő és gyorsabb Korhut Mihály került a helyére.

Fix megoldás tehát nincs, ráadásul Varga jobbhátvédként játszatása még mindig kockázatos. A debreceniek játékosa a magyar mezőny kiemelkedő védekező középpályása, ám nem „tanult” jobbhátvéd, a válogatottban kényszerből vetették be ezen a poszton, hogy aztán időnként légiósként (Fürth, Middlesbrough) is szerepet kapjon itt. A posztidegenség viszont még mindig érződik. A bukaresti mérkőzés első félidejében Varga mellett sok hely volt a szélen (a gólt is egy ide belőtt labdát követően kaptuk, illetve a mérkőzés elején is kialakult helyzet így), a másodikban pedig – ebben nyilván a magyar csapat támadóbb felállása is szerepet játszott – előrefelé kilógott a védővonal négyes láncából, maga mögött hagyva egy viszonylag nagy területet. Mindkettő esélyt ad az ellenfélnek, a románok ezt kétszer is ziccert érően használták ki.


Highlights - Romania vs Hungary (1-1) 11-10... by VoolPea

A magyar védelem átlagos pozíciója Románia ellen (8: Varga J., 23: Juhász, 21: Korcsmár, 4: Kádár. Forrás: InStat)

KAPUZÁRÁS!

Az Eb-selejtezők F csoportjában eddig csupán egyetlen hazai győzelem született, az eddig esett gólok száma pedig a második legalacsonyabb az összes hatcsapatos csoporté közül. Ezt a csoportot tartotta a közvélekedés az összes közül a leggyengébbnek (sztárcsapat nincs, Magyarország volt a 2. kalapos), egyben az egyik legkiegyenlítettebbnek is.

Juhász Bukarestben a párharcok legjobbjának bizonyult (Fotó: Veres Viktor)

Ami már most látszik: nagy sztárok és kiemelkedő támadójátékosok híján mindegyik válogatott a stabil védekezésében bízik, és azt igyekszik minél jobban megszervezni – ebből adódik, hogy a csoport eddig nem az építkezni akaró (kényszerülő) válogatottak terepe. Görögország, Románia, Finnország és Magyarország egyetlen hazai győzelmet sem tud eddig felmutatni, háromnál több gólt pedig még egyetlen válogatott sem szerzett.

November 14-én kulcsfontosságú találkozók jönnek. Görögország minden bizonnyal megszerzi első győzelmét Feröer ellen, ezzel négy ponttal várhatja a tavaszi folytatást. Románia csoportelsőként vonul téli pihenőre, ha Bukarestben megveri Észak-Írországot, a fantasztikusan rajtoló északírek viszont győzelem esetén négy forduló után ötpontos előnyben lennének a riválisokhoz képest. Ekkor már nehéz lenne elképzelni, hogy kicsúsznak az első háromból. Döntetlennél Észak-Írország fordul a téli szünetre elsőként.

Magyarország és Finnország egyaránt úgy léphet pályára az Üllői úton, hogy eddigi pontszáma elmarad a várakozástól. A finnek két hazai mérkőzésükből csak egy pontot szedtek össze, a mieink a selejtezősorozat első nagy pofonját kapták az északírektől. A döntetlen senkinek sem jó (Észak-Írország, Románia, esetleg mindkettő meglép), a győztes viszont még továbbjutó helyre is léphet.

Dárdai Pál kármentésre érkezett a válogatott mellé: az északírek elleni játék közel állt a vállalhatatlanhoz, a hazai vereség pedig egyből előzetesen kalkulált három ponttól fosztotta meg a válogatottat. A 38 éves megbízott kapitány Bukarestben csapatával presztízsmeccsenkiérdemelte a szurkolók bizalmát, a jelek szerint hiteles és hitet adó szakvezető a játékosai és a publikum előtt. A Feröer elleni mérkőzést bármilyen csúnyán, de meg kellett nyerni – sikerült, nagyon csúnyán, kilencven perc szenvedéssel –, Finnország ellen azonban fegyelmezett és jó mentalitással harcoló csapaton kívül már más is kell. Például sokkal jobb támadójáték, pláne úgy, hogy a mieinknek kell elsősorban kezdeményezniük.

Az elsődleges tűzoltás megtörtént, az októberi mérkőzésekből négy pontot szerzett a válogatott.

A folytatás már alighanem Dárdai kapitányi sorsára is nagy hatással lesz – ő maga azt mondta, a Finnország elleni mérkőzés után hoz családjával együtt végleges döntést arról, hogyan tovább. A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs azt mondta, szeretnék játékukkal elgondolkodtatni Dárdait a maradásról.

A bizalom megvan. Lehet építkezni.

AZ EDDIGI EREDMÉNYEK

2014. szeptember 7.: 
Magyarország–Észak-Írország 1–2

Feröer–Finnország 1–3
Görögország–Románia 0–1

Október 11.: 
Románia–Magyarország 1–1
Finnország–Görögország 1–1
Észak-Írország–Feröer 2–0

Október 14.: 
Feröer–Magyarország 0–1

Finnország–Románia 0–2
Görögország–Észak-Írország 0–2

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 3 3 6–1 +5 9
2. Románia 3 2 1 4–1 +3 7
3. Finnország 3 1 1 1 4–4 0 4
4. MAGYARORSZÁG 3 1 1 1 3–3 0 4
5. Görögország 3 1 2 1–4 –3 1
6. Feröer 3 3 1–6 –5 0

A CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA
November 14.: 
Magyarország–Finnország, 20.45

Görögország–Feröer 20.45
Románia–Észak-Írország 20.45

2015. március 29.: 
Magyarország–Görögország, 20.45

Észak-Írország–Finnország 18.00
Románia–Feröer 18.00

Június 13.:
Finnország–Magyarország, 18.00

Feröer–Görögország 20.45
Észak-Írország–Románia 20.45

Szeptember 4.: 
Magyarország–Románia, 20.45

Görögország–Finnország 20.45
Feröer–Észak-Írország 20.45

Szeptember 7.: 
Észak-Írország–Magyarország, 20.45

Finnország–Feröer 20.45
Románia–Görögország 20.45

Október 8.: 
Magyarország–Feröer, 20.45

Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.: 
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

24-ES EB-MEZŐNY = 1 rendező (Franciaország) + 9 csoportgyőztes + 9 csoportmásodik + 1 (a legjobb) csoportharmadik + a csoportharmadikok által vívott pótselejtező 4 győztese

 

 

48 hozzászólás
  • CFC2012
    2014-10-16 10:58:19
    A leggyengébb csoportban is mi vagyunk a leggyengébbek...
  • lacas65
    2014-10-16 10:56:35
    Én rengeteget savaztam már Szalait, stat sem kellett hozzá hogy lássa az ember, labdakezelési hiányosságok, 0 csel, 0 párharcgyőzelem, 0 kapura fordulás... Nagy várakozás előzte meg az érkezését, és sajna egy gyenge, középszerű teljesítményt nyújtott. De, azt azért ne felejtsük el, hogy a románoknak Ő lőtte a gólt /ok nem adták meg, de ugye ez nem rajta múlott/, a szigetlakóknak is rúgott egyet amivel nyertünk. A fene se tudja, tegyük fel a finnek ellen megint gyenge lesz, de megint gólt szerez... akkor pedig át kell értékelni a dolgokat, mert ugye van egy atom gólerős csatárunk, aki pontokat hoz. Te kiraknád a keretből? Nem játszatnád? :D
  • kranjcarcerinvabec
    2014-10-16 10:50:26
    Szerintem ne hozzanak más szöv. kapitányt!
    Ezek Hiddinkkel (ki lesz rúgva fapapucséktól, ahogy Ranieri is a görögöktől pl) sem lennénk jobbak, aztán Dárdaiban még bíznak is a játékosok, meg mint látom "szerencse elvtársnál" a fsz jobbik oldalán áll.
    (már bocs).
  • Debloeff
    2014-10-16 10:45:52
    Remélem, hogy Feröer otthon tovább fejlődik, elkapja a román medvéket meg bedolgozza a görög olívaolajat. Addig meg károgjanak itthon a fogatlan varjúk :-)...
  • Armando
    2014-10-16 10:43:23
    ha lenne a Feröerieknek egy átlagos képességű csatára, meg egy olyan középpályásuk, aki oda tudja neki adni a labdát, ezzel a csapatmunkával simán nyernék a csoportot. az észak-írek borzalmasan gyengék technikailag. egy vicc volt, amit itt csináltak nálunk. 2 ember tudott náluk focizni, ez elég volt a 2 gólhoz elleünk. a románok ellenünk egy félidőt teljesen szétesve játszottak. a finnek simán kikaphattak volna feröertől, csak kihagyták a helyzeteket, így mázlijuk volt. a görögök eddig katasztrófálisan játszanak. a mieink? 2 meccsben benne volt a győzelem lehetősége, abból egy vereség és egy döntetlen jött ki. egy olyan meccsen, ahol pedig nem nekünk állt a zászló nyertünk, mert az ellenfél töketlen volt a kapunk előtt.
  • Debloeff
    2014-10-16 10:42:47
    MrRooot, tejesen igazad van.
  • zdenkow
    2014-10-16 10:41:31
    NCFC!
    Azért nem mindegy hogy Lipták Zolival szemben kell megtartanod, vagy olyan faszikkal szemben akik mondjuk a pl-ben vagy más komoly bajnokságban tolják.
    Meg néha a középpályásoknak is oda kéne érni...
  • Debloeff
    2014-10-16 10:40:22
    UltrasLiberi1909ujratoltve: Szalainak teljesen igaza volt, az elmúlt 30 évből nincs emlékezetes válogatott meccs, amire szívesen lehetne emlékezni, csak az utána jövő hebegő-habogó magyarázkodások.
  • MrRooot
    2014-10-16 10:39:17
    Szalaitól meg miért kéne már a fizikuma miatt jobb focit elvárni, akkor állítsunk a csapatba kosárlabdázókat, mert ők magasabbak és erősebbek.
    Szalait eltanácsolták a focitól, és agyon küzdötte magát, hogy idáig is eljusson, ő nem a szupertehetség, hanem a "melós ember", hogy hétköznapi szóhasználattal fejezzem ki. Egy melós embertől pedig komoly teljesítmény még a válogatottság is.
  • Debloeff
    2014-10-16 10:38:09
    Lafferty feldughatta volna magának a jó statisztikát, ha nem egy idióta szövetségi kapitány cserélget ész nélkül.
  • UltrasLiberi1909ujratoltve
    2014-10-16 10:37:16
    Arról nem beszélve persze,hogy sokat amúgy sem kell várni Szalaitól. Aki pár hónappal ezelőtt még leírta az egész magyar futballt,és kritizálta az itthoni edzőket. És itt jön vissza a Huszti eset. Szabi is szint így visszajönne,nem lenne olyan formában,sem mentálisan,sem erőben. Szalai minden megmozdulásain látszik hogy nem "őszinte". Kibeszélte magából ami benne volt,innentől kezdve Ő sz@rik bele hogy mi lesz,kijutunk vagy nem......Az igazságot hallottátok. 20 éve hülyítjük a népet... :)
    HAJRÁ MAGYAROK!!!
  • MrRooot
    2014-10-16 10:37:09
    Faröert nem szokás 4-5 gólokkal verni, itt meg mindenki azt várta, hogy majd simán meg lesz ilyen. Ha még a világbajnokok sem tudják tönkreverni ezt a csapatot, akkor miért pont nekünk sikerülne?
  • Debloeff
    2014-10-16 10:36:46
    A rendszer ügyesen kicsillagozza a sport géza konkurenciát ;-)
  • NCFC
    2014-10-16 10:36:32
    Az olyan termetű és fizikumú játékosoktól, mint Szalai sokkal jobb labdatartás lenne elvárható. További összehasonlításként, az északíreknél a hasonló, előretolt csatár szerepben játszó Lafferty (3 meccs - 3 gól) Budapesten 12 passzából 11 volt sikeres, és szinte mindig meg tudta tartani a labdát, amíg a többiek felértek. Mellesleg Lafferty az angol másodosztályban sem stabil kezdőember! Tény, hopgy Szalai a legmagasabban jegyzett csatárunk, de nem vagyok benne biztos, hogy Priskin, Böde vagy Futács nem nyújtana nála jobb teljesítményt.
  • Debloeff
    2014-10-16 10:35:55
    Na, már kezdődik újra. Sajnos a cikkíró nem sportrovatba való, hanem a politikába szakmába (sem). Ott jól jönnek az ilyen sumák címek, és a profán statisztikából levont szarságok. A mértékadó sportujságírás valahol itt kezdődik:
    ****************.hu/futball/2014/10/15/dardai_valogatott/
  • MrRooot
    2014-10-16 10:35:24
    Ezt talán meséld el az olaszoknak, a szerbeknek, a világbajnok németeknek vagy talán az észak-íreknek és a finneknek... ugyanis a lebecsült és mocskosul lenézett Faröert ők sem tudták tönkreverni.
  • UltrasLiberi1909ujratoltve
    2014-10-16 10:33:56
    Pali nem szokott a levegőbe beszélni. a finneket megverjük pesten.
  • zdenkow
    2014-10-16 10:33:01
    Akkor mit szóljanak a holland és a német emberek?
    Ott is mindenki hagyja abba (hollandoknál) szórják be sóval?
    Itt mindig lesz pár ember akinek semmi se jó.
    Vagyis inkább az a jó ha kikapunk mert akkor lehet szidni keseregni mert a nagy százalék csak azt tudja.
  • trunsel
    2014-10-16 10:32:32
    Csak azok védik Szalait, akik nem látták mit művelt a két meccsen... Akkor elárulom: Tényleg sok olyan labdát kapott amivel nem "lehet" mit kezdeni. De legalább annyi labdát kapott amit szimplán nem tudott csak lekezelni.. Ennyi... Illetve sok olyan volt hogy vitte a labdát és senki se zavarta, aztán egyszerűen elpattant tőle.. Meg az a pár passza is katasztrófa volt.. Nem tudott 5 métert egyenesen passzolni.. Még véletlenül se futott volna üresbe.. Legalább lett volna ellene 10 les, még az is jobb mintha csak áll és nézelődik..
  • kranjcarcerinvabec
    2014-10-16 10:32:19
    Gyuri!
    Azért tudod vakok között félszemű a király.
    Ez a feröeri csapat lakosságarányra olyan "békési járásnak" (nem megyének!) felel meg ugyan, de hidd el a békési csapat nem 1-0-ra kapott volna ki, hanem kb 10-0-ra, alsó fokon.
  • kranjcarcerinvabec
    2014-10-16 10:32:19
    Gyuri!
    Azért tudod vakok között félszemű a király.
    Ez a feröeri csapat lakosságarányra olyan "békési járásnak" (nem megyének!) felel meg ugyan, de hidd el a békési csapat nem 1-0-ra kapott volna ki, hanem kb 10-0-ra, alsó fokon.
  • UltrasLiberi1909ujratoltve
    2014-10-16 10:31:26
    Tipikus magyar mentalitás.. SEMMI SEM JÓ NEKTEK!!!
    Biztos jobb lett volna ha marad Pintér,vagy Egervári lenne még mindig itt,velük le győztük volna a románokat,és feröernek gurítottunk volna egy tízest. Magyarország a 10 millió szövetségi kapitány országa. itt mindenki qva okos,és szakértő persze. Csak a saját szakmájában nem :)))))))))))))
    a kijutáshoz szerintem elég 15 pont. a lényeges dolog,hogy itthon verjük meg a románokat. minden szempontból fontos.
  • VanMagyarlabdarugasCsakszar
    2014-10-16 10:31:26
    Botlábú Szalai nyithat egy sportszerboltot :D Labdák olcsón eladók :D
  • cyberenemy
    2014-10-16 10:29:20
    Kár itt arról beszélni, írni, hogy Szalai, meg Dárdai és hogy már 4 pontunk van...
    A magyar labdarúgás Európa 3. vonalában van - némi jóindulattal.
    Faröer ellen ellen szerzett ún. "Szalai-gól" nem tudatos gólt volt, a "Salai" felirattal focizó játékos fél méterről belebotlott a labdába. Ha Faröer ellen ilyen kílódással (és nem kis szerencsével) győztünk - akkor mi lesz a továbbiakban? Reálisan legfeljebb a csoport 4. helyét szerezhetjük meg.
    És mindezért ezek a "sportemberek" még fizetést is kapnak...
  • zdenkow
    2014-10-16 10:28:35
    Gyuri!!!Azért ne már, ne ess túlzásokba.
    Gond nélkül 10 fölött rúgna a válogatott bármilyen megyei csapatnak.
  • gyuri59
    2014-10-16 10:22:58
    Csak azt nem értem,hogy hosszú idők óta nem lehet látni már olyan ígéretes tehetségeket a magyar válogatottban, mint régebben.Ezt a csapatot A KARCAGI MEGYEI SZINTŰ CSAPAT IS TÖNKREVERNÉ.
  • gyuri59
    2014-10-16 10:19:50
    Ennek a csapatnak semmi keresnivalója sincs az európa bajnokságon ezzel az összetétellel,Szalaival és Dárdaival az élen...
  • zdenkow
    2014-10-16 10:17:07
    Őszintén? Nem érdekel...
    Felőlem 200 is eladhat egy meccsen, ha rúg mindig egy győztes gólt. És azt se bánom hogyha Nikolics csak egyszer ér labdába, de az egy győztes gól lesz.
    Uraim. Azért döntsük már el hogy most ***** a focink vagy nem *****.
    Mert mindenki szerint egy fabatkát se ér akkor örüljünk hogy szereztünk 2 meccsen 4 pontot.
    A finnek ellen se lesz jobb a mutatónk, de ha Szalai vagy Nikolics lő egy győztes gólt, felőlem eladhatnak annyi labdát (hasonlatot egy hozzászólótól véve) mint az Adidas a Nike a Puma 10 év alatt összesen.
  • csubakka43
    2014-10-16 10:15:00
    Szalai 50 labdát adott el 180 perc alatt?
    Jobban teljesít ,mint az adidas...
  • kapalos
    2014-10-16 10:11:05
    valószínűleg Szalai is érzi, hogy felesleges küzdenie társ nélkül. sajnos nem elég mozgékony (nem tudom mit csináltak vele a németeknél, régebben fürgébb volt). ha felér a válogatott a kapu elé, akkor viszont jó. (illetve nincs jobb).
  • kapalos
    2014-10-16 10:07:14
    tipikus belső középpályás feladat, vagy esetleg befelé húzó szélsőé, ráérkezni a letett labdára (Szalaira ráívelés után). ehhez annyit kell futni, amit senki se tud a mogyeri válogatottban. tán Lovrencsicsnek van meg a fizikai alapja hozzá.
  • Armando
    2014-10-16 09:55:54
    annak idején Verebes berakta a válogatottba Klauszt. ő egy icipicit képzetlenebb, és kevésbé gólérzékeny volt, mint Szalai. mégis állandó veszélyt jelentett, mert lefoglalt egy-két védőt az ellenféltől, és fel lehetett rá ívelni a labdát. ha egy kicsit feljebb játszana a csapat támadásban, akkor Szalainak könnyebb lenne a labdákat leosztogatni. ám a középpályánk teljesen formán kívül játszott, nem igazán volt esélye. az meg, hogy Nikolics Instatja az első meccsen mekkora, jól mutatja, hogy nem minden a statisztika.
  • kranjcarcerinvabec
    2014-10-16 09:54:53
    Borzalmas gyenge képességű játékosaink vannak, ez a lényeg.
    Az hogy 2 meccsen sem Dzsudzsák és Gera, a 2 labdarúgónak nevezhető emberünk képtelen egy normális cselt megcsinálni mutatja.
    Szalai? Most szidjam én is?
    Ő lenne a 3. legjobb játékosunk, ami aztán értékmérője is csapatunknak.
    Juhászt tényleg dicsérni kell, igaz 2 gyenge csapat (a román is az volt támadásban) ellen villogott, de akkor is megérdemli.
    A többi játékosunk? Hát olyan magyarosak.
    Amennyiben szerencsénk van, mint volt a 2 meccsen, akkor egy tartást sugárzó DP-lal, meg óriási szerencsével pontokat is tudunk szerezni.
    Met a tartáson, meg a szerencsén kívül semmi mást nem láttunk az elmúlt 5 napban.
    Igaz, sztem Egérvárival és Pintérrel max 1 pontunk lett volna.
  • Casual83
    2014-10-16 09:47:25
    Kellene legalább még egy hasonló fizikumú csatár, mint Szalai. Sok az elveszített labda, de ez nincs mit csodálkozni, a román meccsen volt olyan 15 perc, hogy az összes kirúgást, felivelést, bedobást rájatszottak miközben ketten lógtak rajta.
  • piokerignac
    2014-10-16 09:43:39
    Aztán ott vannak az INSTAT értékek!
    Ha valaki figyelmesen megnézi a listát és a Bolyai matematikában járatos, akkor láthatja, hogy az itt is kiemelt cikkben, kiemelt címmel gyalázott Szalai értékénél csak Gera és Juhász termelt többet!
    De jó lett volna, ha a támadásért felelők elérték volna az 50 eladott labdát produkáló Szalait!
    De ismétlem, nem feladatom megvédeni a srácot, de hánynom kell, hogy a legkisebb mozdulatra, mely a mai szemét, korrupt bmlsz-es focink betokosodott nyugalmát veszélyezteti - és Szalai nyilatkozata ilyen, főleg, hogy a nagy szakma nem tudja cáfolni... -, ilyen bércikkek jelenhetnek meg!
  • laller00141
    2014-10-16 09:43:37
    wmaa-nak van igaza (az első hozzászóló). Amíg nem tudunk egymás után 10 pontos passzt bemutatni kár bármiről is beszélni. Nem tudom miért kell dédelgetni a labdát, átveszem passzolom,átveszem passzolom,átveszem passzolom nem nehéz kb 3-4 másodperc maximum. Egyszerűen csiga lassú a játékunk az EB-hez, amíg ezek nincsenek meg (az alapok) addig......A másik dolog hogy nem igazán jönnek a labdákért és ha már tényleg nem tudunk mit csinálni mit csinál a hátvéd? Előre rúgja hátha megszerzi Szalai aki labdát nem tud kezelni de ne csak Szalait szidjam azzal nem is lenne gond hogy előre rúgja de nem tudja úgy megrúgni hogy jó legyen.....
  • Nemecsek1952
    2014-10-16 09:42:12
    Elgondolkodtató a magas labdaeladási szám. Ezért is esetleges a támadásunk. Persze nagyon kevés az üres területre helyezkedés, ezért nehéz két jó passzt egymásután megcsinálni.
  • Avalanche30
    2014-10-16 09:41:39
    Szerintem erre a cikkre most semmi szükség nem volt! Az a sajtó, aki egy bukaresti 1-1 után az egekbe emel egy kapitányt, néhány nappal később ne dobálja sárral a csapatát! Szalai eladott 50 labdát, de hozott 3 pontot a 4-ből!
  • DrogbaGy
    2014-10-16 09:36:07
    A csatárt a góljai minősítik, nem az, hogy mennyit passzol jó, vagy rosszul. Szalai mindkét meccsen szerzett gólt -még ha a románok ellenit meg sem adták- így én nem találok kivetnivalót a teljesítményében.
    Az viszont már zavar, hogy egy játékos elvileg jobbhátvéd, mégis gyakorlatilag a középpályások vonalában játszik, ami miatt folyamatosan megjátszható a helye. Hogy valakinek ennyire ne legyen esze a játékhoz... igen, a volt angol szuperlégiós, Varga az.
  • NeymarMessiSuarez
    2014-10-16 09:34:52
    rusti87
    Nem értek veled egyet. Egy Feröer szintű csapat ellen nem kellene külön felkészülni. Az ilyen csapatokat be kell darálni. Mivel sokadoszályokban játszanak így a fizikai állapotot leszámítva mind technikailag mind a játék taktikai elemeiben is gyengébb erőt képviselnek egyénileg. Legalábbis így kellene lenni. Nem lenézve persze az ellenfelet de elég kellene az, hogy a saját játékrendszeredet ráerőltesd lásd Spanyolok 6 éven át. Ők se variáltak kivéve a top válogatottak ellen módosítottak némileg de a játékrendszerükkel ledarálták az ellenfeleiket. 
    Mi azt hittük, hogy egy Feröer szintű csapat ellen jók lehetünk hát nem. Ez tragédia. Szalai több labdát adott el, mint az Adidas. De lőtt egy mázli gólt és most azt hiszi hű mekkora kegy, hogy visszajött. A válogatottunk siralmas Európa egyik leggyengébb csapata 400+ passzal kiminitikitakázott minket és csak a rutintalanságuk miatt nem nyertek. Ha lett volna két csatáruk aki elit klubban játszik nem nyertünk volna.
    Egyszerűen nem fogják fel, hogy
    A SZ@R NEM MÉRTÉKEGYSÉG
  • piokerignac
    2014-10-16 09:32:31
    A szerző meg kiesett a szerepéből!
    Tudom, politikai utasítás, hogy a pofázó Szalait és a bmlsz-t égető Dárdait égetni kell, de legalább nyilt hazudozást ne végezzenek!
    Nicsak, mi van a szövegben:
    .
    "...védők közötti passzolgatás mellett a bal oldali háromszög (Korhut, Tőzsér, Dzsudzsák) volt a legaktívabb. Ezekből legfeljebb az utóbbi nevezhető igazán építő jellegűnek."

    Dzsundzsák hányas is volt?
    A 3-as???
    Mert a hármas valóban ELŐRE passzolt 14 alkalommal!
    A 7-es mit csinált? 10 alkalommal VISSZA a 9-esnek, aki 12-szer alibi oldalpassz!
    Lát ezen az ábrákon bárki is támadásindításra utaló nyomokat!
    Hátul gyáva adogatás, ez a hármas meg magában háromszögelt.
    Mondjuk, ha a 7-es elindul, megcsinál egy cselt, a védője mögé kerül? Esetleg beadja? És akkor a tehetségtelen, technikai analfabéta (nem én mondom!) Szalai végre úgy kap labdát, ahogy azt a fejletlen német bajnokságban megszokta?
    Szóval a statisztikát ÉRTELMEZNI kell és nem felhasználni politikai célokra!
  • yoyo2
    2014-10-16 09:25:32
    és még valamit! ha megnézzük góljait amit eddig lőtt bárhol.nagy számban elég nehezen megoldhatóak voltak.11 -ből meg szinte egyáltalán nem lőtt.talán belefér egy ilyen feröeri gól a repertoárba.
  • yoyo2
    2014-10-16 09:22:14
    Na nekem ettől van hányingerem...hátha szalai elolvassa cikket és bedobja a törölközőt.és megszabadul tőle a Magyar nagy edzői szakma.....csak remélni merem,hogy nem olvassa!!!!szégyen ez az egész hadjárat ellene..tény hogy nem az életük meccse volt .neki sem..de nézzük már meg Dzsudzsi mit csinált a Feröer ellen.
  • Orwell_1984
    2014-10-16 09:19:41
    És igen, attól, hogy Szalai 50 labdát eladott, a magyar kóklerek hirtelen zseniális szakik lesznek és igazából minden rendben van/volt a magyar labdarúgásban! :)
  • piokerignac
    2014-10-16 09:19:28
    Szerintem ketté fog oszlani a kommentelők tábora, akik értik a cikk lényegét és azokra akik egyszerű indulatból foglalnak állást...
    Az egyik kulcs, a román meccs ábrája, ahol a Király-Szalai passzhalmaz látható! És mellette a másik ábrán a kamuzó, alibipasszoló vonalak...
    Tessék mondani, a statisztikák alapján nem Gera, Dzsundzsák, Tőzsér feladata lett volna az előrepassz, a támadásszervezés?
    Ha sokak véleménye szerint elküldjük Szalait dolgozni a gyárba, akkor mi változik? Még ez a pici támadójátékunk is elhal.
    Tegnap is írtam, Dzsundzsák nem támadó? EGYETLEN momentuma volt az első félidőben, a szabadrúgás, majd egy fölébikkantás a második végén...
    Nikolics nem közösségi ember, neki ezt kell megtanítani! Hogy az ötösön nem ollózni akarok, ha szemből, üresen érkezik a társ! 
    Szóval a támadáshoz aktív támadók kellenek, nem felbszni a labdát egy éknek, majd kigúnyolni, hogy ezekből mennyit vesztett el!
  • Orwell_1984
    2014-10-16 09:18:43
    Na most aztén lehet anyázni Szalait! :D Hajrá!
  • rusti87
    2014-10-16 09:07:53
    Én nem tartom akkora tragédiának a Feröer elleni meccset. Azok a játékosok eldugott helyen játszanak (dán harmadosztály, hazai liga), így nagyon nehéz lehet felkészülni belőlük. Meg azt előre jelezni, hogy milyen formában lesz egy aszfaltozó munkás vagy egy jogász, kábé lehetetlen.. Otthon talán kellemetlen ellenfelek, de biztos vagyok abban, hogy ha eljönnek hozzánk, a melegbe, 2000 rézfúvós helyett 20000 doboló és szurkoló magyar elé egy nagy és füves pályára, akkor majd sokkal kisebb tartást fognak mutatni.
    Jól mondta Dárdai: örülni kell, hogy megvan a 3 pont, és el kell felejteni a meccset.
  • JuvePredal91
    2014-10-16 09:04:06
    Szörnyen kevés, amit a két meccsen láttam tőlük, az ország pedig úgy viselkedik, mintha Holdra szálltunk volna.
  • wmaa
    2014-10-16 09:02:31
    Hol volt 10 egymás utáni érintés, kettőt nem tudnak passzolni, szalai nem tud labdát kezelni, tartani. :D Már csak gibraltár verhető az összes többi ellen le kell rágni a körmöt, nehogy csúfos zakó legyen a vége... :P