Payday Loans

Keresés

A legújabb

Borászati-szótár PDF Nyomtatás E-mail
Nyelvformák és életformák - Nyelvformák és életformák



Gyürky Antal

Borászati-szótár

ELŐSZÓ



Ezen szótár közrebocsájtása által, a borászati irodalomban, egy régen érzett hiányt kivánok pótolni, miáltal egyszersmint, nyelvünk tisztázásához is egy szerény anyagot vélek nyujthatni. 

Úgy hiszem, jó szolgálatot teszek ezáltal különösen borászainknak, kik az ujabb időben szorgalmasan olvassák a szakmunkákat, s kik gyakran tapasztalták: miként seholse fordul elő annyi tájszó vagy ismeretlen kifejezés mint a borászatban, mi eddig az olvasott czikkek értelmét felette nehezitette. 

Lehetnek ezen szótárnak, még hiányai, mert egészen kielégitőt, - minden útmutató nélkül - írni nehéz. De könnyü lesz másnak, - kivált az enyimnél avatottabb tollal, - ennek nyomán egy tökéletest szerkeszteni.


A borászatban előforduló minden müszót iparkodtam felvenni és helyes értelmére - tekintve nyelvünk szabályait, - visszavezetni s megmagyarázni. A szőlőfajok közül azonban több kimaradt, miután ezek tökéletes leirása még most lehetetlen; mert eddig hazánkban nem volt alkalom minden szőlőfajt egy csoportba feltalálni, s igy azokat osztályozni, azok azonosságát összehasonlitások által felfedezni, s a többféle elnevezéseket egybevonni sat. 

Erős meggyőződésem, hogy most már midőn a m. gazdasági egylet szőlőültetményeiben erre is tér nyil, derék szaktudósunk Dr. Entz Ferencz barátom, a nevezett szőlők felügyelője fogja e nehéz feladatot megoldani. 

Szerző.

 


Gyürky Antal




LAST_UPDATED2