Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szex szószedet PDF Nyomtatás E-mail
Az isteni-ördögi szexualitás
2014. október 07. kedd, 08:45

ferenczy szerelmespr

Szexualitással kapcsolatos szószedet -nem csak- kamaszoknak.

A ¦ B ¦ C ¦ D ¦ E ¦ F ¦ G ¦ H ¦ I ¦ J ¦ K ¦ L ¦ M ¦ N ¦ O ¦ Ö ¦ P ¦ R ¦ S ¦ SZ ¦ T ¦ U ¦ V ¦ Z ¦ X

A
afrodiziákum -  A szexuális vágy felkeltésére vagy felerősítésére szolgáló szerek gyűjtőneve. A szó a görög szerelem istennő -Aphrodité- nevéből ered. Régi időktől kezdve az emberek számos ételnek (főleg növényeknek) tulajdonítanak ilyen hatást (zeller, szezámmag, spárgalé, a petrezselyem magja, ginzeng gyökér, yohimbin gyökér, zab, kóladió kivonat, csucsorfélék, kosborfélék, kaviár, tojás). Az afrodiziákumok java része valóban hatékonyan fokozza az ivarszervek működését, de a kontrollálatlan, "pult alatt" beszerezhető készítményekkel nagyon óvatosan kell bánni, mert ezeknek a szereknek jelentős mellékhatásaik is lehetnek.

anorgazmia -  A szó az orgazmus hiányát jelenti, mely szexuális ingerlés során sem következik be. A működészavar nőknél gyakrabban fordul elő és általában pszichés problémák okozzák, vagy a partnerek egymást figyelmen kívül hagyó magatartása, esetleg a tapasztalatlanság. Fontos, hogy ez a jelenség nem szervi baj következménye, és pszichoterápiás módszerekkel könnyen orvosolható.

aszexualitás -  A nemi érdeklődés teljes hiánya, illetve a szexuális viselkedés elutasítása. Oka általában pszichés zavarra vezethető vissza (egyes szekták szerint pl. a szex csak gyermeknemzés céljából engedélyezett, a vágy önmagában is bűn - ezek és ehhez hasonló eszmék súlyos személyiségtorzulást okozhatnak).


Vissza a lap tetejére

B
badana -  Keleti eredetű szó, amely egy szexuális játékot jelent, amikor a férfi a nemi szervét nem vezeti be a hüvelybe, hanem azt a szeméremajkakhoz dörzsöli, amíg bekövetkezik a magömlés. Ez a módszer a petting egy formája lehet.

bestiofilia -  A nemi eltévelyedés, a perverzió egyik - ritka - formája, ember és állat közti nemi aktust jelent (=szodómia).

bigámia -  Kétnejűség. Évszázadokkal ezelőtt a zsidó és a mohamedán kultúrákban elfogadott volt.

biszexualitás -  A szexuális viselkedés olyan zavara, amikor az illető a saját és az ellenkező nem iránt egyaránt szexuális vonzalmat érez. A nők között gyakoribb a szexuális viselkedés ilyen típusú zavara.


Vissza a lap tetejére

C
clitoris -  Csikló. A női nemi szerv legérzékenyebb része, a hüvelybemenet előtt, a szeméremajkak csúcsánál helyezkedik el. Szövettanilag a pénisszel azonos telepből alakul ki, ezért szexuális izgalom alatt méretében megnövekszik.

cunnilingus -  A női nemi szervek -férfi általi- szájjal való szexuális ingerlése.


Vissza a lap tetejére

D
domina -  Latin szó, jelentése úrnő. A mazochista (önkínzó) férfiak párja, aki fizikailag bántalmazza a férfiakat mielőtt azokat szexuális kielégüléshez juttatná. Ez a fajta elferdült szexuális magatartás -perverzió- a nyugati civilizációban viszonylag gyakran előfordul.

dyspareunia -  A nő csökkent szexuális ingerelhetősége, vagy fájdalom (a nő részéről) a pénisznek a hüvelybe vezetésekor. Idős korban, a terhesség vége felé vagy a szoptatás alatt ez normális állapotnak számít.


Vissza a lap tetejére

E
ejaculatio / ejakuláció -  Magyarul magömlés. Az orgazmus csúcsán a péniszből ritmikus összehúzódás mellett néhány milliliter ondó lövell ki. A spermiumok az ondóváladékban (és annak segítségével) jutnak el a megtermékenyítés helyére, a petefészket és a méhet összekötő tubába.

ejaculatio praecox -  Korai magömlés, mely bekövetkezhet a pénisz hüvelybe vezetése előtt, a szeméremajkak ingerlésére vagy közvetlen a behatolás után. Ez az állapot lehetetlenné teszi a nő kielégülését, mert nem jut idő a hüvely belső ingerlésére. Az állapot oka csaknem mindig lelki eredetű, megoldására a pszichoterápia alkalmas módszer.

erényöv -  Fémből készült rácsos szerkezet, mely a nő csípőjére és lába közé lakattal felerősítve megakadályozta, hogy közösülhessenek a férfiakkal. Az eszközt a középkorban a gazdagabb férjek -hosszabb távollétük esetén- alkalmazták feleségükön, hogy azok nehogy hűtlenek legyenek hozzájuk.

erogén zóna -  Minden embernek vannak olyan területek a testén, amelynek ingerlése, simogatása, csókolgatása különösen erős szexuális ingert jelent számukra, ezeket a területeket nevezzük erogén zónáknak. Ilyen zóna lehet pl. a fül, a has, a mellbimbó, a tarkó stb.

exhibicionizmus -  A szexuális perverzió, a nemi eltévelyedés viszonylag gyakori formája, amikor egy férfi vagy gyerekek előtt ("cukros bácsi"), vagy felnőtt nők számára ("mutogatós bácsi") közszemlére teszi péniszét. Ezt a cselekedetet a törvény is bünteti.


Vissza a lap tetejére

F
feminin -  nőies, női jellegű

felláció -  A pénisz szájjal történő ingerlése (orális szex). Régen erkölcsileg elfogadhatatlannak ítélték a szexuális örömszerzés ezen módját, ma pettingként vagy előjátékként elterjedt módszer.

fetus -  A magzat elnevezése a nyolcadik héttől megszületésig.

férfiatlanítás -  lásd: kasztráció

fétisizmus -  A nemi eltévelyedés férfiakra jellemző formája, amikor bizonyos tárgyak megpillantása, érintése vagy illata vált ki szexuális izgalmat. Ilyen tárgyak lehetnek női cipők, fehérneműk, harisnyák.

fityma -  A szó pénisz makkját nyugalmi állapotában általában beborító előbőrt jelenti. A mindennapi mosakodásnál fontos a fityma hátrahúzása és az alatt meggyűlő smegma kimosása.

fimózis -  Fitymaszűkület. Előfordul, hogy a pénisz makkját borító előbőr nyílása túl szűk, ezért azt nem lehet teljesen hátrahúzni. Az állapot nem keverendő össze a "celluláris adhézióval", ami azt jelenti, hogy a fitymabőr rátapad a makk bőrére (ennek szétválasztása is orvosi feladat!). A fimózis vagy a celluláris adhézió a pelenkás kor után mihamarabb megoldandó.

flagellantizmus -  A szexuális perverzió azon formája, amikor az illető (lehet férfi vagy nő) megkorbácsolja partnerét, illetve az korbácsolja meg őt szexuális örömszerzés céljából.

frigiditás -  A nemi vágy hiánya, vagy csökkent volta. A köznyelv az orgazmus elérésének képtelenségét jelöli ezzel a szóval, holott az csak következménye a csökkent nemi vágynak. A frigiditás érintheti bármelyik nemet.

frottőrizmus -  A nemi perverzió azon formája, amikor a férfi pl. zsúfolt tömegközlekedési eszközökön a mellette álló nőkhöz dörzsöli a nemi szervét, így érve el az orgazmust. Ha az áldozat megijed, és félelem miatt nem mer hangosan tiltakozni, az tovább fokozza az elkövető izgalmát. Ezt a cselekedetet a törvény bünteti.


Vissza a lap tetejére

G
gerontofília -  Azokat az embereket hívjuk gerontofil-nek, akik szerelmi vagy szexuális partnerüknek náluknál jóval idősebb embert választanak. A gerontofil vonatkozhat nőre és férfira egyaránt.

glans clitoridis -  A clitoris makkja, mely annak leginkább ingerelhető része. Ugyanúgy mint a péniszen, a glans clitoridis is a csikló végén helyezkedik el és nyugalmi állapotban úgynevezett előbőr fedi.


Vissza a lap tetejére

H
HCG -  humán choriogonadotropin, az anyai szervezet által termelt hormon, a terhesség kimutatására használható a fogamzás utáni tizedik naptól

heteroszexualitás -  A szó a normális nemi irányultságot (azaz a férfi - nő kapcsolatát) jelenti.

homoszexualitás -  Az azonos neműek szexuális kapcsolatát jelenti a szó (akár férfi-férfi, akár női-női kapcsolat). A homoszexulaitás okát illetően sok kérdés még tisztázatlan, de valószínűnek látszik a genetikai hajlam alapján megváltozó hormonális viszonyok és a pszichoszociális, pszichoszexuális fejlődés együttes zavara. Régen a homoszexualitást a törvény büntette, ma számos nyugati országban toleráns a törvénykezés ezzel kapcsolatban, sőt egyes országokban az egyneműek törvényesen házasságot köthetnek és gyermeket fogadhatnak örökbe. Ttekintve a homoszexulaitás kialakulásának elméletét, melyben szerepet kap az egyén pszichoszociális és pszichoszexuális fejlődése, ez a típusú túlzottan toleráns törvénykezés feltétlen elítélendő, vagy ahogy a Vatikán fogalmazott egy nemrég kelt nyilatkozatában, ez "emberiségellenes bűncselekmény".

hymen -  Magyarul: szűzhártya. A leányok hüvelyében található egy félhold alakú hártya, amely az első közösüléskor (többnyire fájdalom és kevés vérzés kíséretében) átszakad. A szűzhártya értelemszerűen nem zárja el teljesen a hüvelyt, mert a méhből származó menstruációs váladékoknak ép szűzhátya mellett is távozniuk kell a hüvelyből.


Vissza a lap tetejére

I
impotencia -  A férfi közösülési képtelensége. Oka lehet lelki, de szervi is. Mindkét esetben ma már jó eséllyel gyógyítható.


Vissza a lap tetejére

J
johimbin -  Egy nemi működést serkentő szer (lásd: afrodiziákum), melyet egy afrikai fa kérgéből nyernek. Általában elmondható róla, hogy csak egészséges férfiakra van hatással.


Vissza a lap tetejére

K
kasztráció -  A herék eltávolítása vagy valamely módon történő elpusztítása. Amennyiben ez a nemi érés előtt történik, akkor nem alakul ki férfiakra jellemző másodlagos nemi jelleg, ha a pubertas után, akkor csak a nemzőképesség vész el (de az illető közösülni tud). Régen a keleti kultúrkörben ilyen -pubertas előtt- kasztrált férfiakra (eunuchokra) bízták a háremhölgyek őrzését.

Káma-Szútra -  Egy régi hindu könyv (kr.u. 1-2. században írták), mely a szexuális kultúra legősibb írásos emléke. Magyarul is olvasható.

kéjcsepp -  A szexuális izgalom fokozódásával a pénisz csúcsán a húgycsőnyíláson egy víztiszta csepp jelenik meg. A váladék szerepe, hogy a pénisz hüvelybe hatolását megkönnyítse, síkosítson.

koitusz -  Latin szó, jelentése szeretkezés, párzás. Magát a szexuális aktust jelenti, de bővebb értelemben benne van az előjáték és a levezető utójáték is.

koprolália -  A normális és a deviáns szexuális magatartás határmezsgyéjén lévő viselkedést jelöl a szó, amikor a szexuális izgalom tetőfokán a férfi vagy a nő szexualitással kapcsolatos illetlen vagy durva szavakat használ.

körülmetélés -  Egyes természeti népeknél és a vallásos zsidóknál a fiúgyermekek péniszének előbőrét megszületés után nem sokkal lemetszik. Ennek a beavatkozásnak az oka nem teljesen ismert, lehet vallásos áldozati cselekmény, de lehet egyszerűen higiéniai megfontolás alapján is végezni.

kurtizán -  A köznyelv a prostituált szinonimájaként használja, holott jelentése kissé árnyaltabb. A régi időkben a kurtizánok tanult, művelt nők voltak (ami akkoriban igen ritka volt), akik egy-egy nagyobb uraság vagy király szeretői voltak, akik ennek fejében eltartották ezeket a hölgyeket.


Vissza a lap tetejére

L
libidó -  A nem vágyat vagy késztetést jelentő szó. A libidó hiánya lehet lelki zavar tükröződése, vagy szervi baj következménye.

lubrikáció -  Síkosítás. A közösülés közben a megfelelő síkosításért, amely a fájdalommentes és könnyed péniszmozgást biztosítja, a hüvelyváladék és a péniszváladék (lásd: kéjcsepp) együttesen felelős. A megfelelő lubrikáció hiányát pszichés zavar, gyakran a tudat alatt már meglévő párkapcsolati problémák okozzák.


Vissza a lap tetejére

M
magömlés -  Az ondó kilövellése a péniszből a férfi orgazmus pillanatában. Pubertáskorban és később előfordul spontán, éjszakai magömlés (pollúció), melyet általában szexuális álmok kísérnek.

maszturbáció -  Magyarul: önkielgítés. Azt a cselekedetet jelöljük így amikor a -többnyire fiatal, házasság előtt lévők- fiúk vagy a lányok saját magukat ingerelve juttatják el magukat az orgazmushoz. Régen erkölcstelen cselekedetnek tartották, ma a kutatások alapján azt lehet mondani, hogy a szexualitás tanulásának egyik eleme a maszturbáció. A házasságban vagy tartós párkapcsolatban élők esetében is előfordulhat maszturbáció, de ez általában a közös szexuális élet rovására történik, mert a maszturbáció csökkenti az egymás iránti szexuális vágyat.

menarche -  A lányok első menstruációját jelenti a szó. Megjelenése általában a 11-13 éves kor közé tehető.

monogámia -  A szó egynejűséget jelent. Régi időkben és más kultúrákban (mohamedán, zsidó kultúrákban vagy egyes természeti népeknél) a többnejűség is elfogadott volt.


Vissza a lap tetejére

N
nárcizmus -  Kóros személyiségvonás, azt jelenti, hogy az illető imádja a saját testi szépségét, szinte szerelmes saját szépségébe (ezért gyakran nehezen köt szexuális kapcsolatot, mert önmagán kívül mindenkit csúnyának lát). A szó a görög mondahős Narcisszosz nevéből származik, aki miután meglátta magát egy víztükörben, beleszeretett saját magába.

nimfománia -  A nők kórosan felfokozott szexuális vágyát (és az ebből következő túlzottan aktív szexuális életet) jelent a szó. Ez a kóros állapot rendszerint kritikátlan szexuális viselkedést és gyakran váltogatott szexuális partnerkapcsolatokat eredményez. Jellemző, hogy ezek a nők igen ritkán élnek át orgazmust.

normospermia -  Az ondó normál spermiumtartalmát jelenti a szó. Az egészséges férfi ondójának 1 milliliterében kb. 60 millió spermium található, melyek legalább 70%-a élénken mozgó és a hibás alakok aránya kevesebb, mint 30%.

nudizmus -  Teljesen meztelen fürdőzést jelent. A nudisták életkortól, nemtől és a szépségtől függetlenül együtt strandolnak meztelenül. Magyarországon kevéssé elterjedt mozgalom, de néhány kijelölt fürdőhelyen nálunk is vannak nudista strandok.


Vissza a lap tetejére

O
obszcenitás -  A nemi szervek, vagy szexuális cselekedetek durva szóval való illetése. Sajnálatos módon a társadalom silányodásával, a rendszerváltoztatás után bekövetkezett álszabadsággal (leginkább is szabadossággal) az obszcenitás egyre inkább terjedőben van a média (televízó, rádió, újságok és egyes "szókimondó" zenekarok) segédletével. Az obszcenitás elveszi a teret a valódi szerelmi kapcsolat, az érzéki szexualitás valóságos mélységeinek átélésétől.

oligospermia -  Azt az állapotot nevezzük oligospermiának, amikor a férfi ondójában a normálisnál alacsonyabb a spermiumszám

ondó -  A közösülés (vagy maszturbáció) tetőfokán, az orgazmuskor a péniszből kilövellő váladék, amely tartalmazza a spermiumokat és egyéb mirigyváladékokat.

orális szex -  A nemi szervek szájjal (nyelvvel) történő szexuális ingerlése. Néhány évtizede Európában még elfogadhatatlan cselekedetnek tartották, ma a fiatalok körében pettingként, az érett szexuális kapcsolatokban pedig előjátékként vált elterjedté.

orgazmus -  A szexuális öröm csúcspontja. Intenzitása változó, a férfiaknál minden magömlés orgazmussal jár, a nők nem minden esetben jutnak el az orgazmusig. Az orgazmus elérését -főleg a nőknek- tanulni kell. Az orgazmus intenzitását nagyon nagy mértékben befolyásolják a lelki tényezők, a pszichés ráhangolódás, illetve az, hogy a szexuális kapcsolat mögött mennyire áll valós és "szexre érett" szerelmi kapcsolat. Lányoknál a pusztán kíváncsiságból történő (vagy a fiú kikényszerítette) első néhány szexuális kapcsolat szinte bizonyosan nem eredményez orgazmust, sőt a tanulási folyamatot később a házasélet során akár évekre is visszavetheti.

ovaralgia erotica -  A fogalom nőknél alhasi fájdalmat jelent, ami nem a menstruációs fájdalom. A tünetet rendszerint az okozza, hogy a megelőző közösülés(ek) során a nő magas szexuális izgalmi szintre jutott, ám nem sikerült kielégülnie, orgazmust nem élt át.


Vissza a lap tetejére

Ö
ödipusz komplexus -  Sigmund Freud pszichoanalitikus elméletének egyik kulcseleme, melyet Freud alkotott. Elmélete szerint a kisgyermekek 3-4 éves korban beleszeretnek az ellenkező nemű szülőjükbe és a másik szülőt emiatt riválisuknak tekintik. Ha a problémát nem rendezik időben, (Freud elmélete szerint) az kihat a felnőttkorra is, magatartászavart okozva. Freud és követői elméletét az elmúlt évtizedekben számos, nem elhanyagolható kritika érte főleg amiatt, hogy az elméletre alapozott pszichoanalízis, mint terápiás (gyógyító) módszer vajmi kevés valódi sikert, gyógylást eredményezett.


Vissza a lap tetejére

P
panszexualitas -  Kóros állapotot jelöl a szó, amikor az illetőnek mindenről a szex jut az eszébe.

parafimózis -  Magyarul: spanyol-gallér. Az időben meg nem oldott fitymaszűkület következménye, amikor a fityma mégis hátrahúzódik a makkról (az első komolyabb merevedésnél), és annak peremében elakad úgy, hogy már nem húzható vissza. Az állapot súlyos vérkeringési zavarhoz vezet, és igen nagy fájdalommal jár, ezért abszolút sebészi sürgősséget jelent.

pedofília -  Szexuális perverziót, a felnőttek gyermekekkel létesített szexuális kapcsolatát jelöli a szó. A pedofília férfiak közt gyakoribb, akik főleg a még serdületlen kislányokkal létesítenek szexuális kapcsolatot. A pedofil jellegű cselekedeteket a törvény szigorúan bünteti.

pénisz -  A férfi nemi szerv latin eredetű neve. Tudományosan megalapozott vizságlatok szerint mérete nyugalmi állapotban átlagosan 10-12 cm, mereven 15-17 cm. A pénisz méretének és merevségének változását a péniszt felépítő barlangos testek teszik lehetővé, ezek ugyanis üreges (szivacsszerű) szövetek, amelyek szexuális izgalmi állapotban megtelnek vérrel, ezáltal megduzzadnak és megmerevednek. A szexuális izgalom elmúltával a vér elhagyja ezeket az üreges részeket és a pénisz ismét petyhüdtté válik.

perverzió -  Elferdült nemi magatartást jelöl a szó. Ide tartozik a szadizmus, mazochizmus, pedofília és még sok más torz szexuális viselkedés. Ezeket a zavarokat általában pszichoszexuális vagy személyiségfejlődési problémák okozzák.

petting -  Szexuális örömszerzés közösülés nélkül. A párok egymást kézzel vagy szájjal ingerlik amíg orgazmust nem érnek el. Ez a módszer technikailag megőrzi a lányok szüzességét és sok lehetőséget biztosít a szexuális technikák megtanulására. Amennyiben vigyáznak, hogy nehogy ondó jusson a hüvelybe, a petting biztonságosnak tekinthető a nem kívánt terhességek megelzésére is.

pigmalionizmus -  Elferdült nemi magatartás, amikor az illető emberi szoborral vagy képmással végez szexuális cselekményt.

plátói szerelem -  A testi, szexuális kapcsolat nélküli szerelmi viszonyt jelenti a szó. A plátói szerelem gyakran egyoldalú.

poligámia -  Többnejűség. Régen a mohamedán és a zsidó kultúrkörben elfogadott volt.

pollúció -  Éjszakai, kéjes álmok kíséretében bekövetkező magömlés, mely akarattól függetlenül történik. Gyakran előfordul rendszeres szexuális életet élő férfiak közt is, normális jelenségnek tartják a kutatók. Serdülő fiúkban az első pollúció annak a jele, hogy ivarérett korba kerültek.

pornográfia -  A szexuális aktust leplezetlenül és érzelmek nélkül ábrázoló filmet, fotót vagy írott szöveget tekinthetjük pornográfiának. A napjainkban oly széles körben hozzáférhető pornográf művek a szexuális kapcsolat legfonotsabb részét, az érzelmeket mellőzik, ezáltal azt a látszatot keltve, hogy a szex szerelem nélkül is jó, sőt fontos hogy az ösztöneinket kiéljük. Valójában ennek az ellenkezője igaz, mert szex szerelem nélkül nem igazi élvezet, és pontosan az különböztet meg bennünket az állatoktól, hogy ösztöneinket felelőségtudaddal, szándékosan, általunk meghatározott medrekbe tereljük ezáltal fokozva pl. a partnerünk és a saját szexuális örömérzésünket is.

praemenstrualis szindróma -  A menstruációs ciklus második felének végén, a következő vérzéses periódus előtt néhány nappal a nőket erős hangulati ingadozások érik, ingerlékenyekké, feszültekké válnak, szinte "izzik körülöttük a levegő". A hangulatváltozás oka a hormonális ciklus ingadozása. Azok a nők, akik érzik magukon ezt a fajta fokozott feszültséget, könnyebben "átvészelik" ezeket a napokat, ha tudják ennek okát, illetve a környezetük is könnyebben viseli a "szeszélyeiket", ha tudomásul veszik hogy a hangulatváltozás élettani jelenség.

priapismus -  A pénisz nem teljesen ismert okból létrejövő betegsége, amikor a merevedés (amely normális esetben a magömlés után fokozatosan megszűnik) itt nem oldódik, órákig vagy akár napokig is fennáll. Az állapot jelentős fájdalommal jár és feltétlenül orvosi ellátást igényel. Fontos tudni, hogy a Viagra és a hozzá hasonló készítmények orvosi javaslat ellenére, vagy mértéktelenül fogyasztva ilyen fájdalmas és tartós merevedést okozhat. Az ilyen állapotban végzett közösülés nem jár szexuális örömérzéssel, sőt kifejezetten kellemetlen. Itt kell kitérni arra, hogy a pornográf filmekben láttatott igen hosszú ideig tartó merevedések semmi esetre sem természetes jelenségek, ezeket általában gyógyszerrel (adott esetben a péniszbe adott injekcióval) érik el.

promiszkuitás -  Azt az állapotot jelöli, amikor egy ember egyidejűleg nem csak egy másik emberrel tart fenn szexuális kapcsolatot, hanem többel. Ez a magatartás mindenképpen önveszélyes, mert a nemi betegségek (pl. az AIDS) terjedésének legnagyobb kockázata a promiszkuitás és a gyakran váltogatott szexuális partner.

pubertás -  Magyarul: serdülés. A gyermekek fejlődésének azon időszaka, amikor a serdületlen korból néhány év leforgása alatt ivarérettekké válnak. A serdülést hormonális hatások okozzák, ilyenkor alakulnak ki a másodlagos nemi jegyek (kialakul az emlő, bekövetkezik az első menstruáció, méretében megnövekedik a pénisz és a heregolyó, kialakul a férfiakra illetve a nőkre jellemző szőrzet és testalkat).Ez az időszak a kamaszkor legnehezebb része.


Vissza a lap tetejére

S
Sade márki -  Teljes nevén Donatien Alphonse Francois de Sade. Életének korai szakaszában (17 éves korától) hat évig háborúkban vett részt, majd feltehetőleg ennek hatására -nem tudta feldolgozni a történteket- kidolgozta az erőszak elméletét, azt állítva, hogy természetellenes az, hogyha az erősebb segíti a gyengébbet, sőt -elmélete szerint- az a normális, ha az erősebb gondolkodás nélkül elpusztítja a gyengébbet. Mai napig tartó ismertségét mégsem ennek az elméletnek köszönheti, hanem hírhedtté vált könyveinek, amelyekben a szexuális perverziók erőszakkal átitatott, részletes leírását adja (nevéből származik a szó: szadizmus). Életéből 27 évet töltött börtönben, főleg erőszakos szexuális bűncselekmények miatt, majd idős korára egy elmegyógyintézetbe zárva végezte.

Seherezádé -  Az Ezeregyéjszaka meséinek mesélője, a női ravaszság, a férfiakat az orruknál fogva vezető nők legendás megtestesítője. A történek szerint egy szultán annyira féltékeny volt a háremhölgyeire, hogy miután szeretkezett velük, hajnalban kivégeztette őket, nehogy más férfiakkal is hálhassanak. Seherezádé, mivel tudta, hogy milyen sors vár rá, minden éjszaka szebbnél-szebb történeteket mesélt a szultánnak, aki végül beleszeretett és megkímélte az életét.

smegma -  A fityma alatt összegyűlő sűrű, sárgás váladék, mely a leváló hámsejtekből alakul ki. Mosakodásnál a smegma felgyülemsélének megakadályozása végett minden alkalommal hátra kell húzni a fitymát.

spermium -  A férfi termékenyítősejtje. A női petesejt és a férfi spermium egyesüléséből alakul ki a megtermékenyített petesejt, a zigóta, majd később a magzat.

spermabank -  Olyan intézmény, ahol egészséges férfiak spermáját lefagyasztva őrzik, azzal a céllal, hogy a férfi okán terméketlen házaspároknak ebből a spermából juttatnak mesterséges megtermékenyítés céljából. A fejlett nyugati civilizációkban elterjedt eljárás (vallás-)erkölcsileg igencsak megkérdőjelezhető.


Vissza a lap tetejére

SZ
szatír -  A hétköznapi nyelvben ma már a mutogatós (exhibicionista) vagy a leskelődő (vojőr) embereket jelöli. Eredetileg a szatír a görög mitológiában a férfiasságot megtestesítő, félig állat, félig ember testű félisten.

szeméremajkak -  A női nemi szerv fontos részei, a hüvelybemenetet övező, felső végén a csiklót is borító kisajkak, és az ettől nagyobb, a húgycsőnyílást is borító, kívülről szeméremszőrzettel fedett nagyajkak. Méretük -csakúgy mint a pénisz mérete- egyéni változatosságot mutat.

szodómia -  A nemi eltévelyedés, a perverzió egyik - ritka - formája, ember és állat közti nemi aktust jelent (=bestiofília).

szüzesség -  Az első közösülés előtt a szűz leányok hüvelyében a félhold alakú szűzhártya (lásd: hymen) még ép, ebből megállapítható, hogy a leány még érintetlen. Egészen a 20. század elejéig még Európában is igen fontos szempont volt, hogy a leányok a házasságba szűzen menjenek, de az 1960-as évek szexuális forradalma után a lányok szüzessége igencsak leértékelődött.


Vissza a lap tetejére

V
vaginizmus -  A nők azon kóros állapotát jelenti a szó, amikor a közösülés közeledtével a hüvely izomzata görcsösen összehúzódik, lehetetlenné téve ezzel a pénisz hüvelybe hatolását (illetve a szűk hüvely miatt behatoláskor jelentős fájdalmat okozva). Az izomgörcs nem "tudatos", a nők nem tudják közvetlenül befolyásolni ezt a kellemetlen állapotot. A vaginizmus hátterében szervi és pszichés okok egyaránt meghúzódhatnak.

vojőrizmus -  Magyarul kukkolás. Szexuális perverzió, amikor a férfi abban leli szexuális izgalmát, hogy nőket a strandon, öltözőben vagy egyéb helyeken megles. A cselekedetet a törvény bünteti.


Vissza a lap tetejére
LAST_UPDATED2