Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szerelem, szex, házasság: Vajdaság PDF Nyomtatás E-mail
2011. május 04. szerda, 08:27

chagall

Hódi Sándor
Köszönöm, drágám!
Szerelem, szex, házasság a Vajdaságban

TARTALOM, BEVEZETŐ 

Tartalom

Köszönet

Bevezető

I. Párválasztás
Az önmegvalósítás és párkapcsolatra való alkalmasság
A párválasztás motívumai
Az evolúciós magyarázat
A vegyes házasságok
A csere- és a szerepelmélet
A szülői minta
A gyakorlattal is baj van

II. Szerelem
Az első benyomás
Mi a szerelem?
A kapcsolatba való "érzelmi bevonódás"
A kapcsolatba való "beruházás"
Szerelem és hatalomvágy
Új elmélet a láthatáron
Ahol a méreg, ott a gyógyszer is
A szeretet megőrzése
Barátság és szerelem
Szerelem és szexualitás

III. Házasság
A házassághoz való viszony
Az egymáshoz tartozás tudata
Próbaházasság
A család szerepe és funkciója
Az életpozíciók ellentmondásai
A terméketlen viták
Házassági játszmák
Elhúzódó háborúk
Hűség és hűtlenség
Mit mutatnak a számok?
A kegyes füllentés

IV. Családi konfliktusok
A konfliktusokról
A konfliktusok típusai
A konfliktusok súlyossága
A konfliktus kifejlődésének fokozatai
Dominanciaharc
A pénzhez való viszony
A családon belüli erőszak
Családon kívüli kapcsolatok
A szülői családdal kapcsolatos konfliktusok
Szexuális konfliktusok
Féltékenység
A neurózissal kapcsolatos konfliktusok
Az alkoholizmus szerepe a konfliktusokban

V. A jó házasság titka
A válás okai
Válás és újraházasodás
Beszélgessünk!
Soha ne kritizáld a házastársadat!
Milyennek tartja a házasságát?
A szeretet fontossága
A jó házasság titka
Befejezés

Mellékletek
Kérdőív
A felmérés helyszíne és a minta összetétele
Nemzetiség szerinti megoszlás
Életkor szerinti megoszlás
Nemek szerinti megoszlás
Szakképzettség szerinti megoszlás
Foglalkozás szerinti megoszlás
Lakásviszonyok
Hány éve élnek együtt?
Hány éves korában kötött házasságot?
Gyermekeik száma


Bevezető (részlet)

Amikor harminc évvel ezelőtt megkezdtem pszichológusi pályafutásomat, hamar rá kellett jönnöm arra, hogy a sokféle gond és baj mögött, amellyel hozzám fordulnak az emberek, voltaképpen mindig egy és ugyanaz a probléma rejlik. A különféle lelki zavarokban szenvedő, életszervezési problémákkal küszködő, beilleszkedési és együttélési nehézségekre panaszkodó emberek rendezetlen családi körülmények között élnek, vagy rendezetlen családi körülmények között nevelkedtek.

Emlékezetem szerint sohasem fordult elő, hogy a szeretethiányért, a sorozatos kudarcokért, a sikertelen intim kapcsolatokért bárki is saját éretlenségére, felkészületlenségére, butaságára, vagy bárminemű személyi hiányosságára panaszkodott volna. Örömtelenségükért, sikertelenségükért, betegségükért a hozzám fordulók kivétel nélkül mindig másokat hibáztattak: környezetük meg nem értésére, az emberek gonoszságára, nemtelen viselkedésére, a velük megesett igazságtalanságra, méltánytalan társadalmi helyzetükre panaszkodtak, vagy egyszerűen balsorsukra fogták a dolgokat.

Az efféle védekező, elhárító viselkedés bizonyos mértékig mindnyájunkra jellemző. Önbecslésünk megőrzése érdekében olykor valamennyien kénytelenek vagyunk a helyzetünket szépíteni, ilyen-olyan álarcot viselni. Ilyenkor különböző szerepeket játszunk, igyekszünk a legszebb arcunkat mutatni mások felé, felmentést keresünk a magunk számára stb. Addig nincs is nagyobb baj, amíg önmagunk megszépítése nem mutat makacs egyoldalúságot, ha néhanapján hajlandóak vagyunk felülvizsgálni magatartásunkat és másokhoz fűződő viszonyainkat. Az önvizsgálatra - paradox módon - többnyire azok képesek, akiknek erre kevésbé van szükségük. Ők rendszerint jó lelki egészségnek örvendenek, és szilárd emberi kapcsolatokkal rendelkeznek. Velük ellentétben a lelki problémákkal küszködő emberek kevés hajlandóságot mutatnak önvizsgálatra, személyi kapcsolataik is törékenyebbek, ami további problémák forrása.

A szeretet és az intim kapcsolatok világa a család. Ebben az intim szférában zajlanak le a legszebb, legmegrázóbb, legfájdalmasabb élmények, amelyeket valaha is átélhetünk. Számos bizonyíték van rá, hogy a jó házasságban élő emberek általában boldogabbak, egészségesebbek és tovább élnek, mint az egyedülállóak. Az életbiztosító-társaságok által készíttetett statisztikai kimutatások ebben a vonatkozásban megdöbbentőek. Kiderül belőlük, hogy "a magányos vagy társtalan emberek esélye sokkal nagyobb például a szívrohamra, tüdőbajra, rákra, alkoholizmusra, gyakrabban szenvednek balesetet, nagyobb a halandóságuk és az öngyilkossági arányuk, mint a házasembereknek, akik intim kapcsolatok hálójában élnek".

[...]

A jelen munka többdimenziós perspektívából foglalkozik a konfliktusok és a partnerkapcsolatok problémáival. Egyrészt megismerteti az olvasót a témával kapcsolatos korszerű pszichológiai nézetekkel, másrészt összefoglalja annak az empirikus családkutató munkának az eredményeit, amelyet Vajdaságban végeztem az elmúlt időszakban, harmadrészt személyes nézeteimet tartalmazza a szerelemre, szexre és házasságra vonatkozóan.

A könyv az olvasótól nem kíván előzetes pszichológiai felkészültséget, elegendő hozzá a kérdés iránti érdeklődés. Remélem, hogy munkámmal hozzájárulok a szerelem, az örömteli szexuális kapcsolat és együttlét művészetének jobb elsajátításához, ugyanakkor bízom benne, hogy a vajdasági családokra vonatkozó "látlelettel" hozzájárulok önmagunk jobb megismeréséhez, és másokat további családpszichológiai kutatásra inspirálok.

http://mek.oszk.hu/05000/05058/index.phtml#

LAST_UPDATED2