Payday Loans

Keresés

A legújabb

A mártír-játszma PDF Nyomtatás E-mail
Imádott és elhagyott nők:
A mártír-játszma

Mitől mártír egy nő? A mártírkodás valójában elfojtott agresszivitásból ered, az illető számító, pontosan kitervelt hatást akar elérni, az „áldozat” uralkodni akar a másik emberen azáltal, hogy bűntudatot ébreszt benne. Mindenről lemond, semmire sincs szüksége, csakhogy épp ebben van az ereje, ettől lesz ő mártír.

A mártírkodás tulajdonképpen egy következetes viselkedési mód, melyért az önbizalom hiánya a felelős, a mártír titkon úgy értékeli a helyzetet, hogy mindenképpen elveszítené társa megbecsülését és szeretetét, őt önmagáért egyszerűen nem lehet szeretni, ezért kikényszeríti a szeretetet a másiktól azzal, hogy a kötelességtudatán és a jóérzésén keresztül zsarolja.
.
Anna 6 éve van férjnél, és állandó kisebbségi érzése volt Tamással szemben. A gimnázium befejezése után azonnal dolgozni ment, férje viszont ügyvéd lett, doktori címmel, megbecsült státuszban egy jónevű irodánál. Tamásnak nagyon megnyerő a modora, képes az ujja köré csavarni az ügyfeleit, nagyon hamar tud kapcsolatot teremteni az emberekkel, míg Anna egy nagyvállalatnál asszisztens, csendes típus, aki magában folyton attól retteg, hogy a férjének egyszer elege lesz abból, hogy rangon alul nősült. Idővel teljesen visszahúzódott, „feláldozza” magát, mindenben a férje akaratát követi, mint egy árnyék. Egy példa erre, hogy Tamásnak a legdrágább üzletekben vásárol – mondván, hogy ez nagyon fontos a karrierjéhez -, míg magának turkálókban, használtcikk-üzletekben vesz ruhát.
.
Házasságuk elején Tamásnak nagyon tetszett Anna szerénysége, önzetlensége, de ma már elviselhetetlen bűntudata van. Zavarja, hogy a felesége ennyire lebecsüli önmagát, hogy bármilyen drága ajándékot is vesz neki, Anna azonnal viszonozza másnap egy viszontajándékkal. Tamás vette neki egy gyönyörű fehérarany karkötőt, mire másnap Anna egy méregdrága bőr aktatáskával lepte meg. Tamás kiborult. Jelentkeztek párterápiára.

Anna azt mondta: „Tamás az életem értelme. Mindent érte tettem, egyedül csak őérte.”
Tamás pedig: „Állandó bűntudatom van. Mivel a feleségem annyira semmire sem értékeli önmagát, úgy érzem, én vagyok az, aki lebecsüli őt, de ezen képtelen vagyok változtatni.”
.
Anna volt az abszolút mártír. Azzal irányította titkos módon a akpcsolatot, hogy sajnáltatta magát, erkölcsi fölényben akart lenni. Arra játszott, hogy férje, akiben erős a szociális és társadalmi érzékenység, úgysem lesz képes otthagyni őt, aki érte áldozza fel önmagát. Tamásnak a helyzet hónapéról hónapra elviselhetetlenebbé, terhesebbé volt. Azon vette észre magát, hogy utál hazamenni, hogy idegesítik felesége apró szívességei, finom vacsorái, figyelmességei.
.
Ebben a szituációban szembeötlő játszma van a háttérben. Anna sosem hitt abban igazán, hogy Tamás őt szereti. Hogy ő érdekes lehet a férje számára. Így mindazt, amit a férjéért tett, valójában nem a férjéért tette, hanem saját magáért, ezzel akarta őt „megtartani”. Sosem tartotta magát érdemesnek a viszontszerelemre.  Tamás nem tudta helyrebillenteni az egyensúlyt, Anna rendkívül vigyázott, hogy ez ne történhessen meg.

Márpedig a férfiak nem szeretik a mártírokat. A férfi egyre jobban elidegenedett a nőtől, és ez páros magányhoz vezetett. Ha egy nő önmagát nem becsüli, hogy várhatja ezt el egy férfitől? Ő sem fogja tudni becsülni. Muszáj ezt a magatartást megváltoztatni, mert a „mártír-játszma” vége mindenképpen keserű zsákutca. Bár a mártír abban tetszeleg, hogy ő teremti meg a harmóniát a családban az önfeláldozásával, valójában  egy olyan ember, aki fél az önállóságtól, akinek nincs saját akarata.
Természetesen vannak enyhébb formái is a mártírságnak, és nem mindig könnyű észrevenni. Amikor egy nő eltartja a párját, mos rá, főz rá, eltűri neki viszonzás nélkül, hogy kihasználják, amikor sírással zsarolja, amikor a szüleit kiszolgálja – ezek mind lehetnek egy nő eszköztárai a férfi ragaszkodásának kicsikarására. A fokozatokra és az indíttatásainkra is érdemes odafigyelni, hiszen egy párkapcsolataban van helye az önzetlenségnek, de ha ez már számítással és mértéktelenül van jelen, el kell gondolkoznunk, hogy helyesen viselkedünk-e.

Hogyan lehet kitörni ebből a magatartásból? El kell kezdeni többet várni a partnertől! Meg kell barátkozniuk azzal a lehetőséggel, hogy esetleg elhagyják őket: ezzel számot kell vetniük. Nem szabad betegesen ragaszkodni a másikhoz – és különben is, lehet, hogy pont a mártír-játszma miatt hagyja majd el őket a szerelmük, mivel ki akar törni a láthatatlan ketrecből. Figyelembe kell tartani, hogy a „mártír” azért alkalmazza – nem tudatosan – ezt a stratégiát, mert gyermekkorából hiányzott a szeretet. Nem szabad hagynia, hogy a múlt irányítsa. Nincs szükség mártírokra, és neki sem kell feláldoznia magát senkiért.