Payday Loans

Keresés

A legújabb

Házizsír és töpörtyű PDF Nyomtatás E-mail
Jó és rossz evés-ivás, vendégség
2014. október 01. szerda, 07:42
Utánozzuk a falusikat, készítsünk ízes E-mail
Írta: Virágné Fejes Éva
2014. szeptember 05. péntek

A magyarok mindenkori legfontosabb zsiradéka a szalonna volt, amely a disznóról körben lefejthető zsírszövet. Ezt többféle módon tartósítják.

szalonnaNagyobb darabokban szalonnaként vagy azonnal kiolvasztva zsír formájában tették el. Vidéken disznóöléskor a zsírszalonnát kiolvasztották, ennek maradéka a töpörtyű. Ha szeretjük a zsírt, nem kell ahhoz disznót vágni, hogy fogyaszthassuk. Minden hentesnél kapható zsírszalonna. Ezt egy teakonyhában is kiolvaszthatjuk és a végeredmény mindenért kárpótol. Lesz zsírunk és töpörtyűnk is. Külön-külön megvásárolva elég borsos áron mérik mindkettőt. 10 kg szalonnából-5-6 kg zsír, és 1,5-2 kg-nyi töpörtyű nyerhető.

Nézzük, hogy készítjük otthon!

A zsírolvasztásra szánt szalonna bőrét, ha van, lefejtjük, jó lesz kocsonyának, a bőr nélküli szalonnát pedig attól függően, hogy több zsírt akarunk-e vagy inkább töpörtyűt és hogy a darabos vagy apró töpörtyűt szeretjük-e, kisebb vagy nagyobb kockákra vágjuk. Minél kisebbre aprítjuk, annál több lesz a zsírunk, és annál inkább csökken az olvasztás időtartama is. Legcélszerűbb a bőr nélküli szalonnát 2x2 cm-es darabkákra vágni. Persze, ennél lehetnek valamivel nagyobbak vagy kisebbek is, az a fontos, hogy közel egyforma darabokra aprítsuk.

szaloA bőrös-húsos hasaalja-szalonnából pörcöt készíthetünk. Ezen rajta hagyjuk a bőrt és a nagyobb darabokra vágott szalonnák tetejét rácsszerűen bevagdossuk. A felvágott darabokat zománcozott vasedénybe tegyük, de ne színültig és kilogramonként kb. egy fél dl vizet öntve alá kis lángon kezdjük el sütni. Az olvasztást közepes hőfokon végezzük, mert ha nagyon nagy lángon olvasztunk, akkor a zsír több ártalmas anyagot tartalmaz és hamarabb avasodik.

(Azért adunk hozzá vizet, mert a gőzben megpuhulva jobban kiengedi a zsírt.) A zsiradékot az olvasztás egész tartama alatt kevergetni kell. Kezdetben ritkábban, később mind sűrűbben.

szalonna3Az ügyesebbek nem várják meg, míg a töpörtyű teljesen kisül, hanem menetközben, ha a zsír már letisztult és nem habzik, elkezdik apránként leszedegetni a zsírt. Ehhez nem kell más, csak egy merőkanál és egy szűrő. Így hófehér, finom illatú zsírt kapunk. Mindig annyit merjünk le, hogy a sülő töpörtyűt a maradék még ellepje. A zsírolvasztás akkor fejezhető be, amikor a zsír teljesen átlátszó, a töpörtyű szép aranybarna színű, és a zsír felszínén marad, széttörve belseje már nem fehéres. Úgy állapíthatjuk meg, hogy kisült-e a zsír, hogy a töpörtyűt az edényoldalához nyomjuk, és ha sistereg, akkor még van benne zsír, ha nem, készen van. A színe kevésbé mérvadó, mert a kövérebb szalonnának mindig világos töpörtyűje van, a soványé hamar piros lesz.

szalo2Menetközben leszedegettük a zsír java részét, de a töpörtyű még ott van némi zsírral. Ehhez, hogy szép színt és finom zamatot kapjon tejet öntünk (10 kg nyers szalonnához 2 dl), és ezzel kicsit még rotyogtatjuk. Vigyázzunk, mert erősen felhabzik pár percre. Úgy szokták beleönteni, hogy a keverőkanál (fakanál) nyelén csorgatják bele a tejet. Ennek sütését akkor kell befejezni, amikor a töpörtyű száraz, pirosbarna, felülete kemény, "kopog". Ekkor a lángot eloltjuk és a tepertőt kiszedjük. Vannak, akik csak szűrőkanállal gyorsan lemerik a töpörtyűt a zsírról, és vannak, akik krumplinyomóba szedik és a fölösleges zsiradékot még kinyomják belőle. Így szárazabb, pergősebb töpörtyűt kapunk.

szalonna5Kihűlésig ne fedjük be. Van aki még melegen megsózza, de tudni kell, hogy ettől gyorsan megereszkedik a töpörtyű. Sózni ráérünk a fogyasztáskor is. Városi háztartásokban nem igazán van bödön, inkább csak pici spájz, ami a tárolásra nem a legideálisabb. Nekik célszerű lefagyasztani a zsírt kisebb adagokban. Nálam az ételesdobozok váltak be, mert jó helykihasználással rakhatók fagyasztóba. A zsírt sütés közben folyamatosan leszedem egy hőálló edénybe, s amikor már kezd opálosodni akkor merem a tárolóedényekbe. Azonban nem zárom le őket, csak ha már teljesen megszilárdult a zsír. Ezt siettetni lehet, ha pár órára hűtőszekrénybe rakjuk az edényeket. Ekkor lefedem őket és mehetnek a fagyasztóba.

szalonna6Vidéken zsírosbödönben tárolták régen a zsírt. A zsírosbödön alakja azért felfelé szűkülő, hogy a tárolás során minél kisebb zsírfelület érintkezzen a levegővel.

Óhatatlanul kerül a leszűrt zsírba töpörtyűmorzsalék. Nem kell tőle megijedni. Ez a hűlés során leülepedik. Tároljuk külön edényben és használjuk fel ételkészítéshez. Sokáig eltarthatjuk a töpörtyűt oly módon, hogy a zsírolvasztás után azonnal üvegbe tesszük, és leöntjük zsírral úgy, hogy teljesen befedje. Ekkor is kinyomkodhatjuk, mert nem szívja magát tele zsírral az állás során, tehát olvasztás után ugyanúgy pergős marad. Az üveg száját lekötjük, hogy levegő ne érje. Az így eltett töpörtyű száraz, sötét, de szellős kamrában tárolva sokáig eláll.  Tárolható fagyasztóban is, ekkor nem öntünk rá zsírt.

Aki nem szereti a töpörtyűt, finom töpörtyűkrémet készíthet belőle. Az interneten számos recept közül lehet válogatni, kinek-kinek ízlése szerint. Ne feledkezzünk meg azonban a töpörtyűs pogácsáról sem.

Jó étvágyat Mindenkinek.

LAST_UPDATED2