Payday Loans

Keresés

A legújabb

A fideszes hátország alfeje PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Velük háborúzik Orbán: kijött a fényre Simicska csapata

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Simicska Lajos; Hír Tv; Orbán Viktor; Simicska felesége; Publimont; Nyerges Attila; Class FM; Magyar Nemzet; Nyerges Zsolt; Lánchíd Rádió; Fidesz; átadó ünnepség; sárvári lovarda; Music FM; Közgép; Fonyó Károly; Mahír; Németh Lászlóné; Pusztai Zsuzsanna; Sebestyén Balázs;

A hétvégén olyasmi történt, ami még pár hónappal ezelőtt is elképzelhetetlen volt: a nyilvánosság elé lépett Simicska Lajos, akiről több mint 15 éve nem készült hivatalos fotó. De nemcsak a fideszes hátország feje mutatta meg magát, vele tartott több üzletfele, barátja – sőt, felesége is –, pedig korábban ők is kínosan kerülték a nyilvánosságot. Ha megnézzük, kik alkotják Simicska csapatát, és mit csináltak az utóbbi években, akkor a személyek mögött óriási cégbirodalom válik láthatóvá, a háttérben pedig százmilliárdos vagyon sejlik fel. Őket akarja visszaszorítani Orbán Viktor.

„Szombaton délelőtt több száz érdeklődő látogatott ki a megyei lovasversenynek otthon adó pompás létesítménybe. Az eseményen megjelent Simicska Lajos, a Mezort egyik tulajdonosa is” – írta hétfői számában a mezőgazdasági beruházásairól ismert Mezort-cégcsoport legújabb, sárvári fejlesztéséről szóló beszámolójában a Magyar Nemzet. Míg a napilap szűkszavúan írt Simicska feltűnéséről, az online kiadása, az mno.hu szombati beszámolójához egy képgalériát is mellékelt: a 12 kép közül négyen tűnik fel a milliárdos vállalkozó barátai, üzlettársai között.

Az esemény nagy médiavisszhangot kapott, a Class FM Morning Show-ja is a sárvári Vadkert Majorból jelentkezett. „A műsorvezetők közül Sebestyén Balázs a bakra ült fel, Vadon Jani a ménes egyik lovát ülte meg, Rákóczi Ferenc pedig amellett, hogy megtanult patkolni, egy remek recepttel érkezett: helyi specialitást, vasi vargányás tojást készített; este Janicsák Veca adott koncertet a sárváriaknak” – számolt be az eseményről a Magyar Nemzet. Arról a napilap nem tett említést, hogy a Magyar Nemzet Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik, ahogy a Class FM-ben is jelentős részesedése van tavaly július óta.

Mint macska a forró kását

„Néhány éve megvett egy havilapot a nevéhez köthető cégcsoport. Nagy fogadást terveztek, meg akarták hívni a legnevesebb újságírókat, finom ételeket, italokat rendeltek. Egyszer csak bejelentkezett Lajos, hogy ő is jönne, ha már ő adta a pénzt. A szervezők kétségbe estek, lemondták a fogadást, végül csak egy szűk kör lehetett jelen” – beszélt arról az egyik, Simicska érdekeltségébe tartozó vállalat vezetője, hogy a vállalkozó korábban mennyire tartott a nyilvánosságtól.

Simicska Lajos a veszprémi VIP-páholyban

Fotó:

Nem is készült róla hivatalos fotó 1999 és 2012 között, miután távozott az adóhatóság éléről. Két éve a Magyar Narancs a Balaton partján ugyan készített róla fényképet, amint egy vendéglőben az egyik üzlettársával, a nyilvánosságot szintén kerülő – de a majoravatáson most ugyancsak feltűnt – Fonyó Károllyal tárgyalt, de ez egy lesifotó volt. Ahogy azok a képek is, melyet az újságok olvasói készítettek idén az 54 éves vállalkozóról: így lekapták a balatoni nyaralásán, de egy budapesti üzletláncban is felismerték vásárlás közben.

Viszont a szombati sárvári átadó volt az első olyan esemény, ahol az ő tudtával és engedélyével készült róla kép 15 év után. A Népszabadság hétfőn fideszes politikusokra hivatkozva azt írta, azért tűnt fel hosszú évek után először egy nyilvános eseményen, mert meg akarja mutatni, hogy ő nem egy közpénzeket kitalicskázó fantomoligarcha, azaz imázst épít az Orbán Viktorral fennálló vitája miatt.

Simicska-csapata a fényre jön

Nem csak Simicska feltűnése miatt volt érdekes a szombati átadó. A Fidesz egykori pártpénztárnoka mellett ugyanis olyan üzletfelek is feltűntek, akik hozzá hasonlóan korábban szintén kerülték a nyilvánosságot, most viszont közösen mutatták: ők mind Simicska oldalán állnak.

Mivel róluk még kevesebbet lehet tudni, ezért most a hvg.hu összeszedte, kik is Simicska Lajos emberei.

A hűséges társ

Az mno.hu galériájában feltűnő napszemüveges nőnek a lap csak a nevét közölte, miközben a társaságában látható Liszkay Gábornál feltüntették, hogy ő a napilap főszerkesztője, Nyerges Attiláról pedig azt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt tanácsadója. Pusztai Zsuzsanna ugyanis Simicska felesége, akinek a férjéhez hasonlóan részesedése van a Mezort Zrt.-ben. Pusztai nemcsak a magánéletben, hanem a különféle vállalkozásokban is hűséges társa Simicskának, így férjével együtt már az 1990-es években is részt vett a Fidesz pénzügyi hátterét előteremtő cégek alapításában.

Pusztai Zsuzsanna is örül a veszprémi csapat sikerének

Fotó:

A Mezort-csoporthoz tartozik a félmilliárdos beruházást végrehajtó Sárvári Mezőgazdasági Zrt. Ez a cég – illetve a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. – azon mezőgazdasági termelőszövetkezetek közé tartozik, amelyeket még az első Orbán-kormány privatizált 2001-ben igen kedvező feltételekkel. A vételár a jegyzett tőke 60 százaléka volt, a vásárláshoz az állami banktól, az MFB-től kaptak kölcsönt, a földeket 50 évre szóló szerződéssel bérlik az államtól. A Magyar Narancs tavaly azt írta, a Mezorthoz tartozó cégek 37 ezer hektáron gazdálkodnak.

A privatizációnál kikötés volt, hogy az ügyletből részesedjen az állami vállalatok menedzsmentje és a dolgozók is. Ez rögtön az értékesítéskor meg is történt, ám később a részvényeiket felvásárolta a Mezort Zrt., melyet a magánosítás jogi részét intéző szolnoki ügyvéd, Nyerges Zsolt – Nyerges Attila testvére – alapított (rá még visszatérünk). Hasonlóan tett szert egy volt állami téeszre Csányi Sándor is: az OTP vezérigazgatója a Dalmand Rt.-t szerezte meg a privatizációt követő második évben, felvásárolva a magánosítást levezénylő menedzsment részvényeit. (2003-ban szintén nagyon kedvező feltételekkel a szocialista kormány is privatizált 11 állami gazdaságot.)

Fordult a kocka

Ezeknek a mezőgazdasági nagyvállalatoknak kedvezett a kormány az előző ciklusban is. Az új szabályok szerint egy gazdasági egységben csak 1200 hektár termőföldet használhat, de ez nem vonatkozik azokra a gazdaságokra, melyek 50 vagy 20 éves földhasználati szerződésekkel rendelkeznek. Ám a harmadik Orbán-kormány már ezekre a cégeknek is odacsapna: Lázár János júniusban beharangozta, hogy évi 150 ezer eurós összeghatár felett lefaragja majd az agrárgazdasági szereplők uniós területalapú támogatásait, továbbá eltiltja majd a csak növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozókat a vidékfejlesztési forrásoktól. Azóta a Magyar Nemzet több cikkben foglalkozott az intézkedés hatásaival azt elemezve, hány embert kell majd elbocsátani ezektől a cégektől.

Tavaly a hvg.hu tudott beszélni Pusztaival: azért kerestük, mert szerettük volna megtudni, milyen céljai vannak a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-vel, melyet férjével együtt vásárolt meg pár évvel ezelőtt – az adásvételt követően be is jelentkezett Hárskútra állandó lakosnak. Akkor Pusztai első reakciója az volt, hogy honnan tudjuk az ő személyes e-mail címét (válasz: a cégnyilvántartásból), majd azt mondta, valótlanság volt az a korábbi sajtóértesülés, miszerint nekik engedélyük van kecsketelep- és sajtüzem építésére. Az nem az övék – mondta –, hanem még azé a társaságé volt, amelytől a hárskúti ingatlanokat – a tanyát és a földeket – megvették. Simicskáné azt állította, más irányú gazdasági terveik vannak, ám a részleteket akkor még nem akarta elmondani. Csakhogy a májusban leadott beszámoló szerint továbbra is juh- és kecsketenyésztés a cég fő tevékenysége, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerint idén is kaptak pénzt anyajuhtartásra, tavaly pedig a kecskék és a juhok nyilvántartásba vételére. 2013-ban 9,4 millió forint területalapú támogatást kaptak uniós pénzből (ez közel 130 hektárnyi földet feltételez).

A hidegfejű üzletember

„Precíz, profi üzletember, célratörő tárgyaló” – így jellemezte két olyan vállalkozó is, aki már egyeztetett Fonyó Károllyal. Forrásaink szerint Simicska csapatából ő az, aki a legjobban átlátja a médiapiac működését, képes nagy rendszereket irányítani. Ahogy egyik volt ügyfele mondta: minden szám, adat a fejében van. Forrásaink szerint az utóbbi években főleg ő figyelte az állami hirdetések szétosztását a Fidesz-közeli médiabirodalomban. Ahogy a Kreatív szaklap 2012-ben kimutatta, ez igen jól sikerült: a Fidesz-közeli gazdasági holdudvar az állami hirdetések 80 százalékát vitte el. Ahogy egy médiaügyekkel foglalkozó fideszes politikus ironikusan fogalmazott: Simicskának „két jobbkeze” van: ő és Nyerges Zsolt.

Fonyó Károly (kockás ingben) - máskor hidegvérű

Fotó:

Karl Fonyó, Münchenből és Prienből – sokáig így tűnt fel a cégnyilvántartásban. A magyar származású, éveken keresztül Németországban élő vállalkozó hivatalosan 2007 tavaszán költözhetett vissza Magyarországra a bajor városból: a cégadatok szerint ekkor már Károlyként jegyzik be a különböző társaságokba, az állandó lakcíme szerint egy villában lakik a budai hegyekben. Bár sokáig volt külföldi lakcíme, már az 1990-es években jelen volt a magyar közterületi reklámpiacon: 1997 óta egyik vezetője és tulajdonosa az Euro AWK-nak, 2000 óta pedig ügyvezetője a Simicska érdekeltségébe tartozó Mahír Cityposternek.

Fonyó nagy dobása volt, hogy 2011-ben felvásárolta a svédektől a Metropol nevű, több százezer példányban terjesztett ingyenes napilapot. A Magyar Narancs két évvel ezelőtt arról írt, igen olcsón, 200 milliós áron jutott hozzá. A Kreatív kimutatása szerint a Metropol tavaly 400 millió, az Euro AWK pedig 696 millió forint osztalékot termelt a tulajdonosainak. Tavaly a rádiós piacon is megvetette a lábát: egy, a tulajdonában álló cég vette meg a regionális adók reklámidejének értékesítésével foglalkozó Adversium Kft.-t. Forrásaink szerint ő áll kapcsolatban azzal a médiaügynökséggel, az IMG-vel, amely 2010 óta több mint 20 milliárd forint állami hirdetés szétosztásának jogát nyerte el a közbeszerzéseken, továbbá ő tárgyal a médiaügynökségekkel is a reklámpiac felosztásáról.

A terjeszkedésnek lett is eredménye: Marketing & Média folyóirat idén a 8. legbefolyásosabb médiaszemélyiségnek választotta, a listán még a Class FM tulajdonos Nyergest is megelőzi (Simicska a második).

Fonyót nem csak a médiabiznisz érdekli. Szenvedélyes vitorlázó, évekig tagja volt a Magyar Vitorlás Szövetségnek. Ez a szövetség dolgozta ki a balatonfüredi vitorláskikötő hasznosítási koncepcióját, s 2013-ban határozatlan időre végül egy olyan konzorcium kapta meg a kikötőhasznosítás jogát, melyben Fonyó cége is szerepet vállalt. Míg Nyerges a kosárlabdáért van oda, Fonyó a kézilabdát választotta. Tavaly óta ő az MKB-Veszprém elnöke, azóta jelentősen bővültek a csapat anyagi lehetőségei. Fonyó vette rá Simicskát is, hogy járjon ki a mérkőzésekre: a milliárdos vállalkozó azóta rendszeresen feltűnik a VIP-páholyban barátja és a filmproducer, Kálomista Gábor társaságában.

A zárt páholy az egyetlen, ahol Fonyó szívesen mutatkozik, eddig Simicska Lajoshoz hasonlóan kerülte a nyilvánosságot, legfeljebb a kézilabdacsapat és a vitorlázók ügyeiről hajlandó nyilatkozni. Amikor Simicska társaságában lefotózta a Magyar Narancs, rácsapta a telefont a hetilap munkatársára, aki csak azt akarta megkérdezni tőle, hogy tényleg ő szerepel-e a képen.

A szolnoki testvérpár

Bár a szintén visszahúzódó, nyilvánosságot kerülő Nyerges Zsolt nem volt ott a sárvári átadón, jelen volt a szolnoki vállalkozó testvére, a volt fejlesztési miniszter bizalmasa. Nyerges Attila végzettségét tekintve állatorvos, a fejlesztési tárca politikai tanácsadója volt korábban. Nyerges volt az első „áldozata” a miniszterelnök csapata és Simicska csoportja közötti konfliktusnak: tavaly májusban elhagyta az NFM-t, a hivatalos indoklás szerint ő mondott fel, közös megegyezéssel távozott.

Nyerges Zsolt (bordó pólóban) - ő a Szolnok Olajnak drukkol

Fotó:

Németh Lászlóné 2012-ban azzal indokolta „a politikai tanácsadó” alkalmazását, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankban ismerte meg Nyerges Attilát (az állatorvos két állami erdőgazdaság felügyelőbizottságában is megfordult), aki „jó szervezőnek” bizonyult, ezért magával vitte a minisztériumba is. Ugyanakkor a tárcánál és a Fideszben is magától értetődőnek tartották, hogy Nyerges Attila a Simicska-csoport embere volt, főleg testvére érdekeit képviselte. Márpedig fivére Magyarország egyik legbefolyásosabb embere: ő a legnagyobb építőipari vállalat, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. elnöke, de komoly érdekeltségei vannak a médiában (pl. Class FM, Heti Válasz), a közterületi reklámpiacon (Publimont) és a mezőgazdaságban is (Mezort).

Nyerges Zsolt az az ember Simicska csapatában, aki számos olyan szakemberrel állt üzleti kapcsolatban, olyanokkal kötött barátságot, akik az előző kormányzati ciklusban fontos posztokat töltöttek be, és akiket – ahogy a Napi Gazdaságnak elmondta – az új fejlesztési miniszter, Seszták Miklós le akar váltani. Így üzleti kapcsolatba került többek között Petykó Zoltánnal, aki 2013 áprilisáig vezette az uniós pénzeket osztó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (amit januártól beolvasztottak a Lázár János vezette Miniszterelnökségbe). Még az ezredfordulón barátkozott össze a szintén szolnoki Baji Csabával, aki most a Magyar Villamos Műveket vezeti. De a Fideszben azt is beszélik, hogy az adóhatóság egyes vezetőit is jól ismeri.

Korábban terjedtek olyan hírek a Fideszben, hogy Simicska és Nyerges viszonya megromlott. Azt is lehetett hallani, hogy a szolnoki vállalkozó veheti át a helyét, ha a párt gazdasági hátországának feje „nyugdíjba vonul”, de amióta kirobbant az Orbán–Simicska-háború Nyerges forrásaink szerint ugyanúgy áldozatnak tekinti magát, mint „főnöke”. Egy magas rangú vállalatvezetőnek állítólag arról panaszkodott, soha nem gondolta, hogy ő „üldözött vállalkozó” lesz Magyarországon.

Némethez és Bajihoz hasonlóan jelen volt a Közgép felfuttatásánál is. Az első Orbán-kormány idején a Vegyépszer nevű céget választották ki, hogy az ország első számú építő cége legyen, ám ez a vállalat – részben mert a vezetői jó viszonyra törekedtek az MSZP-vel is 2002 után – elvesztette a Fidesz támogatását, így 2004-től a Közgép lett a vezérhajó. Ezt a részvénytársaságot az az Axon-csoport mentette meg a széthullástól, melyben Baji is szerepet vállalt, illetve melynek Nyerges volt a vállalati ügyvédje. A vállalkozó pályájáról 2010-ben cikket közlő Figyelő szerint egy ideig Nyergesék családi cége tulajdonos is volt a Közgépben. A cég felemelkedéséről író Origo szerint a Közgép felívelése 2004-ben kezdődött, amikor Németh vette át a napi ügyek intézését, és akkor vált ismertebbé, amikor szerepet vállalt a Margit híd rendkívül drága, sok botránnyal járó felújításában.

Az igazi aranykor a 2010-es kormányváltás után köszöntött be. A portfolio.hu kimutatása szerint tavaly 491 milliárd forintnyi állami megrendelést nyertek el, a korábbi években pedig szintén százmilliárdos összegben építhettek vasutat, autópályákat. A vállalat tulajdonosait sokáig homály fedte, legfeljebb a vezérigazgató, Németh Miklós szerepelt a nyilvánosság előtt. Két évvel ezelőtt egy közbeszerzési nyilatkozat révén derült ki csak, hogy Simicska Lajos a Közgép egyik tulajdonosa, de hogy mekkora részesedése van a cégben, azt a mai napig nem tudni. Míg Fonyó a kézilabdáért, Nyerges a kosárlabdádért lelkesedik (korábban maga is játszott Szegeden és Szolnokon). Jelenleg is a Szolnoki Olaj klubelnöke.

Fordul a kocka 2.
Mint a hvg.hu megírta, a tavalyi nyereség alapján idén 4,1 milliárd forint osztalék ütötte a tulajdonosok markát. Bár még nem született döntés, de a kormány tervei szerint hét évre visszamenőleg újabb adót vetnének ki az útépítőkre, ami a Közgépet is érzékenyen érintené – a terv ellen tiltakozott is a Magyar Nemzet.

A régi kamerád

Míg Fonyó és Nyerges az „új iskolát” képviseli a Fidesz-közeli vállalkozók között, a sárvári ünnepségen szintén megjelenő Liszkay Gábor már a „hőskorban” is Simicskával tartott.

Liszkay Gábor - kiállt Simicska mellett

Fotó:

Az 1990-es évek közepén, amikor a Fidesz kísérletet tett az 1994-es választáson szétesett jobboldal újraépítésére, a párt legnagyobb gondja az volt, hogy nem volt médiája. „Nincs egy tanszék ebben a nyavalyás országban, ahol azok az emberek ülnének ma, akik szellemileg egy kormányváltást elő tudnának készíteni. Nincs egy lap. A lapok egy részét ellopták (…), nincs se rádió, se tévécsatorna. Egy sincs” – panaszkodott 1994-ben egy interjúban Orbán Viktor, hogy milyen állapotban van szerinte a kétharmados MSZP–SZDSZ-es többséggel szembenéző Fidesz.

Az akkor pártpénztárnokként tevékenykedő Simicska, illetve Liszkay ezért azt a feladatot kapta, hogy építsék fel a jobboldali médiát. Liszkay a rendszerváltás után a Hírlapkiadó vezetőjeként elérte, hogy a kiadó vegye meg a francia Hersanttól a Magyar Nemzet részvényeit. Majd a választások előtt egy gyors manőverrel megállapodott az éppen Simicska által privatizált – állami hirdetésekkel foglalkozó – Mahírral a Magyar Nemzet, az Esti Hírlap és az Expressz átadásáról. A kormányváltás után viszont felülírták az állami cég döntését, Liszkayt pedig kirúgta az állásából. Leváltása után a magánszférába vonult vissza, Töröcskei Lászlóval – a Magyar Hitel Bank Rt. vezérigazgatójának, Töröcskei Istvánnak a testvérével – nyitott ügyvédi irodát, ám pár éven belül visszatérhetett az építés alatt álló jobboldali sajtóbirodalom élére. A Mahír másik leánya ugyanis az ellenzéki időszakban felépített egy másik lapot, a Napi Magyarországot (kezdetben Új Magyarország), majd az első Orbán-kormány idején, 2000-ben felvásárolták a Magyar Nemzetet – a két lap szerkesztőségét végül összevonták. Liszkay lapigazgató-főszerkesztő lett, majd kivásárolta a Mahír-leányt és a cégben szintén tulajdonos offshore céget, az A.B. Marketing Services LLC-t is.

A 2002-es kormányváltás után tévés vonalon folytathatta azt a médiaépítő tevékenységét, amit a napilappal elkezdett. Orbán Viktor ellenzékbe vonulva elhatározta, hogy létrehoznak egy „ellentévét”, a Hír Tv-t, melyet kezdetben egy jobboldali elkötelezettségű ügyvéd, majd a vegyépszeres Nagy Elek testvére finanszírozott. Végül 2004-ben a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó cégek mentették meg a tévét, Liszkayt kinevezték elnöknek, a szombati sárvári átadáson szintén megjelent Csermely Péter pedig elnöki tanácsadó lett. Töröcskei 2011-ben eladta maradék részesedését is – utána került az az Államadósság-kezelő Központ élére – Liszkaynak, a tévében részesedéssel bíró másik cég, a Pro Aurum pedig Simicska érdekeltségébe tartozik. Jelenleg szintén Liszkay és a Pro Aurum birtokolja a Magyar Nemzetet is. (Csermely ma főszerkesztő-helyettes a Magyar Nemzetnél, műsorvezető a Hír Tv-nél: ő vetette fel, hogy Sesztáknak a cégügyei miatt le kellene mondania, továbbá "a kétharmad a sajtószabadság torkára lép" megjegyzésével tiltakozott a reklámadó ellen.)

Liszkay az egyik tulajdonos a 2007-ben indított Lánchíd Rádióban is, a Nyerges érdekeltségébe tartozó Infocenter.hu-val együtt. Nyerges nemcsak a Közgép felépítésében, hanem újabb médiumok megszerzésében is fontos szerepet játszott: az Infocenter vette meg 2009-ben a Heti Választ, illetve a szolnoki vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég futtatta fel a Danubius Rádió hullámhosszát megszerző Class FM-et, de közvetve ennek a körnek az érdekeltségébe tartozik már a Music FM is. (A frekvenciapályázat körüli politikai játszmák ellen tiltakozva mondott le a médiahatóság éléről 2009-ben Majtényi László.)

Fordul a kocka 3.

Ha lehet hinni a fideszes híreszteléseknek, akkor ennek a médiának egy részét szeretné átvenni Simicska csapatától Orbán és helyzetbe hozni kommunikációs tanácsadóját Habony Árpádot. Minden jel arra utal, hogy Simicskáék nem hátrálnak, pedig hatalmas a tét: ha feláll a Nemzeti Kommunikációs Ügynökség, akkor csakis ettől a központi – a miniszterelnök alá rendelt – hivataltól kaphatnak az újságok, tévék, rádiók állami reklámokat. Liszkay már most arra kényszerült, hogy megemelje a Magyar Nemzet árát, és a lap hasábjain azt fejtegette, ugyanolyan helyzetben vannak, mint 2002-ben, amikor az MSZP-s kormány megvonta tőlük az állami hirdetéseket. Később a lapnál létszámleépítésbe kezdtek, de a Hír Tv is arra kényszerül, hogy spórolás címen átalakítsa a műsorstruktúráját. A reklámadó ezeket a lapokat, rádiókat, tévét is érzékenyen érinti, számításaink szerint több százmillió forintot kell befizetniük a költségvetésbe (összességében Simicska érdekeltségei fizetik a legtöbb adót idén az RTL Klub után).