Payday Loans

Keresés

A legújabb

Érzelmek viharában – Észak-Írország után PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
Érzelmek viharában – Észak-Írország után
Írta: SzabadosGabor 2014. szept. 9. 10:42

Tudom, nem tartozik az olvasóra, de én nem akartam ezt a bejegyzést megírni – írtak/írnak az északírek elleni meccs után éppen eleget a válogatottról.

De ahogy szinte minden szurkoló, én sem tudom magamban tartani a dolgot: vannak, akikből a „Pintér, takarodj!” tört elő, vannak, akik egyszerűen csak kisétáltak a Vénaszkenner Arénából, és van még nyilván ezer módja az érzelmek kiengedésének – nekem írnom kell ehhez. Másfél napig próbáltam visszatartani, de nem ment.

Az MLSZ elnöke szerint még nem ment el a hajó, de az biztos, hogy a matrózok már elrúgták a parttól, és nagyon nagyot kell ugranunk, hogy még elcsípjük.

A vasárnapi meccsen az eredmény és a játék is elszomorító volt: az eredmény miatt elbuktuk az első két helyet, a játék miatt bukhatjuk a harmadikat.

Azt előre lehetett tudni, hogy ha a közvetlen továbbjutást érő első két helyen akarunk végezni, azaz a görög, román párosból legalább egyet meg akarunk előzni, akkor a kisebbeket oda-vissza verni kell. Ez már nem jön össze, innen szinte lehetetlen odaérni legalább a második pozícióba – főleg, hogy a románok a pireuszi győzelemmel léptek nagyot előre.

A csapat játéka pedig semmi jót nem ígér a továbbiakra, már azt is nehezen látni, hogyan tudnánk megelőzni a finneket és az északíreket.

Kérdezhetnénk persze, hogy mi ebben a meglepetés, hiszen megszoktuk már, hogy nélkülünk rendezik az aktuális Eb-t vagy vb-t, de az MLSZ éppen azért választott magyar szövetségi kapitányt, hogy „garanciát” kaphasson a 24-esre bővített mezőny eléréséhez – Pintér Attila küldetése tehát ebben a sorozatban csakis a kijutás lehet, nem a 2018-as vb-selejtezőkre való felkészülés.

A kapitány viszont olyan vehemenciával kísérletezik, mintha még soha nem látott volna közelről magyar futballistát: első négy(!) felkészülési mérkőzésén 36 játékost próbált ki. Csak az összehasonlítás kedvéért: Várhidi Péter az összes 16 meccsén 37, Erwin Koeman a saját 20 mérkőzésén 39 futballistát küldött pályára… A hírhedt „nyolcvanas”, Lothar Matthäus csak 29 labdarúgót vetett be az első négy meccsén…

De még ez az óriási szám sem volt elég arra, hogy az északírek ellen olyan védelem lépjen pályára, amilyet korábban már láttunk Pintértől – még így is újoncot kellett avatni a tétmeccsen. (Balogh Balázs lett így a 37. játékos az új érában, amivel Várhidit máris utolérte a kapitány, és üldözőbe vette Koemant.)

Ettől még persze lehetne akár sikeres is a kapitány, és nem is akarok szakmai elemzést végezni, a fenti számok egyszerűen csak – furcsák.

Maradjunk akkor a kommunikációnál.

Merthogy előjöttek a meccs után a szokásos mantrák, hogy például az ellenfélnél hány Premier League-játékos van: ezek szerint a világranglistán jócskán mögöttünk álló, a transfermarkt.de játékosértékelései alapján a magyarnál „olcsóbb” északírek is erősebbek nálunk? (Szándékosan két független forrást említettem, és nem a saját értékítéletemet.) Arról nem is beszélve, hogy nálunk is lehetett volna két Bundesliga-játékos a pályán…

Apropó, Szalai Ádám. Pintér kinevezésekor sokan azt mondták, ő majd lerendezi a Szalai-kérdést, a csatár nála nem fog össze-vissza nyilatkozgatni, mert vagy beáll a sorba, vagy nem játszik. A megoldás az lett, hogy nem játszik. Ehhez nem kell jó vezetőnek lenni, Szalait bárki ki tudta volna rúgni a keretből. (Mármint soha meg sem hívni.) Akkor lenne jó vezető az aktuális kapitány, akár Egervári Sándor, akár Pintér, akár más, ha elérné, hogy Szalai a legjobbját nyújtsa a válogatottban, és a válogatott jobb legyen általa. Ez az igazi menedzsmentfeladat.

De vissza az északírekhez, akik ellen a Premier League-es logika szerint már-már bravúr lett volna a siker. Sőt, Dzsudzsák Balázs szájából az is elhangzott, hogy senki nem ígérte az öt-hat gólos győzelmet – mintha a játékosokat csak az ilyen előzetes ígéretek ösztökélnék, semmi más. Vagy mintha a szurkolóknak az öt-hat gólos győzelem elmaradása fájna most.

Egy ilyen meccs, egy ilyen vereség után egyszerűen nem lehet úgy felvázolni a helyzetet, mintha nekünk itt most nem is kellett volna nyernünk, mintha nem is történt volna semmi rendkívüli…

És persze ott van a szerencsétlen sérülés a meccs végén, hiszen „nem lehet tíz percet tíz emberrel játszani”. Mondjuk a románok 40 percet játszottak végig emberhátrányban a görögök ellen, mégis meg tudták tartani az előnyüket…

Na ezekhez a románokhoz megyünk október 11-én, napra pontosan az amszterdami 8–1 első évfordulóján.

Nagyon-nagyon szeretnék utána örömömben írni!


5 (2)
Jelentkezz be a szavazáshoz!

 

 

Eddig 75 komment érkezett 

  • oldradio Válasz erre 2014. 09. 09. 11:38 [1]

    SZabados Úr ! Korábban kellett volna felemelni a
    tollat,korábban,Pintér kinevezése előtt!

  • SzabadosGabor Válasz errehttp://szabados.blog.nepsport.hu/2014. 09. 09. 11:50 [2]

    @oldradio: Fantasztikus jós lennék, ha előre láttam volna Pintér kinevezését :)

  • BoBKeLSo Válasz erre 2014. 09. 09. 11:51 [3]

    @SzabadosGabor:pedig szinte evidens volt, az MLSZ elnök is nyilatkozta, hogy ő a legfelkészültebb magyar edző :)

  • Horváth Lajos Válasz erre 2014. 09. 09. 11:57 [4]

    Tisztelt Szabados úr!
    Nagy részt egyet kell, hogy értsek a leírtakkal. Egy lényegeset viszont kifelejtett.
    Pintér hibázott ez tény, de ki (kik) engedték a szövetségi kapitányi pad közelébe, egy viszonylag kevés tapasztalattal (nemzetközi) rendelkező edzőt aki eddig leginkább csak a modortalanságával, és agresszív megszólalásaival került rivaldafénybe. Számomra sajnos nem volt meglepő amikor a kamera mutatta a meccs alatt a tehetelenségét és az üres tekintetét miközben rezignáltan a kispad előtti területen lépkedett. Ha még egy meccset adnak neki akkor minden elszáll és a "hajót" sem érhetjük már el elmegy nélkülünk!

  • Aboriginal1 Válasz erre 2014. 09. 09. 12:03 [5]

    Egyetértek a Szabadossal abban, hogy túl sok olyan játékost hívott be a keretbe Pintér, akinek a tudása nem üti meg a válogatott szintjét.
    A kapus kiválasztása különösen érthetetlen. Balogh, Rózsa, Dibusz, Gulácsi mind vonalkapusok. Többször bizonyították, hogy rosszul jönnek ki a kapuból vagy nem nem jönnek ki a kapuból.
    Gulácsi az első gólnál feleslegesen jött ki a kapuból, a 2. gólnál pedig kirepült és nem találkozott a labdával. A Salzburg éppen a Gulácsi hasonló hibái miatt esett ki a BL-ből. Ezek után beállítani Gulácsit ÉPPEN az Észak-Írek ellen = volt Pintér ÖNGYILKOSSÁGÁVAL.
    Számomra érthetetlen, hogy a válogatottban mindig kiemelkedően védő Bogdán Ádámot miért hagyta ki, aki az Észak Írek ellen a tökéletes megoldás lett volna, hiszen pontosan ilyen ívelgetős Championshipben véd kiválóan.
    Köteles, Megyeri nemzetközi szinten is évek óta kiválóan teljesít, de Pintér nem hívja be őket.
    A Lipták erőltetése is érthetetlen számomra. A válogatottban korábban is rengeteget hibázott. Az pedig, hogy a 80. percben görcsöt kap egyszerűen nevetséges így alapozás után. Lipták alkalmatlanságát az is mutatja, hogy nem állt vissza a csapatba. Mások, ha görcsöt kapnak, a pályán meggyógyítják őket.
    LOvrencsicset vinnék a Bundesligába és mégsem őt kezdette Pintér. Miért gondolja, hogy bármelyik felrakott támadó jobb Lovrencsicsnél?
    A kis Kokó becserélése 1 ír csapat ellen érthetetlen az ő súlyával a betömörülő nagydarab ír védőkkel szemben nem lehet csatát nyerni. Futács Márkó hatékonyabb lett volna.
    Azt sem értem, hogy 1:0 után miért nem rendelte vissza a csapatot, Baloghot és Vargát és a csatárokat. Támadjanak az írek és mi majd kontrázunk. Dzsudzsák és Lovrencsics és a kitámadó írek ellen már a kis KOkó is kapott volna területet.

  • ruszlib1 Válasz erre 2014. 09. 09. 12:04 [6]

    "vannak, akik egyszerűen csak kisétáltak a Vénaszkenner Arénából"
    -
    hivjuk csak eredeti neven: a vastyukos...

  • Magyarvalogatott.hu Válasz erre 2014. 09. 09. 12:19 [7]

    Leginkább a játékkal van baj. Az eredmény is szörnyű, mi tagadás - azonban hosszú távon főleg a játék az, ami kilátástalanná teszi a helyzetet.

    Nevetségesek ezek a "három éve együtt játszanak", "hét Premier League-játékossal állnak fel" és hasonló, előre betanult nyilatkozatok. Nem az ellenfél tehet arról, hogy ez a csapat egyszerűen nem tud, nem mer játszani, támadni. Lehet, hogy nagy verést kapunk így Bukarestben, lehet, hogy nem - az viszont már most borítékolható, hogy teljesen esélytelenül lépünk ott pályára.

    2013 tavaszán, a zárt kapus meccsen még nagyjából egyforma játékerőt képviselt a két csapat, bár egyénileg a románok akkor is jobbak voltak valamennyivel. Azóta viszont ismét óriási a különbség: megzuhantunk, és attól tartok, még nem fogtunk padlót.

  • Aboriginal1 Válasz erre 2014. 09. 09. 12:27 [8]

    Egyetértek a többi hozzászólóval abban, hogy ez a vereség ugyan Pintér hibái miatt következett be, DE ez a hiba csak azért következhetett be, mert az mlsz kinevezte Pintért.
    Az évtizedek óta tartó vesszőfutásunk oka, az évtizedek óta mlsz-ben vezetőként tevékenykedő berzi, mészöly familia, nyilasi stb.
    Amennyiben a magyar futball egyik gyalázatból a másikba kerülését meg akarjuk szüntetni, akkor az mlsz-ben kell  megcsinálni a rendszerváltást!
    TOVÁRISI KONYEC!
    Jöjjön olyan vezető, aki ért a futballhoz és már bizonyított!
    Bölöni Laci, Lothar Mattheus, Sosa.

  • Bukovics Gyula Válasz erre 2014. 09. 09. 12:38 [9]

    Egy szerény vélemény az egész foci blamázsról.Mindig csak az adott legfrissebb esemény befolyásolja a szurkolókat.A tény : nem lehet nemzeti válogatott ott ahol a bajnokság első öt csapata az első és másodok kupa fordulókban kiesik ,némely ott is csúfosan.Vagyis azok az edzők milyen teljesítményt nyújtanak.Tehát Pintér és társai felelősek mindezért.Ez a hús van a magyar piacon és ebből ilyen leves készül ezt kell fogysztani már aki erre költ.Sajnos az állam rengeteget.Majd ha a bérletes szurkolók tartják el a klubbokat legalább 70%-ban akkor majd nem kell ilyen cikkeket írni, olvasni. A média pedig mindig előre próbál jósolni és sokszor igen negatívan befolyásolja a közvéleményt.Most vagy soha!Ez a nekünk való csoport! stb.

  • Jürgen Válasz erre 2014. 09. 09. 12:49 [10]

    "Jöjjön olyan vezető, aki ért a futballhoz és már bizonyított!
    (...) Lothar Mattheus."

    A nap aranyköpése! :DDD

    A cikkel amúgy teljes mértékben egyetértek.

  • Nagypuli Válasz erre 2014. 09. 09. 12:49 [11]

    Sajnos a világ már nagyon régen elment mellettünk ....
    Mert mi csak a múltat emlegetjük .... Pató Pál módjára . Amikor a Labdarúgás piaci alapú lett és az egész világot érdekelni kezdte NA akkor ment el a hajó ! Magyar sport csak ott lehet sikeres és abban ahol nincsen pénz és nincsen érdeklődés ... Verhetjük magunkat , döngethetjük a mellünket de a világ már csak ilyen .....

  • Imiface Válasz erre 2014. 09. 09. 12:51 [12]

    "Pireuszi" győzelem kifejezés nincs, "pirruszi" győzelem van, ezt illene tudnia egy újságírónak, már elnézést.

  • Imiface Válasz erre 2014. 09. 09. 12:53 [13]

    @Imiface: Persze ha a helyszínre gondolt, akkor természetesen nem szóltam semmit.

  • piokerignac Válasz erre 2014. 09. 09. 12:58 [14]

    Egyetértek a szerző minden szavával!
    Ami gondom, és ezt Marosi úr szintén remek írásánál is említettem, hogy a hajó süllyedésével páran elkezdték a túlélési próbákat, a mentőmellény már felpróbálják!
    Éveken át, amikor a legkisebb kritikát fogalmaztam meg, az NSO moderátoraitól AZONNAL kaptam a 9999-ig tartó kizárásokat!
    Mert megemlítettem, hogy nem csöcsös krvákról kell írni a sportszelepbe, hogy nem a korrupt focivezetőknek kell bércikkekben seggen nyalni!
    Mindig leírtam, hogy mi a sajtó, az újságíró feladata, hogy nekik korrekt cikkeket kell közreadni, akár szakmai elemzéseket, háttérinformációkat az OLVASÓKNAK, és nem az aktuális hatalom számára bércikkeket!
    Erre, ami itt az NS(O)-n ment - megy - folyamatosan az sem mentség, hogy a kiadó - bulvárkiadó...
    Most ismét egy korrekt anyag, immár két hét alatt a harmadik!
    Azonban az elmaradt 300 is oka a mostani helyzetnek!
    A Nemzeti Sport (Online) összes munkatársa is felelős a mostani gennyes helyzetért, mert ez az egyetlen sportnapilap, tehát igenis leírhatták volna a valós helyzetet egy MBI-es színvonalról, igenis hallathatták volna a hangjukat a százmilliárdos pénzmosásról, írhatnának őszintén arról, hogy a Fradi tábor már indulásnál ki lett tiltva, a vastyúkosban a CÖF-ös toborzás lézeng és a botrányokat sem a kitiltottak csinálták.
    És ez csak egy téma!
    De most "örüljünk", mert ma két hiteles írás is megjelent...
    Kicsi már az igény, ezért köszönöm!

  • beles Válasz erre 2014. 09. 09. 13:01 [15]

    szia Gabor,

    abszolut korrekt iras. Csak annyit,hogy csodalom,hogy birtad "ennyire" kordaban tartani az erzelmeid. Teljesen egyetertek a fenti irasoddal.

    Kükön kiragadnam: "Akkor lenne jó vezető az aktuális kapitány, akár Egervári Sándor, akár Pintér, akár más, ha elérné, hogy Szalai a legjobbját nyújtsa a válogatottban, és a válogatott jobb legyen általa. Ez az igazi menedzsmentfeladat." Ez felvet bennem egy tovabbi kerdest: letezik ilyen magyar edzo? arra gondolok aki erzelmeket teljesen kizarva kizarolag futball szakmai szempontok alapjan dolgozik? A multbol van ra pelda jocskan hogy nehany magyar kapitany egyaltalan nem tudta kihozni egyesekbol a legjobbat: Varhidi vs Huszti, Szalai vs Pinter, Egervari vs. Huszti. Velemenyem szerint csak akkor lesz elmozdulas a magyar futballban, ha teljes reform jön, olyan amirol Boloni Laszlo beszelt annak idejen amikor szoba kerult az esetleges szovetsegi kapitannya valo kinevezese.www.origo.hu/sport/magyarfoci/20140214-az-eb-reszvetel-is-csak-tuneti-kezeles-lenne-interju-boloni-laszloval.html

  • Bezi Válasz erre 2014. 09. 09. 13:10 [16]

    Én sok mindent értek. Elhiszem, hogy Pintér ilyen-vagy olyan, de ki nevezte ki? Az nem felelős? Persze, lehet Pintér nyakába varrni mindent...
    De Pintér Attilát 26 évesen elzavarták a Fradiból, mert nem tudott sportszerű életet élni. Akkor, amikor már az nb1 kezdett meglehetősen távolra kerülni a nemzetközi szinttől... ebben a mezőnyben is gyenge volt. És nem a játéktudása volt kevés, hanem mentálisan.
    Na ki nevezte ki ezt az embert szövetségi kapitánynak?

  • Huszar Tibor Válasz erre 2014. 09. 09. 13:13 [17]

    Tisztelt Szabados ur!
    Nagyvonalakban igaza van.Ugyanakkor felmerül itt nehany kerdes:
    1.A Szalai Adam nyilatkozata alkalmaval kritizalta a magyar edzöket,amit a Pinter Attila kikert maganak.Most a masodedzöje nyilatkozza,hogy elfogyott a szufla a 70.perc környeken egy olyan valogatott eseteben,ahol 7 jatekos magyar edzök keze alol került ki,egy "kemeny"alapozas  es 6 fordulo utan(esetleg genetikailag vagyunk alkalmatlanok a kemeny munkara?).
    2.Meg veletlenül sem latszott,hogy mit akar jatszani a valogatott,a Mattheus es Koumann eseteben igen,volt szerkezete a valogatottnak es latszott,hogy mit akarnak megvalositani.Ott a problema az volt,hogy a jatekosanyag gyenge.
    3.Az eszakir valogatott jo nehany meccs ota nem rugott golt,nem nyert.Tettek a dolgukat,szimpatikusan,de öket a 86-s valogatott egy hatossal küldte volna haza.
    4.A labdarugoink-az orszag lehetösegeihez kepest-nagyon jol meg vannak fizetve,ugy gondolom,hogy a minimum,hogy küzdjenek,fussak ki magukat,tegyenek meg mindent a cimeres mez becsületeert es ne nyilatkozzanak mindenfajta hülyeseget a vesztett meccsek utan(Jol jött a vereseg,mert tanulni lehet belöle,majd legközelebb kijavitjuk,nem is jatszottunk rosszul,de ezek a csunya eszakirek vedekeztek es nem engedtek golt rugni,meg amugyis minek voltak a palyan).25 eve halljuk ezt a hülye dumat,meg a "Most,vagy sohat".
    Mondjuk ki,hogy ennyit er a focink es nem lehetnek semmifele elvarasaink.
    Tegyünk a magyar foci megujjulasaert,ugy ahogy aranylag rövid idö alatt a belgak tettek

  • PiszkossFred Válasz erre 2014. 09. 09. 13:19 [18]

    A Győr - Maccabi meccsek kapcsán mindenki láthatta, hogy Pintér folyamatosan hablatyol.
    Azaz: a várakozásai, és az értékelései köszönő viszonyban sem voltak a valósággal. Mint akinek elmentek otthonról...
    A Győr taktikailag is leszerepelt.
    Ezek után ezt az embert kinevezték szövetségi kapitánynak!
    Ugyan mi mást várhattak el tőle nemzetközi szinten?
    Most is mellébeszél és hazudozik!

  • doktorzabos Válasz erre 2014. 09. 09. 13:23 [19]

    Szabados úr elemzésével maximálisan egyet tudok érteni. Véleményem szerint nem a megfelelő játékosok és nem megfelelő rendszerben játszottak, amiért kétségtelenül a kapitány a felelős, azonban "szegény ember vízzel főz", hogy ezzel a közhellyel éljek.
    Sajnos a kapitány képességeit meghaladja ez a feladat,
    ebből is adódhattak "gyomorproblémái".
    A pokolba vezető út jó szándékkal

  • dersaxon Válasz erre 2014. 09. 09. 13:29 [20]

    A játék egyáltalán nem volt meglepő. Mintha NB1-es meccset láttam volna vagy a Fradi és a Debrecen európai kupaszereplését. Valamit nagyon meg kell változtatni. Sokan azt mondják, hogy nincs amiből válogatni. De Izlandon sem bővebb a választék vagy éppen Észtországban, ami a játékosokat illeti. Igaz, hogy ezen két ország is szerény teljesítményt nyújt, de meccseik alatt legalább látni lehet futballra emlékeztető jelenetet. Ami minket jellemez és nagyon bosszantó, hogy egy meccs alatt nem látni olyat, hogy például 3-4 egymást követő passz. Persze akad tíz is, de a saját térfelünkön és a kapus is közrejátszik. Ha az ellenfél nyomást próbál gyakorolni, akkor vége. Kezdődnek a Lipták, Juhász, Mészáros vagy Korcsmár féle zseniális, 50 méteres indítások, amelyek nem ritkán az oldal- vagy alapvonalon túl kötnek ki. Ez önbizalom hiányról árulkodik ill. elégtelen felkészülésről. Körben vagyunk véve olyan országokkal, ahol szép, látványos, kombinatív és olykor eredményes focit játszanak. Legyenek azok románok, szlovákok, osztrákok a délszlávokról ne is beszélve. Hogy tud két ilyen ország mint Horvátország és Szerbia ennyi jó játékost termelni, holott előbbinek fele annyi lakosa sincs mint Magyarországnak? Sajnos, azt kell mondjam, mert nekem is nehéz elfogadni, hogy tanulnunk kellene tőlük..az ők mentalitásuktól. Még akkor is ha valamikor mi uralkodtunk területük fölött. Románia, Bulgária elvileg két szegényebb ország, de előbbinek két csapata van az EL-főtáblán, a bolgárokat meg a Ludogorets képviseli a BL-ben. Harminc éve csak kínlódunk. Ilyen mélyre még egy ország focira sem zuhant, főleg egy olyané amely 2-szer vb-ezüstérmes volt. Ja, hogy eltávolodunk a focitól, a kialakult maffia miatt? Volt még erre példa más országban is, de azért nem felejtettek el focizni.
    Sajnos, írunk, vélekedünk...de fogalmam sincs mit lehetne csinálni, hogy feltámadjunk.

  • sidol Válasz erre 2014. 09. 09. 13:31 [21]

    Akkor most ebben a posztban cseréljük ki a focit bármi egyébre, az edzést meg a bárminek megfeleltethető felkészülésre/munkára/akármire és eredményül megkapjuk a "miért tart itt ez az ország" című klasszikus megfejtését. 
    De most komolyan.
    A munkahelyen, ahol dolgozom egy nálam kb 10-essel fiatalabb kolléga jött egyszer azzal, hogy "nem kell azt olyan tökéletesre megcsinálni, mert akkor nem lesz munkánk". 
    Persze mi csak lestünk, hogy "Te hülye vagy? 
    Ezzel nem csak a saját munkádat teszed tönkre, de a miénket is, arról nem is beszélve, hogy meglopjuk az ügyfelet..". És nem kell ehhez agymosott 50-60 éves komcsinak lenni, ezt a mentalitást simán kihordják a "mai fiatalok is". 
    Fejben dőlnek el a dolgok, de olyan zsigeri, mélyen ülő mentalitásokat kéne kigyomlálni magunkból, aminek a létezéséről sokszor nem is tudunk, mert azt hisszük, hogy a világ a legtermészetesebb módon így működik. 
    Pedig nagyon nem.
    Jöhet ide a világ legmenőbb edzője ezzel az "alapanyaggal" nem lehet mit kezdeni sajnos még nagyon sok évig.

  • marhak Válasz erre 2014. 09. 09. 13:40 [22]

    @SzabadosGabor: "Szerencsés esetben ez nagyon jól is elsülhet: szövetségi kapitányként ő lehet a magyar edzők Torghelle Sanyija, akit lehet ugyan szidni, de akit mégis szívesen látunk magunk mellett, amikor felgyűrt ingujjal csatába indulunk."
    .
    Ezt írtad a kinevezésekor. Erre a szerencsére nagyjából annyi esély volt, mint az ötöslottó számainak telibe trafálására. Soha nem látom tőled a reális nézőpontot, mindig csak ilyen valóságtól elrugaszkodott vágyálmok megfogalmazását, amivel természetesen egyes olvasóid hangulatát is befolyásolod. Tudom, hogy külföldi kapitányt szerettél volna, mégis kesztyűs kézzel, reménykedve álltál Pintér kinevezése elé. Miért? 30 év tapasztalata nem volt elég? Újra és újra el kell játszani az alaptalan reménykeltést - akár önmagadban lejátszva is - miközben a háttérben, az alapokat tekintve semmi érdemleges nem változott?
    .
    Szerinted a magyar edzők bármelyike képben van a modern taktikai csapatmozgásokkal kapcsolatban? Én azt gondolom, hogy a kiszenvedett győzelmek (most pont nem ilyen volt) még mindig a hülyítés táptalajai. Taktikailag rendre agyonvernek bennünket nemzetközi szinten, ráadásul egyre jobban, ami jelzi, hogy a magyar és nemzetközi labdarúgás közti olló folyamatosan tágul.
    Kedvenc példám az elmúlt időszakból a Loki-Cliftonville mérkőzés, ahol Kondás csapata győzött, de mutatott játékban mégis alulmaradt. Jó elemzés is található róla a neten.
    Én azt gondolom, hogy a magyar foci valós érdekeivel szemben áll, ha nem őszintén, reálisan értékelve, a szemek felnyitását megpróbálva kommunikálunk, hanem bármilyen reménykedésnek adunk hangot.

  • marhak Válasz erre 2014. 09. 09. 13:42 [23]

    @sidol: az "alapanyagot" a hazai edzők gyúrták. A focista olyan lesz, amilyen a képzése volt.

  • beles Válasz erre 2014. 09. 09. 13:43 [24]

    @sidol: Maxi respect!!! Jogos!

  • marhak Válasz erre 2014. 09. 09. 13:44 [25]

    @PiszkossFred: Sousa úgy elverte Pintért, hogy öröm volt nézni. Ilyen meccseken jön ki egy tanult, hozzáértő edző és egy magyar edző közti különbség. Bocsánat, de a TF-es végzettséget, a hazai UEFA licence elvárásait nem lehet komolyan venni. UEFA licence vizsgákon a csókosoknak előre leadott kérdések-válaszok, stb. Nem csoda, hogy közük nincs hozzá.

  • SilentTom83 Válasz erre -http://ArsenalesLondon.blog.nepsport.hu/ 2014. 09. 09. 13:46 [26]

    Én azt gondolom,hogy lehet itt érveket felhozni, de nem szükséges! Aki nem látja évek óta, hogy itt csak hülyítés megy, a szakmai munka meg minden csak nem szakmai az vagy vak, vagy hülye! A média ehhez még asszisztált is. A mai világban tele van a tévé külföldi focival. Tényleg nem tűnt föl senkinek, hogy az ott játszók taktikusabbak, profibb a mentalitásuk és fizikailiag felkészültebbek? Nem a kamu edzőknek/firkászoknak/"szakértőknek", hanem nektek, szomorú kommentelőknek! Tényleg nem tűnt föl? Akkor meg mit vártatok? Komolyan nem értem! Mindenki itt rinyál pedig a szar eddig is az volt, csak most már mindenki kezdi érezni a szagát is! Én akkor adtam fel végképpen amikor a 8-1 után Bölöni elmondta amit valójában gondolok, hogy minimum 10 év kő kemény utnápótlás munka kell a komoly szakmai előrelépéshez. Erre lesöröpörték őt. Ennyi. Más sportágat tessék választani. Puskásék régen a múlt, Trianon még régebbi. Erre utánuk sír mindenki. Nem értem, miért jó a múltban élni?

  • toncsika59 Válasz erre 2014. 09. 09. 13:46 [27]

    Nem értettem az MLSZ-t már az edzőválasztáskor sem...
    Már akkor féltem, hogy ezt az embert hogyan fogják azok a játékosok elfogadni, akik már dolgoztak sokkal jobb emberekkel és edzőkkel is ( Gera, Szalai, Juhász, Dzsudzsák, esetleg Huszti )

    Huszti ugye nem vállalta Pintérrel se
    Szalai-Pintér viszonyt ismerjük
    Gera az utolsó pillanatban megsérült (?)
    Juhász most nyilvánított véleményt
    Dzsudzsák a karrierépítés miatt "jófiú" szerintem

    Pintér már az összeállítással és a taktikával is számos hibát vétett, sajnos ezek mind kiderültek...

    Nikolics beállítása teljes melléfogás volt, a mennyeiben 20 gólt rúgni közel sem azonos mondjuk egy Bundesligában elért 5 góllal!!!...de a többi csere is többszörösen indokolt volt...
    Háromvédős rendszer?? A csapat három talán leglassúbb emberével?? Vicc...
    Pintér és Lipták vonzalma csak magyar szinten értelmezhető...a három védős többletfutás Laffertyvel úgy felőrölte emberünket, hogy 60 perc után szó szerint járni sem tudott...

    Pintér többször panaszkodott, hogy emberhátrányban ilyen meccsen nem lehet játszani....de hiszen ő maga okozta az emberhátrányt!....a korai cserékkel és a háromvédős rendszerrel!

    Hittem hogy az amszterdami 8 :1- nél rosszabb már nem jöhet....sajnos tévedtem....

  • Aboriginal1 Válasz erre 2014. 09. 09. 13:58 [28]

    Jürgen!
    Hasonlítsd össze LOthar Mattheus pályáját Pintér Attiláéval vagy bárki máséval!
    Lothar a német foci emblematikus figurája: 150-szeres válogatott, Beckenbauer a barátja és az egész világon elismerik. Edzőként is sikeres, hiszen edzősége első 5 évében bevitte a Partizan Belgrádot a BL csoportkörbe. Nekünk az egész futball történelmünkben nincs olyan edző, aki edzősége első 5 évében ilyen sikert ért volna el.
    "Osztrák Bundesliga-bajnok: 1 (2007) (vezetőedzőként)
    Meridian Superliga (szerb-montenegrói) bajnok: 1 (2003) (vezetőedzőkén"-idézet a wikipédiából.
    Atlético Paranaense-nél LOthar olyan sikersorozatot ért el, amilyen nem volt korábban a klub történetében. 5 meccsen nyert, 2 döntetlent ért el a Paranensevel..
    Családi okok miatt kellett megszakítani Brazíliai munkáját.
    A felesége Budapesten élt és itt volt üzlete. 1 család így hosszabb távon nem működhet.
    Érthető, hogy visszajött Európába.
    2006. június 1-jén visszatért az osztrák bajnokságba, ahol a Red Bull Salzburg edzője lett. Itt Giovanni Trapattoni kezei alatt dolgozhat, Matthäus korábbi mestere ugyanis a Red Bull szakmai igazgatója volt.
    2010-ben megbízták a bolgár labdarúgó-válogatott irányításával, ám a nemzeti csapat sikertelensége miatt 2011 szeptemberében közös megegyezéssel szerződést bontottak.
    Nem tudott csodát tenni az átvételkor már nagyon kicsi kijutási eséllyel rendelkező bolgár válogatottal. Bár rekordöszeget ígértek neki a kijutásért. A legjobb bolgár játékosok azonban nem akartak játszani a bolgár válogatottban a bolgár labdarúgó szövetséggel való ellentétük miatt.
    Ő a sikertelen edző?
    KIhez képest?
    Az őt kirúgó kisteleki által kinevezett Bozsik Péter-détári döme pároshoz képest?"-idézet a wikipédiából.
    Nyilvánvalóan nem!
    „A szurkolók többségében szerették, illetve a magasabb elvárások miatt sokkal több kritika is érte, azonban az őt szakmailag kritizálók által szorgalmazott váltás nem igazolódott be, hiszen a következő EB selejtező sorozatban katasztrofális vereségek érték a válogatottat, Matthäus teljesítményét jócskán alulmúlva.”-idézet a wikipédiából.

  • sidol Válasz erre 2014. 09. 09. 13:58 [29]

    @marhak: :-) Ezt az "alapanyagot" nem lehet gyúrni sem edzőnek sem szülőnek ezek egy ilyen kifejezetten magyar "találmányok" "szüleménylények"

  • egyolvasoember Válasz erre 2014. 09. 09. 14:00 [30]

    Az írással egyetértek.
    Ami nincs benne (és többen hiányolták), az nyilván azért maradt ki, mert a szerző nem akart egyszerre minden(ki)be belekötni: Pintér Attila kinevezése, az ezzel járó elvesztegetett pontok és idő (+ a fizetésére értelmetlenül kidobott százmilliók), valamint az emberek fölösleges hergelése (+ az országimázsnak rúgott öngól a nívós közeggel nem kompatibilis kapitány szerepeltetésével) az őt kinevező MLSZ-vezetőségnek és személyesen Csányi Sándornak a felelőssége, hiszen egy alkalmatlan embert ültettek fontos pozícióba, ráadásul olyan forradalmi helyzetben, amikor egyértelműen érdemi változtatásra lett volna szükség. Várom tehát az önkritikát Csányiéktól.
    A megnevezett problémák mellett-mögött egyébként vastagon ott húzódik a közeg is: a játékosok - otthonról, a társadalomból hozott - munkához/edzéshez/erőfeszítéshez való elégtelen hozzáállása, ahogy arra már sidol is utalt, az edzőktől függetlenül is az egyik fontos oka a sikertelenségünknek, a reménytelenségünknek.
    (És egy javítás: "valamikor mi uralkodtunk területük fölött" - ez legfeljebb a horvátoknál igaz, amúgy a többi szomszédos ország esetében nem, hiszen 1000 évig mienk voltak azok az országrészek, vagyis nem az ő területeiken uralkodtunk, hanem a sajátunkén, most viszont ők uralkodnak a miénken is - ez utóbbit azokra a vidékekre értem, ahol magyarok élnek.)

  • Aboriginal1 Válasz erre 2014. 09. 09. 14:02 [31]

    Mit ért el Mattheus a válogatottal? 
    1. Lotharral jött a pénz a magyar válogatotthoz. Új szponzorok, világcégek szálltak be a magyar válogatott finanszírozásába. Azért jöttek, mert bíztak abban, hogy a termékeiknek, szolgáltatásaiknak a világhírnevét öregbíti a magyar válogatott és Lothar Mattheus! Nevezd + azokat az edzőket, akik képesek lettek volna illetve arra, amire Lothar Mattheus! 
    2. Játszhattunk a világ legjobb csapataival: Argentína, Brazília, Németország, Franciaország stb. Emléxel mely csapatokkal játszottunk az előző kapitányok vagy sunyi sanyi idején?
    3. Olyan fiatal játékosokat fedezett fel, akik soha nem adják fel. Mindig és mindenki ellen győzni akarnak: Torghelle, Huszti, Gera, Böör, Juhász Roland, Hajnal, Molnár stb. Ezek a játékosok olyan külföldi klubokhoz kerültek, annyi pénzért, ahova és amennyiért korábban elképzelhetetlen lett volna számukra. Lehetővé vált számukra, hogy olyan bajnokságokban focizzanak, amelynek az irama, színvonala sokkal magasabb az nb1-énél. Ebből a válogatott is profitált! 
    4. A világ legerősebb csapaival szemben is bátran és önbizalommal játszottunk. Győzni akartunk és nyíltan bevállaltuk az 1 az 1-et a magyarországinál sokkal jobb játékosállománnyal és körülményekkel rendelkező országok válogatott játékosaival szemben. Ez az a mentalitás, amelyet én igen nagyra értékelek. Korábban önbizalom nélkül és csak a kontrákra építve gyáván focizott a válogatottunk.
    5. Azon országok válogatottjait, amelyeknél "papíron" jobbak vagyunk-megvertük. Azokkal, akik "papíron" jobbak nálunk, partiban voltunk és volt esélyünk a győzelemre. Azért becsülöm, becsüli a szurkolók 92%-a és a válogatott játékosok is Lothar Mattheus munkáját sokra, mert a fentieket rövid idő alatt érte el és a munkáját a klubok és a Liga sem segítették, sőt hátráltatták!
    Hozzátenném, hogy Lothar Mattheus emberként is kiemelkedő! Megtanulta a magyar himnuszt és énekli is(!) a játékosokkal és a magyar emberekkel 1űtt! Annak ellenére, hogy hazájában bálványként tisztelik magyar állampolgár akar lenni! Ő a 150-szeres német válogatott, csapatkapitány, Aranylabdás, világbajnok!
    Az állandó lakása ma is Budapesten van.

  • Cihinho82 Válasz erre 2014. 09. 09. 14:03 [32]

    Én ezt nem értem.... Mindenki a Pintért szidja.... Azzal én is egyetértek szerintem sem egy jó edző. DE!!!! Mondjatok már nekem egy edzőt az univerzumból aki ebből a botlábú gyülekezetből normális csapatot tudna csinálni! Az összes klubcsapatunk kiesik a nemzetközi kupák elő elő elő elő elő selejtezőjéből... Most meg kikapunk egy amatőr csapattól.... Szerintetek nincs összefüggés a kettő közt?? Hozhatnak ide akármilyen edzőt..... Legalább a Pintér kevesebb pénzért bohóckodik... Külföldi edzővel elérnénk a harmadik helyet? Na és??? Legjobb esetben is előselejtezőt játszanánk mondjuk a törökökkel.... Úgy esnénk ki, mint a huzat!!!

  • egyolvasoember Válasz erre 2014. 09. 09. 14:07 [33]

    Többen világosan leírták: Pintér olyan hibákat vétett (személyieket: elidegeníti a legjobbjainkat; szakmaiakat: felállás, cserék, taktika, stb.), amelyeknél szinte bárki jobb lett volna itthonról is. Plusz ő egy vállalhatatlan ember.
    Mivel közben megjelent egy hatalmas (jól ismert....) agymenés is Lothar visszahozataláról, szögezzük le gyorsan, mert ismétlés a tudás anyja: Matthaus nem jó edző (ellenben jó motivátor volt), és azóta már fel is hagyott a szakmával, mivel kiderült, hogy ez nem az ő műfaja (természetesen nemzetközi mércével nézve).

  • Magyarvalogatott.hu Válasz erre 2014. 09. 09. 14:07 [34]

    @Aboriginal1: "Mit ért el Mattheus a válogatottal?"

    Kihagytad a tizenegyeseket. :) 2004 első felében zsinórban négy meccsen ítéltek tizenegyest a mieink javára (fájó, kettőt ezekből nem sikerült értékesíteni, de ez már házon belüli probléma...), míg például az azt megelőző évben összesen csak egyet.

    Nem lehet nem észrevenni az összefüggést: még a játékvezetők is tisztelik a híresebb/karakteresebb edzőket, játékosokat. Más kérdés, hogy nem kellene.

  • Aboriginal1 Válasz erre 2014. 09. 09. 14:14 [35]

    Lothar Mattheus hiteles ember és szakmailag alkalmas arra, hogy felépítse hazánkban újra a magyar labdarúgást.
    Hasonlóan Bólöni Lászlóhoz és Paolo Sousához.
    Teljhatalmat kell nekik adni! A siker garantált.
    ŐK a múltjukkal bizonyítottak!!!

  • SzabadosGabor Válasz errehttp://szabados.blog.nepsport.hu/2014. 09. 09. 14:15 [36]

    @Imiface: Igen, Pireuszban volt a meccs :)

  • Magyarvalogatott.hu Válasz erre 2014. 09. 09. 14:17 [37]

    @Cihinho82:
    "Szerintetek nincs összefüggés a kettő közt??"

    Dehogynincs. Viszont hasonlítsd össze Sousa Videotonját Gomes Videotonjával! Nem mindegy, ki az edző.

    "Külföldi edzővel elérnénk a harmadik helyet? Na és??? Legjobb esetben is előselejtezőt játszanánk mondjuk a törökökkel.... Úgy esnénk ki, mint a huzat!!!"

    Lehet, bár Egervárival veretlenek maradtunk a törökökkel szemben, és 2003-ban a lettek is rajtuk keresztül jutottak ki az Eb-re. Ha már ott vagyunk, bármi megtörténhet, mert a pótselejtezők legtöbbször pillanatnyi formán és nüanszokon dőlnek el.

  • SzabadosGabor Válasz errehttp://szabados.blog.nepsport.hu/2014. 09. 09. 14:18 [38]

    @beles: Többek közt ezért akartam volna én is külföldi kapitányt - úgy tűnik, mintha ők jobban tudnának hatni a legnevesebb légiósainkra, nekik/bennük jobban hisznek.

  • egyolvasoember Válasz erre 2014. 09. 09. 14:18 [39]

    Lothar Matthaus az égvilágon nem épített fel semmit (s ezután sem fog), csak kiválóan motiválta a játékosait, illetve menedzselte a csapatát és saját üzleti érdekeit. Nem igazi edző, abba is hagyta már. Pintér Attilánál ugyan minden szempontból jobb lenne - de ez nem mérce, mert az ellenfeleket kellene utolérni és legyőzni.

  • Aboriginal1 Válasz erre 2014. 09. 09. 14:22 [40]

    Magyarvalogatott.hu!
    Én meg éppen arra emlékszem, hogy Lothar első tétmeccsén a Huszti Szabit viszont éppen az első selejtező meccsen kiállította a horvátok ellen Web, ezzel jelentősen befolyásolva a meccs kimenetelét és a felépített taktikát. Az a felugrás nem ért kiállítást. Előtte ilyenért soha nem állítottak ki senkit. Ott a horvátoknak kedvezett Web.
    Nem mellesleg arról a Web ről beszélünk, aki minden európai és világversenyen a játékvezetők közé volt nevezve és minden európai és világversenyen HIBÁZOTT döntéseiben, meccseket eldöntve ezzel..

  • Aboriginal1 Válasz erre 2014. 09. 09. 14:39 [41]

    piokerignac!
    Tökéletesen egyetértek a véleményeddel az újságírásra vonatkozóan.
    Én is, hozzád hasonlóan azok miatt az írásaim miatt lettem kitiltva, mint te.
    Konkrétan a pénzlenyúlások a Fradiban és a vénaszkenner cáfolata 1 erre vonatkozó szópárbajban verte ki a biztosítékot a Nemzeti Sportban.
    Ebből is látszik, hogy a vélemény nem szabad a Ringier Kft.-nél.. Bár könnyen beazonosítható, hogy kinek nem tetszettek a hozzászólásaim és ki járt el az előbbi ügyben.
    Felhívom a figyelmedet rá, hogy lehet tenni a kitiltás ellen!
    A kitiltásunkkal egyébként nincsenek előbbre, mert látom, hogy másoknak is felnyílt a szeme.
    A magyar futball sem lett jobb a kitiltásunkkal.

  • Budapest Canary Válasz erre 2014. 09. 09. 14:42 [42]

    Sok mindennel egyetértek, viszont az objektivitás okán tennék néhány megjegyzést az alábbi bekezdéshez:

    Merthogy előjöttek a meccs után a szokásos mantrák, hogy például az ellenfélnél hány Premier League-játékos van: ezek szerint a világranglistán jócskán mögöttünk álló, a transfermarkt.de játékosértékelései alapján a magyarnál „olcsóbb” északírek is erősebbek nálunk? (Szándékosan két független forrást említettem, és nem a saját értékítéletemet.) Arról nem is beszélve, hogy nálunk is lehetett volna két Bundesliga-játékos a pályán…

    Összeadtam a két csapat transfermarkt szerinti értékét: az írek kezdőcsapata 16,48 m fontot ért, a magyar papíron 17,33 m fontot. Ez bizony nem akkora különbség, amiből pl. 60 helynyi különbség egyenesen következne.  Ráadásul a magyar csapat összértékének felét a 8,8 m fontra értékelt Dzsudzsák adja, a kapus Gulácsi (1,76) után a többi játékosunk mximum 1 m fontot ér eszmeileg, míg az írek eloszlása jóval egyenletesebb volt: minden csapatrészre akadt 2-4 millió font értékű valódi nemzetközi klasszist képviselő játékosuk. Ennek tükrében nem söpörném le az asztalról Premier League-.gel kapcsolatos megállípítást, hiszen az ír keret zömmel olyan légiósokból állt, akik többnyire hétről-hétre 20-50 ezer néző előtt játszanak, a magyarnál magasabb szintű bajnokságban.

    Más kérdés, hogy miért próbálkoztunk ez ellen a magassági fölényben játszó csapat ellen ívelgetésekkel elöl a nem túl magacs Rudolf-Nikolics 
    kettőssel, egyáltalán, ha az elképzelés a hosszú labdás játék volt, miért nem erre alkalmasabb játékosokkal (Priskin, Futács, Böde) próbáltuk ezt megvalósítani. 
    Az írek ezzel szemben tudták mit akarnak, zártan védekeztek, Lafferty pedig még egyedül is zavarba tudta hozni védőinket. Valószínűleg egy pontért jöttek, de amikor látták a lehetőséget, éltek vele. 
    Nem volt olyan rossz csapat, hogy egy rosszul összerakott, rossz taktikával játszó magyar válogatottnak is meg kellett volna vernie...

  • Aboriginal1 Válasz erre 2014. 09. 09. 14:42 [43]

    egyolvasoember!
    Várom a felsorolásodat, hogy kinek jobbak a múltban elért eredményei Lothar Mattheusnál, Bölöni Lászlónál!

  • Magyarvalogatott.hu Válasz erre 2014. 09. 09. 14:44 [44]

    @Aboriginal1: Erre én is emlékszem, de (és nem kötözködés gyanánt írom, de muszáj pontosítanom, hogy) nem Webb volt a bíró, hanem egy másik angol, Michael Riley. Más kérdés, hogy a játékvezetők ténykedését sok összetevő befolyásolja, és valószínűleg ezek csak egy része a labdarúgás szabályzata... ettől függetlenül Lothar szerintem sem volt jó edző, de remekül motiválta a játékosait.

    Most is egy ilyen páros kellene: egy jó stratéga, és mellé pedig egy remek motivátor (pl. pályaedző vagy sportpszichológus). Ezen könnyű változtatni, a játékosok képességein rövid távon lehetetlen.

  • marhak Válasz erre 2014. 09. 09. 14:49 [45]

    @Aboriginal1: végletekig szakmaiatlan a magyar futball esetében bármiféle eredményekből kiindulni. Egyébként is eredménytelen volt mindenki, hogy a sok sz*r közül ki volt kicsit jobb, az teljesen lényegtelen.  
    Jó lenne, ha végre benőne a feje lágya a "szakíróknak" és szurkolóknak, és nem az eredményt néznék, hanem a mutatott játékból indulnának ki. Hosszútávú koncepció sehol nem volt. Igazi, magyaros játék pláne nem. Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy melyik balfék volt kicsit jobb a másiknál.

  • Tőzsér Péter Válasz erre 2014. 09. 09. 14:55 [46]

    Én nem bocsátom meg a válogatottnak azt, hogy a kisfiam sírt a meccs végén! 
    Nem a sok pénzt, benzint, időt sajnálom, hanem a kisfiamat, mert nincs magyar példakép előtte!
    Meccs előtt megy a duma, de a tettek, a játék elmarad.
    Marad a Tv-ben az angol, olasz, német meccs.

  • egyolvasoember Válasz erre 2014. 09. 09. 14:56 [47]

    Aboriginal: nem fogok neked több százas listákat ide körmölni, te már így is eléggé elfoglaltad a fórumhelyet. Lothar edzőként semmi különösebb eredményt nem ért el. Bölönit minek keverted ide? én egy szót se szóltam róla. egyébként ő sem világverő edző, de van komoly játékosmúltja, hisz a munkában, és azért voltak jó eredményei is - mellette az szól elsősorban, hogy magyar (különben nem foglalkoznánk vele).
    Web pedig az internet - akiről te beszélni akartál, az Webb...

  • NoBajnerNoParty Válasz erre 2014. 09. 09. 15:04 [48]

    Végül is egy cikk a semmiről...ezt meg is tarthattad volna magadban :D
    Se tartalom, se konklúzió.
    Na mindegy.
    Annyit hozzátennék a Mattheus elhíresült 80-asáról, hogy a megmondó irigy szakemberek (Bognár és társai...) alaposan fúrták Loddart.
    A 80 úgy jön össze, hogy egy liga válogatottat is elvitt meccsezni...szóval nála is csak kb. 40-45 játékos került szóba az A válogatottnál.
    Na de milyen különbség van az Ő 80 játékos és a pintér 37 játékosa között.
    Ugyanis Loddar kapitánysága alatt és után rekord mennyiségű játékos ment külföldre légiósnak. 
    Ez az amit most is meg kellene tenni egy neves szakemberrel...de Pintér alatt senki sem megy külföldre. Pintérre, Mészölyre sehol sem kíváncsiak, pláne nem a játékosokra.
    Szóval egy jó nevű edző sokat lendíthet a magyar labdarúgáson a kapcsolatrendszerével. Loddar még Komant is elpasszoltatta volna...Egervári nem véletlenül hozta fel a csapatot a 2. kalapig, mivel alaposan elő volt készítve a csapat. 
    Ezt sikerült tönkre vágni az MLSZ "edzőválasztó szakmai bizottságának".
    Még ha szar is a magyar klubfoci azért egervári így vissza tudott hozni valamit nekünk.

  • SzabadosGabor Válasz errehttp://szabados.blog.nepsport.hu/2014. 09. 09. 15:19 [49]

    @Budapest Canary: Köszönöm a pontosítást, valóban így korrektek az értékek. De a mondanivalót ez nem módosítja: a kommunikációban szinte mindig találunk olyan érvet, amely alapján az ellenfelet utólag esélyesebbnek lehet beállítani.

  • BoBKeLSo Válasz erre 2014. 09. 09. 15:29 [50]

    @Cihinho82: a hírek szerint Pintér keresete több, mint félmilliárd forint évente, kb 2 millió euró. Ne mondd, hogy ez kevés.

  • kriszjuve Válasz erre 2014. 09. 09. 15:46 [51]

    Többen leszólták a Fradi új stadionját a hozzászólásokban! Maradjunk annyiban,  hogy ez a stadion sokkal jobb színvonalú, mint akármelyik csapat Magyarországon, beleértve a nemzeti csapatot is! Nagy közhely, de tényleg nem a stadion játszik! Ha az játszott volna, akkor gólokkal nyerünk! Mert szerintem ezen a meccsen egy valami felelt meg a mérkőzés tétjének és súlyának, a stadion színvonala! Sajnálom, hogy Magyarországon nincs egy olyan csapat, amelyik örömittas szurkolókkal tudná megtölteni az épülő, modern stadionokat! Ez szerintem nagyobb baj, mint mondjuk a vénaszkenner!

  • Aboriginal Válasz erre 2014. 09. 09. 15:54 [52]

    Magyarvalogatott.hu!
    Köszönöm a pontosítást! Riley volt és nem Web.
    Sajnos a játékvezetők sok esetben döntően befolyásolják a meccseket. Szerintem erre a befolyásolásra van igény a nemzetközi futballszövetség részéről. Jut eszembe, Puhl is ezért nem mondhat kritikát a Sport tv-én, mert zavarná a FIFA köreit. Szóltak is a FIFA-tól, hogy ne tegye! Az viszont jellemzi a hazai szövetséget, hogy tudomást szerezett a FIFA arról, hogy mi megy a Sport tv-ben Magyarországon. Sztem berzi elvtárs jelentett. Nem gondolnám, hogy a FIFA nézi a Sport tv-ét.:)
    A b.zi mlsz rigmust sem gondolom, hogy a FIFA ellenőr találta rasszistának és kaptunk emiatt büntit. Sztem ezt is berzi elvtársék jelentették, majd panaszkodtak a bünti miatt és a rasszizmus miatt.
    Ezek az előbbiek is jól jellemzik azt, hogy a nemzetközi szövetségekben dolgozó magyar delegáltak mivel "segítik" a magyar labdarúgást.

  • Aboriginal Válasz erre 2014. 09. 09. 16:01 [53]

    egyolvasoember!
    Ha Szted Lothar Mattheus és Bölöni Laci nem megfelelő a magyar futball átszervezésére, sőt leszólod az eredményeiket, akkor illene javasolnod olyan szakembert, akik elérhetőek, jobbak a nemzetközi eredményei, mint Lotharnak, Bölöninek vagy akár Sousának és az általad javasolt szakember idejéből nem tellik el 1 év azzal, hogy ismerkedik a magyar viszonyokkal és játékosokkal!
    Várom a javaslatodat!
    Pintér Attila? Ifjú Mészöly Géza? Nyilasi Tibor?

  • bedlo Válasz erre 2014. 09. 09. 16:03 [54]

    @BoBKeLSo: Kizárt, hogy annyit kap.

  • Aboriginal Válasz erre 2014. 09. 09. 16:11 [55]

    kriszjuve!
    Felhívnám a figyelmedet arra, hogy a Fradi stadionja nem a Fradié!
    A stadion 10 évre a franciáké.
    Az FTC futball klub Zrt. CSAK egyik bérlője a Groupama stadionnak. Ugyanúgy, mint 1 koncertet rendező cég.
    A futball csapat az edzéseit sem tarthatja ott.
    Ezt mutatták meg a franciák azzal, amikor Újpest szimbólumokkal fényképeztek le embert a Groupama stadionban és az újságírók által megkérdezett kubatov elmondta, hogy nem tehet semmit ellene. Valóban nem tehet már semmit, mert eladta az üzemeltetési jogot. Nincs beleszólása a Fradi aktuális vezetésének.
    A Groupama stadion nem a Fradié 10 évig!
    Orbán Viktor hozott is ajándékot, meg nem is...
    Ezért fütyülte ki a Fradi közönség a stadion átadáson.

  • egyolvasoember Válasz erre 2014. 09. 09. 16:34 [56]

    Aboriginal: csúsztatsz, sőt hazudsz is. Bölönit dicsértem, erre te az ellenkezőjét írod. eleve nem hoztam őt szóba, de te összemostad Matthausszal. utóbbi eredményei nem túl nagyok, és nem az én dolgom, hogy a sok száz, nála sikeresebb és edzőként képzettebb külföldi szakember közül megtaláljam, illetve idecsábítsam azokat, akik hajlanának erre. (hozzáteszem: egy kapitány, bármilyen is, nem csinálna nyarat a magyar fociban, az alapokkal van a legnagyobb baj)
    1 évet rááldozni pedig nem kár, ha hihetnénk az értelmében - több is kellene bármilyen érdemi fejlődéshez.
    továbbá ha te Pintért, Nyilasit vagy Mészölyt alkalmas ötletnek tartod a felemelkedésre, kezeltesd magad
    (ja, és próbáld felfogni, nem kell hozzá sok IQ: nem Web, hanem Webb)

  • Hipper Válasz erre 2014. 09. 09. 16:39 [57]

    Most mit vagytok úgy oda? Ez egy új csapat időt kell adni :)

    Lothar és a játékosok külföldremeneteléhez csak annyit, hogy ő kifejezetten jóban volt egy két játékos managerrel és kifejezetten jó üzleteket kötöttek. Persze ehez meg kellett találni a megfelelő játékosokat és managelni őket, például azzal, hogy válogatottak legyenek. És mindezt nem negatív értelemben mondom, a foci üzlet csak valamiért nálunk ezt leszarják és érzelmi meg haveri alapon mennek a döntések, nem az alapján, hogy kiből menniy pénzt lehetne csinálni mert tehetséges a gyerek.

    Mi szurkolók meg már annyira szomjazzuk a sikert, hogy az újoncokat az első hibájuknál keresztre feszítjük. De az idősebb játékosok is ludasak, ebben biztos vagyok. Pl kiváncsi lennék, hogy Baloghoz odament-e vmelyik öreg az első gól után, hogy bocs h két emberrel hagytalak...

  • Hipper Válasz erre 2014. 09. 09. 16:41 [58]

    Apropó Fradi stadion. Mi volt az a rengeteg karistolás a füvön? Mintha egy jégpálya lenne egy keményebb hokimeccs után? Még sose láttam ilyet.

  • Aboriginal Válasz erre 2014. 09. 09. 16:56 [59]

    "Bölönit minek keverted ide? én egy szót se szóltam róla. egyébként ő sem világverő edző,"-idézet tőled.
    Neked nem tetszik sem Lothar, sem Bölöni Laci, sem Sousa? Na ez téged minősít!
    Ennyire nehéz lenne a felfogásod, hogy félre értetted, hogy én ajánlom a Pintért, az ifjú Mészölyt és a Nyilasit?
    Fedezd fel, hogy az előbbi felszólalásomban is látod, kérdőjellel voltak felsorolva!!! Arra vonatkozott a kérdésem, ha nem felel meg neked Lothar, Bölöni, Sousa, akkor ki az, aki megfelel neked, Pintér, ifjú Mészöly, Nyilasi???????
    Most már érted?
    Ki az, aki megfelel neked, hogy magyar szövetségi kapitányként átszervezze a magyar labdarúgást?

  • beles Válasz erre 2014. 09. 09. 17:01 [60]

    @SzabadosGabor: köszönöm valaszod. Ugyanakkor meg azt is erdemes hozzatenni,hogy onmagaban egy kapitanyvaltas, egy uj , mondjuk neves külföldön is elimsert szaktekintely kinevezese nem oldja meg a magyar futball valsagos helyzetet. A problema a magyar tarsadalomban gondolkodasban gyökerezik. Akinek nem inge ne vegye magara!

    Mi magyarok nem szeretjuk a valtozasokat, nemhogy tenni erte. Mindenki behuzza magat vedi a kis poziciojat, akkor is ha erzi,hogy lehetne jobb is. Mar eleve ott kezdodik minden, hogy anyelvunk miatt sem tudunk kulfolddel kommunikalni, ha csak nem tanulunk idegen nyelvet. Kerdes: hany magyar edzo, vagy nb1-es jatekos beszel tarsalgasi szinten egy idegen nyelvet? Ha egy Gera megtanulta (aki meg a 8 altalanost is esti suliban vegezte el) akkor mas is meg tud tanulni egy idegen nyelvet.

    Nemzetközi pelda: Nemetorszag 2001-02 : melyponton volt a Nationalelf 1-5 otthon Angliaval szemben, kioregedett jatekosok, kilatastalan jatek stb... Belgium 2008-09: szinten jo ideje kilatastalan jatek, eredmenytelenseggel is parosluva. Mindket orszag futball vezetoi huztak egy vonalat es mondtak, hogy ez nem mehet igy tovabb. Teljes reform kell az alapoktol kezdve. Na most a nemetek 10-12 ev alatt visszajutottak a vilag tronjara. Belgium 6 ev alatt maris a szukebb elit tagja. Higyjetek el nem csak a penzen mulik a futball - nekunk nem kell vilagbajnoknak lennunk - de ... azt ne mondja nekem senki, hogy az elmult akar 20 evben a magyar futball aktualis vezetoi gyokeres valtozasokat eszkozoltek volna, vagy akar csak lenyegi valtozasokra torekedtek volna. Errol csak beszelunk, mikozben ugyanazok az edzok, ugyanazok oktatjak ugyanazt az elavult futballiskolat, amivel Magyarorszag mar kozel 30 eve eredmenytelen. Mert mi magyarok nem vagyunk hajlandoak hosszu tavra tervezni. Csak az azonnal jott sikert tudjuk ertekelni. A baj pedig pont az, hogy emiatt nincs egyaltalan semmilfajta siker.
    Ismet csak Bölöni Laszlora utalnek - nem az oldja meg a problemainkat, ha valaki azonnal kivezet minket egy vilagesemenyre, hanem az,ha a szemlelet gyokeresen megvaltozik a magyar futballban. Amikor a magyar edzok nem azt serelmezik - ami egyertelmu kellene hogy legyen - hogy miert lennenek lemaradva kulfoldi tarsaikhoz kepest a modern focit tekintve, hanem epp hogy tanulni akarnak toluk, kepezni akarjak magukat. Amikor olyanokat nyilatkoznak a mediaban: hogy ezzel a Barcaval en is megnyernem a BL-t es stb. az teljes tudatlansagra utal. A magyar futball elsosorban szellemi melyponton van. Lasd Pinter Attila. Miert szegyen egy magyar edzonek egy jobbtol tanulni? Hiszen attol o is jobb lesz , raadasul sikeres es ezaltal nemzeti hos lehetne Magyarorszagon a 10millio szovetsegi kapitany orszagaban.

    En valaha megjarta a szamarletrat egy most meg nem nevezett magyar videki - akkoriban - nb1-es klubnal: sajat boromon tapasztaltam,hogy annak a fia jatszik az ifiben , akinek az apja a csapatot, vagy vezetoket anyagilag tamogatja. Nemreg hallottam egy ismerostol,akinek a fia jelenleg az egyik videki magyar fellegvar "hires" utanpotlasaban jatszik, hogy ez ma is epp ugyanigy megy. 
    Tehat amig ezt elfogadjuk, es nem huzunk egy vonalat es kezdunk uj lapot, nincs miben remenykedni.

  • egyolvasoember Válasz erre 2014. 09. 09. 17:22 [61]

    Aboriginal: ismét hazudsz, ahogy szoktál - "Neked nem tetszik sem Lothar, sem Bölöni Laci, sem Sousa". 1. Sousáról egyáltalán nem írtam. 2. Nem írtam Bölöniről, hogy nem tetszik, sőt dicsértem (más szóval, hogy te is értsd: nekem ő tetszik), hozzátéve persze, hogy ő sem világverő edző. Miért, szerinted az? 3. Nem mondtam azt sem, hogy nekem nem tetszik Lothar. Azt írtam, nem jó edző (és már nem is edzősködik). Ettől még lehet nekem szimpatikus. Sőt kiemeltem, milyen remek motivátor és "menedzser". És mondhatjuk azt is (én mondtam!), hogy jobb lenne Pintérnél. És? Ez még nem elég, ennél több kell. Van egy rakás sikeres és/vagy jól képzett külföldi edző, válogass kedvedre az internetről.
    Az meg, hogy Pintért, Nyilasit meg Mészölyt emlegeted mint alternatívát már sokadszorra is - nekem eszembe se jutnának -, enyhén szólva gyengeelméjűségre utal :-)

  • marhak Válasz erre 2014. 09. 09. 17:28 [62]

    @Aboriginal: légyszíves szakmailag írd már le, hogy Matheus mit csinált a pályán. Mitől jó edző? Mesélj légyszíves a húzásairól, elemezd nekem néhány húzását.

  • Titok Válasz erre 2014. 09. 09. 17:57 [63]

    @Aboriginal1: bármelyik kapus ezek közül jobb a saját posztján mint bármelyik mezőny játékosunk. Szóval pont ezt a hülyeséget kiemelni, hogy miért ezeket a kapusokat hívta meg nah ez a hülyeség...

    Pintér egy majom, remélem köv. meccsre senki nem emgy ki, remélem szerveznek valami össznépi szurkolói megmozdulást hogy senki nem megy ki a sztadionba, bárcsak megszervezné valaki.

  • Titok Válasz erre 2014. 09. 09. 18:00 [64]

    A másik, hogy a helyszínen néztem sajnos a meccset, első félidőbe úgy passzolgattak hátúl mint a sicc, nem is lenne evvel baj, de közben aztán senki megnez mozdult. két belső védő adogat hátul és közben mindenki áll. Sétál lassan esetleg. Kb mint megye 3-ba.

    Nah ez volt a durva.

  • Futballszakember Válasz erre 2014. 09. 09. 19:01 [65]

    Milyen kár hogy igy összekaptok és egymást sértegetitek.. Nem erről szól az egész...

    Soha az életben nem lesz itt változás, hiába szereti a Magyar Ember a focit. közeg, közeg és mégegyszer közeg...

    Minden külföldön játszó játékosunk elmondta, hogy ég és föld a különbség... Mindenben. egy modern stadion kevés ehhez. 20 ezrek a lelátón kevés ehhez.

    Utánképzés, mutyik megszüntetése, szakmai tudás az MLSZ élére. Szeriintetek, mi ennek a valószinűsége, hogy ezek mind bekövetkeznek?

    Dél Amerikában utazom fél éve, MINDENKI kérdezi, hogy mi van a focitokkal? Puskást a MAI napig mindenki ismeri. Ki a legjobb focistátok? Miért nem juttok ki EB VB re? Nem tudok vállaszolni.

  • Aboriginal Válasz erre 2014. 09. 09. 19:18 [66]

    egyolvasoember!
    Mellé beszélsz, sértegetsz és nem válaszolsz!
    A veled való vita így értelmetlen.
    " Arra vonatkozott a kérdésem, ha nem felel meg neked Lothar, Bölöni, Sousa, akkor ki az, aki megfelel neked, Pintér, ifjú Mészöly, Nyilasi???????
    Most már érted?
    Ki az, aki megfelel neked, hogy magyar szövetségi kapitányként átszervezze a magyar labdarúgást?"-idézet tőlem.
    Sztem egyértelmű kérdésről és egyértelmű állításról van szó részemről.

  • egyolvasoember Válasz erre 2014. 09. 09. 19:25 [67]

    Aboriginal: tanulj meg olvasni a csúsztatgatás helyett, többszörösen válaszoltam a kérdésedre. És amúgy se akar franc se veled vitatkozni, mert egyrészt a monomániáidat ismételgeted, általában túlzott terjedelemben, másrészt meg szándékosan kifordítva és összemosva mások szavait próbálsz újabb és újabb vitát provokálni, hogy aztán a rögeszméidet hajtogathasd. Az állandóan ismételgetett magyar edzőidet meg felejtsd el...

  • Aboriginal Válasz erre 2014. 09. 09. 19:28 [68]

    marhak !

    Ezt a kérdést már ehhez a cikkhez írt a hozzászólásomban megválaszoltam.
    Nézd meg a válaszomat, amennyiben nem kielégítő, akkor írd meg, hogy mire szeretnéd, hogy válaszoljak még!
    "Aboriginal1 Válasz erre 2014. 09. 09. 14:02  [31]

    Mit ért el Mattheus a válogatottal? "-idézet tőlem.

    Lothar Mattheus edzői  pályán elért eredményeit pedig ebben a hozzászólásomban találod: "Aboriginal1 Válasz erre 2014. 09. 09. 13:58  [28"-idézet tőlem.

  • Aboriginal Válasz erre 2014. 09. 09. 19:30 [69]

    egyolvasoember!
    Felejtsd el, hogy szóltam hozzád!
    Inkorrekt vagy.

  • Aboriginal Válasz erre 2014. 09. 09. 19:57 [70]

    Titok!
    Véleményem szerint a kapus poszt fontosságában nem egy a 11 játékos poszt közül.
    Véleményem szerint, a kapusnak döntő szerepe van  a mérkőzés eredményének kialakulásában.
    Emlékszem nemzetközi mérkőzésekre, ahol a kapus a kiemelkedő teljesítményével egyedül, a "hátán vitte" csapatát a VB vagy az EB mérkőzésein illetve a selejtezőkön, de a Bajnokok Ligájában is volt ilyen.
    Néhány példa erre. Kahn a koreai VB-én a döntőig vitte Németországot, Tomaszevszki egyedül kiejtette az angolokat.
    Dukadam négy 11-est védett a BL-ben és Jenei Imréék erre alapozták a taktikájukat, mással esélyük sem lett volna BL-t nyerni. stb.
    Bogdán Ádám bravúrjaival tartott bennünket meccsben a lengyelek és a csehek elleni barátságos meccsen.
    A belgák szerint is Köteles bravúrjai nélkül nem jutott volna tovább a Genk.
    A görög bajnokságot nem láttam tv-én, de Megyeri korábban a görög bajnokság legjobb kapusa lett és közben kiválóan védett a BL-ben is.
    Bogdán, Köteles, Megyeri nemzetközi szinten évek óta (!) bizonyító kapusok.  
    Az évek óta a magyar nb1-ben bizonyította Balogh, Rózsa és Dibusz, hogy vonalkapusok. Gulácsi már az U20-as válogatottban bizonyította, hogy vonalkapus, amelyet a Salzburg mostani BL kieséses góljaiban való kemény részvétellel ismét bizonyított.
    Az előbbiek alapján én nem értem, hogy miért védetünk vonalkapust, Gulácsit 1 angol stílusban játszó Észak-Ír válogatott ellen és mit keres a keretben Balogh, Dibusz és Rózsa?
    Láttad Rózsa utolsó meccsét?
    Szóval Bogdán Ádám ezt az írek elleni meccset is nullára hozta volna, mert nem követi el azokat a hibákat, amelyeket Gulácsi elkövetett. Így viszont megnyertük volna a meccset.

  • Aboriginal Válasz erre 2014. 09. 09. 20:06 [71]

    Titok!
    Az 1. félidővel kapcsolatos megállapításodat, nagyon jónak és lényegesnek tartom a játékra vonatkozóan.
    Nem volt mozgás elől, és nem kérte senki a labdát, hanem kivonta magát a játékból. Ezért kényszerültek a hátsó védők oldal adogatásokra. Senki nem akart kockáztatni=felelősséget vállalni.=Így nem lehet nyerni.

  • CorvusAttano Válasz erre 2014. 09. 09. 20:51 [72]

    Mi kell egy jó csapathoz?
    Keres egy jó kapust.Gulácsi kezdőként való játszatásával már itt megbukott Pintér.

  • spartha Válasz erre 2014. 09. 09. 21:07 [73]

    Ez a vereség nem ennek a csapatnak,szöv.kapitánynak a veresége. Ez az elmúlt 28 év hozadéka( 1986 Mexikó 
    .Magyar-Szovjet 0-6) dr Mezei György szégyene. Azóta nem szerepeltünk világversenyen,DétáriLajós óta nem volt nemzetközi szintű játékosunk. Nincsenek elismert edzőink,nincs utánpotlásunk. Azokon a "szakembereken"kéne számonkérni,hogy hóvá lettek,a nyilasik,töröcsikek,váradik,pintérek,détárik, stb,stb,sorolhatnámmég,akik azóta résztvevők az utánpótlás képzésben. Akik irányítják az edző képzést,azt hiszem Dr Mezei neve itt is szerepel. Most olyan játékosok kerülnek ki az akadémiákrol,hogy az én ídőmben(NB 3 rugtam a bőrt 70-80-as Évek) nem játszhattak volna. Sajnos a megoldást én sem tudom,de azt tudom, hogy nem jó úton járunk.

  • lempilampi Válasz erre 2014. 09. 10. 9:21 [74]

    Hosszútávon olyan kapitány kell, aki semmilyen körülmények között nem függ a magyar viszonyoktól.
    De jelen pillanatban sürgősen kell tüzet oltani és fel kell kérni a tapasztalt Verebes Józsefet, már a románok elleni mérkőzésre is.

  • bluesmanus Válasz erre 2014. 09. 10. 11:16 [75]

    Szabados úr!Nem lesz októberben a román mérkőzés után!