Payday Loans

Keresés

A legújabb

Könyvillusztrációk PDF Nyomtatás E-mail
Mai magyar könyvkiadás és folyóirat-választék

Több száz év milliónyi könyvillusztrációja érhető el az interneten

lead flickr adatbazis foto

Az elmúlt 500 évben megjelent több mint 600 millió könyvből vonta ki a fotókat, rajzokat és más képi illusztrációkat egy amerikai kutató, aki meg is osztotta az adatbázist az interneten.

Kalev Leetaru 12 millió képből álló archívumot tervez létrehozni, ebből 2,6 milliót már fel is töltött a Flickr online fotómegosztóra. A képek 1500-tól 1922-ig megjelent könyvekből származnak; utóbbi évszám az a határ, amelytől kezdve a szerzői jogi megszorítások életbe léptek. A gyűjtemény óriási előnye, hogy kereshető, hiszen minden kép tartalmi címkékkel van ellátva. Leetaru, a washingtoni Georgetown Egyetem kutatója, az Internet Archive által digitalizált mintegy 600 millió könyvet tekintett át egy általa kifejlesztett képkereső szoftver segítségével, mely a képaláírást, valamint a közvetlenül a kép előtt és után található szövegrészt is kimásolta a könyvből, így kontextusba helyezve az illusztrációt.

flickr illusztracio
Egy 1520-ból származó rajz, amely talán az egyik legkorábbi

Kalev Leetaru szerint a digitalizációs projektek eddig a szövegekre koncentráltak, és nagyrészt figyelmen kívül hagyták a képeket. „Az elmúlt évek alatt a könyvtárak digitalizálták a könyveiket, de PDF-ként vagy más szövegesen kereshető fájlokként töltötték fel azokat. A könyveket szavak gyűjteményének tekintették; most ezt megfordítjuk” – mondta a BBC-nek. A kutató szerint nagyon izgalmas rákeresni valamire, és megnézni, hogyan változott az ábrázolása az idők folyamán. A telefonról például azt találjuk, hogy a legkorábbi képek csupa távbeszélő üzletembert mutatnak, többnyire férfiakat, később azonban főleg a családot összekötő eszközként ábrázolják –magyarázta. Egy másik példa a vasút, amelyet kezdetben a világot alapjaiban megváltoztató újításként mutattak be, idővel azonban a hétköznapok részévé válik a képeken. Ha projektje jövőre lezárul, Kalev Leetaru szeretne a Wikipédiával is együttműködni, hiszen a képarchívum nagyszerű illusztrációs forrása lehetne a szócikkeknek. Egyúttal azt is tervezi, hogy felajánlja könyvtáraknak képkereső programját, így bármelyik kigyűjtheti a képeket saját digitalizált adatbázisából, és így állandóan bővülhet a globális képgyűjtemény.

MTI

LAST_UPDATED2