Payday Loans

Keresés

A legújabb

A magyar fociedzőkről... PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
gyerekfoci

Puzsér Róbert · Ez 25.215 embernek tetszik.
2 órája · 
  • Nem tudtam, hogy sírjak-e vagy zokogjak, amikor a hazai labdarúgóedzők képzésének korruptságáról, belterjességről és színvonaltalanságáról nemrég értesültem. Mindig is tisztában voltam azzal, hogy a válság alapvetően szakmai természetű, a permanens csőd gerjesztésének módszerességén azonban magam is meglepődtem. Dr. Mezey György süllyedő cirkusza immár évtizedek óta neveli a tipp-mix oddsok és könnyű pénzek világából érkező nem különösebben sikeres hazai profikból a teljesen sikertelen edzők generációit.

    Különösen a mennyiség imponáló. Pro-licences szakemberből - amely cím elvileg ma a futballszakma csúcsát képezi - nálunk száztizenöt van, míg Angliában százhuszonöt. Úgy gyártjuk az edzőket, ahogy Soltvadkerten a kannás bort - nem csoda, hogy a minőségük is hasonló. És még ebben a felfokozott tempóban is van idő meg erő olyan kiválasztási rendszerre, amely véletlenül se engedne át egy Wengert vagy egy Mourinhót, ahol az előrejutásban semmit sem számít a nyelvtudás vagy a pszichológusi diploma, szinte kizárólag abból lehet edző, aki az elmúlt évtizedek során futballistaként is részt vett a sportág lezüllesztésében és kifosztásában. Az NBIII fölött edzői állást csak Mezey diplomájával lehet vállalni, a magyar futball csodadoktora így betonozza be generációkra párszáz ember könnyű és eredményekben szegény életét.

    Ezeknek a "profiknak" - akiknek a klubját és a fizetését öt-hat évenként adóforintokból kell megmenteni - most újabb szép csomagot nyújt át a magyar állam. Stadionokat, iskolákat, adókedvezményeket, hisz ha nem tenné, a következő évtizedekben ugyan mit amortizálnának le és kótyavetyélnének el? Külön figyelemre méltó, hogy a nemzeti együttműködés kirakatcsapataiban egyre kevesebb... Na mi? A magyar. Mert hát bőven van itt pénz külföldi játékosokra! Kinek közmunka jut negyvennyolcezerért, kinek labdarúgó-státusz milliókért. Gazdag ország vagyunk mi, van itt pénz, csak nem szeretjük magunkra költeni.

    Tegnap Bin Ladenről néztem egy filmet, amikor rájöttem a magyar edzőképzés sajátos elcseszettségének egyetlen értelmes magyarázatára. Mi van, ha ez az egész egy ördögien zseniális terv része? Mi van, ha Mezey doktorék pusztán csak mernek nagyot álmodni? Mi van, ha mi azért nem másoljuk a spanyol vagy a német futballfilozófiát, mert találtunk egy hatásosabb és kegyetlenebb harci taktikát, ami nem más, mint az al-kaida és a beszivárgó terroristák módszertana.

    Kiképzünk több száz szakembert, papíron a legjobb tudással, mely valójában olyan, mint egy biológiai fegyver. Ha bejuttatjuk egy másik futballkultúrába, úgy az gyorsan és elkerülhetetlenül összeomlik. Adott jelre ez a sok futballedző felkerekedik és elviszi mindenhová az évtizedek óta fejlesztett szuperfegyvert, a magyar labdarúgást. Nem lepődnék meg, ha ez eredetileg egy KGB-projekt lett volna, amit a hidegháború kisiklatott, de amit mi újra hadrendbe állítottunk.

    Amikor aztán nyugaton is összeomlik a rendszer, amikor már ott sem lesznek nézők a stadionokban, majd elővesszük a féltve őrzött szupervakcinát, hogy az ismét a világ élére repítsen bennünket. Hogy mi lenne az? Egyszerű: mindenkit el kell küldeni dolgozni a cérnagyárba, aki jelenleg futballedzéseket tart. Az első téglától az utolsóig újra kell építeni mindent olyan új arcokkal, akikben van alázat. És nem adni többé egyetlen forint állami pénzt se a profi futballra.

    (Megjelent a Nevem Senki című hetilapban.)
LAST_UPDATED2