Payday Loans

Keresés

A legújabb

"Népek Krisztusa, Magyarország" 1956 PDF Nyomtatás E-mail
2011. október 31. hétfő, 21:45

munksr

23:40, Kedd (november 1.), DUNA Televízió

"Népek Krisztusa, Magyarország" 1956
Megszállás és diktatúra

magyar dokumentumfilm sorozat, 1. rész, 59 perc, 2007

rendező: Jelenczki István


A film Magyarország utolsó hatvannégy évének történelmi folyamatában mutatja be az 1956-s forradalom és szabadságharc előzményeit, eseményeit, leveretését és példátlan megtorlását, valamint a magyar sors és életútra gyakorolt, máig tartó hatását. A föltáruló forradalom története párhuzamosan jelenik meg a személyesen átélt és megélt csodával és tragédiával, valamint a történészek, szakkutatók által föltárt és dokumentált, írott történelemmel. A forradalomban résztvevő és a megtorlást elszenvedő hősök vallanak élményeikről, mint Fekete Pál, Molnár V. József, Oláh Vilmos, Pákh Tibor, Pongrátz Gergely, Pongrátz Ödön, Végvári Vazul, Wittner Mária. A megszólaló szakértők mindegyike kiváló kutatója és elemzője a XX. századi magyar történelem sorsfordulóinak: Földesi Margit, Horváth Miklós, Kahler Frigyes, M. Kiss Sándor, Szakály Sándor, Zétényi Zsolt, Zinner Tibor. Eredeti kép és hangarchívumok segítségével, a személyesen átélt történelmi élményekkel, az írott és kutatott történelmi tényekkel mutatja föl azt a csodát, amely a Nemzet egységében öltött testet 1956 októberében, a forradalom és szabadságharc napjaiban.


Egyéb epizódok
Idő szerint | Hely szerint

Vetítik: DUNA TELEVÍZIÓ: Kedd (November 1.) 23:40
Szerda (November 2.) 23:55
Csütörtök (November 3.) 23:15
Péntek (November 4.) 23:25

*

Téma: "Népek Krisztusa, Magyarország" 1956

kolakx
| Válasz
ma 21:25 | 6/6
A reptilian.bastards eseményleírása hamis, hiányos és téves. Mindhárom jelző igaz az eseményleírásra. a tüntetők-nézelődők-kiváncsiskodok stb., a bevetett katonaság és annak fegyverzetével, az ÁVH leírásával a rádiótól a ,,Lámpuskagyárig".
Mind a mai napig nincs közzétéve a fennmaradt dokumentumok, visszaemlékezések összevetéssel. A legkeményebb érv itt az: NEM MERIK MÉG AZ EREDETI FILMEKET SEM 1 DVD-nyi időtartamban sem közzétenni. Pedig azok 90%-ban néma filmek. Mert már az nagyon sokat mond. Hátha még kielemzik, más dokumentumokkal együtt -ahogy a Kádár ÁVH és apparátus ezt megtette!
A szándékosan megsemmisített és számtalan manipulással ,, közzétett" dokumentumokkal juthat valaki ilyen következtetésre, de inkább ő is manipulátor! A felháborodott tömeg teljesen természetesen eljuthat a Rádióig, hiszen az a Bp központjában van. A fegyvergyárakba is eljuthat, hiszen a HÉV kalauz is rendszeresen kiabálta be az utasoknak évek óta: ,,Lámpuskagyár"" következik. Nem 2 ember tudta. Az akkori személyeknek még természetes volt a fegyver. Sok katonaviselt, az állandóan, már a vízcsapból is háborús filmek miatt a gyerekek agya is erre be lett oltva. Ma csak a tűzoltókat látni, amint szolgálat után egyenruhában megy haza. A mai rendőr és katona az ocsmány egyenruhájában szégyenlene hazamenni. Akkor az ÁVH-s, a rendőr, a katona abban ment haza, előírás szerint, igaz-hamis hivatástudattól-büszkeségig, Civilruhájának sporolása miatt is. Sőt az egyenruhások egymásnak tisztelegtek ill kellett. A félanalfabéte 4 elemis katonatiszt vagy ÁVH-s is aki valaki lett 1945-től folymatosan, már azok is minimum keveredésbe kerültek a hivatalos politikai nézettel-ükkel. Az, hogy a legkülönbféleképpen parancsot kapott-adott rendőr-katona-ÁVH a parancskiadótól a parancsot kapott egyén-szakasz-század-ezred az miként gondolkodott, érzett, ma csak nagyon komoly mindenre kiterjedő elemzéssel lehet meghatározni. De, hogy nagyon sokféle, egyénre és fegyveres egységre is lebontva is nem egységes eredményre jutunk az biztos! Már a valós elthelyzet alapján legkevesebb.
reptilian.bastards értékelése-maghatározása a forradalomról már az eddig említettek alapján is látszik, hogy nem igaz. Mindenki olvasson, gondolkozzon, menjen el a helyszinekre, beszélgessen akkori eseményeket átélt személyekkel .
Tök jó példa a Nagy Imre és a körülötte komcsi csoportosulással, Gimestől Maléterig. Nagy Imre bolsi személyként Szúban is élt, túlélt, komcsitevékenyekedő. 1945-től idehaza a legfelsőbb garniturában természetesen a legkeményebb bolsi-komcsi-terror jelleggel. Mert különben abban nem lehetne. Ő az akit odalöknek-odasodródik és sodródik és kullog és fékezi stb a forradalomat. Változik és mennyit. Mennyit lehet változni Sztalin és Rákosi melleől és abban a helyzetben? 2 szívinfarktussal 60 évesen, és a bolsevik-szovjet halálokkal a hátamögött talán annyit: Hallgassa meg mindenki az október 30-i du 3 órakörüli felvételt, mely talán(?) az egyetlen mely az utcán készült felvételen, ahol hallható a nép is a Kossuth téri x100 ezres kiálltásai-hangjai! És a tárgyalásáról készült felvételei. Talán eljutott oda, hogy ennyiminden, 2 szívinfarktusos halálokkal együtt, a fenébe is akármit csinálok úgyis elmeszelnek a szovjetek. Legalább valami tisztességel és épeszű dologgal a hátammögött dögöljek meg a sszovjet-bolsi hóhérok által. Aki ugyanis annyi mocsokban résztvett tevőlegesen, ezáltal bűnök tömegével megterhelve az nem lehet forradalmár. Hiszen ő és eddigi tevékenysége ellen is tört ki a forradalom. A Maléter is kifejezetten lőtt, parancsot adott teljes meggyőződéssel a nép ellen. Utáni is állandóan ajvékolva, hogy ő nem lő szovjet katonára és büszke az idétlen partizánjelvényére, mint Ludovika Hadiakadémiát végzett és felesküdött tiszt. Aztán mint legmagasab katoi személy kimegy
,,tárgyalni" Tökölre, a vezérkarral! Ennél nagyobb defektet kitalálni se lehetne. Mert, ha ezt egy 1945 után ,,végzett" pl a Czineg Lajos 6 elemis kovácssegéd, a 3 hónapos tiszti gyorstalpalójával tesz, az természetes volna agyilag-emberileg. A Gimes Miklós az zsidó származásával az ötvenes években még személyesen vernyákolt pl ( a posztomusz Kossuth díjas) Bartók művek betiltása mellett.
Na csak néhány példa. Erre próbáljon meg valaki egy előre kitervelt forradalmat csak úgy egyértelműen rászervezni! Az megeheti a szovjet csillagjait.

kolakx
| Válasz | Előzmény (reptilian.bastards)
ma 20:00 | 5/6
1956 nem erről szólt. Az emberek beugratása egy forradalomba, és csak ennyi, az egy baromság. Aki így gondolkozik, na azt már beugratták, agyát átmosták, keveset olvasott, figyelt és tud stb, azért jutott csak ennyire. Vagy ennek terjesztésére fizetik! Természetesen folytak ilyen fellázadásra behúzások. De próbáljon több tényt mérlegelni. Már a Szuban,Lenintől-Sztalin-Gorbacsovig mindig volt ilyen több, a terror és nyomor elleni fellázadás Ukrajnától a gulágokig!!! Ezek tények. Ez teljesen természetes. Lenin egyébként minden orosz forradalmat lekésett. Nem ő csinálta. Csak a káosszá
alakult helyzetben vették át az uralkodást az orosz méretekben levő hatalmas lezüllesztett csürhe embertömeggel és a jobbat akarók szintén tömegével. De csűrhe ilyen méretekben kezelhetetlen, és az győz. Ahogy Magyarországon már kevesebb itteni söpredék tömegében nem lehetett, ezért önmagától az összeomlik és a maradék eszét is valamennyire örző emberek ezt felülírhatják.
Ma a lakótelepeken is csillogó kocsikkal körbevett penelgettókban, tv-n szellemileg és fizikailag letunyult, és ezekből kitermelődött-szaporodott tömeg kotlik a panellukban, hasonlóan az ,,értelmiséggel". 1956-ban jól emlékeztek a háborúra, szovjet hadsereg fosztogatásaira és nemierőszakjaira, ami tovább folyt a defektes un ,, szocialista " vezetők és azok kiszolgálói, mellettük sunnyogói uralma alatt a megszállt országban. Akkor tv nem volt, erre nem is szoktak rá otthonüléssel. Aki filmet akart látni az elment hazulról(!!!) moziba, legkevesebb ki ment az utcára megnézni, hogy mi megy a moziban vagy mi történik az utcán. Lásd a tényt : a kijárási tilalom ellenére mennyi tömeg minimum mászkált az utcán És bármelyik átlag ember, aki minimálisan is valamilyen rendre és kultúrára megtanítottak, az az utcán legkevesebb agyilag a forradalom mellé állt-pártolt. Ha nem is lett aktív harcos, vagy segítő, de belül szimpátiával és kisebb segítségével-hozzáállásával a forradalomban részt vett. Ma még jól kisérleteznek KISZ-es komcsi Orbántól-komcsi haverjai és elvtársai a maffia nyugattal együtt az embertömeggel, meddig lehet román-afrikai stb szintig lemenni
a népességgel. Vagy elfogynak, jönnek helyükre külföldről más népességek vagy fellázadva jobbat akarnak és tesznek. Ma nincs 200 ezres szovjet hadsereg itt, csak kb 10 ezer idétlen bevethető ,,rendőr". Mégse képes a lakosság saját jogát-igényeit érvényesíteni. 56-ban is egyik módszer volt a Budapestre rázúduló kb 40 ezer(!) fős szovjet páncélosokkal-tüzérséggel rendelkező hadtest szétszedése. Már a mindig máshol felbukkanó-eltűnő forradalmárok, csak ezzel a módszerrel is kikezdték-szétzilálták a szovjeteket katonaságot. Ezek is tények. Akkor is félhülye Zsukovok-Hruscsovok tömege irányította a fegyveres erőt. Ma is ez jellemzi a rendőrséget és irányítóit. Az akkori forradalmárok és velük szimpatizálók együttesen egy mai fegyveres rendőri erőt 3 nap alatt semmivé tettek volna fegyveres megsemmítéstől- szellemi szétzilálásig. Akkor a többségnek nem volt a háza előtt a nyamvadt hitelre vett kocsija és nem azért aggódott primitív szinten. Háború előtt már élt egy színvonalon anyagi és szellemi értelemben. Abból legkevesebb hogy többet akart. Minimum ezért megmozdult önmagától és nem kellett ehhez semmiféle kitervelt forradalomba beugratás, amit ma a hatalmon lévők szándékos megtévesztésként terjesztenek. Azért, hogy az emberek eleve reménytelennek lássák a dolgot életük megjavítására. Ehhez nyomják mindenütt a holós bűnös nép és más mocskos történelmi hazudozásaikat. Az ebből élő ,,értelmiségek" mint emberi férgek élősködnek a társadalmon.
Nem életszerű és valóságszeű ez az előre ,,kirobbantott" megtervezett forradalomis elmélet. Aki beszopja, mint gyerek a cuclit, ám tegye.....

reptilian.bastards
| Válasz
okt. 29. 02:01 | 4/6
Megint ötvenhatot szerveznek a Magyarnak?

Pénzisten Globális Papjainak háttérhatalmi törekvése Magyarhonban kitüntetett szereppel bír, ez egész biztos.
Mint 1956-ban, ma is körülményeket teremtenek, és a "nyáj" ismét a tervek szerint fog mozdulni. Az igazi birkáknak eszükbe nem jutna áttörni az elektromos kerítést, és a dús legelőt elhagyni, vagy a gazda ellen fordulni. Meg kell fertőzni a füvet, le kell bontani a kerítést, és egy farkast kell közéjük engedni – vajon mi fog történni? …1956! (A Vízöntő kor tudatosulása kizárja - idővel - hogy egy nép birkanyáj módjára terelhető és uszítható legyen!!! Tegyünk érte, hogy eljussunk ide, mihamarabb!!!)

Ha a hátteret mélyebben értelmezzük, kiderül, 1956-ban pontosan ez zajlott le. Vannak feltáró történészek, akik sejtik ugyan, hogy valami nincs rendjén a Magyar szabadságharccal, de furcsamód nem néznek mélyebbre. A marionett színfalak mögé kukkantva látszanak a dróton rángatás trükkjei, de azt is érdemes tudni, ki mozgatja a bábukat, és ami mindennél fontosabb, hogy miért.
E. S. Fischer kilenc és fél évesen élte át a Budapesti ötvenhatos szörnyűségeket. Amikor 1995-ben felvetette első kételyeit, sokan támadták: ugyan minek beszél az, aki akkor még kisgyerek volt? – „A Magyar Forradalom titkos története” című könyvében frappáns választ adott: „Ezek szerint hallgasson mindenki, aki valahol nem volt jelen? Ha Henrik Schliemann, az amatőr német régész így gondolta volna, akkor soha, senki nem indul el kiásni Tróját. Vagy sohasem hallunk a Magyar kettős honfoglalás kitűnő elméletéről, elvégre hány éves lehetett László Gyula, a történész 650-ben vagy 895-ben?
Viszont akik ott voltak – 1956-ban – sorozatban írják meg ugyanarról az eseményről a teljesen különböző ’látottakat-hallottakat’. Ez jobb? Tisztázzuk hát, nem biztos, hogy az lát jól mindent, aki az események sűrűjében forgolódott.” – Nagyon egyetértek. A nyáj közepén lökdösődve nem is sejti a birka, éppen ki tereli.
Érdemes E. S. Fischer könyvét jól áttanulmányozni. Az számomra is feltűnt, számomra, akinek annyi köze sem volt e kétes szabadságharchoz, mint az eseményeket gyerekként átélt Fischernek, hogy vajon miként szerzett a fiatalság fegyvert. Rádióban elhangzott megemlékezések irányították figyelmemet a témára, amikor ötvenhatosok ecsetelték: „…egyszer csak megállt a téren egy teherautó, és fegyvereket kezdtek osztogatni”. Honnan és kik?
Ma is képtelenség lenne egy teherautónyi fegyvert a spontán szerveződött tüntetőknek pár óra alatt biztosítani, de 1956-ban az államvédelmi ellenőrzés mellett képtelen feladat volt. Mégis sikerült, és nem is csak egy teherautó, de öt szállított fegyvereket a békés tüntetőknek.
Fischer szép sorjában feltárja a történteket. Röviden összefoglalom különös felismeréseit és következtetéseit:

? 1956. október 23-án délután 2-kor kezdődött a békés, rendszerjobbító tüntetés. Este 8-ra Budapest utcái és terei nyugodt felvonulókkal teltek meg, az erőszaknak nyoma sem volt. Nemhogy nem lőttek, de egy pofon se csattant.
A hangosodó, de békés tüntetésekkel egy időben a szovjet csapatokat mozgósítják, és Budapestre vezénylik, ahol ellenforradalmi fegyveres felkelés van – pedig nincs!
Este 8, fél 9 körül a Kálvin téren öt teherautóból több száz fegyvert kezdenek osztogatni.
? A fegyverek Budapest legnagyobb fegyvergyárából, a Soroksári útiból származtak. Fedőneve Lámpagyár volt. A gyárat a rettegett Államvédelmi Hivatal (ÁVH) védte, és a civileknek garantáltan megközelíthetetlen volt. 5-kor az ÁVH őrséget elvezényelték a gyárból. Ezt nem értette senki. A gyárban maradt személyzet nyilatkozta, hogy fél órával később öt teherkocsi érkezett, ellenállásba nem ütközve behatoltak, és fegyvereket vételeztek.
Rejtély, hogyha tényleg a felkelők? készültek a békés tüntetést fegyveres forradalommá változtatni, akkor miért vesztegeltek a kocsikkal 9-ig? Ugyan miért vártak a fegyverek kiosztásával? Valamiért fontos volt az időzítés. Ugyanakkor ez a 2 és fél, 3 óra miért nem volt elég a jól felkészült ÁVH-nak, hogy felderítse és leszerelje őket?
A fegyveres harc a rádió épületénél bontakozik ki. Az első áldozat fél 9 körül a rádió egy fegyvertelen védője, akit közelről terít le egy ismeretlen géppisztoly sorozata. Ebben a pillanatban a tömeg még megbotránkozik, mert az ő fegyvereinek se híre, se hamva. Senki nem készült a harcokra. A tömeg meglepetése csak fokozódik, amikor 9 körül fegyvereket kezdenek nekik osztogatni.
? ÁVH visszavonulás, hogy az ÁVH által védett rádió fegyverrel legyen támadható? És az adást nem szakították meg. Tehát a világ számára igazolva volt a szovjet jogos fegyveres beavatkozás. – Elvégre a pesti csőcselék lőtt!
Pedig a Magyar nép nem akart fegyvert használni, így minden jel szerint provokátorokat vetettek be. A szerző román érdekeltségre és közreműködésre is rávilágít. Fény derült néhány romániai férfi történetére, akiket Magyar mivoltuk ellenére Magyargyűlölővé kondicionáltak. Az adatok szerint 1956 nyarán Bukarestbe vezényelték őket, bizonyos képzésre, majd 1956. október 15-én szolgálatba vezényelték őket. Többségük csak karácsonyra tért haza, és nem beszélt titokzatos kiküldetéséről. ’57. februárjában valamennyien eltűntek, feleségeik beszámolója alapján a hatvanas években lettek halottnak nyilvánítva…
Vajon (csak) a Szovjetuniónak fűződött érdeke ahhoz, hogy még a színfalak mögött is tovább fertőzze a román-magyar viszonyt? Az mindenképpen jól jött nekik, hogy a világ ezekben a napokban Magyarországra figyelt. A szerző elsősorban ebben látja a magyar válsághelyzet szovjet kiprovokálásának okát, hogy tudniillik közben ők nyugodtan megvívhassák aljas érdekharcukat Szueznél.
E. S. Fischer alapos kutatást folytatott, logikai érvei bizonyító erejűek: a magyar népet feláldozták egy aljas világpolitikai játszmában. A szerző a szovjet érdekeket helyezi előtérbe, sőt, Európa megszállását is feltételezi háttérindokként, ami szerinte a szovjet vezetés belső viszálya miatt nem valósult meg. Az író éles szemmel felismeri az elvarratlan szálakat: az időzítés fontosságát; a külső provokáció valószínűségét; a magyar vezetés árulását; a szovjet háttérérdekeket… és ami sok mindent megMagyaráz, a bizonyítható előkészületekre is rávilágít:
Például, október 20-án a nyugati határőrségnél riadókészültséget rendelnek el, mondván: „nagyszámú határsértőre lehet számítani, akik el akarják kerülni a közelgő szovjet bevonulást”; Románia Magyarországgal határos területein a szabadságon lévő szovjet tiszteket és román tartalékosokat 21-én mozgósítják; ugyanekkor pontonhidakat szerelnek össze a szovjet-magyar határon, amiken 24-én beözönlenek a készenlétben álló tankok.
Az események precízen előkészített forgatókönyv szerint zajlottak. E. S. Fischer sokkal átfogóbb leleplezést érhetett volna el, ha nem rögzül a hidegháború felszínes vezérvonalán, mely látszatra a két nagyhatalom politikai-katonai versengése volt. E szerint mi, magyarok csakis a baloldali szovjet birodalom eszközei és áldozatai voltunk.
„A Magyar forradalom titkos története” című könyv nézetem szerint némileg hiányos, illetve egyoldalú. Ha a szerző az alábbi információt is feldolgozta volna, kiderülhetett volna az esetleges rejtett nyugati érdek is:
1949-től 1955-ig hét milliárd forintból – irdatlan összeg volt – aknamezőt telepítettek a nyugati határon.
? Érdekes módon még 1955-ben elkezdik az aknák erőltetett felszedését. A kapkodásban sokan meghaltak és megsebesültek. A határ akna-mentesítését éppen 1956. október 20-ra fejezték be. Három nap múlva forradalom. - VÉLETLEN???????? Naivitás ezt hinni!!!!!!!
Erre utaltam, amikor a birkák szokásait ecseteltem. A dús legelővel elégedett jószág kezes bárány. Ám a kiéheztetett állat már veszélyes lehet, de a gazda ügyesen terelheti még ekkor is, sőt, a zöldebb fű irányába éppen a kiéheztetett birka terelhető csak igazán, erre aztán rá lehet segíteni, ha a cél felé megnyílik a kerítés, és még üldözni is kezdik a szerencsétlent - a kerítésen kívül érdekes, válhat belőle még gondolkodó lény is.....
Ne feledjük, minden tervezett folyamatban mindig az eredmény a valódi cél: kétszázötvenezer gondolkodó Magyar – de lehet, hogy ennek a többszöröse – hagyta el az országot a megnyitott osztrák határon át! Ezekre az agyakra nagy szükség volt nyugaton. Itthon pedig nagyon nem volt rájuk szükség. Sőt. Megfélemlítésre, rettegésre és pusztulásra volt szükség. Norvég történészt hallottam nyilatkozni, szerinte a Magyar forradalom a nyugat számára valóságos agyelszívás volt. Igen. Akik elmentek, kevés kivételtől eltekintve, forradalmasították a nyugati technológiákat, az ipart és a mezőgazdaságot.
Népünk oly büszke ’56-ra, pedig szerintem a Magyar nép sem tud forradalmat csinálni. Erre egyetlen nép sem képes. Az egyszerű, legtöbbször nélkülöző nép nem ért a forgatókönyvíráshoz. Átfogó és működő forgatókönyvet csak a Pénzisten Globális Papjainak világkormánya írhat. Csakis a háttérhatalom képes az időzítésre és a komplex szervezésre. Ügyelniük kell arra, hogy egy nép fellázítása valamilyen tágabb világpolitikai érdeket is szolgáljon, egyébként önmagában semmi értelme nincs. Pénzisten Globális Papjai önmagában a népért semmit nem tesznek.
*
Salamon Konrád történész egy interjújában a minap szemléletesen összefoglalta a mai Magyarország legfőbb gondját: a nemzeti öntudat kihalását és az okait. Hogyha a történész szavaival párhuzamosan figyelembe vesszük a globális háttér-érdekek rendezőelvét, érthetővé válik a hajdan büszke Magyar nép évszázados tehetetlensége: a nemzeti öntudatrombolás szépen felépített stratégia.
„A múltunkat meg kell ismerni. Ma Magyarországon sajnos mindennél fontosabb kérdés, hogy ez a nemzeti múltismeret, ez a nemzeti önérzet és öntudat ismét meglegyen az emberekben, mert a társadalom egy jelentős része ezekkel a kérdésekkel sajnos nem foglalkozik. Viszont a közös múlt tudata nélkül nincs nemzeti közösség, nincs semmilyen közösség. Tehát, a mi-tudat, hogy mi, Magyarok ezt meg ezt csináltuk, ez nem a kritikátlan önimádatot jelenti, hanem azt a szembenézést a múltunkkal, ami egy korszerű gondolkodású embertől elvárható. De ugyanakkor meg kell találni azt az arányt, hogy ez a szembenézés ne váljon oktalan önostorozássá, múltunk kigúnyolásává, lebecsülésévé, mint aminek az elmúlt időszakban, főleg a huszadik század közepétől kezdve sajnos a Magyarság áldozata volt, mivel hogy mindent sárba tapostak, ami nemzeti, szinte mindent. Egy-két kiemelkedő dolgot kénytelenek voltak elismerni. Ez csak Magyarországra volt jellemző, még az NDK-ban voltak hasonló törekvések. A többi szovjet csatlós országban mindenütt beépítette a rendszer a nemzeti gondolatot a maga politikai tevékenységébe, főként Oroszországban. Az orosz nacionalizmus soha nem volt olyan nagy, mint a szovjet rendszer idejében.
Egyedül Magyarországon értelmezték úgy az internacionalizmust, hogy nekünk a múltunkat szinte meg kell tagadni, és kialakult egy olyan helyzet, hogy itt, Magyarország történetében szinte mindenkinek igaza volt. Csak a Magyarság követett el sorozatos hibákat, senki más. A velünk élő népeknek semmilyen hibájuk nem volt, csak mi követtünk el velük szemben hibákat.”
Salamon Konrád történész így folytatja: „Szerintem a tragikus fordulópont 1919, amikor Magyarországon kialakítottak a kommunisták egy oktalan vörös terrort, és erre visszacsapott egy fehérterror. Ez nem volt más, mint polgárháborús állapot, és akkor, miközben a szomszédos országok, a velünk korábban együtt élő népek mindent elkövettek, hogy minél nagyobb területet szakítsanak ki Magyarországból, addig a Magyarság polgárháborúban gyilkolta egymást, ahelyett, hogy ez ellen a külső erőszak ellen védekezett volna. Tehát egyszerűen lebénította a cselekvést, és rossz irányba terelte. Azt hiszem, itt van az a tragikus pillanat, amikor is a gondolkodása mindenkinek egy kicsit eltorzult. És ez után a szörnyű, egymással folytatott küzdelem után Magyarország soha nem tudott igazán a huszadik században olyan egységesen talpra állni, ahogyan kellett volna. Egy rövid pillanat volt, 1956 forradalma, amikor úgy nézett ki, hogy a nemzet ismét felemelkedik, fel is emelkedett néhány napra, de utána jött a szovjet elnyomás, és ami még fontosabb, utána jött az a hosszú Kádár-korszak, ami aztán a nemzet gondolkodását teljes egészében eltorzította. Nehogy itt öntudatos emberek, egy nemzeti közösséghez tartozás öntudatával élő emberek itt akadályozzák a mindenkori kis diktátoroknak a tevékenységét. Itt olyan emberekre volt szükség, akik csendben vannak, akik szégyellik magukat, akik örülnek, ha élnek, és örülnek, ha a rendszer egyszerűen békén hagyja őket.” – Nyilatkozta Salamon Konrád történész az MR1, Kossuth Rádióban, 2008 őszén.