Payday Loans

Keresés

A legújabb

Ez itt a vértanúk vére PDF Nyomtatás E-mail
MAGYARSÁGISMERET ABC

jobbagyi

Jobbágyi Gábor 

Ez itt a vértanúk vére 


Magyarország legnagyobb politikai megtorlásának története - az 1956-os forradalom leverését követő években - négy évtizedig a jól őrzött levéltárak titka volt. A kutatás csak 1990 után indulhatott meg. A szerző úttörő szerepet vállalt e kötet kiadásával, gyarapítva az 56-os irodalmat, a megtorló perek ismertetésével és kritikájával. Most kutatásainak eredményeként őt kiemelt 56-os per kritikai feldolgozását ismerheti meg az olvasó a tárgyalások jegyzőkönyvei alapján. 
Sötét időszak tárul fel a könyv lapjain. Egy olyan időszaké, amikor a politikai bosszú elsőpri nemcsak a jogi garanciákat, hanem a józan észt is, teret engedve a vak gyűlöletnek, a hatalom tobzódásának. 
Akik 56 forradalmát felnőttként érték meg, és sejtéseik voltak a környezetükből elhurcolt sorsokról, most szembesülhetnek a valósággal; akik később születtek és semmit, vagy csak valótlanságokat hallottak arról, mi történt 1956-57-ben Magyarországon, végre megismerkedhetnek a való tényekkel. 

Ez a mű egyben tisztelgés az áldozatok emléke előtt.
A kötet tartalma 
Az 1956 utáni megtorlási eljárások 
A rejtélyek rejtélyes büntetőügye (Dudás József és Szabó János elítélése) 
"Ez itt a vértanuk vére" (Földes Gábor és társai büntetőügye) 
A "pesti srácok" büntetőügye (Mansfeld Péter és társai elítélése) 
"Kegyelmet nem kérek" (Szirmai Ottó, Angyal István elítélése) 
A Köztársaság téri büntetőügy (Fáncsik György és társai elítélése)
Szubjektív utószó



A szerző 1947-ben született Budapesten. Az ELTE Jogi Karának elvégzése után ügyvéd-jogtanácsos. A miskolci Egyetem Jogi Karán 1982-ben, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán 1995-ben az alapító oktatók egyike, intézetvezető egyetemi tanár.

*

A PESTI SRÁCOK PERE - Mansfeld Péter és társai

http://franka-egom.ofm.hu/esztergom_1956/mansfeld_peter/01mansfeld.htm

 

LAST_UPDATED2