Payday Loans

Keresés

A legújabb

Életszabályok - Arany ABC PDF Nyomtatás E-mail
KÖZMONDÁSOK ÉS MÁS - NÉPI/MŰVI - BÖLCSESSÉGEK
2010. május 20. csütörtök, 07:05

abc

Életszabályok

Tűt ne végy a szádba, mert a leszalasztott Tű már számos női éltet elszakasztott, Lőfegyverhez ne nyúlj, mert könnyen meglehet, Töltve van s vagy benned vagy másba kárt tehet. A padlásra menni fel égő gyufával, Gyermekeknek játszani tűzzel vagy gyufával, Az ágyban gyertyával olvasni: oly tettek, Melyek sok vagyonost már porrá égettek. Játszva ne simogassad az idegen ebet; Mert ha mord, haraphat rajtad fájó sebet, Azonban ki tudja, még dühös is lehet, S téged borzalmas nyavalyássá tehet. Oktalan állatot nem kínoz, nem üt, ver, Soha a nemesebb keblű, mívelt ember. Isten az állatot józan használatra Adta hatalmadba, nem pedig kínzásra. Mert az szintúgy érez örömet, fájdalmat, Ezért keserűn tűri a bántalmat, Lovadat, ha ráülsz, ne zaklasd korbácscsal, Reárivalgással, vagy sarkantyuzással. Megmakacsithatja könnyen paripádat, S ekkor könnyen földhöz teríti irhádat, Kárvallásra s állatkínzásra is mutat, Egy nap tenni lóval két nap járó utat. Úton ne fitogtasd pénzes erszényed, Tömött tárcádat, vagy drága ékszeredet; Mert gonosz emberek, ha ilyesmit sejtenek, Vagyonod áhítva, martalékul ejtenek. Veszélyes ha magad füröszteni mered, Oly folyóban, melynek mélyét nem ismered, Hasznos a fürdés, de a gyermek egyedül Ne tegye azt soha felügyelet nélkül. A leány ne mosdjék kendőző vizekkel, Arcát ne is fesse ajánlott festékkel; Mert korán ráncos bőrt okoznak. Eső, hó, Folyóvíz a legjobb, ártalmatlan mosdó. Nehezet ne emelj, mert szakadást nyerhetsz, Melyet holtodiglan ki sem is heverhetsz. Semmit se tégy gerjedt, dühös haragodban Hanem békülésre végy erőt magadban, Sok döntötte magát veszélybe a miatt, Hogy bősz haragjában bosszulásra riadt. Rendben tartsd mindened, így kártól menekülsz, Örökös keresést, s idővesztést kerülsz. Ha kedvetlenség ér, csak bátran hajts neki, Hogy mérges fullánkját mielőbb adja ki ; Hogy ha vele szembeszállni soká késel, Hosszasan keserít az epekedéssel. Erő felett ne költs, nehogy szükséget láss, Bőségedből nyerjen segélyt haza és más. Ok nélkül pénzt kölcsön ne szedj és hitelben Ne vásárolj: hidd el, sok gond rejlik ebben. Csendes békében élj minden emberekkel, A háborúságot kerüld ki ezekkel. Tégy jót mindenkivel, a kivel csak tehetsz, S hála édesíti majd ezért életedet. Végre féld az Istent örömben és gyászban, Áld őt mind házadnál, mind a szentegyházban, Mert megáldva, hálás szívre kötelezett, S újítva pedig téged üdvösségre vezet. 

Arany ABC

A. Amit nem kívánsz magadnak. Te se tedd ember társadnak. 

B. Bánj a házi cselédekkel Mindig úgy, mint emberekkel Testvéreidet szívből szeresd A szép egyességet keresd Kivált vigyázz kisdedekre Ne tanítsd őket vétekre. 

C. Csúfságot vénekből ne tégy Hogy azért büntetést ne végy Gyermek te is vársz vénséget Adj hát vénnek tisztességet. 

D. Dolgozzál tanulj serényen Jókedvvel nem tunyán, kényen Ha tanulást nem örvendesz Megbánod ha vén leendesz Legjobb örökséget vettél Ha okosan neveltettél. 

E. Elvett jókat ne fitymáljad Sőt azokat megháláljad Ha nem mondasz köszönetet Nyersz goromba nevezetet 

F. Fogadást csak okosan tégy De aztán szódnak ura légy Esküvést ritkán végy szádba Sohse esküdj hiába Ha esküdni mersz hamisan Meg ver Isten bizonyosan. 

G. Gondot másokra is viselj És ne csak magadra ügyelj A szegényt is kell szeretned Nagy vétek volna meg vetned Ha hát bírsz földi javakkal Jót tégy a megszorultakkal Másnak tett szolgálatodért Ne kérj mindenkor tőle bért. 

H. Ha gazdag a famíliád Még az becset nem ruház rád Tehát azzal ne hánykódjál Szegényre ne csúfolódjál Szeme előtt az Istennek Szegény és gazdag nincsenek Kinél az ész, erkölcs nemes Mennyországban az érdemes.

I. Ifjú kíméld értékedet Mert bú éri ősz fejedet Ifjú ha dobzódol fecsélsz Vénségedre koldussá lész 

K. Kövess mindig igazságot Gyűlöljed a hazugságot. Ha csak egyszer hazudni mersz Hitelt többé nem igen nyersz. 

L. Légy gyors munkás és hív szolga Az ilyennek jól van dolga Ne add restségnek testedet És sok alvásnak szemedet Minden gonoszság kezdete A henyélés szeretete. 

M. Megbántódon ne állj bosszút Békességre ez legjobb út Kész légy jussodból engedni Mint sem mással perlekedni Csekélységen fent ne akadj Hirtelen szókra se fakadj A rossz ember vétkét megvesd De magát mint embert szeresd. 

N. Ne csüggedj meg ínségedben Folytasd tiszted bízz Istenben Erős lélek legyen benned Nem kell mindent szívre venned Minden csekélységen ne sírj Nagy búdban is magaddal bírj.

O. Óh félj az első vétektől Csak úgy lehetsz ment többektől Akár mely rejtek helyen légy Lát az Isten rosszat ne tégy. 

P. Pallérozott erkölcsű légy Goromba szokást fel ne végy Korán tanulj emberséget Így találhatsz kedvességet Figyelj a szép szokásokra. 

R. Rosszat ha hallasz másoktól El ne tanuld azt azoktól Irtózz, trágár, ocsmány szóktól Mint keresztyén gyalázóktól Ne légy soha szitkozódó Sem esküvő, káromkodó. 

S. Szülőd leghívebb barátod Javadra van tudod, látod Légy hát neki szót fogadó Minden tisztességet adó Közöld ő vele dolgodat Ne rejtsd előtte titkodat. 

T. Tilalmas örömöt kerülj Szabadosban el ne merülj A mi könnyen megsért és bánt Ahhoz ne nyúlj játék gyanánt Játékod ártatlan legyen Hogy az neked kárt ne tegyen.

U. Utálj lopni, senkit ne csalj És talált jószágot ki vallj Egy pénzt is lopni szörnyű bűn Lelked sérelme meg nem szün Míg nem mindent vissza adtál A mit mástól elraboltál.

Z. Zabolázd indulatodat De legkivált haragodat Ne légy soha szitkozódó Sem házsártos árulkodó. 

J. Jól elrendeld mindenedet Folytasd vidáman tisztedet A mit véghez kell vinned ma Ne halogasd azt holnapra Hogy ha kerülsz dolog tételt Nem érdemled meg az ételt. 

V. Valamint mérges kígyókat Kerülj minden csábítókat Ne barátkozz gonoszokkal Te is meg romlasz azokkal Ne higgy könnyen csacsogóknak És a mást rágalmazóknak Álnokság lakik szívében De ne részesülj bűnében.

forrás: www.unitarius.net

LAST_UPDATED2