Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kocsma után haza... PDF Nyomtatás E-mail
Közlekedés: gyalog, kerékpárral vagy más eszközzel

Változott a KRESZ, a bringások ittasan is tekerhetnek

Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van – derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.
A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem, de a módosítás miatt nőhet a kerékpáros balesetek száma.

bringa sör

A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.
A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.
Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is.
Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt (amennyiben a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek). Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

Magyarország kerékpáros nagyhatalom

Magyarország Európában a negyedik helyen áll kerékpárhasználat tekintetében. Egy felmérés szerint a megkérdezetteknek csaknem a fele hetente egyszer, negyede pedig naponta legalább egyszer biciklivel közlekedik.
A Magyar Kerékpárosklub adatai szerint is folyamatosan emelkedik a kerékpárosok száma, és már csaknem félmillióan vannak, akik biciklivel járnak munkába. A kerékpáros balesetek száma is egyre nő: a tavalyi adatok szerint a gépjárművezetők után a biciklisek okozzák a legtöbb közúti balesetet.
A kerekezők tavaly egy félév alatt 807 balesetet idéztek elő. A mostani KRESZ módosítás szerint miatt ez a szám növekedhet.

bringa3

Már eleve egy kicsit furcsa, hogy ilyen szempontból különbséget teszünk járművezető és járművezető között. Annak, aki gépkocsit vezet, nem engedjük meg az ittas járművezetést, annak viszont, aki kerékpárt vezet, megengedjük. Mind a két embernél a felelősség és a kockázat ugyanúgy fennáll.
A Kormányzati Információs Központ közleménye szerint a járművezetés személyi feltételei közül csupán egy elem kerül ki: annak tiltása, hogy a kerékpáros szervezetében lehessen szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. A többi feltétel, így többi között az, hogy a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban legyen, változatlan maradt – írták.
A közlemény hangsúlyozta, hogy a közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják.