Két nappal a hivatalos, kiemelkedő fontosságú emléknap előtt, július 20-án vasárnap Amiért a harang szól – Nándorfehérvár 1456 címmel a budapesti Hősök terén – az állami szervek és a civilek összefogásában − ünnepséget rendeznek.

A csoda
A török sereghez képest maroknyi egyesült keresztény haderő verte vissza Nándorfehérvár ostromlóit. Visy Zsolt régészprofesszor 2010-ben a Magyar Nemzetben javasolta a diadal emléknappá nyilvánítását.

A két ütemben zajló megemlékezés délelőtt 10 órakor kezdődik, és első része közvetlenül a déli hangszó után, koszorúzással fejeződik be. Közben térzene, az Aranykard Hagyományőrző Egyesület bemutatója, Dobos Ilona népdalénekes, valamint Mészáros János Elek énekes színvonalas műsora szórakoztatja az egybegyűlteket, akik meghallgathatják az esztergomi Ars Musica kamarakórust, Szabó Bence szavalatát, a 11.45-kor elhangzó ünnepi beszédet is.

Szintén a déli harangszó előtt rajtol a Hősök teréről, a Budakalász – Szentendre – Pilisszentlászló - Visegrád – Dunabogdány – Tahitótfalu – Leányfalu útvonalon végighajtó, majd ugyancsak a Hősök terére visszatérő kerékpártúra. A dr. Schulek Ágoston emlékére rendezett kerékpáros zarándoklaton, a Hunyadiak hősiessége előtt tisztelegve, körbe viszik Mátyás halotti pajzsának másolatát.

A szervezőbizottság nyilatkozata szerint a rendezvény célja: „civilként, nonprofit módon hagyományt teremteni a kultúra különböző színtereinek együttes megjelenítésével (mint a történelmi ismeretek és a hazaszeretet, a szabadidősport és az egészség), a humanista gondolkodásmód népszerűsítésével emléket állítani a Hunyadiaknak és Kapisztráni Szent Jánosnak, a keresztény Európa hőseinek. További célkitűzésünk a Dunakanyar szépségeinek bemutatása, a túra-kerékpározás népszerűsítése, valamint megemlékezés dr. Schulek Ágostonról, a magyar sportmozgalom kiemelkedő alakjáról, a Civil Összefogás Fórum alapító tagjáról, aki eszmei támogatója és résztvevője volt e hagyománnyá vált rendezvénynek."

A vasárnapi program esti részében hallhatunk tárogató muzsikát Vesztergám Miklóstól, a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat jóvoltából átadhatjuk magunkat a ritmusoknak, meghallgathatjuk dr. Varga Tibor jogtörténész előadását.

A Historica zenekarnak érdemes volt megírnia Nándorfehérvár című dalát, hiszen koncertjük részeként – az alkalomhoz illően − az is elhangzik majd. A hangverseny végére, még a 22 órakor elhangzó Himnusz előtt, vélhetően a kerékpáros zarándokok is megérkeznek monstre körútjukról.

A hagyományteremtő céllal létrehozott, évről évre megrendezendő közös megemlékezés fővédnökei: dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Tarlós István Budapest főpolgármestere, dr.Papcsák Ferenc Zugló polgármestere, parlamenti képviselő, a BVSC-ZUGLÓ tiszteletbeli elnöke és dr. Csizmadia László, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány elnöke.

 

Védnökséget vállaltak továbbá a Dunakanyar polgármesterei: Rogán László (Budakalász), dr. Dietz Ferenc (Szentendre), Nyíri Csaba (Leányfalu), dr. Sajtos Sándor (Tahitótfalu), Pályi Gyula (Dunabogdány) és Félegyházi András (Visegrád).

Szegeden szombaton ünnepelnek
A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi Ferences Rendház Alsóvárosi Kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a sajnos nagyszámú nemzeti gyásznapjaink mellett a világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

 

1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az emléknapoknak helyszíne révén közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel.

A programok sora pénteken délután a ferences kolostorban kezdődött.

 

Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd dobosoktól, zászlóforgatóktól, haditornászoktól és gólyalábasaktól kísérve az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonulnak, ahol haditáborok, kézművesvásár és -foglalkozás, zsonglőr, agyagos és csuhés játszóház, honvédségi harceszköz-bemutató, gyermek-lovagitorna, délután íjász- és vívásoktatás várja a vendégeket.