Payday Loans

Keresés

A legújabb

Gyermekéheztetés PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

 

ehezo_gyerekekA Gallup közvélemény-kutató OECD-tagországokat érintő kutatása szerint szerint a szervezet tagjai körében növekszik azon emberek aránya, akik nem tudnak megfelelő mennyiségű élelmiszert vásárolni családjuknak. Az arány Magyarországon igencsak elkeserítő: a gyerekkel rendelkező családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. A helyzet ráadásul 2007 óta rendkívüli mértékben romlott hazánkban a kutatás szerint.

Az OECD-tagországait a világ tehetősebb államainak szokás tartani gazdasági fejlettség tekintetében, ám vannak olyan mutatók, melyek alapján a szervezet egyes országai talán a Közel-Kelet, illetve Afrika mutatóit hozzák. A Gallup közvélemény-kutató az OECD-tagállamaira vonatkozóan készített felmérést a szegénységgel kapcsolatban, az adatok a 2013-as állapotokat tükrözik.

A kutatás arra kereste a választ, hogy a különböző családokban mekkora problémát okoz az, hogy az utóbbi egy évben nem tudták megvenni a szükséges élelmiszert (telefonos, illetve személyes megkérdezéssel mérték ezt). A gyerekkel nem rendelkező családokban ez az arány a 34 OECD-tagországban átlagban 15 százalék volt, ez 1 százalékos emelkedést jelent 2012-höz képest, 2007-hez viszonyítva ugyanakkor 5 százalékos növekedés. A gyerekes családoknál (15 éven aluli gyerekkel rendelkezőknél) 1 százalékos javulás volt 2013-ban az egy évvel korábbiakhoz képest, most 21 százalékon áll a mutató. 2007-ben ugyanakkor még 15 százaléknál állt a mérce, vagyis itt is jelentős romlásról beszélhetünk.

A Gallup az adatokat ismertetve megjegyzi, hogy míg a volt szovjet tagköztársaságok, illetve Ázsia jelentős területein 2007 óta komoly javulás volt a tekintetben, hogy az emberek meg tudják-e venni maguknak a szükséges élelmiszert, addig a 2008-ban bedurvuló gazdasági válság sok OECD-tagállamban rendkívüli hatásokkal járt.

A közvélemény-kutató cég kiemelte, hogy a legrosszabbul teljesítő 10 ország között döntően az OECD-tagállamok szegényebb országai találhatóak. Törökországban a gyerekes családok felénél fordult elő az utóbbi 1 évben, hogy nem tudták megvenni a család számára szükséges ennivaló, ezután viszont rögtön Magyarország következik 47 százalékkal. A rendkívül durva gazdasági válságot átélő Görögországban ez az arány 28 százalék, míg a válságból már a kikecmergés útján megindult, de még mindig borzasztó munkanélküliségi mutatókat produkáló Spanyolországban csak 18 százalék.

stat

A gyerekkel nem rendelkező családok esetében is hasonló a sorrend: itt is a törökök állnak az élen 40 százalékkal, őket követik a magyarok 35, majd a mexikóiak 30 százalékkal. A görögöknél ez az arány 26 százalék.

A Gallup a statisztikák ismertetésénél kiemeli, hogy 2007 óta több országban is komoly mértékben romlott ez a mutató. A magyarországi gyerekes családoknál 32 százalékpontos volt a növekedés az utóbbi 6 évben, ennél nagyobb ugrást egyik másik tagállam sem tudott produkálni. A több száz milliárd euróval kisegített görögöknél, ezt az országot szokás felhozni a gazdasági válság által leginkább sújtott államként, 20 százalékpontos volt a növekedés 2007 óta.

Nem a semmiből jöttek a mostani adatok
Az OECD saját, 2011-2012-re vonatkozó statisztikából már látni lehetett, hogy megduplázódott azok aránya Magyarországon, akik nem tudják megvenni maguknak a szükséges élelmiszert. A gyerekeknél sem jó a helyzet, az UNICEF felmérése szerint a magyar gyermekek tizede él mélyszegénységben, számuk elérheti a 180 ezer főt.

A Gallup kutatói emellett kiemelik, hogy bár az Egyesült Államok a világ leghatalmasabb és gazdaságilag legerősebb állama, mégis a görög vagy portugál mutatókhoz közeli értékeket produkál a fent említett kérdésben mind a gyerekes, mind a gyerekkel nem rendelkező családok körében.

hvg.hu