Payday Loans

Keresés

A legújabb

A komondor PDF Nyomtatás E-mail
ÁLLATOK - KUTYÁK, LOVAK ÉS EMBEREK
2014. február 11. kedd, 09:16
Hungarikumok / A komondor / English version is at the bottom./

A komondor (Canis familiaris pastoralis villosus haungaricus Raisitsi. 1924) a "kutyák királya"; régi neve: gubancos magyar juhászkutya", "selyemszőrű farkaseb", "pusztai komondor" vagy "lomposszőrű komondor". A "kunok kutyája"-ként szokták emlegetni.
Bognár Gábor fényképe.

A CZF szótárban,1862-ben:

*KOMONDOR
(kom-on-d-or) fn. tt. komondor-t, tb. ~ok, harm. szr. ~a. Legnagyobb fajta, hosszu, fehér, gubanczos, bundás szőrü magyar eb, milyenek különösen a pusztai tanyákon, s a pásztorok körül mint segéd nyájőrök láthatók. Nosza eb után komondor. (Közm.). Kétfelé tekints, midőn az agg komondor ugat. (Közm.). Erről mondják különösen, hogy kommog, kammog, midőn megy, azaz lehajtott fejjel, amúgy tunya módon lép, mint a kamasz, azaz nagy léhűtő ember. Mind ezen szók gyökét a görbedést jelentő kom, v. kam képezi.

Az ősmagyarok gulyáinak és méneseinek őrzésében oroszlánrész a komondornak jutott, mert megjelenése félelmet keltő, bátorsága példaszerű és küzdőképessége rendíthetetlen. Jó hőszigetelő bundája révén jól tűrte a kontinentális klíma szélsőségeit; a forró nyári meleget és a dermesztő hideget. A pásztorok csak fehér színűt alkalmaztak, mert éjjel jól meg tudták különböztetni a farkastól. Minden mozgó idegenre szemből támad, egy pillanat alatt ugrik és harapása halálos. A komondor, mint hűséges társ évezredeken át segített a pásztoroknak.

Nagy testű, gubancos fehér vagy fehéres szőrű kutya (40-60 kg). Hihetetlenül nyugodt, a nap nagy részét fekvéssel tölti, de éberen figyel és a legkisebb zajra is felfigyel. A komondor a világ legintelligensebb kutyái közé tartozik, itt is kiemelkedő empátiaképessége. Gazdája jó- vagy rossz hangulatát éppúgy megérzi, mint az idegen barátságos vagy ellenséges szándékát. Idomítani jóformán nem kell: a szükséges ismereteket génjeiben hordozza. Keveset eszik és kedveli a nomád viszonyokat; a falusi ház körüli hulladékkal is táplálható. A magyar komondor a XIX. században "feleslegessé" vált, mivel eddigre a nyáj ellenségeit felszámolták. Elszántságára, bátorságára jellemző, hogy a második világháborúban a fosztogató német, majd orosz katonák majdnem kiirtották ezt a fajtát, mivel kérlelhetetlenül őrizte a magyar lakhelyeket. 

A fajta újraélesztését 9 egyeddel kezdték meg a '40-es évek derekán, jelenleg mintegy 500 komondorkölyök születik évente. 

Az Egyesült Államokban keresett kutya lett, ott birkanyájat őriznek a prérifarkasok ellen. Németországban "bodyguard”-ok helyett ők őrzik az ékszerüzleteket, mivel rezisztens a gázspray ellen.

In English:
The Komondor, Canis familiaris pastoralis villosus hungaricus (in Hungarian the plural for komondor is komondorok, not used in English) is a large, white-coloured Hungarian breed of livestock guardian dog with a long, corded coat.
Sometimes referred to as 'mop dogs,' the Komondor is a long-established powerful dog breed that has a natural guardian instinct to guard livestock and other property. The Komondor was brought to Europe by the Cumans and it was mentioned for the first time in 1544 in a Hungarian codex. The Komondor breed has been declared one of Hungary’s national treasures, to be preserved and protected from modification.
LAST_UPDATED2