Payday Loans

Keresés

A legújabb

Testtérkép - érzelmek PDF Nyomtatás E-mail

Testtérképen látszanak az érzelmeink

2014. január 4., szombat 07:20 | 
Címkék

A kutatók régóta tudják, hogy az érzelmek képesek kiváltani egy sor élettani változást, ha dühösek vagyunk, sokszor úgy érezzük, hogy felmegy a vérnyomásunk, hevesebben ver a szívünk, kipirulunk, ha zavarban vagyunk. Most az is kiderült, hogy az érzelmi állapotok univerzálisan kapcsolhatók bizonyos testi érzetekhez, kultúrától, nyelvtől függetlenül. Az eredményeketa Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban publikálták.

Finnországból, Svédországból és Tajvanból több mint 700 önkéntes vett részt az érzelmeket a testi érzetekkel összekapcsoló kísérletekben. A résztvevőkkel érzelmekkel terhelt szavakat, videókat, arckifejezéseket és sztorikat olvastattak, nézettek.

Ezután saját maguk értékelték, hogy hol éreznek máshogy a testükben, mint az anyagok megtekintése előtt. Két, számítógéppel létrehozott sziluetten kellett beszínezniük azokat a területeket, ahol csökkent vagy nőtt a testi érzet.

A kutatók statisztikailag elkülönülő területeket tudtak kimutatni minden letesztelt érzelemnél. A boldogságnál, szerelemnél, lenézésnél a válaszadók nemzetiségétől függetlenül összhangban voltak az eredmények. A kutatók ellenőrizték, hogy a nyelvben lévő fordulatok, például az angolban a hideg láb mint a félelem metaforája, nem torzítják-e el az eredményeket.

Miután a kutatók több érzelem testtérképét elkészítették, találtak néhány átfedő felületet. A harag és a félelem a mellkas felső területén jelentkezett, valószínűleg a légzés és a szívverés megnövekedése miatt. A boldogság volt az egyetlen a letesztelt érzelmek közül, ami a teljes testben jelentkezett.

Az eredmények segíthetnek megérteni, hogyan dolgozzuk fel az érzelmeket. A kulturális és nyelvi különbségek ellenére a fizikai élményeink nagyon hasonlóak a különböző populációkban. A kutatók szerint az ilyen új, érzelmi térképek kifejlesztése segíthet az érzelmi zavarok azonosításában és gyógyításában.