Payday Loans

Keresés

A legújabb

Halreceptek PDF Nyomtatás E-mail
Jó és rossz evés-ivás, vendégség
2013. december 21. szombat, 16:47

Karácsony: halreceptek századonként

2011.12.24. 07:13 - zsanka

Címkék: ünnep hal böjt hellókarácsony zilahy magyar elek 20 század 17 század 16 század 19 század szakácsmesterségnek könyvecskéje szakács tudomány

Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.
Ma megszületett a Megváltó nektek, Krisztus, az Úr, Dávid városában.
/Lk 2.10-11/

 

Karácsonyra, a megtestesülés ünnepére készülve december 24.böjti nap volt (egészen 1966-ig). Szentestén ennek megfelelően az ilyenkor is engedélyezett halételeket lehetett fogyasztani. Mivel halászlé történetéről már volt szó tavaly a blogon, ma olyan halreceptek közül válogattam, amik nem a klasszikus leves-rántott hal kettős vonalán mozognak, de mégis szerepelhetnének az ünnepi asztalon.

 

Elsőként egy 16. századi recept az erdélyi fejedelmi udvar szakácsától. Ez egy nyárson sült hal, érdekessége lehet a tálaláshoz ajánlott, karácsonyhoz is illő dekoráció:

Lepényhal sütve, havasi módon

Az lepényhalat mosd meg szépen, de meg ne vakard, vesd ki az bélit, hintsd meg sóval, mikor sütni akarod, egy hosszú mogyorófát hasíts meg, egyengesd meg belől, kösd köziben az lepényhalad, kösd meg az végét, fogd az tűzhöz, míg az egyik oldala megsül, süssed, rakd fenyőág köziben, add fel uradnak, kedvét tanálsz hidjed, az uradnak véle.



A következő századból (Szakácsmesterségnek könyvecskéje, 1698):

Sült hal

Midőn valami szép halat akarsz sütni, vagy harcsa farkát, vagy pedig vizát, süsd meg annak rendi szerint, és ha valami levet akarsz csinálni alája, vagy dió-mártást, vagy egyéb levet, hídra tevén a halat, add fel a halat körítésnek tálald fel.

Lemonyával

A csukát, vagy egyéb halat megtisztítván sózd meg, álljon egy kevéssé a sóban, azután rakd egy fazékba, tölts tiszta vizet reá, petrezselyemlevelet vagy gyökeret, két vagy három citromot: főzd meg ezeket együtt, azután szűrd le a levét, és kenyérbéllel szűrd át a szitán a levet, mind citromostul, azután a hal mellé megint metélj citromot, és a halat azzal a lével ereszd fel, bors, gyömbér, sáfrány, szerecsendió-virág, fahaj, forrald fel egyszer, sózd meg illendőképpen, és tálald fel.

Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ban jelent meg - ez egy korábbi német nyelvű mű fordítása egyébként. Azért ezt a receptet választottam tőle, mert azon túl, hogy kedvenc halam, a pisztráng a főszereplője, a karácsonyi asztal egyik elmaradhatatlan dísze, az alma is szerepet kap mellette:

Magyar módon főtt pisztrang

Áztass cipót borban és az pisztrangot főzd meg sóban. A borban áztatott cipót vagdald meg almával együtt. Ereszd fel borral és ecettel, rakd belé az pisztrangot, hadd főjjön. Borsold, sáfrányozd meg. Csináld édesen. Metélj citromot is belé. Hidegen avagy melegen adhatod: úgy főzik magyar módon. Tárkonyt is metélhetsz belé.

Zilahy Ágnes 1892-es szakácskönyvében is van érdekes halrecept:

Csuka fűszeresen

Egy darab két kilós csukát (esetleg süllőt), szépen meg kell tisztitani, (belét kidobni,) azután megsózni. Tegyük tepsibe a hátával fölfelé forditva; (úgy, mint mikor úszik). Öntsünk reá két deczi eczetet, az eczetbe tegyünk 4 szem szegfűszeget, 20 szem borsot, két babérlevelet, egy fej felvágott vereshagymát és 10 deka tisztitott mazsolát; végre öntsünk még a tepsibe lévő füszeres lébe 3 kanál kissé megpirított mézet. Ha igy elkészítettük a halat, tegyük sütőbe és fél óráig süssük, de eközben többször locsoljuk meg a levével. Mikor fel akarjuk tálalni, vagdaljuk fel jó éles késsel; rakjuk ugy a tálba, mintha egészben lenne. A füszeres levélből szedjük ki a mazsolát, hintsük be vele a halat; a levébe tegyünk egy deka fehér zselatint, azután szitán szürjük át e levet a hal alá; tegyük pár óráig hideg helyre, hogy a leve kocsonyává fagyjon.

Holnap írok a töltött káposztával, úgyhogy Magyar Elek 1939-ben kiadott receptje már valahol ennek előfutára:

 

Harcsás káposzta

A szeletekre vágott harcsát besózzuk. Savanyú káposztát teszünk fel főni. Vékony paprikás rántást csinálunk, feleresztjük a káposztával, de inkább híg legyen, mint sűrű. Jól felforraljuk, belerakjuk a harcsaszeleteket, s ¾ óráig hagyjuk főni. A végén 1-2 kanál tejföllel még egyszer felforraljuk.

/képek: http://pubblicitaitalia.com; http://scaligeri.com; http://cucinamedievale.it/

LAST_UPDATED2