Payday Loans

Keresés

A legújabb

OLVASÓKÖR PDF Nyomtatás E-mail
MAGYARSÁGISMERET ABC

MIT OLVASTAK AZ ORMOSPUSZTAI

MUNKÁSOK OLVASÓKÖRÉNEK TAGJAI

1935-BEN?

http://epa.oszk.hu/01400/01469/00004/pdf/098.pdf

+

Magyar András
Az ormospusztai munkások olvasókörének története

Tartalom

Előszó
Bevezetés
Az Ormospusztai Munkás Olvasókör története
Irodalomjegyzék
Mellékletek




Előszó

A Borsodi Munkáskönyvtárak Története sorozat újabb füzetét tartja kezében az olvasó. Az eddig megjelent tanulmányok is komoly elismerést váltottak ki az érdeklődők között, világosan kirajzolódott bennük az a törekvés, hogy felszínre hozzák és az utókor számára megörökítsék mindazt, ami megyénk szakszervezeti mozgalmának történetében - elsősorban kulturális téren, de nemcsak ebből a szempontból - figyelemre méltó.

Az előttünk álló munka hiteles dokumentumok alapján, tudományos igényességgel, ugyanakkor olvasmányos formában tájékoztat egy kis bányásztelepülés - Ormosbánya - munkásainak életéről, egy olyan időszakban, amikor újra meg kellett tanulni élni és harcolni egyaránt. Megértjük és érzékelni tudjuk elolvasása után, hogy az itt lakó bányászok milyen erőfeszítések árán kívántak kitörni elszigeteltségükből. Kellően értékelhetjük, hogy az adott, akkor természetes életkörülményeik mellett milyen súlyos volt még az a béklyó, amit a korabeli politikai rendszer font a munkásság köré, "politikai" elszigetelésükre. A kis ipartelepülés lakói a Munkás Olvasókör létrehozásával, az öntevékeny művészeti csoportok életre hívásával nemcsak szűkebb pátriájuk határait lépték át, de országos jellegű rendezvényeikkel örömet és rangos elismerést is szereztek maguknak a megyehatárokon túl is.

A Munkás Olvasókör története, a korkép hiteles megrajzolása megkapó és tanulságos.

Nem jelentett földrengető eseményt az ormosbányai bányászok sztrájkja, de rámutatott arra az erőre, ami a munkásság összefogásában rejlik, és figyelmeztetést nyújtott a bányaigazgatóság számára. Az olvasókör 1924-ben történt megalakítása, programja és tisztségviselőinek összetétele pedig a munkások kulturálódási igényeinek alig cáfolható bizonyítéka. Életkörülményeik javítására irányuló törekvéseik határozott felelősségvállalással is párosultak, az út és az eszközök megválasztása az adott és korlátolt keretek között is példamutató.

Ma már tudjuk, hogy a munkások filléreire épített olvasókör olyan tőkévé gyarapodott, amely a munkáskultúra fejlesztésének vált alapjává.

E gondolatok jegyében ajánlom a tanulmányt olvasóink szíves figyelmébe.

LENGYEL ÁGOSTON

+

Az Ormospusztai Munkások Olvasóköre könyvtárának könyvjegyzéke

http://mek.oszk.hu/12000/12047/

LAST_UPDATED2