Payday Loans

Keresés

A legújabb

Magánmúzeum PDF Nyomtatás E-mail
JÓKOR - OLY JÓ KORBAN ÉLTEM ÉN E FÖLDÖN
2013. augusztus 08. csütörtök, 06:34
Magánmúzeum a háromszéki Árkoson – VIDEÓ


Bálinth Zoltán székelyföldi gyűjtő a környékbeli tárgyakból egy hétezer darabos tárlatot hozott létre. A 35 éves asztalos gyer- mekkora óta él szenvedélyének, állandó kiállítása a háromszéki Árkos unitárius templomának egyik bástyájában kapott helyet, de helyszűke miatt gyűjteménye minden darabját nem tudta kiál- lítani.

A tájmúzeum nem csak különleges tárgyairól híres, hanem azért is, mert maga az ötletgazda, Bálint Zoltán rendhagyó interaktív történelemóráján is részt vehet az odalátogató. Az igazi látnivaló azonban Bálint Zoltán portáján fogadja a látogatókat: a néhány éve még gaz borította területen most egy takaros kis parasztház múzeumnak van berendezve, és egy épülőfélben levő múzeum áll. Mindez a gyűjtő kétkezi munkájának, és barátai segítségének köszönhetően jött létre.

Bálint Zoltán mentorainak a csernátoni Hasmann fivéreket tartja, a letűnt idők iránti érdeklődését pedig a nagymamájától örökölte, akit amolyan mesélő asszonynak ismertek a helybeliek. A gyűjtő, aki sok ezer kilómért tett meg eldugott települések zugait kutatva régiségek után, szenvedélye kialakulásáról szólva kiemelte a történelemtanára szerepét is.


Az árkosi gyűjtő megfigyelte, hogy a környékbeli múzeumok milyen tárgyakat állítanak ki, ő pedig olyan tárgyakat állít ki, amelyek más múzeumokban nem találhatók meg.

Egyedül csak a Jóistenhez pályáztam, hogy egészséget adjon, és kirendeljen annyi munkát, hogy fenntudjam mindezt tartani, mondja Bálint Zoltán.

A szolnoki Raskó Lóránt jóvoltából Zoltán régiségeinek egy része Árkosi gyűjtemény néven most egy külföldi körúton van. A gyűjteményt korábban kiállították már Budapesten, Szolnokon, és Ópusztaszeren is, de kilátás van szegedi, keszthelyi és egy bécsi kiállításra is.

Duna Tv

 

Nézze meg Simon József összeállítását, amely
a Duna Tv Térkép című műsorában került képernyőre:

http://erdely.ma/multidezo.php?id=146662