Payday Loans

Keresés

A legújabb

Cipruson bevezetik az alapjövedelmet? PDF Nyomtatás E-mail
JÓKOR - OLY JÓ KORBAN ÉLTEM ÉN E FÖLDÖN
2013. augusztus 08. csütörtök, 05:23
Cipruson bevezetik az alapjövedelmet?


Kevés híradás szól Magyarországon arról, hogy civil kezdeményezések sora indult Svájcban és az Európai Unióban. A kérdés nem más, mint hogy miként lehet megoldást találni a növekvő munkanélküliség okozta társadalmi feszültségekre. Ennek egyik alapvető eleme az alapjövedelem bevezetése minden állampolgár számára. Svájcban erről hamarosan népszavazást tartanak, az Unióban még csak civil kezdeményezés van arról, hogy a brüsszeli parlament tűzze a kérdést napirendre.

 

Ciprusról a közelmúltban egyre másra csőddel kapcsolatos híreket hallottunk, most meglepő fordulat következett be, ugyanis a szigetország elnöke, Nicos Anastasiades bejelentette, hogy új és teljes reformjuk a szociálpolitikai elve alapján biztosítani fogja a garantált jövedelmet minden állampolgár számára.

Ezt 2014 júniusában tervezik bevezetni.

Hevenyészett nyersfordításban az erről szóló cikk:

“Kedvezményezett minden honfitársunk, akinek jövedelme nem éri el azt a szintet, ami biztosítja számukra a méltóságteljes életet – életkortól, társadalmi osztálya vagy szakmai helyzetétől függetlenül – mondta Anastasiades egy nyilatkozatában.

Azt mondta, a garantált minimum jövedelem szintjénél figyelembe kell venni az igényeit minden állampolgárnak, ami vonatkozik a háztartási kiadásokra – táplálkozás, ruházat, villamosenergia-fogyasztás, és más nélkülözhetetlen dolgok.

Ugyanakkor, ez garantálja majd a megfelelő lakhatás lehetőségét a gazdaságilag gyengébb lakossági csoportoknak is – mondta. Mindezt akár a bérleti díjak állami támogatásával is, ha a kedvezményezettek nem a saját lakásukban élnek, vagy a lakáscélú hitelek kamattámogatása révén, azokban az esetekben, ha az emberek saját otthont szeretnének, de nehézséget okoz nekik a részletek fizetése.

Szintén fedezik majd az előre nem látható költségeket, amik sajnos minden háztartásban előfordulhatnak – mint például az otthonok felújítása, helyi adók megfizetése.

Azt szeretném nyomatékosan hangsúlyozni – mondta még -, hogy a garantált minimum jövedelem oda kell adni minden olyan honfitársunknak, aki, annak ellenére, hogy igényelt, nem kapott érdemi segítséget az államtól – mondta az elnök.

Azt mondta, ezek közé tartoznak munkanélküli diplomások, az iskolák és egyetemek, a dolgozó emberek – különösen az alacsony jövedelemmel rendelkezők. Nekik is fontos lesz a jövedelem kiegészítése, hogy bevételük elérje a garantált minimális jövedelmet, illetve az egyéni vállalkozók, akik eddig nem voltak kedvezményezettek.

Sok nyugdíjasnak alacsony a nyugdíja, ők is megfelelő szintű hozzájárulást kapnak a Társadalombiztosítási Alaptól, hogy magasabb fizetésük legyen, mint amennyit kapnak ma – mondta Anastasiades.

A terv az, hogy minden állampolgár számára garantálni kell a minimális igények kielégítését, hogy méltóságteljes életet élhessen egy európai ország szintjén.

A garantált minimum jövedelem számos finanszírozási formát átalakít, amelyek eddig nem voltak hatékonyak, és gyakran önkényesen működtek, mivel a különböző minisztériumok a különböző szolgáltatásokat kínált rosszul az állam részről.

A segélyek ezáltal teljes mértékben megszűnnek – mondta Anastasiades.

A hibás politika, amely annak ellenére, hogy eddig jelentősen terhelte az államháztartást és az adófizető állampolgárokat, és nem sikerült csökkentenie az egyenlőtlenségeket és gyakran figyelmen kívül hagyták polgártársainkat, akik igazán rászorulnak, megszűnik.

Az elnök azt is elmondta, hogy a garantált minimum jövedelem szintjét szigorúan meghatározott, objektív és tudományos módon, a statisztikai hivatalok számításainak figyelembevételével határozzák meg, amelyben nemzetközi tanácsadók is szerepet vállalnak.

Az új rendszer rendelkezik a munkanélküli-járadék, annak szintjéről és időtartamáról is. Az alapjövedelem bevezetésével az új rendszerben az a honfitársunk, aki továbbra is munkanélküli lesz, de a továbbiakban méltósággal tud élni

Azt mondta, a koalíció elfogadta a kormány javaslatát, amely új és modern felfogás a politika, és a szociális jólét terén. Cipruson azonnali párbeszéd indul arról, hogy az új rendszer 2014-ben valósággá válhasson.

Forrás: http://cyprus-mail.com/2013/07/26/president-announces-guaranteed-minimum-income-for-all-citizens/

- See more at: http://emberiseg.hu/emberiseg/cipruson-bevezetik-az-alapjovedelmet/#sthash.4O52v90G.dpuf