Payday Loans

Keresés

A legújabb

MTDA PDF Nyomtatás E-mail
2013. július 25. csütörtök, 15:09



„Ha valaki a cél felé haladtomban utamat állja, kikerülöm mindannyiszor, valameddig a kerülő úton ismét célom felé haladhatok; de félretolom, ha oly keskeny az út, hogy nem lehet kikerülnöm. Vissza nem fordulok. Ne üzenjünk mi sem harcot senkinek, csak szabad utat kérjünk az emberi gondolkodásnak vámtalan országútján. Ne törjünk be senkinek kertjeibe, de emeljük föl bátran az úton keresztbe tett sorompókat.”

Apáthy István

 

Az archívum célja

Az mtd@ olyan, magánkezdeményezés alapján működő projekt, amelynek célja a magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológia irodalom klasszikusainak, valamint az adott, hozzávetőleg 1945-ig terjedő időszak szellemi irányzatainak feltárása.

Abból indul ki, hogy a hagyományos, papír-közvetítette kultúra és könyvtár szerepét át kell értékelni. Az emberek gondolkodása bibliográfia- és könyvtár-központúság helyett információcentrikussá vált: előnyben részesítik a kevéssé időigényes megoldásokat. A 21. században elfogadhatatlan, a keresett információ megszerzése olykor több időt vesz igénybe, mint elolvasása. Ennek kiváltására szolgál az e-könyv és az azokat szolgáltató internetes e-könyvtár. Ebből következik, hogy a könyv számunkra az infromációk, gondolatok tárolásának eszköze csupán, mégpedig ma már kevéssé hatékony, elavult eszköze. Az mtd@ koncepcia tehát egyértelműen tartalomcentrius. 
A hagyományos könyvtár az olvasók esélyegyenlőségét nem tudja – nem is tudhatja – biztosítani, erre csak a virtuális környezetben van lehetőség. Csak a kibertér számolhatja fel a társadalmi, gazdasági és területi különbségeket, tehát a jövő a virtuális központoké, ahol a polgároknak alanyi jogon biztosítani kell, hogy a társadalom által – földrajzi és időbeli korlátoktól függetlenül - létrehozott információs vagyont, filmet, zenét, szöveget saját használatra ingyenesen, korlátozások nélkül érhessék el.

Az archívumban elsődlegesen azok munkái  szerepelnek akik

  • az adott korszak (társadalomtudományi) gondolkodásának neves képviselői
  • az adott korszak valamely szellemi irányzatát markánsan képviselik

Noha az mtd@ az információs javak szabad áramlásának híve, törekszik a hatályos (szerzői) jogi szabályozásnak való megfelelésre, ezért az archívum lehetőség szerint a 70 évnél régebben meghalt személyek publikációit tartalmazza. A feldolgozás során az "alsó" időhatár kezelése meglehetősen flexibilissé vált, elsődleges prioritása a „jogtiszta” műveknek van. 
Az mtd@ mind a korszak folyóirat-, mind pedig könyvanyagának feltárására törekszik. Előbbi tekintetében egyedülálló módon teljeskörűen elérhetővé tette az 1900-1919 között megjelent Huszadik Század teljes, csaknem 22 000 oldal terjedelmű állományát.

Az mtd@ működése három megkérdőjelezhetetlen alapelv köré épül:

függetlenség

politikamentesség

ingyenesség

Az archívum működése naprakész portálstatisztika segítségével követhető nyomon, amely egyúttal részletes retrospektív információkat is tartalmaz. A portál népszerűségét jelzi, hogy eddigi adataink szerint 80 országból böngészték rendszeresen, éves látogatottsága mintegy 125 000 fő.

A projekt 2003-ban indult. Könyveit  2007 végéig a FSZEK portálján keresztül érhették el, ez azonban sem szakmailag, sem technikailag nem bizonyult megfelelőnek, így 2008 elején az MTDA önálló portállá alakult, felszámolva a korábban jelentkező kapacitás- és informatikai problémákat, egyértelművé téve a projekt jogi helyzetét. Megújult, folymatosan bővülő felülete szebb, informatívabb és emeltebb szintű szolgáltatást biztosít használóinak. Évente 250-300 könyvvel gyarapszik, mintegy 40000-45000 oldal terjedelemben.

A portál elérhető:

"http://mtdaportal.extra.hu"

A projekt önálló domain-nel is rendelkezik:

" MTDA.HU"

A projekt több újítást is bevezetett:
1. az egyes fokozottabb érdeklődésre számot tartó témák esetében az ezek körébe tartozó műveket egyszerre, tematikus blokkokban publikálta; (pl. gyermekszegénység, kivándorlás, öngyilkosság, prostitúció, kriminológia, bűn- és bünüldözés a 19. században stb.) Hasonló elvek alapján rendszeresen un. "személyi blokkok" is jelentkeznek melyekben egy-egy szerző több munkája - olykor 8-10 mű is - elérhetővé válik. 
2. némely könyv esetében szakított  az eredeti formátum követésének gyakorlatával, s azokat formátum- illetőleg hordozó-függetlenül is elérhetővé tette. Bár a pdf az mtd@ meghatározó formátuma, e könyvek html-formátumban is elérhetőek, ebből tetszőleges felhasználási területre, olvasótípusra konvertálhatók, azaz az ilyen művek akár PDA-n, vagy mobiltelefonon is olvashatók.
3. alkalmanként, mondhatni kísérletképpen „csak képként” az eredetivel egyező formátumú "elektronikus xeroxok" is készültek, elsősorban igen régi, bár könyvészetileg érdekes művekről.

2009-ben az MTDA elindította története legnagyobbszabású vállalkozását, a "Cikkarchívum"-ot. (CIKKA) A könyvek publikálása mellett, s egyre nagyobb mértékben erőinket arra koncentráljuk, hogy a projekt számára releváns folyóiratcikkek feltárását biztosítsuk, kiváltva ill. pótolva ezzel egy történeti-szociológiai bibliográfiát, illetve annak hiányát. Az archívum jelenleg 443 szerző több mint 1000 cikkét tartalmazza, melyek a szerzők betűrendjében műveik teljesszöveges változatának csatolásával olvashatók.

2010-ben a projekt megkezdte a klasszikus külföldi társadalomtudománnyal foglalkozó kutatók magyarnyelvű műveinek elérhetővé tételét, felszámolva ezzel a projekt bővülése során egyre nagyobb ellentmondást: a magyar szerzők mellett egyre inkább hiányzoztak azok a külföldi klasszikusok, amelyek igen gyakran közvetlen ihletői voltak előbbieknek.

A hatékonyabb ereshetőség érdekében 36 tematikus csoport kialakítására került sor: agrárkérédés, államelmélet, börtönügy, egészségügy, fajelmélet, filozófia/etika, gazdaságpolitika, gyermekvédelem, háború/hadviselés, jog, kivándorlás, könyv- könyvtár, kultúra, külföldi szociológusok, magyar nemzeti gondolkodók, média, nemzetiségi kérdés, népesedéspolitika, néprajz, népmese, nőmozgalom, őstörténet, pedagógia, prostitúció, pszichológia, publicisztika, szabadkőművesség, szocializmus, szociálpolitika, szociográfia, szociológia, társadalomtudományi könyvtár, településföldrajz, történelem, vallás, zsidókérdés. E csoportokban az állomány egészéből - magyar és külföldi könyvekből - szerepelnek a művek szerzők ill. cím szerinti betűrendben. Jelen vagyunk a Wikipédián, a You Tube-on és a Facebook-on is.


LAST_UPDATED2