Payday Loans

Keresés

A legújabb

Főzőtök PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. június 21. péntek, 15:10

Zamatos TEReMtÉSZET: Főzőtök

A mindennaposnak, megszokottnak tartott tökfőzelék alapanyaga távolról érkezett: régészeti adatok alapján nyolc-tíz ezer évvel ezelőtt vették termesztésbe Közép-Amerikában. A bennszülött indiánok által „három nővérnek" nevezett, három őshonos, együtt termesztett növény (bab, kukorica, tök) egyike: a talajt nitrogénben gazdagító bab felkapaszkodott a kukorica szárára, alant az árnyékban pedig kúszott a tök. A tökfélék a spanyolok közvetítésével kerültek Európába az Újvilág meghódítása után.

Élettani hatások:

A tökről a tápanyagban gazdag sütőtök jut eszünkbe, mivel a főzőtököt azonban éretlenül fogyasztjuk, beltartalmi értékei elmaradnak téli társától.

Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.


Tökvirág

A tök virága is ehető: nyersen salátában, töltötten, önmagában, vagy akár bundázva és olajban sütve is. Ha termesztünk otthon tököt, próbáljuk ki. Elsősorban hímivarú virágot válasszunk fogyasztásra, amely keskeny nyéllel kapcsolódik a szárhoz - a termős virág nyele vaskos; s az alján látható a későbbi termés kezdeménye.



A főzőtök vásárlása és tárolása:

Fényes felszínű, puha tapintású, méretéhez képest nehéz főzőtököt válasszunk.A héj színe fajtafüggő.
Ha látszik a szármaradvány, nézzük meg azt is: élénksége friss szedésről tanúskodik.A kemény héjú tök lehet, hogy túlérett, lehet, hogy régen szedték le.
A tök nyomásra, erősebb tapogatásra érzékeny, ezért óvatosan vigyük haza. Felvágás nélkül, hűtőszekrényben, laza zacskóban tároljuk. Így lassíthatjuk az utóérési folyamatot.
A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáljuk meg, mivel romlandó. Egy napon belül használjuk fel.

Felhasználása:

A főzőtököt lehetőség szerint hámozatlanul fogyasszuk.
Gyógyító hatásainak kihasználása érdekében az egészen zsenge tökből sokszor fogyasszuk nyersen is: készítsünk belőle levet, vagy apróra vágva keverjük salátába.
A klasszikus tökfőzeléken kívül szeletekre vágva kiránthatjuk, töltelékkel megsüthetjük.
Enyhe íze elviseli az erősebb fűszerezést is. Illik hozzá a kapor, bazsalikom, majoránna, metélőhagyma. Sikeres lehet a tök és a paradicsom, fokhagyma, hagyma párosítása is.
Mélyhűtés hatására a szövetek megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesbe, főzeléknek használhatjuk.

A Czuczor -Fogarasi szótárban, 1862-ben:
*TÖK (1)
fn. tt. tököt, harm. szr. ~e. 1) Kobak alakú, s köz ismeretü terménye azon növénynemnek, melyet a növénytanban az úgynevezett egylakiak, és falkások seregébe soroznak. (Cucurbita). 
Tök is estve virágzik (Km.), annak mondják ki este kap a dologhoz, melyet nappal is elvégezhetett volna. Tőrül szárad a tök. (km.). Addig úszik a tök a vízen, mig egyszer elmerül; v. addig jár a tök a lékre, hogy végre oda szakad. (Km.). Kit nem tökkel tijesztenek, elfelejt az egyebet. (Km.). Nagyon jól tudja, ha tök-e vagy turós étek. (Km.). Kopasz mint a tök. (Km.). Tökkel ütötték a fejét (km.) am. ostoba tökfejü, töksi. Fajai többfélék, pl. sártök, melynek kobakja gömbölyű, síma, narancsszinű, fás héju (c. aurantia) disznótök, kobakja fáshéju, nagy, sárga, szömöltcsös; (c. verrucosa); úritök, máskép: sütőtök v. selyemtök v. patyolattök, kobakja kemény, de nem fás, nagyra nő, sokféle szinű, húsa megsütve édes, izletes (c. pepo); csikostők, kobakja tyúktojásnyi, fáshéju, csikos, (c. ovifera); lopótök v. szivótök, kobakja nyakas, fejes, fáshéjú (c. lagenaria); görög- v. görgődinnyetök (c. citrullus); koronás v. turbántök stb. 2) Hasonlatnál fogva átv. ért. mennyiben legtöbb tökök kobakjai gömbölyüek, jelenti a négylábu hímállatok, és hímmadarak golyódad heréjét. Megdagadt, leszállott a töke. Lóg a töke. Kostök, a kos tökzacskójából csinált dohányzacskó. Egész nap a tökit vakarja (km.) am. lustálkodik, henyél. Szoritják a tökit (km.) am. szigorún fogják. Nem egy eb rugja a tökit (km.) am. több felől van segitsége, pártfogása. 3) A kártyajátékban azon lapok, melyekre megkülönböztető jelül tök van festve. Tökdisznó, tökkirály, tökfilkó (felső), tökalsó, töktizes stb. 4) Népies gúnynyelven: tökfej, tökfejü, tökagyú, töksi am. ostoba, buta. Nem fér az ő tökfejébe. Tedd le azt a tökfödőt, azaz föveget. Tökkel ütötték a fejét. Töknél tökebb. 
Minthogy a tökről vett hasonlatok gömbölyü testekre vonatkoznak; innen legvalószínübb, hogy e gyökszóban alapfogalom a gömbölyüség, s ennélfogva rokonságban van a szintén valami gömbölyüt jelentő, és hasonló gyökhangu teke, csök, csög, gyök, csok, csokor, tok, dok, továbbá a puffadtat jelentő döddő, tűgy, tüdő, tüttös, döme, dömsödi, dundi stb. szókkal. l. TEM, TÖM, gyök. A megfelelő latin cucurbita és cucumis gyöke: cuc, melylyel a hosszukás gömbölyüre, vagyis hengerded alakra vonatkozó kukora, és a tojást jelentő kukó egyeznek. Különben is a k és t mint kemény hangok néha fölcseréltetnek, mint: köp a székelyeknél töp. kövér néhutt: tövér; s fordítva: töpörödik a székelyeknél köpörödik.
*TÖK (2)
falu Pest-Pilis m.; helyr. Tök-re, ~ön, ~ről.
*TÖK (3)
elvont gyöke töked, tökeszt és tökölődik szóknak, s talán tökít szónak is; úgy látszik, hogy azonos tönk szóval, s töjked szóban, mely érteményben egyezik töked szóval, az n j-vé változott; V. ö. TÖKED.
*TÖK (4)
elvont gyök tökél, tökéletes, és az újabb alkatu tökély szóban; V. ö. TÖKÉL