Payday Loans

Keresés

A legújabb

Jókai bableves PDF Nyomtatás E-mail
Jó és rossz evés-ivás, vendégség
2013. június 16. vasárnap, 18:52











Ételed az életed/ Jókai bableves


Csülkös, meg kolbászos, meg tejfölös. Gondolom, elképzelésetek sincs kinek a kedvéért készült, ugye?

A Jókairól elnevezett bableves igazi klasszikus. Gundel szerint Jókai Mór „füstölt (szopós) malac körmével szerette a bablevest, de egyrészt hol van ma ilyen, másrészt nem tudhatjuk, ki, melyik üzletben, mikor nevezte el a levest az íróról” Ha az elnevezés forrása bizonytalan is, az bizonyos, hogy Jókai így, csülkösen, kolbászosan, tejfölösen, csipetkével szerette a bablevest. Az író névadója volt számos más ételnek is. Ismeretes töltött paprika Jókai módra, bélszínfilé Jókai módra, borjújava Jókai módra, Jókai-béles és Jókai-torta is.

Hozzávalók:

60 dkg füstölt sertéscsülök
3 pár debreceni kolbász
20 dkg szárazbab
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
fél zeller
5 dkg liszt
1 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
olaj
fűszerpaprika

csipetketészta

A babot előző este áztasd be, majd a csülökkel együtt tedd fel főni körülbelül két liter vízbe. Add hozzá a megtisztított, egyben hagyott répát, zellert és kolbászt, és lassú tűzön főzd puhára. Ekkor szedj ki belőle mindent, kivéve a babot, a csülökhúst kockázd, a kolbászt karikázd fel. Kevés zsíron készíts rántást a hagymából, a fokhagymából és a pirospaprikából, majd ezzel sűrítsd be a levest. Tedd vissza a csülköt és a kolbászt, majd főzd bele a csipetkét. Tejföllel meglocsolva tálald.
--------------------------------
Szóbonctan / BAB

BAB – Fehér, piros vagy sárgás virágú hüvelyes növény. Ennek termése. [Magy. Ért. Kéziszótár szerint: szláv] Az AB kereket jelent, a BAB esetében kétszeresen, oda-vissza, tehát gömbölyűt. A szláv nyelvű népek a török fasulye módosulatait használják, mely szintén ősmag(yar)-nyelvi örökség, és a növénynek fára felfutó, fára szálló tulajdonságából ered. Ilyen még a szőlő (szálló), szulák stb. Bolgárul BOB, s az még ősnyelvi örökség, hisz a bolgárok valaha az ősmag(yar)-nyelv egy változatát beszélték. Lásd még a paszuly címszónál.

FUSZULYKA – Bab. [Magy. Ért. Kéziszótár szerint: – fuszuly ’ua’ (román < … görög] 

A FUSZULYKA KAPASZkodó, kÚSZó növény. Felső-Háromszéken FASZULYKA a neve. Ez a szóalak a FA gyököt örökítette meg, melyre felkúszik a FA-SZULYKA. Ez összetett szó. Ismert a BAB, FUSZULYKA, FASZULYKA kaPASZkodó tulajdonsága, FÁra máSZÓ. Az ősmag(yar)-nyelven a kÚSZás fordítottja is használatos volt, és a SZU gyök bővítménye lágy hang volt, néha J hang, máskor L. Példa a SZULák, SZŐLő, melyek szintén kúSZÓnövények. Idegen nyelvekben, így például a románban SUIE (szuje) – felemelkedik, felmászik, ez is ősmag(yar)-nyelvi eredetű szó. Gyerekkoromban öregektől még hallottam azt a – mászkáló kisgyerekre mondott – szót: mászulyka. A FÁra máSZÓ PASZULY, FASZULYKA a török, görög, román és más nyelvekben FASULYE, FASÓLIA, FASOLE, mely ősmag-nyelvi örökségük. A FUSZULYKA annyiban más, hogy itt a FUtó tulajdonságát kiemelve kezdi a szót (hasonló a FUtórózsa). Letagadhatatlan a magyar eredete! A párhuzamos leírás megtalálható a paszuly címszónál, ahol a változatosság kedvéért szerb-horvát görög eredet van bejelölve.

PASZULY – Bab. [Magy. Ért. Kéziszótár szerint: szerb–horvát < görög] 

A PASZULY szó és változatai több jelentést takarnak, mivel a P és F, lévén rokonok, ajak(fog)hangok, néha fölcserélődhetnek. Ez az idegenbe átment alakból látszik. A görög FASÓLIA, török FASULYE szóalakok a FA gyököt örökítették meg. Felső-Háromszéken is FASZULYKA a neve. Ez összetett szó. Ismert a BAB, FUSZULYKA, FASZULYKA kaPASZkodó tulajdonsága, FÁra máSZÓ. Letagadhatatlan a magyar eredete! A PASZULY szó a kaPASZkodó, táPÁSZkodó PASZ gyökéből indul, de a ’hová mászol, mászuly’ (székely) SZULY gyöke is beleszáradt a szóba. A PASZ gyök fordítva azt is elmondja, hogy SZAPora termésű növény. Tehát ne nézzük le azt az embert se, aki FUSZULYKÁt, netán FASZULYKÁt mond, mert ő még ÁDÁM, NOÉ nevű ősei nyelvén beszél. A CzF Szótárból: „Némely tájakon fuszuly, fuszulyka, melyből azt is lehetne következtetni, hogy eredetére nézve am. foszol vagy foszló, t. i. mint hüvelyes vetemény, éréskor hüvelyéből önmagától kifoszlik.” Nos, ez is a több jellemző egyike, és ez is magyar.

LAST_UPDATED2