Payday Loans

Keresés

A legújabb

A fodormenta PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. június 13. csütörtök, 12:52

A fodormenta vagy zöldmenta (Mentha spicata) népies nevén: köményes menta vagy kerti menta évelő fűszer és gyógynövény.  A növényi drog illóolajat (karvont), cseranyagokat és flavonoidokat tartalmaz. Kellemes mentolos ízű, konyhakertekben is jól termeszthető. Fűszerként báránysültekhez pikáns íz világot kölcsönöz.  A fodormentaolaj színtelen, olivazöld vagy halványsárga, melyet vízgőz desztillációval állítanak elő és kevésbé olyan aromás mint a borsmenta. Hatása: görcsoldó, szélhajtó, emésztést javító, epetermelést fokozó, köhögés csillapító, káros hatása nem ismert Felhasználása:  párologtatás:csíraölő, fertőtlenítő (légfrissítő) hatású inhalálás: frissítő, légzéskönnyítő (enyhíti az asztmás rohamot kísérő hörgőszűkületet), légúttisztító fürdő: zsíroldó, bőrtisztító hatású bedörzsölés: bőr vérkeringést fokozó  nyári meleg időben frissítő folyadék készíthető belőle  Figyelem! A mentoltartalom irritálhatja a nyálkahártyát, légszomjat okozhat így csecsemőknél és kisgyermekeknél nem használható!





























A fodormenta vagy zöldmenta

(Mentha spicata)

népies nevén:

köményes menta vagy kerti menta évelő fűszer és gyógynövény.

A növényi drog illóolajat (karvont), cseranyagokat és flavonoidokat tartalmaz. Kellemes mentolos ízű, konyhakertekben is jól termeszthető. Fűszerként báránysültekhez pikáns íz világot kölcsönöz. A fodormentaolaj színtelen, olivazöld vagy halványsárga, melyet vízgőz desztillációval állítanak elő és kevésbé olyan aromás mint a borsmenta.
Hatása: görcsoldó, szélhajtó, emésztést javító, epetermelést fokozó, köhögés csillapító, káros hatása nem ismert

Felhasználása: 
párologtatás:csíraölő, fertőtlenítő (légfrissítő) hatású
inhalálás: frissítő, légzéskönnyítő (enyhíti az asztmás rohamot kísérő hörgőszűkületet), légúttisztító
fürdő: zsíroldó, bőrtisztító hatású
bedörzsölés: bőr vérkeringést fokozó 
nyári meleg időben frissítő folyadék készíthető belőle

Figyelem! A mentoltartalom irritálhatja a nyálkahártyát, légszomjat okozhat így csecsemőknél és kisgyermekeknél nem használható!