Payday Loans

Keresés

A legújabb

A konyhasó PDF Nyomtatás E-mail
Jó és rossz evés-ivás, vendégség
2013. május 08. szerda, 20:45

A konyhasó

A konyhasó (vagy legfőbb összetevőjének kémiai neve után nátrium-klorid, melynek képlete: NaCl) az egyik legismertebb só a Földön. Leggyakoribb felhasználása a tartósítás és az ételízesítés.

A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, amelyet, mint fűszert, nem csak az ételek ízesítéséhez, hanem azok tartósításához is használunk.
A só életszükséglet. A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet. Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége, de ez is egyénenként változó lehet. Az étkezések során 20-25 g sót fogyasztunk, ez a mennyiség viszont már nem ajánlott.

A kellően fűszerezett étel ízét kiemeli, javítja a sózás, de ha túlsózzuk az ételt, a só elnyomja a fűszerek ízét. A kereskedelemben többféle típus kapható, melyek az eredet, szemcsefinomság, tisztaság, adalékanyagok tekintetében különbözhetnek egymástól.

A só a történelem folyamán mindig fontos alapanyag volt. A korábbi évszázadokban, amikor még a hűtőt nem ismerték, sóval tartósítottak. A 20. századig több országban monopólium volt sót előállítani, akkora haszon volt rajta. Indiában ezért is indult el a függetlenségi passzív harc.

A só fizetőeszköz volt az ókorban és még a középkorban is. 

Megbecsültségét jelzi, hogy számos népnél szokás a vendéget kenyérrel és sóval fogadni.

Magyarország hosszú ideig gazdag volt sóbányákban. A máramarosi és a parajdi sóbányák termelése királyi monopólium volt. Erdélyből a sószállító vízi úton tutajjal hozták le a sót Szegedig s ott raktározták, majd osztották el az országban.

A konyhasó legtöbbször bányászott (kősó), vagy tengeri só lehet. Ez utóbbit a tengervíz bepárlásával kapják, mely nem csak nátrium-kloridot tartalmaz, hanem más ásványi anyagokat is. Ezáltal egészségesebbnek tartják, mivel a túlzott nátrium bevitel káros lehet a szervezet egészségére. (Felborítja az ionegyensúlyt, a só-víz háztartást, a magas vérnyomás egyik okozója stb.)

Dr Papp Lajos ajánlata:

http://www.tisztaso.hu/

Mi azt javasoljuk, hogy minél nagyobb tisztaságú sót vegyenek. 
--

Manapság a Himalája só is nagyon népszerű.

A mértéktelen só-, cukor- és zsírfogyasztás egészségkárosító hatásúak - halljuk nap mint nap a televízióból vagy éppen a családi orvostól.
Ezek közül az egyik legveszélyesebb rizikótényező a túlzott sófogyasztás. A só szervezetünk számára rendkívül fontos ásvány. Romániában a lakosság túlnyomó része túllépi a két-három grammnyi ajánlott napi sómennyiség fogyasztását, a nagy átlag ugyanis napi 8,5 grammnyit juttat a szervezetébe. A mértéktartás sajnos szinte mindenkinél és minden étkezés alkalmával elmarad.

A hagyományos konyhasóval ellentétben, az utóbbi években rendkívüli népszerűségre tett szert a Himalája só, amit a királyok sójának illetve az élet sójának is neveznek. Pozitívuma, hogy a szervezet számára szükséges 92 ásványi- és nyomelem közül 84-et tartalmaz. A konyhai só túlzott fogyasztása többek között veseelégtelenséghez, szélütéshez, szívbetegséghez, magas vérnyomáshoz és vízvisszatartáshoz vezet. A Himalája kristálysóról elemben úgy tartják, hogy az emberiség legalapvetőbb orvossága, a hagyományos asztali sóval szemben számos egészségre gyakorolt jótékony hatása van. Szennyező forrásoktól távol, a himalájai sóbánya legtisztább szintjéről bányásszák, napon szárítják és szín szerint osztályozzák.

Jótékony hatásai:

A táplálkozás, a gyógyászat és a Wellness területén egyaránt hasznosítják. Ételízesítésre, különféle betegségek megelőzése illetve kezelése céljából belsőleg valamint külső terápiás módszerként is használható. Általános méregtelenítő, vitalizáló hatású, immunrendszererősítő, gyógyítja az emésztőrendszer megbetegedéseit, álmatlanság, koncentrációs zavar és fáradékonyság esetén is kifejti jótékony hatását. A hosszú és egészséges élet érdekében az Ájurvédikus terápiás kezelések alkalmával is előszeretettel használják. Mindössze 30 perces sófürdő elegendő ahhoz, hogy a szervezetet salaktalanítsuk, de reumatikus- és ízületi bántalmak esetén is hatásos. Nem utolsó sorban pedig sókristály mécsest és lámpást is készítenek belőle, ami javítja a helyiség klímáját, allergiás tünetek, asztma és légúti megbetegedések kezelésére szintén ajánlott. Természetes módon kiegyenlíti a vérnyomást, de ételízesítéskor fogyasztását mégsem szabad túlzásba vinni. Azok, akik ezidáig még nem használták mindképpen próbálják ki, mivel természetes módon hozzájárul szervezetünk egyensúlyi állapotának megőrzéséhez.