Payday Loans

Keresés

A legújabb

Tyúkhúr PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. április 21. vasárnap, 13:54

NE a gyógyszeripar kasszáját gyarapítsd!

Ismerd meg és használd a növényekbe kódolt ŐSI tudást!

Tyúkhúr

A tyúkhúrt sokan csak gyomnövénynek vagy gaznak tartják, pedig ennek a növénynek figyelemre méltó gyógyító hatásai vannak, sok betegséget megelőzhetünk vagy kúrálhatunk vele hatékonyan.

A közönséges tyúkhúr (Stellaria media) áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményeskertben vagy beépítetlen telken, árokparton. A szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjának csillaghúr (Stellaria) nemzetségbe tartozik, általánosan elterjedt, a nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövényfaj. Egyéves, hideg évszaki növény; ősszel vagy télen csírázik, majd áttelel. Vékony karógyökerével, heverő szárának csomóiból eredő bojtos gyökereivel szilárdan kapaszkodik a földben. Levelei átellenesen állnak. A szár alsó levelei nyélbe keskenyednek. Kora tavasztól késő őszig virágzik, gyakran enyhe téli napokon is. Virágai aprók, fehérek, a levelek hónaljában vékony kocsányokon fejlődnek, magányosak vagy álernyős virágzatot alkotnak. Virágaiban a csészék szabadok, ami az Alsinoideae alcsalád jellemzője. A felső állású magházból fogakkal nyíló hosszúkás toktermés fejlődik. Egyedenként több ezer mag terem. A virágzás és a termés megjelenése időben nem különül el. A magvak 2 °C-on már csíráznak, csírázóképességüket 25 évig is megtarthatják a talajban.

Sokoldalú gyógynövény

Sok betegség ellen hatásos gyógyír: segít a görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén. Segítségével gyorsabban elmúlnak a furunkulusok, a diatézis, az ekcéma súlyosbodása. A növényt használják hashajtóként és vízhajtóként, valamint arthritis, köszvény, reuma és különféle sérülések esetében. Ha álmatlanságtól, elhízástól, szemgyulladástól szenvednek, szintén jól jöhet ez a szerény kis növény. Sőt, újabb információk szerint diabéteszes betegek számára nélkülözhetetlen ez a zöldféle. Rendszeresen használják, kisebb mennyiségben. Alacsonyan tarja a vércukorszintet és szabályozza az egész endokrin rendszer működését. A tyúkhúr javítja az általános anyagcserét. Szaponintartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat egyes állatoknál (ló, szarvasmarha, bárány), tehát egyszerre ne sokat fogyasszunk, inkább csak kiegészítésként, fűszerként használjuk. Tisztító hatása miatt azonban eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj – és a későbbiekben (láncreakcióként) minden belső szervünk – működését. Diabétesz esetén ez nagyon fontos, de egészséges szervezetre is jó hatással van.

Fogyasszuk fűszerként

Fogyasztása egyszerű: naponta gyűjtsük a tyúkhúrt, folyó víz alatt mossuk meg a leveleit, és adjuk hozzá a salátához. Pároljuk, főzzük, szárítsuk, használjuk fűszerként. Érdemes tavasszal összegyűjteni a fiatal hajtásait, ezeket mossuk le, itassuk le róla a nedvességet és szárítsuk meg. Ezután őröljük porrá, és tegyük el egy befőttes üvegbe. Adjuk bármilyen ételhez, szórjuk rá szendvicsekre.

Egyéb cikk a témában:
http://alternativgyogyaszat.network.hu/blog/gyogyitasrol-maskepp-klub-hirei/tyukhur-stellaria-media