Payday Loans

Keresés

A legújabb

Fekete István: Gyeplő nélkül PDF Nyomtatás E-mail
ESZMÉLET
2013. április 08. hétfő, 15:04

Fekete István - Gyeplő nélkül (2001)



Formátum: MP3 | Méret: 502MB

Leírás:
Hangoskönyv
Felolvassa: Ifju György
2001 MVGYOSZ 742
Formátum:MP3/44 kHz/128 kbps



A hóborította pusztai nagygazdaságba új ispán érkezik: nyitott szemmel járó, jó emberismerettel bíró, a világban eligazodó, kitűnő mezőgazda, aki nemes ambiciókkal szeretné tudását kamatoztatni. Nem telik bele egy év és teljes kudarcot vall. E kurta, csonka esztendő során megtapasztalja a birtok urainak módszerét, s rádöbben a kisemmizettek komor világára. Kiszolgáltatottként kell elviselnie egészen a lázadás sokszor legyűrt indulatáig, hogy a birtok teljhatalmú ura, a zsarnok öregúr úgy packázzék vele, ahogy akar, hasonlóképpen érez az apja nyomában járó "fiatalúr" iránt. Látja a mérhetetlen nyomort, a majorok lakóit, a földek művelőinek kilátástalan sorsát; tetterős fiatalembereket, akiket elhív a bánya, de a szolgalelkűvé nyomorodott alkalmazottakat is, a kasznárt és a többieket. A lelki válság következtében nem csak felmondó levelét írja meg, de majdhogynem zátonyra fut házassága is.
A komoly mondandót, súlyos társadalmi látleletet hordozó történetet plasztikus tájleírások teszik emlékezetessé, természetábrázolását és epikumát a szelíd irónia, valamint megkapó állatrajzok (a komondor és kölyke sorsának művészi bemutatása) egyénítik.

A közelmúlt emlékei és a megírás idejének élményei egyaránt rányomták bélyegüket Fekete István 1946-ban keletkezett regényének hangulatára. A témaválasztást a csaknem 15 esztendős gazdatiszti múlt inspirálta, melynek keserű tapasztalatait a mezőgazdaságban 1945 óta történtek folyamatosan eszébe juttatták a Földművelésügyi Minisztérium tisztviselőjének. Ráadásul az író a regény tervezése idején vakult meg egyik szemére, és ez a tragédia alapjaiban befolyásolta szemléletmódját. Ekkoriban írta egyik levelében, hogy "az ostrom és a következmények az én idegeimet is alaposan megreszelték, és derengést még az elveszett szememmel se látok, pedig azzal sok mindent meglátok, amit eddig nem láttam "

http://www.lspeed.info/index.php/topic,67179.msg92547.html#msg92547

 

+

 

LAST_UPDATED2