Payday Loans

Keresés

A legújabb

Uborka PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. március 24. vasárnap, 08:39

Zamatos TEReMtÉSZET: Uborka

Az uborkát régóta ismerjük és termesztjük hazánkban. A konyhakertek elmaradhatatlan növénye. Nem csak arcpakolási szernek kiváló, de bőrtisztító hatása miatt is kedvelik. Számos ízletes étel, savanyúság, saláta készíthető belőle.

Az uborka a kabakosok családjába tartozik.
Az uborkáról sokáig tartotta magát az a hiedelem, miszerint mérgező.
Egyesek szerint Afrika trópusi területeiről származik, mások szerint viszont Indiából került hozzánk.
Ez utóbbi lehet az igaz, mivel bizonyított tény, hogy Délkelet-Ázsiában a Krisztus előtti évekből találtak uborkamagot.

Az ókori Egyiptomban a rabszolgáknak szomjoltásul uborkát adtak.
Ismeretes olyan írás is, amely arról tanúskodik, hogy Tiberius császár gyógyszerként alkalmazta a növényt.
Termesztését a császári kertekben úgy oldották meg, hogy szekérre ültették és ezeket - időjárástól függően - hol a napra gurították, hol árnyékban tartották. Tiberius megparancsolta, hogy még a hadjáratra is vigyék el a "mozgó ültetvényeket".

Hazánkban is régóta termesztett zöldségféle. 
Alapvetően három fajtatípusra osztható: elraknivaló, saláta vagy félhosszú és kígyó uborka. Az apró, elraknivaló uborkát konzerv célra termesztik, míg a félhosszú és kígyó uborka fajtákat salátának, friss fogyasztásra. Fontosabb kártevője és betegsége az üvegházi molytetű és a lisztharmat.
A kígyóuborka 30 cm-nél hosszabb, a mini kígyó uborka ennél rövidebb, a salátás uborka 15-30 cm, és a konzervuborka 15 cm-nél rövidebb. 

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma a veseműködést segíti. Tápértéke csekély.

Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem veszendőbe hagyni. Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, mert vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Sőt más zöldséglevekkel is (répa) nyugodtan keverhetjük. A gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé, így kiváló szépítőszer. 
Rovarcsípés esetén az uborkalé vagy a péppé zúzott uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a nők a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést hozott.