Payday Loans

Keresés

A legújabb

Macskagyökér PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. március 22. péntek, 13:41

Macskagyökér

Népies neve:
baldrián, bádiánfű, fordulófű, hodolán, macskagyökönke, mezei nárdus, Szent Magdolna füve, valerián, terjékfű.

A macskákat vonzza a növény szaga, innen is ered a neve.
A macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozik. Nyirkos, lápos réteken, árnyas erdőkben előforduló évelő növény. Május-júniusban virágzik. Kertben is jól növekszik.

Világszerte mintegy 250, Európában 20, Magyarországon 4 faja él.
Hogyan gyűjtsük:
Mint ahogy a növény neve is elárulja, gyökerét, gyökértörzsét hasznosítják gyógyászati célra. A gyökérzet szaga nem kellemes. Gyűjtése tavasztól őszig ajánlott. A gyökértörzsekről el kell távolítani a szár- és levélcsonkokat. A gyökeret közvetlenül gyűjtés után meg kell mosni, mert száradást követően már nehéz megtisztítani.

Mi van benne:
A növény gyökere illóolajat (izovaleriánsavat, bornil-izovalerianátot), valepotriátokat (valtrátot), szeszkviterpéneket, alkaloidot tartalmaz

Mire jó:
Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák. A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is. A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is.

Az ókorban a macskagyökérfüvet Galenus emésztést serkentőként javasolta, Dioszkoridész vizelethajtónak és mérgezések ellenszerének, Plinius pedig fájdalomcsillapító hatást vélt benne felfedezni.
Mire a növény a valerián nevet megkapta, a korai európai herbalisták már valóságos csodaszerként tartották számon, és mindent gyógyítónak nevezték.
A híres bingeni Hildegard rendfőnöknő főleg nyugtatónak és altatónak alkalmazta.
A középkorban a skótok nem tartották gyógyító hatásúnak azt a főzetet, amelyikben nem volt macskagyökérfű.
A XVIII. századi európai gyógynövényszakértők a macskagyökeret emésztésserkentőként, valamint a hisztéria és a menstruációs tünetek kezelésére ajánlották.
A XIX. századi herbalisták szerint a valeriána kiváló nyugtató az epilepszia és az enyhe görcsök, valamint a hipochondria ellen.

Hogyan használjuk:
Tea: Forrázzunk le 3 dl vízzel 1-2 teáskanálnyi összevágott macskagyökeret, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le. Alvászavar kezelésére komlóvirággal egészíthető ki. (idegcsillapító, nyugtató)
Fürdő: Hagyjunk állni 100 gram macskagyökeret 1 liter vízben fél napon át, majd szűrjük le, s öntsük a fürdővízhez. (nyugtató, enyhe altató hatású)
Por: Törjünk össze 1 teáskanálnyi szárított macskagyökeret, és keverjük hozzá tejtermékekhez - joghurthoz, kefirhez, túróhoz.
Bor: Néhányan fehérborba rakják, érlelik, majd leszűrik, s így alkalmazzák nyugtatószerként. 

Mellékhatások:
Állandóan, folytonosan használni, valamint nagyobb adagokat bevenni a macskagyökérből nem szabad, mert rontja az emésztést, sőt állandó émelygést, fejfájást, de a látóidegek meggyengülését is okozhatja.


P.s.:
Ne a gyógyszeripar kasszáját gyarapítsd! Ismerd meg a több ezer éve növényekbe kódolt tudást! A képre kattintva lapozhatsz az albumban.

A növények ősidők óta fontos szerepet játszanak az emberiség életében, táplálásában és gyógyításában. A gyógynövényekkel - hatóanyagaik révén jótékony hatást fejtenek ki az emberi szervezetre - történő gyógyítás gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. Régi idők praktikái Nagyanyáink még jól tudták, hogy megfázásra, fejfájásra, lázra, köhögésre, sérülésekre milyen természetadta gyógyírhez nyúljanak a bajok enyhítésére. Nekik még megvoltak a jól bevált házi-receptjeik (példáula a kamilla, a borsmenta vagy a hársfa virágzata mind a mai napig elismert háziszerek), amelyek valósággal féltve őrzött kincsek voltak. Alkalmazásuk, ismeretük apáról fiúra szállt. A természetes anyagokkal történő gyógyítást, kezelést ezt követően felváltották és kiszorították a törzskönyvezett gyógyszerek. Az utóbbi időben azonban ismét visszanyeri létjogosultságát a tudományos alapokra helyezett fitoterápia (gyógynövénygyógyászat), és egyre többen fordulnak a természet kincsei felé.