Payday Loans

Keresés

A legújabb

Csalán PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. március 07. csütörtök, 08:39

Csalán - minden bajra orvosság

Sokan a csalánt gaznak tartják, amit irtani kell. Pedig az egyik legerősebb gyógyhatású és igencsak sok mindenre használható gyógynövény.

Gyerekkoromban nagyanyám a fájós térdét mindig megcsapkodta frissen szedett csalánnal. Amikor jól felhólyagosodott a bőre, azt mondta: ennyi fájdalom megéri, hogy a nagyobb, a csontkopás miatti hasogató érzés majd elmúlik harmadnapra. És így is lett. 

De főzött belőle teát is, vízhajtónak, hólyaghurut ellen, és emésztés-segítőnek, ha túl zsírosra sikerült a vacsora. Oláh Andor természetgyógyász a vércukor csökkentésére, a hasnyálmirigy természetes serkentésére ajánlotta. 

"Ha rájönne az emberiség, milyen gyógyerő van benne, semmi mást nem termelne, csak csalánt" - írja róla Maria Treben. Ez talán így kicsit túlzás, de az tény, hogy a kellemetlen hólyagokat csípő csalán sok minden cseranyagot, hangyasavat, ecetsavat, hisztamint, vércukorszintet csökkentő glukokinint, glikozidákat és B, illetve C vitamint tartalmaz. 

A súlyos vagy idült betegségek esetében napi egy-két csésze tea nem segít. Ilyenkor legkevesebb kettő, sőt, két és fél litert meg kell inni belőle - naponta. 

Egyébként a népi orvoslás a csalánteát mint hetekig tartó ivókezelést javasolja epebántalmak, lépmegbetegedések, gyomor és légzőszervek elnyákosodása, gyomorgörcs és gyomorfekély, emésztési zavarok, bélfekély és tüdő-megbetegedések esetén. A csalán megszünteti a meghűlésre, köhögésre való hajlamot, vérképző és vértisztító hatásának köszönhetően pedig eredményesen alkalmazható vérszegénység ellen. Hatásosan enyhíti a vérerek szűkülete miatti fájdalmakat. Az érszűkületben szenvedők közül sokan elkerülhetnék a lábcsonkolást, ha még idejében alkalmaznának csalángyökér-főzetből készített lábfürdőt.

A reumatikus és ízületi betegségek ellen is régóta használják a csalánt. Egyrészt teaként, másrészt a csalánhajtásokkal csapkodva a fájdalmas végtagokat, vagy derekat. 
Hajhullásnál, korpásodásnál, hajzsírosodásnál felváltva kell öblögetni a fejbőrt csalángyökér-főzettel illetve csalánlevél-teával. 

Jó tudni: nem csak akkor kell a gyógyteákat inni, ha már betegek vagyunk. Megelőzésként is ajánlatos évente többször 2-3 hetes ivókúrát tartani. Erre a kúrára leginkább a frissen szedett gyógyfüvek alkalmasak, de a téli időszakra sem árt bebiztosítani magunkat. A csalán áprilistól októberig gyűtjhető. Szárát, levelét és gyökerét egyaránt szedjük össze. (ha lehet, teliholdkor, mert akkor van benne a legtöbb hatóanyag.) A lakott területektől távol, lehetőleg vegyszermentes területen kell összegyűjteni a növényeket, és fedett helyen addig szárítsuk, amíg törni lehet. Akkor egy száraz papírdobozba rakva tároljuk száraz helyen. 

A levelét nem szabad főzni, csak forrázni, különben elveszti a gyógyerejét. A gyökerét viszont néhány percig főzni kell.

/Astronet/