Payday Loans

Keresés

A legújabb

Magyar úri viselet PDF Nyomtatás E-mail
Ünnep és hétköznap - életformák régen/ma
2013. február 17. vasárnap, 20:31

Magyar úri viselet

16-17.sz. ( Hungarian embroidery)

A gazdag díszítésben az életfa ábrázolás valami mesés....

Az úrihímzés elnevezés egy jellemzően magyar hímzésfajtát jelöl, aminek motívumkincse, színösszeállítása is egyedülálló. Ennek az egyedi hímzésnek ma országosan is ismert művelői élnek Tokaj-hegyalján, elsősorban Tállyán.
Az úrihímzés a XVI. században alakult ki, és még a XVIII. században is virágzott ez az európai divatoktól jócskán eltérő díszítőművészet. Motívumai egyrészt a Mátyás-kori reneszánsz olasz hatásokat is tükröző, élénk színű növénydíszeiben, centrálisan elrendezett virágmintáiban gyökerezik. Másrészt előszeretettel használta a százötven éves oszmán uralom örökségeként a török motívumokat is nagy egyszínű foltok, keleti spirális inda- és virágdíszek formájában, színes selyemmel, osztotthímzővel, fémszállal varrva, kontúrozva.
Sajátosak a színek is: arany, ezüst, bíbor, karmazsin, zöld, kék, sárga, lilásrózsaszín, fehér és ekrü. Ezek árnyalataiban pompáznak a török szegfűk, rózsák, tulipánok, liliomok, virágbokrok és más növényi elemek, pálmaágak, gránátalmák, levelek, rozetták, kacskaringós indák, kacsok, hullámvonalak, geometrikus és stilizált minták - lenvászonra, vászonra, batisztra, selyemre, a XIX. században bársonyra is illesztve. 

Az Iparművészeti múzeumban a leggazdagabb magyar főúri kincsgyűjtemény látható, és az Esterházy-kincstár több mint 300 magyar, nyugat-európai és keleti remekművet foglal magába. A kincstár részét képezik a pompás textíliák, férfi és női főúri viseletek, lakástextíliák, kárpitok, terítők, paplanok, ágytakarók, valamint európai és török dísz-lófelszerelések, dísznyergek, ló- és nyeregtakarók, tegezek. Ezen belül ritkaság a 16–17. századi magyar viseletet reprezentáló, 21 darabos öltözék-együttes, amelyhez fogható kosztümsorozat Közép-Európában ezen kívül nem maradt fenn. Páratlan anyagi értékén túl, mint teljes főúri gyűjtemény is egyedülálló a magyar művelődéstörténetben.

Hungarian women's dress from the 16-17th century.
You can see the ancient symbol called " Tree of life" in the embroidery.I think this is amazing.