Payday Loans

Keresés

A legújabb

Karalábé PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. február 01. péntek, 19:46

Zamatos TEReMtÉSZET:

Karalábé


A káposztafélék családjába tartozó Brassica oleracea egyik változata a szárban gumószerűen megvastagodó karalábé. Az ásvány anyagban gazdag növény fajtársa a kelbimbó, de ebbe a fajba tartozik a fejes káposzta, a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol is.

Az őshonos káposztaféle

A karalábé észak-európai eredetű növény. Őse az ún. „vadkáposzta". Elsőként Plinius említi a „torzsájában megvastagodott" káposztafélét. Valószínű, hogy ez a karalábé volt. A XVI. század végétől már széles körben termesztették és fogyasztották Nyugat-Európában és a Földközi-tenger vidékén.


Az ásványi anyagokban meglepően gazdag gumó

A növényi rostban gazdag karalábé serkenti, karban tartja emésztésünket. Remek táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez. Fogyasztása légúti- valamint a bőrbetegségek esetén kifejezetten javasolt. Antibakteriális hatású.

Ásványi anyagai közül legjelentősebb a kálium. Említésre méltó még magnézium-, jód-, kén-, szelén-, mész- és foszfortartalma is. Levelében igen sok vas és karotinoid található.

Táplálkozástani értékéhez vitaminjai (A, B1, B2, B6 és C) is hozzájárulnak. A B-vitaminok közül kiemelendő még folsav- és pantoténsavtartalma.


A karalábé a piacon

A fás karalábé a növény érettségi állapotát jelzi: a növény fogyasztható, bár az élvezhetősége mellett nem sokan kardoskodnának. Hogyan tudjuk ezt elkerülni?

A piacon vegyük szemügyre a gumót: ha repedezéstől mentes, nedves tapintású, esetleg ujjbeggyel könnyedén benyomható, akkor valószínűleg friss.
Továbbá, a friss, élénk levelek is kellemes gumót sejtetnek.
A hűtőszekrény zöldséges részében levelével együtt 2-3 napig tárolhatjuk.


Ötletek a karalábé felhasználására

Kiemelkedő vitamintartalma miatt a karalábét érdemes minél többféle módon elsősorban nyersen fogyasztani. A zsenge gumók elrágcsálása a fogazatot is kellemesen edzett állapotban tartja. Gyerekeknek vágjuk csíkokra, szeletekre. Felkockázva nyers ízével feldobja a nyári salátákat.

A nagyobb gumókból érdemes főzeléket készíteni, vagy megtölteni. Vegyes levesek nélkülözhetetlen kelléke. Egyes helyeken rizses gombóccal töltik, amelyet fűszeres lében főznek puhára.

Próbáljuk ki burgonyával együtt dinsztelve; vagy rövid előfőzés után akár ki is ránthatjuk. Enyhén borsos ízéhez kellemesen társul a borsikafű, lestyán, petrezselyem.

Feltétlenül hasznosítsuk a levelét. Nyersen összevágva tegyük salátába, vagy készítsünk vele vajas-túrós krémet. Együttfőzhetjük a gumóval bármilyen ételben. Felmagzott karalábénk sárgás virágbimbóit salátába tehetjük.



Receptötlet:

Karalábé-krémleves
Hozzávalók:

2 fiatal karalábé, kockára vágva
1 burgonya, feldarabolva
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1 Ek olaj
700 ml víz (zöldségalaplé)
150 ml tejszín
ízlés szerint só, borsikafű és petrezselyemlevél
Az olajban megdinsztelt hagymához hozzáadjuk a zöldségeket. Rövid pirítás után öntsük fel a lével, majd puhulásig főzzük. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt és a fűszereket, majd pürésítsük. Egészben hagyott petrezselyem-levelekkel tálaljuk.



Töltött karalábé
Hozzávalók:

4 db közepesen nagy karalábé meghámozva
3 vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, összenyomva
500g gomba, apróra vágva
1 száraz kifli, felkockázva
2 tojás
3 dl tejföl
5 dl zöldségleves alaplé (víz)
só, borsikafű, kakukkfű, lestyán, ízlés szerint
olaj
A karalábét sós vízben 10-15 perc alatt félpuhára főzzük. Amíg kihűl, az olajon megdinszteljük a hagymát, beleadjuk a gombát és pár percig együtt pirítjuk. Beleforgatjuk a száraz kiflit, majd hagyjuk kihűlni.

Óvatosan egyenesítsük ki a karalábék alját, hogy megálljanak, majd kivájjuk a közepüket. A sütőt 180-200 fokra előmelegítjük.

A töltelékhez hozzákeverjük az egyik tojást és a fűszereket. Megtöltjük a karalábékat és kiolajozott tűzálló tálba helyezzük őket. Leöntjük az alaplével, és 40-45 percig letakarva sütjük. A tejfölt összekeverjük a másik tojással, és ráöntjük a karalábé tetejére. Újabb 15-20 perc alatt készre sütjük.