Payday Loans

Keresés

A legújabb

Schuster Lóránt - Kopaszkutya PDF Nyomtatás E-mail
2011. december 17. szombat, 19:56

kopaszkutya

Schuster Lóránt a Kopaszkutya Kettő filmről

Nemrég befejeződött a nyolcvanas évek kultuszfilmje folytatásának tekintett Kopaszkutya Kettő forgatása. A zeneszerető közvélemény nem kis meglepetésére az első rész emblematikus főszereplője, a Colorado zenekar menedzsere semmilyen szerephez nem jutott Szomjas György alkotásában. Schuster Lóránt exkluzív interjúban tárja fel gondolatait a film kapcsán.

- A Kopaszkutya utolsó jeleneteiben a Colorado zenekar tagjai alaposan helyben hagyják menedzserüket, a „Főnököt”, aki viszont egy egészen más formációban gondolkodik. A történet lezárása képen felhangzik az Utolsó cigaretta riffje, amely a P.Mobilt sejteti az alakuló új banda mögött. Elvileg erről szólna a második rész, az élet azonban más forgatókönyvet írt. Nem hiányzol a filmből?
- Ebből biztosan nem! A probléma ott kezdődik - a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint is -, hogy a filmet Kopaszkutya Kettőként hirdetik, miközben egy, a Hobo Blues Band (HBB) életéről szóló dokumentumfilmet forgattak. Ez a nézők olyan szintű becsapása, mintha banánt akarnának eladni elemes vibrátorként. De ha már dokumentumfilmről van szó, Földes László HBB előtti történetéhez szervesen kapcsolódik az az időszak, amikor rendszeresen fellépett a P.Mobillal. Közös színpadon álltunk a Hajógyári Szigeten megrendezett Fekete Bárányok koncerten, azon kívül sok más rendezvényen. De a Kopaszkutya filmben is együtt szerepeltünk, mely a HBB életének éppúgy része volt, mint a P.Mobilnak. Éppen ezért súlyos szakmai hibának tartom, hogy egy ilyen dokumentumfilmből a P.Mobil és Schuster Lóránt kimarad. Szomjas György kijelentette, hogy a Póka-Földes-Deák trió – vele teljes egyetértésben - nem kíván velem dolgozni. Ha arra hivatkoznak, hogy mindez személyes – politikai - okból történt, akkor még súlyosabb hibát követnek el: ugyanis a szakmai szempontokat alárendelték egyéni érzelmeiknek. Egyébként föl sem merültek volna ezek a kérdések, ha nem dokumentumfilmet csinálnak; bár az is kérdéses, hogyan lehetne Kopaszkutya Kettő címmel játékfilmet forgatni nélkülem.

- Miért romlott meg a viszony köztetek? A politikai nézetkülönbségek képesek felülírni a közös zenei gyökereket, a műfaj szeretetét?
- Érdemes előröl kezdeni a történetet: Pálmai Zoli, akkori dobosunk ismertetett össze minket Földes Lászlóval, akit mintegy másfél éven keresztül minden fellépésünkön két Rolling Stones szám erejéig kísért a zenekar. Tettük ezt annak ellenére, hogy Laci semmilyen érzékkel nem rendelkezett a rock-blues műfajjal kapcsolatban. Mégis az a furcsa helyzet állt elő, hogy belvárosi barátai ódákat zengtek róla az újságokban, miközben a P.Mobilról egy szót sem ejtettek. Ezt elégelte meg Bencsik Samu, aki azt kérte tőlem, valahogyan szabaduljunk meg tőle. Azt mondtam neki, már megérett egy önálló zenekarra, és összehoztam a Szakács László vezette Ikarus együttessel. Ebből lett apránként a Hobo Blues Band.
Érdekes, hogy a Hobo Sapiens című könyvében még példás kapcsolatunkat ecsetelve egekig magasztalta kettőnk kapcsolatát, a zenekart, engem, ígérve, hogy újrakezdésünkkor feltétlenül jelen lesz. Ehhez képest a leállásunk utáni első koncertünk idején még a Fradi pálya környékén sem láttuk. Lehet, hogy egy másik pályára szívesebben eljött volna… A románai „forradalomnak” nevezett események után csináltunk Erdélyben egy segélykoncertet, ahonnan a HBB, egy órát késett. Négyezer ember várta őket. Mikor ezt szóvá tettem, még neki állt feljebb. Elküldött valahová, ami jó végszó volt kettőnk kapcsolatában. Azóta nem beszélünk egymással, ennek ellenére részéről nem hangzik el úgy interjú, nem születik írás, amelyben ne támadna engem. Erre még ráerősített, mikor a MIÉP színeiben fővárosi képviselő lettem.

- 1996-ban készültél a Kopaszkutya film második részének forgatására, sőt az akkori „nagy felfordulást” – Póka Egon belépését, valamint - a tagcseréket is a készülő filmhez kötötte a köznyelv.
- A tagcseréknek semmi köze nem volt a tervbe vett filmhez. A zenekarban belső problémák voltak, mindhárom taggal más és más. Autós hasonlattal élve: ha egyszer elkoptak a gumik, akkor jobb egyszerre kicserélni azokat, mint egyenként. Az akkori felállással megtartott utolsó koncerten olyan mértékűvé nőttek a problémák, hogy nem lehetett egyben tartani a zenekart.
Póka Egonék két évvel ezelőtti kiválása viszont feltehetően összefüggésbe hozható a Kopaszkutya Kettővel. Valaki megsúghatta nekik, hogy meglesz a film, de Lóránt nélkül, úgyhogy lépjetek!

- Aztán 1997-ben elkészült a Kutyából szalonna lemez, amely egyértelműen a film folytatásának zeneanyagaként fogható fel. Akkoriban intenzív tárgyalásokat folytattatok a rendezővel, Szomjas Györggyel; miért nem lett végül film az elkészült zeneanyagból?
- A Kopaszkutya filmnek Szomjas Györggyel együtt többször nekifutottunk, a Kutyából szalonna CD számai eleve a film betétdalaiként készültek. Úgy terveztük, hogy ezen kívül az első rész zeneanyagából is felhasználunk valamit, sőt új dalokkal bővítjük a repertoárt. Deák Bill Gyulára utalva - akire a tervezett filmben, egy roma lagziban akadunk rá - az új zenekar a Pémobill (!) nevet kapta volna. Akkoriban indult Póka Egon kőbányai zeneiskolája, ahol próbaforgatásokon rögzítettük az első tanévnyitót. A kezdő jelenetben a P.Mobil hang- és fénytechnikai raktárában tevékenykedve telefonon rendelnek tőlem hangosítást az egyik kommunista szobor koszorúzásához a tétényi szoborparkban. Ezen a pontom lett elegem a filmbéli hangosítási munkákkal, inkább egy új zenekar tervével a fejemben elmentem Egon zeneiskolájába, hogy „felvételizzek”. A népes kutyafalka társaságában zajló évnyitóra érkezve Póka igazgató úr – miközben az ebeket egy bottal próbálja jobb belátásra bírni – közli velem: „Ezzel már elkéstél!” Egonnal elhatároztuk, hogy a filmet akár Szomjas nélkül is megcsináljuk, ezért több próbajelenetet is felvettünk pálinkafőzés közben. Egy alkalommal Szomjassal és Pókával bementünk a Budapest Filmstúdió vezetőjéhez, Sándor Pál rendezőhöz - akinek nagyon tetszett a filmötlet - felajánlotta segítségét a mozi elkészítéséhez.. Aztán a két rendező összeveszett a Kopaszkutya DVD-kiadásán, így ez a terv is meghiúsult. Mint ahogyan az is, hogy az első Kopaszkutyát kiadjuk egy teljesen új kópiával, a kimaradt jelentekkel és az extrákkal, amik nekem mind megvannak. A lényeg: Szomjas mindvégig húzta-halasztotta a forgatást, ugyanis komoly választás előtt állt: vagy velem, vagy Földessel készíti el a filmet. Én ezt munkának fogom fel, éppen ezért egyáltalán nem zavart volna Földes László jelenléte. Ő viszont nyomás alá helyezte a rendezőt, miszerint sem én, sem a P.Mobil nem szerepelhet a filmben, s a másik két zenész személyében még partnereket is talált ehhez.

- Tehát van egy tizennégy éve elkészült zeneanyag, amit szerettél volna bővíteni, és van egy koncepció a filmhez. Mi lesz a sorsa a Kutyából szalonnának?
- Az eddigiekben próbaforgatások folytak, pusztán néhány jelenet és az elkészült forgatókönyv áll rendelkezésünkre. Hogy Szomjasék filmet forgattak, nem jelenti azt, hogy mi nem készíthetjük el a második részt, ahogy azt korábban elgondoltuk, saját szinopszisunk alapján: „A Főnök újra zenekart csinál”. Nem tudom, hogy alakul a jövő, mindenesetre a Kopaszkutya 2. (!) (nem véletlen, hogy kezdettől fogva Kopaszkutya Kettőként reklámozzák) mint film és cím egyaránt le van védetve. Bölcskey Mihály a Rock TV, a Rockinform és más orgánumok tulajdonosa megtette ezt, a lehetőség adott a folytatáshoz. Szomjas egy korábbi beszélgetésünkkor elmondta, hogy a Kopaszkutya talán az egyetlen film, amihez Magyarországon szponzort lehet találni. Ugyanis több millióan látták, s nem csak a hazai, hanem a volt szocialista országok piacain is eladható. Abban maradtunk, hogy a tervek alapján nekiugrunk és megcsináljuk, mégis szó nélkül eltűnt. Csak egy idézettel tudom összefoglalni a véleményem: „Kutyából szalonna nem lesz soha!”

- Megnézed a Kopaszkutya Kettőt?
- Miért ne nézném meg? Attól, hogy ők kirekesztők, nekem nem kell annak lenni. Rengeteg felvétel van otthon a gyűjteményemben, olyanok is, amelyek nem feltétlenül a kedvenceim. De a zene miatt, a hang- és fénytechnikai megoldások miatt, a show miatt, és más egyéb okok miatt megnézem őket. Ha nem látom a filmet, véleményem se lehet róla.

– Hegedűs István –


http://zene.hu/20111027_schuster_lorant_a_kopaszkutya_ketto_filmrol

Kapcsolódó cikkek
• A P.Mobil törődik a közönségével: Élsz-e még? Koncert a Club 202-ben
• Exkluzív! A tenerifei gyilkosság gyanúsítottját kirúgták a P. Mobil zenekarból
• Megismételhetetlen koncertre készülődnek a magyar és a felvidéki rock sztárjai
• Schuster Lóránt: "Voltunk, vagyunk és leszünk!"

*

olysokaig hbb

Szomjas György: Kopaszkutya Kettő

Régi csibészek nem ismerik egymást meg
Nem harap és alig csókol. A Kopaszkutya Kettő nem bánt senkit, csak veri a habot.

Nem folytatás, nem nosztalgia – ezzel a felcímmel jelent meg novemberi videóriportunk Szomjas György új filmjének sajtótájékoztatójáról. Tévedtünk, csak a fele igaz: a Kopaszkutya Kettő nem folytatás. Leginkább mozgóképes emlékmű az eredetinek, és a Hobo Blues Band-nek. Harminc év sikersztori – zenés nosztalgia.

Ha a Kopaszkutya 1981-ben maga volt a szociorock, akkor a Kopaszkutya Kettőnek kellett volna a magyarock szociójának lennie. A bravúr elmarad, a filmet a szeretet és a rajongás tartja össze – a néző szeretete és rajongása a Kopaszkutya (és/vagy a HBB) iránt. Szocio-rock-szocio... Az is lehet, hogy félreértettük a rendezői koncepciót (pontosabban: tartalmat gondoltunk mögé), miszerint a '81-es mozi fiktív zenekarának (Colorado-Kopaszkutya: nagyjából az akkori HBB plusz Schuster Lóránt és Mareczky István a P.Mobilból) tagjai oly sikeres/különleges/eltérő-mégis-hasonló/hasonló-mégis-eltérő/etc. életutat jártak be, hogy azt érdemes Kettőben összegezni.

Nincs valós koncepció, Szomjas György ugyanis, úgy tűnik, nem tudta eldönteni, mit is szeretne elmesélni: a Kopaszkutya keletkezéstörténetét és utóéletét; három “főszereplője”: Földes László Hobó, Póka Egon és Deák Bill Gyula elmúlt harminc évét; vagy ütős koncertfilmet csinálni a HBB idei búcsúfellépéséről – esetleg mindezt így, együtt, ami viszont eleve kudarcra ítélt vállalkozás. A feladathalmozás hiányt szül, kezdve Schuster Lóránttal. A P.Mobil frontembere 1981-ben a Kopaszkutya menedzserét alakította, fontos szerep, a nem-folytatásban: zéró. A Kettőből ki sem derül, miért mellőzték, pár kocka az eredetiből nem pótolja a (dupla) hiányt. Az ok: az alkotók és a szereplők nem szimpatizálnak Schuster politikai nézeteivel. Értjük, elfogadjuk, miközben a mellőzés elfogadhatatlan, ugyanis önmagában az érdekes dokufilmes szituáció lett volna, ha a jobbszélre sorolt Schustert egy asztalhoz ültetik Hobóékkal. De ha erre a többiek nem vállalkoznak, akkor is megért volna egy misét, hogyan lett a frontemberből Frontember: a “rovarhalál zenészéből” (P.Mobil ős: Gesarol) az überradikális Magyar Nemzeti Front elnöke.

Zenés nosztalgia (Hobó)

Ráadásul P.Mobilt és HBB-t nem csak a Kopaszkutya köti össze, Hobó szövegeket írt Schusteréknek, a két zenekar a Beatricével együtt volt “feketebárány” – 1980, Fekete bárányok koncert, itt mutatkozott be a Bizottság. Némi plusz energiával be lehetett volna emelni Nagy Ferót és Wahornékat, ha már a Kettő súlyos hányadot szentel a Kopaszkutya keletkezéstörténetének és így érinti a nyolcvanas évek rokkvalóját.

Marad a Hobó-Bill-Póka hármas, többször, több helyütt elmondott kis és nagy sztorik, ki mekkora tehetség, mennyi mindent ért el, nagy a tisztelet egymás iránt. Hogy volt-hogy volt, komoly kérdések sehol, a szereplők és a rendező kerülik, mint az ütközést Schusterrel. Például: miért vált ki Bill a HBB-ből, és miért távozott Póka (aki a kilencvenes években egyébként a P.Mobil basszusgitárosa volt...), milyen feszültségek voltak a zenekaron belül, és valójában: mit tett a zenekarral a Kopaszkutya, az egymillió nézőn, népszerűségen és betiltott albumon túl.

Annyi azért kiderül, a főszereplők másképp értékelik a '81-es opust. Póka és Deák Bill azonosult a szereppel, Hobó inkább szerepnek (és később: tehernek) élte meg. De még ebből a nézetkülönbségből sem keletkezik hasznos feszültség, ahogy Hobó értelmiségi-proletár-lázadó-művész-rocker identitásküzdelméből sem.

Kis és nagy sztorik

A Kopaszkutya Kettő minden hibája abból fakad, hogy nincs irány, nincs igazi koncepció, nincs feszültség, csak bőséges szembedícsérés, újrahasznosított koncert- és filmfelvételek. A szociofilm nagy öregje (olyan filmekkel, mint a Falfúró, a Könnyű testi sértés vagy a Roncsfilm) tehetségét csak villanásnyi jelenetekben tudja megmutatni: a miniszterelnök megszólítása Hobó Kossuth-díjának átadásakor (miszerint a Kopaszkutya is tehet arról, hogy a Fiatal Demokraták olyanok, amilyenek), az eredetiből kicenzúrázott jelenet újraforgatása (orosz katonák autogrammot kérnek a Colorado “sztárjaitól”), néhány karikatúra-szerű jelenet, beállítás.

Utóbbiak célzásértékűek: nem kell, nem szabad komolyan venni ezt a filmet. Születésnapi tortának készült, saját célra, piskóta nélkül, porcukorral, enyhén savanykás habbal.

S.A.
http://film.mindennapi.hu/cikk/kritika/regi-csibeszek-nem-ismerik-egymast-meg/2011-12-13/10718

*

Schuster Lóránt az elmúlt húsz évről - a MIÉP-től a Nemzeti Frontig...

http://huntv.info/cb/video/W6DY7M8O3Y72/Beszélgetés-Schuster-Lóránttal

MAGYAR NEMZETI FRONT  honlap

http://nemzetifront.ning.com/

LAST_UPDATED2